Het Colosseum in Rome, ook wel het Flavisch Amfitheater genoemd, was het grootste amfitheater in het Romeinse Rijk. Het amfitheater werd in juli 2007 tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen gekozen en net als het Pantheon is één van de bekendste bezienswaardigheden in Rome waar iedere dag vele toeristen op afkomen.
Hoewel het Colosseum niet meer de originele afmetingen heeft, is het nog steeds een indrukwekkend geheel en komen er dagelijks duizenden toeristen.
Wist je dat het Colosseum ook staat afgebeeld op de Italiaanse 5 eurocent? In de omgeving van het amfitheater vind je ook veel verklede Romeinen of andere straatartiesten die hier geld mee proberen te verdienen, wees er op bedacht dat als je hiervan een foto maakt of samen op de foto gaat, ze een vergoeding verwachten.
Het mooiste uitzicht op het Colosseum heb je trouwens vanaf het Forum Romanum! Als dit bevalt kan je ook nog een bezoek brengen aan Ostia Antica of een dagtrip maken naar Pompeii.
Geschiedenis Colosseum & Bouwjaar
Het wordt het Flavisch Amfitheater genoemd omdat het gebouwd werd in opdracht van de zogenaamde Flavische vorstenhuis (Romeinse keizers die van 69 tot 96 na Christus aan de macht waren). In 72 na Christus werd begonnen met de bouw. Het werd betaald uit de krijgsbuit van de plundering van Jeruzalem in 70 na Christus.
Tien jaar later was het amfitheater klaar. Het werd gebouwd op de plaats waar een kunstmatig meer lag van Nero’s Domus Aurea. De Flavische keizers probeerden de herinnering aan de gehate Nero uit te wissen en de gunst van het volk terug te winnen. Na de opening van het Colosseum werden door keizer Titus spelen georganiseerd die honderd dagen duurden.
Architectuur Colosseum
De buitenmuur heeft drie rijen van 80 bogen, die gescheiden worden door halfzuilen, beneden met Dorische, in het midden met Ionische en boven met Korinthische kapitelen. Ook de bovenverdieping heeft Korinthische pilasters. Er waren 76 ingangen die genummerd waren met Romeinse cijfers (boven de ingangen XXIII-LIV kun je de nummers nog zien).
Het Colosseum is gebouwd uit beton, tuf- en baksteen, maar voor de façade en zuilen is gebruikgemaakt van grote hoeveelheden travertijn, een soort kalksteen, dat werd aangevoerd uit de heuvels bij Tivoli. IJzer werd gebruikt om de stenen aan elkaar te bevestigen. Een groot aantal zitplaatsen, muurbekledingen en ornamenten was van marmer.
Er was plaats voor meer dan 50.000 toeschouwers. Er waren vier galerijen. Voor de keizer was er een aparte loge aan een van de lange kanten van de arena met een eigen ingang. Aan de overzijde was de loge voor de keizerin, de Vestaalse maagden en de magistraten. De senatoren hadden marmeren zitplaatsen direct aan de arena. Op de vierde galerij zaten de vrouwen van senatoren en ridders. Aan de uiteinden van de lengteas waren twee artiesteningangen.
Naam Colosseum
Het Colosseum dankt zijn naam niet aan het feit dat het bouwwerk kolossaal is, de naam verwijst in werkelijkheid naar de Colossus van Nero, een enorm standbeeld dat gebouwd werd in opdracht van de Romeinse keizer Nero. Dit naar het voorbeeld van de beroemde Colossus van Rhodos, één van de zeven wereldwonderen van de antieke oudheid.
Eerst kwam het beeld in de hal van de Domus Aurea te staan, het zogenaamde “Gouden Huis” van Nero. Toen de keizer overleed was het standbeeld echter nog niet klaar. Pas in 75 na Christus werd de Colossus van Nero ingewijd. Ruim vijftig jaar later kreeg het een plek naast het Amfitheater. Voor het transport van het beeld zouden maar liefst vierentwintig olifanten zijn gebruikt. Omdat het beeld nu bij het amfitheater stond kwam dit theater bekend te staan als het Colosseum (bij de Colossus).
Amiftheater met gladiatoren en voorstellingen
Amfitheaters werden gebruikt voor gladiatorengevechten en gevechten met wilde dieren. In de buurt het Colosseum waren vier gladiatorenscholen. De Ludus Magnus was de grootste, lag het dichtst bij het Colosseum en was er door een ondergrondse gang mee verbonden. Een deel ervan is door opgravingen ten oosten van het Colosseum ontdekt.
Met de opkomst van het Christendom ontstond er steeds meer verzet tegen de spelen. Een enkele keizer, zoals Marcus Aurelius, was al tegen de gladiatorengevechten, maar hij kon ze door de grote populariteit onder het volk niet zomaar afschaffen. De gladiatorengevechten werden afgeschaft nadat het Christendom tot staatsgodsdienst werd verheven.
De christelijke keizer Honorius verbood de spelen in 404, nadat een monnik die bij een strijd tussen gladiatoren tussenbeide wilde komen, door het publiek werd gelyncht. Het Colosseum bleef hierna nog wel in gebruik voor andere voorstellingen. Waarschijnlijk was de laatste voorstelling in 523. Historici schatten dat er tussen de 300.000 en 500.000 mensen in het Colosseum zijn gestorven.
Naast vele gladiatorengevechten waren de meest verbazingwekkende schouwspelen te zien. Zo was er ooit een gevecht tussen kraanvogels en een gevecht tussen vier olifanten. Negenduizend tamme en wilde dieren werden afgeslacht. Ook vrouwen traden op.
Sommige historici zeggen dat er ook zeeslagen te zien waren. Dan werd het theater met miljoenen liters water gevuld en werden beroemde zeeslagen uit de geschiedenis nagespeeld. Maar een schip paste niet in het Colosseum, dus of dit echt waar is, weet men niet. De zeeslagen vonden waarschijnlijk plaats in Naumachie van Augustus, een met water gevulde arena aan de overkant in Trastevere.
Bescherming tegen de zon
Het Colosseum kon worden afgedekt met een canvas zonnescherm: het Velarium. Dit scherm werd omhoog getrokken met kabels die aangetrokken werden van buiten het Colosseum over 240 masten. Deze masten staken via gaten in de kroonlijst in een uitstekende stenen bak. Voor het optrekken van het velarium was een regiment matrozen in Rome aanwezig.
Naar schatting waren er wel duizend man nodig om het scherm op te trekken. Op het plein buiten het Colosseum staan nog enkele stenen met gaten waaraan de kabels bevestigd werden. Later is er nog een hypogeum bijgebouwd: een ondergronds labyrint. Hier waren 60 valluiken en 30 liften. Door de luiken en liften konden bijvoorbeeld tijgers naar de arena geleid worden.
Het einde van het Colosseum
In 217 na Christus raakte het Colosseum beschadigd door een blikseminslag en konden er vijf jaar lang geen spelen gehouden worden. Ook zijn er aardbevingen geweest. De ruïne van het Colosseum werd in de 12e eeuw omgebouwd tot fort. Belangrijke Romeinse families, waar vaak ook de paus uit voortkwam, gebruikten het Colosseum als een groeve waar eenvoudig bouwmateriaal uitgehaald kon worden voor nieuw te bouwen kerken en paleizen.
Uit het theater werd het marmer weggehaald en ook veel van het ijzer waarmee de blokken steen en het marmer waren vastgezet, werd gekaapt. Aan deze plundering kwam in 1749 een eind. Paus Benedictus XIV bepaalde toen dat het Colosseum historische waarde had en niet langer meer als een soort ‘steengroeve’ gebruikt mocht worden. De paus wijdde het Colosseum als kerk ter herinnering aan de lijdensweg van Christus en bouwde binnenin een kruisweg. Latere pausen lieten het amfitheater nog verder restaureren en archeologisch onderzoeken.
Colosseum bezoeken & Tickets
Het Colosseum is bijna elke dag geopend voor het publiek, behalve op 25 december en 1 januari, van 9 ’s ochtends tot 17 uur in de winter, 19:30 uur in de zomer. Er zijn hier verschillende kaartjes te koop voor het Colosseum, inclusief skipe te line tickets, audiotour, gids of in combinatie met andere bezienswaardigheden. Als je een bezoek brengt met een gids weet je zeker dat je alles hebt gezien en wat meer achtergrondinformatie krijgt.
Overnachten in Rome
Hier vind je de leukste hotels voor tijdens je stedentrip; van gezellige boetiekhotelletjes tot luxe moderne hotels met strakke kamers. Natuurlijk gaan we ook voor de voordeligste deals.
Expedia; Expedia checkt dagelijks alle hotels, vluchten en andere aanbiedingen om de voordeligste prijzen en speciale korting deals te vinden. Het aanbod vind je hier.
Booking.com; Het van oorsprong Nederlandse Booking.com is de grootste hotelwebsite ter wereld. Je kan ook reserveren zonder creditcard of last-minute. Het aanbod vind je hier.
TUI; Op zoek naar een voordelige vakantie in een hotel of appartement? De belofte bij TUI is niet voor niets; discover your smile. Het aanbod vind je hier.
Prijsvrij; Ideaal voor als je op zoek bent naar een fijne pakketreis in combinatie met vlucht, transfer en accommodatie in een hotel en appartement. Je weet hier zeker dat je nooit teveel betaald. Het aanbod vind je hier.
- Weimar Goethe; Bezienswaardigheden & Activiteiten - 30 augustus 2024
- Madrid Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - 10 juli 2024
- Tweede Wereldoorlog; interessante monumenten en musea in Nederland - 1 november 2022
Leave a comment