Skip to Content

Como stad & Comomeer; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Como stad & Comomeer; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Como ligt in het merengebied en is populair vanwege het landschap en de historische kern. Ook is het bekend om de zijde-industrie. Het ligt vlakbij de grens met Zwitserland. Het stadscentrum ligt aan het meer, rond het Piazza del Duomo, één van de grootste kathedralen Noord-Italië. De historische kern heeft nog steeds de vorm van het oorspronkelijke Romeinse castrum, met middeleeuwse muren en grote uitkijktorens. Ook mag je de stad niet verlaten voor je een boottocht hebt gemaakt op het meer.

In het najaar van 2016 ging ik twee weken naar Milaan en maakte vanuit die prachtige stad, waarover ik al eerder schreef, uitstapjes naar andere steden in de omgeving, zoals Pavia en Piacenza. Ook Como is uitstekend bereikbaar vanuit Milaan met de trein. Het is de vijfde grootste plaats in de regio achter Milaan, Brescia, Monza en Bergamo. Er is hier veel te zien en te doen, dus lees vooral verder!

Comomeer

Het gebied is al sinds de Romeinse tijd een populair toevluchtsoord voor rijken en aristocraten en is nog steeds één van de favoriete toeristische bestemmingen van Noord-Italië. Het klimaat en de regen (ongeveer 2000 mm per jaar), vooral in de lente en de herfst, bevorderen de ontwikkeling van een mediterrane flora: olijf, laurier en cipres komen vaak voor op de hellingen bij het meer. In de parken van de villa’s vind je ook tropische en subtropische planten die zich goed hebben aangepast. Je ziet eiken en kastanjes in het heuvelachtige gebied (500-800 meter), beukenbossen, sparren, lariksen en bergdennen in de bergen.

In de hoogste gebieden (tot 2000 meter) zie je jeneverbessen, rododendrons, bosbessen en groene elzen. Er zijn vele mogelijkheden aan activiteiten: van watersporten (zeilen, duiken, waterskiën, windsurfen) tot bergsporten (skiën, wandelen, klimmen). Ook is er rond het meer van alles te zien: leuke dorpjes, villa’s en kastelen en mooie natuurgebieden.

Dit is een natuurlijk meer van fluvio-glaciale oorsprong. Het bestaat uit drie verschillende “takken”: de Bassins van Como en Lecco, bijna symmetrisch, en het grotere Colico-bassin in het noorden. Het ligt ongeveer 50 km ten noorden van Milaan. Het is het diepste meer in Italië, het meer met de grootste omtrek en het derde in oppervlakte en volume.

Er zijn veerboten actief op het meer. De langste tochten gaan naar Como, met vertrek in de ochtend en terugkeer in de avond (mogelijkheid om te stoppen op de gekozen locaties). De dienst is al bijna twee eeuwen actief. Tegenwoordig voeren draagvleugelboten een dienst uit voor pendelaars en studenten. Er zijn ongeveer dertig boten; de meest recente zijn het grote motorschip Orione (2007) en de catamarans. Een belangrijk kenmerk vanuit historisch en technologisch oogpunt zijn de oude stoomboten, soms verlaten en worden gebruikt als drijvende restaurants. Er is ook een mogelijkheid om met de auto op een ferry te gaan.

Meer informatie over de lijndiensten, prijzen en tijden vind je hier.

Castel Baradello

Dit kasteel staat op de gelijknamige heuvel (430 m boven zeeniveau) die de stad Como domineert en de vallei aan de zuidwestkant sluit. Vanaf de heuvel geniet je van een panorama dat zich uitstrekt van het meer tot de stad, van de toppen van de Alpen tot de Po-vallei tot de Apennijnen: de enorme vierkante toren is duidelijk zichtbaar voor degenen die aankomen in Como.

Het kasteel staat op het oudste gedeelte van Comum Oppidum, de oorspronkelijke nederzetting van Como, uit het eerste millennium voor Christus. Later was het één van de laatste Byzantijnse bolwerken in het gebied, dat zich overgaf aan de Lombarden in 588. Het kasteel werd hersteld tijdens de oorlog van de Lombardische Liga, met de hulp van keizer Frederick Barbarossa (1158). Barbarossa schonk het officieel aan de burgers van Como in 1178.

Azzone Visconti herstelde het fort na de verovering van Como in 1335 en bouwde nog een kasteel, het Castello della Torre Rotonda (“nu verloren kasteel”) en een citadel. In 1527 werd het kasteel in opdracht van keizer Karel V ontmanteld, met uitzondering van de toren, om te voorkomen dat het in handen viel van de Franse troepen die het hertogdom Milaan waren binnengevallen. Daarna woonden er monniken en vervolgens particulieren.

De best bewaarde structuur van het hele complex is de Romaanse vierkante toren, waarvan de basis 8,20 m x 8,35 m meet. Het onderste deel rust op de fundamenten op de rots en was vroeger versierd met kantelen. De totale hoogte van de toren was 28 m. Van de oude grandeur missen alleen de kantelen. De eerste orde van muren rondom de toren is de oudste structuur, uit de Byzantijnse periode, uit de VI – VII eeuw. De muuromheining is trapeziumvormig. Het vakmanschap is vergelijkbaar met de Romeinse muren van Santa Maria Rezzonico aan het Comomeer

Langs de omtrek waren zeven sleuven van 1,10 m hoog aangebracht. De oude muren zijn omgeven door een recentere stadsmuur, eigentijds met de verhoging van de toren en interne muren. Het is toegankelijk via een spitsboogportaal.

Meer informatie vind je hier.

Funicolare Como-Brunate

Como stad & Comomeer; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Ook absoluut een aanrader in Como, zeker als je met kinderen bent, is een bezoek aan de funicolare. Deze ligt aan de oostkant van de stad. Met een soort bergtram ga je omhoog de berg op om te genieten van een prachtig uitzicht over de stad en het Comomeer. Eenmaal boven kun je kiezen voor een korte wandeling naar de fontein en het uitzicht op de Monte Rosa of je kan kiezen uit één van de twee wandelingen terug naar de stad Como.

Vanaf hier kun je ook lopend of met de bus naar de vuurtoren bovenaan de berg. De bergkabelbaan bestaat al sinds 1894 en was destijds het symbool van het publiek transport in de regio. Sinds 1911 werkt de tram niet meer op stoom maar wordt hij omhoog getrokken met elektriciteit.

Meer informatie vind je hier.

Villa Olmo

Como stad & Comomeer; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Dit is een imposante neoklassieke villa in Como, ontworpen door de architect Simone Cantoni. De bouw van de villa werd in opdracht van de markies Innocenzo Odescalchi gedaan. De villa, gebouwd aan de westelijke oever van het Comomeer, was bedoeld als een zomerresidentie voor de Marquises. Het imposante neoklassieke gebouw heeft een grote tuin met uitzicht op het meer. De volgende eigenaar, de markies Raimondi, heeft aan het gebouw weer veel veranderd. De bouw begon in 1782. In 1824, met de dood van Innocenzo Odescalchi, ging de residentie over naar de markies Giorgio Raimondi. Er was vaak hoog bezoek in de villa door keizers uit de buurlanden.

In 1883 werd de villa verkocht aan hertog Guido Visconti di Modrone. Er kwam een klein theater. In 1924 werd het overgenomen door de gemeente Como, die in de loop der jaren de internationale tentoonstelling voor het eeuwfeest van de dood van Alessandro Volta, tal van conferenties, shows, kunsttentoonstellingen heeft georganiseerd.

Meer informatie vind je hier.

Tempel Voltiano

Como stad & Comomeer; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Dit is een wetenschappelijk museum in Como, aan de Lungo Lario Marconi. Het werd ingehuldigd in 1928 ter gelegenheid van het eerste eeuwfeest van de dood van Alessandro Volta (1745-1827). Het doel is het behoud en de verbetering van de Voltiaanse overblijfselen, niet alleen van de paar fragmenten die gelukkig uit de vlammen van de Voltiaanse tentoonstelling van 1899 zijn gered, maar ook van al die “memorabilia” die op de een of andere manier kunnen worden verbonden met de eminente fysicus en zijn verbintenis met Como.

Het gebouw is het werk van de architect Federico Frigerio (1873-1959). De tempel is, in plaats van het Lombardische neoklassiek, gebouwd in de Palladiaanse stijl. De standbeelden van Wetenschap en Geloof aan de zijkanten van de ingang zijn van de tweeling Carlo en Luigi Rigola, terwijl de reliëfs aan de binnenkant, met scènes uit het leven van Alessandro Volta, zijn van Pietro Clerici uit Como.

De Volta-tempel is het meest bezochte museum in Como. De permanente tentoonstelling is gewijd aan Alessandro Volta en aan de erkenning van zijn wetenschappelijk werk. Op de begane grond zijn er oude wetenschappelijke instrumenten gekoppeld aan de fysica-experimenten uitgevoerd door Alessandro Volta.

Sommige vitrines bevatten de originele onderscheidingen ontvangen door Alessandro Volta en een selectie van de feestelijke materialen die in Europa werden verspreid in de twee eeuwen na zijn dood, waaronder het bankbiljet van 10.000 lire gewijd aan Alessandro Volta, van kracht tot de invoering van de eenheidsmunt in Italië (de euro) in 2002, op wiens rug de Voltiano-tempel verscheen. De thema’s van de Voltian Exposition van 1899, van de bouw van de Voltian-tempel, van het International Congress of Physicists van 1927 worden ook vertoond.

Dit museum bevindt zich in een park vlak aan het water. Hier vind je ook een speeltuin en een draaimolen speciaal voor kinderen.

Meer informatie vind je hier.

Pinacoteca Civica di Palazzo Volpi

Como stad & Comomeer; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Dit is de kunstgalerij van de stad en is gevestigd in het 17e-eeuwse Palazzo Volpi. Het paleis werd gebouwd tussen 1610 en 1630 door de katholieke nuncio en bisschop van Novara, Ulpiano Volpi. Hij gaf het sobere ontwerp in renaissancestijl op bij de architect Sergio Venturi. In de 20e eeuw diende het als een gerechtsgebouw tot 1970. Nu is het een openbare kunstgalerij.

Het herbergt collecties waarvan de belangrijkste werken uit de 19e eeuw afkomstig zijn van onderdrukte kerkelijke instellingen. Zoals bijvoorbeeld Karolingische sculpturen uit de kerk van Sant’Abbondio, evenals romaanse en gotische sculpturen en fresco’s. Ook bevat het een weergave van Paolo Giovio’s portretten van illustere mannen. Het heeft ook artikelen uit de kathedraal van Como, waaronder glas-in-loodramen, sculpturen, wandtapijten en houten modellen.

Meer informatie vind je hier.

Broletto

In de Middeleeuwse gemeenten in Italië was een broletto de plaats waar de hele bevolking bijeenkwam voor democratische vergaderingen, en waar de gekozen mannen leefden en recht deden. Broletto is een oud Italiaans woord, uit het middeleeuwse Latijn “broilum, brogilum”. De eerste betekenis is “kleine boomgaard of tuin”; vandaar de betekenis “veld dat omringd is door een muur”.

Het stond naast de oude kathedraal, wat de sterke link aangeeft tussen de burgerlijke en de kerkelijke macht. De constructie dateert uit 1215. Het werd gebouwd in de gotisch-romaanse stijl, terwijl de renaissance-elementen van de gevel uit de vijftiende eeuw komen. De gevel is gevormd uit stroken Lombardisch marmer in drie verschillende kleuren: wit, grijs en rood.

De bouw van de (nieuwe) kathedraal zorgde voor een splitsing van het stadhuis in twee afzonderlijke delen, de “Broletto” in het westen en “Praetorium” in het oosten. Het niveau van het vierkant werd verhoogd, zoals nu nog steeds te zien is. Nadat de burgerfunctie verloren ging, vanaf 1764, werd de Broletto gebruikt als theater en later als een archief.

Kathedraal Santa Maria Assunta (Duomo)

Como stad & Comomeer; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Dit is één van de belangrijkste gebouwen in de regio. De gotische kathedraal is in 1396 gebouwd op de plaats van de vroegere romaanse kathedraal gewijd aan Santa Maria Maggiore, 10 jaar na de oprichting van de kathedraal van Milaan. In 1770 was de kathedraal pas af toen de koepel in rococostijl afgerond was. De indrukwekkende westgevel werd gebouwd tussen 1457 en 1498 en heeft een prachtig roosvenster en een portaal tussen twee beelden van Plinius de Oude en Plinius de Jongere, inwoners van Como.

De kerk heeft een plattegrond in de vorm van een Latijns kruis met een centraal schip en twee zijbeuken, gescheiden door pilaren, en een Renaissance transept, met een mooie koepel over de kruising. De apsissen en het koor zijn uit de 16e eeuw. Het interieur heeft enkele belangrijke wandtapijten uit de 16e en 17e eeuw, gemaakt in Ferrara, Florence en Antwerpen. Er zijn ook een aantal 16e-eeuwse schilderijen van Bernardino Luini en Gaudenzio Ferrari.

Meer informatie vind je hier.

Basiliek van Sant’Abbondio

Dit is een Romaanse 11e-eeuwse basiliek. Het huidige bouwwerk is gebouwd op de plek van een 5e-eeuwse kerk. De ligging van ongeveer een kilometer buiten de stadsmuren was om verschillende relikwieën te huisvesten van de twee heiligen die Amantius uit Rome had meegenomen. De Benedictijnen hebben de voormalige kerk tussen 1050 en 1095 in Romaanse stijl herbouwd. Het nieuwe gebouw was gewijd aan de opvolger van Amantius, Abundius. De zwarte en bleke marmeren stenen in de stoep zijn nog van de oude kerk. De nieuwe basiliek had een schip en vier gangpaden. Het werd ingewijd door paus Urban II op 3 juni 1095.

De kerk heeft twee bijzondere klokkentorens. De sobere gevel heeft zeven ramen en een portaal. Opvallend is de decoratie van de ramen in het koor. Er zijn ook romaanse bas-reliëfs en, in de apsis, mooie fresco’s uit het midden van de 14e eeuw. Onder het hoofdaltaar zijn de overblijfselen van de Abundius. Het middeleeuwse klooster dat aan de kerk vastzit, is nog niet zo lang geleden gerestaureerd.

Basiliek van San Fedele

Como stad & Comomeer; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Deze basiliek is gewijd aan de heilige Fedele, evangelist en martelaar in de derde eeuw in Sorico. De kerk staat op de plaats van een oudere kerk uit de zevende eeuw gewijd aan Santa Eufemia. Het koor is gebouwd in Lombardische Romaanse stijl. De huidige kerk is gebouwd in 1120 in romaanse stijl. De gevel is in neoromaanse stijl en werd in 1914 helemaal gerestaureerd. Het heeft een dubbele structuur, de belangrijkste voor het middenschip en een kleinere voor het rechterschip.

In het portaal zie je een modern mozaïek dat Jezus afbeeldt. Daarboven is er een groot cirkelvormig roosvenster, met een marmeren structuur. De klokkentoren, links van de gevel, is gebouwd in verschillende historische periodes. Aan de oostkant van de kerk is een apsis, veelhoekig en bekroond door een 13e-eeuwse loggia. Daarnaast een portaal, uit de elfde en twaalfde eeuw, ook wel drakenportaal genoemd vanwege de middeleeuwse bas-reliëfs.

Het interieur van de basiliek van San Fedele heeft een Latijns kruisplan met hoge galerijen. Het hoofdschip is in barokstijl en is versierd met fresco’s en ondersteund door Korinthische pilasters. In het marmeren altaar van het rechtertransept zie je een kruisbeeld van papier-maché uit 1623 dat de Glorie van het Paradijs afbeeldt.

Het linkertransept is opgedragen aan de Madonna met een marmeren altaar met een standbeeld van de Heilige Maagd en een apsis versierd met een fresco. Aan de zijkanten van het altaarstuk zijn er vier zeventiende-eeuwse fresco’s met het huwelijk van de Maagd, de geboorte van Christus, de aankondiging aan de herders en de aanbidding van de wijzen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Vakantie Lombardije; Livigno in de zomer

Een stukje geschiedenis

De heuvels rond het huidige Como werden bewoond sinds de bronstijd door een Keltische stam (de Orobii). Overblijfselen van nederzettingen zijn nog steeds aanwezig. Rond de 1e eeuw voor Christus namen de Romeinen het gebied in. Het centrum van de stad werd vanuit de heuvels verplaatst naar de huidige locatie in opdracht van Julius Caesar. De nieuw gestichte stad heette Novum Comum.
In 774 gaf de stad zich over aan binnenvallende Franken onder leiding van Karel de Grote.

In de eeuwen daarna hoorde het afwisselend bij Milaan, Frankrijk en Oostenrijk. Napoleon kwam in 1796 naar Lombardije en regeerde er tot 1815, toen het Oostenrijkse bewind werd hervat na het Congres van Wenen. Uiteindelijk werd de stad in 1859, met de komst van Giuseppe Garibaldi, bevrijd van de Oostenrijkers en werd het onderdeel van het nieuw gevormde koninkrijk van Italië onder het Huis van Savoye.

Meer informatie over de stad Como, de musea en actualiteiten vind je hier.

Overnachten bij Como meer

Of je nu gaat voor een zon, zee en strandvakantie, de vakantie wilt combineren met iets meer cultuur en stedentrip in combinatie met Milaan of toch gaat voor een sportieve vakantie. Hier vind je het allemaal. Het is ook een bestemming die zeer geschikt is met kinderen.

 • TUI; Op zoek naar een voordelige vakantie in een hotel of appartement? TUI doet er alles aan om reizigers een onvergetelijke vakantie te bezorgen en de verwachtingen te overtreffen. De belofte is niet voor niets; discover your smile.  Het aanbod vind je hier.
 • Prijsvrij; Ideaal voor als je op zoek bent naar een fijne pakketreis in combinatie met vlucht, transfer en accommodatie in een hotel en appartement. Je weet hier zeker dat je nooit teveel betaald. Het aanbod vind je hier.
 • Vakantiediscounter; Of je nu gaat voor de typische strandvakantie of toch liever een stedentrip. Bij Vakantiediscounter vindt je voordelige aanbiedingen. Inclusief fijne last-minute reizen. Het aanbod vind je hier.
 • De Jong Intra Vakanties; Voor als je op zoek bent naar populaire autoreizen of pakketreizen, ook in combinatie met een cruise of een busreis. Het aanbod vind je hier.
 • Belvilla; Voor een onvergetelijke vakantie is er altijd een Belvilla: Belvilla heeft een verrassend en breed aanbod aan unieke vakantiehuizen met typische streekkenmerken op prachtige locaties. Het aanbod vind je hier.
 • ASCI Eurocampings; ASCI is de campingspecialist van Europa. Of je nu wilt gaan kamperen met een eigen tent, camper of caravan. Maar ook als je op zoek bent naar een glamping of chalet voor een vakantie in een huuraccommodatie. Het aanbod vind je hier.
 • Suncamp Holidays; Dit is onderdeel van ASCI Eurocampings, maar dan met een specifieke selectie van kindvriendelijke vakantiebestemmingen. Alle campings liggen aan een strand of hebben een mooi zwembad. Het aanbod vind je hier.
 • Natuurhuisje; Heerlijk ontspannen in een natuurlijke omgeving? Kies dan voor een natuurhuisje, deze vind je zowel op de natuurlijke bestemming als buiten de gebaande paden. Het aanbod vind je hier.
 • Eliza was here; Op zoek naar een kleinschalige vakantiebestemming in een authentiek hotel of een rustieke B&B, dan is dit een aanrader. Compleet met vlucht en huurauto. Het aanbod vind je hier.
Astrid Tillemans

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.