Skip to Content

Cinekid Festival; van programma tot Cinekid Box voor thuis

Cinekid Festival; van programma tot Cinekid Box voor thuis

Cinekid wil verwonderen, vermaken, verbinden en bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen tot zelfstandige, bewuste en weldenkende wereldburgers. Om dit te bereiken presenteert, produceert, leert en communiceert Cinekid tijdens de herfstvakantie met, door en over film en bewegend beeld in een taal die kinderen bereikt. Ook Museumkids heeft een aangepast aanbod.

Cinekid Festival 2021

Maar ook is Cinekid hét internationale platform gericht op kinderfilmproducties om daarmee het aanbod en de kwaliteit van de filmproducties te vergroten en de industrie te verbinden. Cinekid Festival vindt plaats van 13 t/m 31 oktober in Amsterdam en 30 steden door het hele land. Cinekid is al 35 jaar dé plek waar kinderen de ogen worden geopend naar zichzelf, anderen en de wereld om zich heen. Illustrator Xerxes Heirman vertaalde de ervaringen en emoties die Cinekid oproept in kleurrijke campagnebeelden. Volg het laatste Cinekid-nieuws op Facebook, Instagram en via de Cinekid-nieuwsbrief.

Film Cinekid-programma

Het programma van de 35ste editie is dit jaar sprankelend, divers en inclusief, met meer dan 50 lange films en 120 korte films. Het publiek komt dit jaar in aanraking met films uit maar liefst 43 verschillende landen. Veel films uit het Cinekid-programma komen over het algemeen niet in de reguliere bioscopen aan bod, zoals het muzikale Duits-Indiase avontuur Dromen zijn als wilde tijgers en de bijzondere documentaire Hello World, over Noorse tieners die openhartig over hun geaardheid en coming out vertellen.

Uiteraard zijn Nederlandse producties ook goed vertegenwoordigd. Met de openingsfilm Captain Nova heeft het festival de wereldpremière van een sciencefiction-avontuur van eigen bodem met een duidelijke klimaatboodschap. Minstens zo spannend is Nelly Rap Monsteragent, waarin de 11-jarige Nelly een vampier ontdekt in de kelder van haar oom.

In de categorie feelgood is er het grappige Belgische Mijn vader is een saucisse en het Canadese Het leven is een circus. In beide films hebben tienerdochters heel wat te stellen met hun vaders. Ook animatieliefhebbers komen op Cinekid aan hun trekken. Twee wonderschone pareltjes die eigenlijk niet te missen zijn: Mijn moeder is een gorilla uit Scandinavië en Poupelle uit schoorsteenstad uit Japan.

De inclusieve animatieserie De avonturen van Anansi de spin laat kleuters kennismaken met volksverhalen uit de Afrikaanse cultuur. In de special Best of De regels van Floor blikt de cast terug op vier seizoenen van de tv-hitserie De regels van Floor. De katjes Pim en Pom krijgen een première met hun nieuwe reeks waarin ze in Nederlandse kunstwerken opduiken: De avonturen van Pim & Pom in het museum. Ook de superninja’s verdienen een première met hun tweede seizoen: Ninja Nanny 2. Daarin krijgen ze het aan de tand met hun oppas, en elkaar.

Medialab & workshops

Naast premières van (inter)nationale films en series is Cinekid ook dé plek om op ontdekking te gaan in het MediaLab. Het MediaLab presenteert prikkelende projecten op het snijvlak van kunst, nieuwe media, technologie en beeldcultuur. Het is een interactieve speeltuin waarin kinderen op speelse wijze zien hoe de werelden van film, tv en nieuwe media elkaar beïnvloeden en hun eigen plek en perspectief in de digitale werkelijkheid kunnen bepalen en ontdekken.

Met tal van gratis workshops en uiteraard het bekende MediaLab, de interactieve multimediapoot van Cinekid. Ook dit jaar stimuleert het MediaLab de bezoekers om een leuke én leerzame ontdekkingstocht in het digitale domein te maken. Het aanbod van MediaLab bestaat uit prikkelende projecten op het snijvlak van kunst, nieuwe media, technologie en beeldcultuur.

Eén van de hoogtepunten is de première van het virtualreality-werk The Miracle Basket van de prijswinnende verhalenverteller Abner Preis. Hij schotelt je een ecologische vertelling voor die ondanks de boodschap optimistisch en hoopvol is. Het kunstenaarsduo Theodore Watson en Emily Gobeille laat je met Field bewegen én nadenken over de natuur en het klimaat en hoe ecosystemen precies werken. Andere bijzondere MediaLab-activiteiten laten kids hun eigen hindernisbaan in het mega populaire Roblox bouwen of op zoek gaan naar magische korstmossen.

Cinekid Play & Cinekid Box

Cinekid Play is hét online festival van Cinekid. Handig als je niet in de buurt woont van een festivallocatie. Naast de festivallocaties in het land is Cinekid voor het tweede jaar ook thuis te beleven. Kinderen hoeven, zelfs als er geen festivallocatie is in de buurt, niets te missen van het festival. Op Cinekid Play volgen kinderen hun eigen verbeelding en interesses door planeten te ontdekken. Toegang tot een groot deel van de content is gratis, maar voor een kleine vergoeding haal je het festival in huis met 15 speciaal geselecteerde speelfilms, 20 korte films en 3 nieuwe media- en kunstinstallaties.

De Cinekid Festivalbox is er voor alle kinderen die geen festivallocatie in de buurt hebben óf juist geen genoeg kunnen krijgen van Cinekid! De box zit bomvol leuke workshops en opdrachten waar je zelf mee aan de slag kunt en op een speelse manier leert over (de geschiedenis van) filmmaken. Daarnaast krijg je met de Festivalbox toegang tot hét Online Cinekid Festival, waar je je thuisfestival kunt uitbreiden met talloze korte films, games en tutorials. Een creatieve en leerzame herfstvakantie gegarandeerd!

Beste Kinderfilm Competitie

‘s Werelds grootste kinderfilmfestival Cinekid presenteert ieder jaar vol trots de selecties voor de Beste Kinderfilm en Beste Nederlandse Kinderfilm competities. Op het Cinekid Festival worden de belangrijkste prijzen op het gebied van film, televisie en nieuwe media voor de jeugd uitgereikt. De winnaars ontvangen een Cinekid Leeuw. Nationale en internationale juryleden buigen zich over de inzendingen en ook het publiek bepaalt wat zij de beste jeugdfilms, televisieseries en mediaprojecten vinden.

Cinekid ontvangt ieder jaar honderden inzendingen van kinder- en jeugdspeelfilms van over de hele wereld. Vijftien films worden vervolgens geselecteerd voor de Beste Kinderfilm Competitie. Dit jaar zijn er maar liefst twee Nederlandse producties, Captain Nova en Mijn vader is een saucisse, voor zowel Beste Kinderfilm en Beste Nederlandse Kinderfilm geselecteerd.

Een jury van internationale professionals met een achtergrond in film- of kindermedia, bestaande uit festivaldirecteur Pantelis Panteloglou, producent Henri Magalon, aankoper Paty Colemont, producent Cornelia Boyson en journalist Nick Cunningham, beslist wie de Cinekid Leeuw voor Beste Kinderfilm ontvangt. Bij iedere vertoning van deze competitiefilms op het festival krijgen bezoekers daarnaast de kans om te stemmen op hun favoriete film. Deze winnaar ontvangt eveneens een Cinekid Leeuw.

Beste Nederlandse Kinderfilm Competitie

Voor de Beste Nederlandse Kinderfilm competitie selecteert Cinekid de beste films van Nederlandse bodem. Daarnaast moeten de films gericht zijn op kinderen tot 14 jaar of geschikt zijn voor de hele familie. Dit jaar bestaat de vakjury, die de Cinekid Leeuw toekent, uit regisseur Annemarie van de Mond, producent Danielle Raaphorst, scenarist en toneelschrijver Esther Duysker, Hoofd Mediazaken BNNVARA Hedda Bruessing en acteur Leendert de Ridder. Ook in deze categorie kunnen kinderen na afloop van de vertoningen stemmen op hun favoriet, die vervolgens de Cinekid Leeuw ontvangt.

Cinekid for Professionals

Cinekid for Professionals (CfP) vindt plaats van 19-22 oktober 2021. CfP als gast bijwonen? Hier kun je meer informatie vinden. Het Cinekid scholenprogramma vindt plaats van 11 t/m 15 oktober 2021 bij het Ketelhuis, Rialto en Pathé Amsterdam Noord.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.