Skip to Content

Cordoba; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Cordoba; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Cordoba is een van de populairdere steden in Andalusië en staat vooral bekend om de Mezquita en de combinatie van de Moorse en Katholieke Renaissance architectuur. Het is een gezellig stadje met een centrum dat zich focust op toeristen met Moorse steegjes en witte pleinen maar ook musea en Romeinse bezienswaardigheden.

Het is dus zeker een aanrader om deze stad te bezoeken tussen Granada en Sevilla of vanaf Malaga. Wij parkeerden op de Parkeerplaats Centro Historico, vanaf hier loop je zo door de poort het historische centrum in voor een bezoek aan de Mezquita of de Jardines del Alcazar.

Mezquita Córdoba & Torre Campanario

Het bekendste bezienswaardigheid in Cordoba is de Mezquita, een enorme Moorse moskee die werd omgebouwd tot indrukwekkende kathedraal in het midden van de stad en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Zeker in zomermaanden kan het hier erg druk zijn met toeristen en kan het handig zijn om vooraf kaartjes reserveren. Ter plekke zijn er ook veel mensen die zich aanbieden als gids voor rondleidingen. Wij zijn op eigen gelegenheid gaan rondlopen, je kan dan rustig overal kijken en foto’s maken zonder achter een groep aan te hoeven en te hoeven focussen op de uitleg.

Na de Reconquista en de herovering door de Katholieke Koningen werd het in 1236 weer omgebouwd tot kathedraal. In het midden vindt je de grote koepel, het altaar en kerkkoor met daarom heen de kapellen en biechtstoelen.

Na een rondje door de kerk en het genieten in de binnenplaatsen met sinaasappelbomen vind je de klokkentoren. Hiervoor moet je een extra kaartje halen. Een keer per half uur kun je hier naar boven om van het uitzicht te genieten. Je loopt als een groep naar boven, waar je een paar rondjes kunt lopen rondom de klokkentoren op twee verschillende niveaus. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Meer informatie vind je hier.

Palacio Episcopal en Palacio de Congresos

Tegenover de Mezquita vind je het bisschoppelijk paleis uit de 18e eeuw. Rondom de Moorse patio vind je de originele kloostergalerij en kapel. Vervolgens werd het gebruikt als ziekenhuis en huisvesting, tegenwoordig fungeert het als kunstmuseum met een collectie beeldhouwwerken en schilderijen. Naast het bisschoppelijk Paleis vind je het laatgotische Congresgebouw.

Meer informatie vind je hier.

Juderia (Joodse wijk van Córdoba)

Judería is de Joodse wijk in het oude historische centrum van de stad. De wijk wordt gekenmerkt door smalle straten, met witgeschilderde huizen versierd met blauwe bloembakken, metalen balkonnen en vele tapasbarretjes, lederwaren en kledingwinkels en juweliers. In deze wijk vind je onder andere de Mezquita, de synagoge, het Alcazar de los Reyos en het stierenvechtmuseum. Je komt deze wijk binnen via de Almodovor stadspoort. Een van de beroemdste steegjes is de Calleja de las Flores vanwege het uitzicht op de kathedraal.

Alcazar de los Reyes Cristianos

Het ‘Alcázar de los Reyes Cristianos’, oftewel het Koninklijk Paleis is een 14e eeuws paleisfort met uitgebreide tuinen in het historische centrum van de stad. Ook dit paleis is een combinatie van Moorse en Christelijke architectuur. Naast residentie was dit ook het hoofdkwartier van de inquisitierechtbank en werd het omgebouwd tot gevangenis. Naast de Mezquito is dit ook zeker een aanrader om te bezoeken, tenzij je ook een bezoek brengt aan het Alcazar in Sevilla.

In het Alcázar vind je onder andere een mozaïeksalon, in de kelder een Moors badhuis, binnenplaatsen, Moors terras, paardenstallen en de originele donjon waar ze leefden en woonden. Het verhaal gaat dat het koningskoppel Isabel en Fernando hier kennismaakten met Christoffel Columbus. Halverwege de 20e eeuw werd het gebruikt als museum waar je onderaan een Romeinse sacrofaag vindt en Romeinse mozaïeken. Rondom het landgoed is een vestingmuur gebouwd met daarin vier hoektorens, Torre de la Paloma, Torre de la Inquisición, Torre de los Leones en Torre del Homenaje.

Buiten vind je de prachtige tuinen met sinaasappelgaarden, fonteinen en vijvers in een mix van Moorse en Andalusische stijl. De tuinen met vrolijk gekleurde bloemen bieden ook een aangename schaduw op zomerse dagen. Op vrijdag mag je hier gratis naar binnen en in de lente en zomer worden er ook regelmatig events georganiseerd. Je kunt kiezen voor alleen een bezoek aan de tuinen of het paleis.

Meer informatie vind je hier.

Koninklijke stallen van Córdoba

De ‘Caballerizas Reales’, oftewel de Koninklijke stallen bevinden zich vlakbij het Alcazar. Deze stallen werden in 1570 gesticht door koning Felipe II om het beroemde ras van de Andalusische paarden te fokken. Je kunt de stallen bezoeken en de historische koetsen bekijken net als de paardrijshow die vier keer per week wordt gegeven en een combinatie is van Andalusisch paardrijden en flamenco.

Meer informatie vind je hier.

Palacio de Viana

Het Palacio de Viana is het 14e paleis van de Markies van Viana. De frontgevel is indrukwekkend, maar ook het paleis is zeer de moeite waard. Dit is momenteel ingericht als museum dat gaat over de aristocraten in de 17e eeuw met een collectie aan schilderijen, porselein en tapijten.

Het paleis staat bekend om de maar liefst 12 typische Andalusische patio’s en binnentuinen, en grotere tuin. Via smalle doorgangen loop je van de ene naar het andere plein. Ieder binnenplein heeft een eigen thema zoals Moors, middeleeuws, Romeins, een monumentaal hofje, een halfopen tuintje met bloemen en planten.

Meer informatie vind je hier.

De patio’s van Córdoba

Naast deze patio’s zijn er nog meer patio’s te bezoeken in Cordoba, deze staan bekend als de prachtige patio’s van Cordoba. Deze verborgen binnenplaatsen zijn veelal schitterend aangekleed moet bloemen en zo is er in mei het jaarlijkse patio-fest. Er is ook een speciale route voor uitgezet, niet alle patio’s zijn te bezoeken, ook niet tegen betaling.

Lees ook: De patio’s van Córdoba

Puente Romano

Door de stad loopt de Guadalquivir rivier, deze wordt overbrugd door de 331 meter lange Romeinse brug Puente Romano. De Puente Romano telt zestien bogen en een prachtig sculptuur van beschermengel San Rafael. Deze brug werd gebouwd in de 1e eeuw ten tijde van Keizer Augustus en was de eerste brug over het water heen. De Puente Romano vormt de verbinding tussen de verdedigingstorens Torre de la Calahorra en de Puerta del Puente.

Met name aan het einde van de dag is dit een populaire plek om bij zonsondergang hier foto’s te maken.

Tip: Als het hier in de zomer erg druk is, kun je aan de andere kant van de brug parkeren en vervolgens zo naar de stad lopen.

Puerta del Puente

De ‘Puerta del Puente’ is een 16e eeuwse stadspoort en een van de oudste toegangspoorten en ligt aan de voet van de Romeinse brug ‘Puente Romano’ op de plaats van een Romeinse en Moorse Poort. Boven de Dorische zuilen zijn trigliefen en metopen te bewonderen met daarop reliëfvoorstellingen en de beeltenis van Felipe II van Spanje. De poort wordt ook wel de Arc de Triomphe van Cordoba genoemd. Achter de poort vind je de Mezquita.

Meer informatie vind je hier.

Torre de la Calahorra

De Torre de la Calahorra vind je op de linkeroever van de Guadalquivir aan het eind van de Romeinse brug. De Torre de la Calahorra was een van de belangrijkste Moorse toegangspoorten die de toegang tot de stad bewaakten en heeft meer weg van een burcht dan een toren. Het is gebouwd op ruïnes van een Arabisch fort. Tegenwoordig is dit een museum waar de Middeleeuwse geschiedenis van de stad bekend staat en kun je bovenop de toren vanaf het terras genieten van het uitzicht over de brug en de stad.

Meer informatie vind je hier.

Templo Romano de Cordoba

Deze ruïnes van de Romeinse tempel uit de 1e eeuw vind je naast het stadhuis vlakbij het Plaza de Las Tendillas. Van de oorspronkelijke tempels zijn een aantal zuilen overgebleven die je vanaf de straat kunt bekijken.

Synagoge van Córdoba

De ‘Sinagoga de Córdoba’ is een synagoge uit 1315 en ligt in de Joodse wijk ‘Judería’. Het is de enige synagoge in Andalusië en een van de drie in Spanje. Deze synagoge in mudéjarstijl is gratis te bezoeken. De synagoge is niet heel groot maar prachtig versierd met stucversieringen en doet een beetje denken aan het Alhambra in Granada. Nadat de Joden waren weggedreven of bekeerd werd het gebruikt als ziekenhuis, tegenwoordig is het een museum.

Meer informatie vind je hier.

Basilica de San Pedro

Aan de Plaza de San Pedro ligt de gelijknamige basiliek uit de 13e en 14e eeuw. Op sommige plekken zoals de toren zijn de traditionele Mudejarstijlen te ontdekken. In de 16e eeuw is de kerk gerestaureerd. In de kelder vind je diverse relieken en altaarstukken.

Botanische tuinen

Vlakbij het Alcazarpaleis en de Guiadalquivir vind je de ‘Real Jardínes Botánico de Cordoba’, oftewel de botanische tuinen van de universiteit. Hier kun je wandelen tussen prachtige bloemen, groene bomen en fonteinen of het kleine paleobotanische museum bezoeken. Ideaal om even tot rust te komen op een schaduwrijke plek.

Plaza de la Corredera

Plaza de la Corredera is het gezellige en typisch Spaanse plein van Cordóba. Het plein is de ideale plek voor een drankje op het tertas of om tapas te gaan eten bij een van de restaurants die geplaatst zijn in de galerijen.

Het pad leidt direct naar het beroemdste plein van Cordoba: het Plaza de la Corredera (Corroderaplein). De rechthoekige vorm en de arcades doen denken aan de klassieke “Plaza Mayor” van Castilië, maar in werkelijkheid is dit het enige plein in Andalusië dat dergelijke kenmerken heeft. Eeuwenlang was het een ontmoetingsplaats voor feesten, markten, stierengevechten en zelfs… …executies! Vandaag de dag is het, samen met de Plaza de las Tendillas, de beste plek in Cordoba om te genieten van een drankje of een lunch op een terras. Er is ook een markt waar je verse producten kunt kopen.

Het Plaza de la Corredera is echt een typisch Spaans plein, volledig omsloten door appartementsblokken. Het werd aangelegd bij het begin van de 18de eeuw. De warme kleuren geven het plein een speciaal accent. Als je het plein betreedt, kun je aan je rechterzijde naar een binnenhal met verse marktwaren. Altijd leuk om daar eens binnen te lopen. Op het plein vonden ooit allerlei evenementen plaats: van stierengevechten, theateropvoeringen tot verbrandingen van ketters.

Plaza del Potro

Het ‘Plaza del Potro’ een klein pittoresk plein in het centrum van Córdoba. Op het plein staat o.a. de herberg “La Posada del Potro”, het monument Triunfo de San Rafael, het Museu de Bellas Artes en het Museo Romero de Torres.

Plaza de Capuchinos

De ‘Plaza de Capuchinos’, oftewel het Kapucijnenplein, is een klein en sober plein en iets verder van het centrum afgelegen. Op het met graniet betegelde plein staat het meer dan 200 jaar oude kruis ‘Cristo de los Faroles’.

Op het rustige wat ingesloten plein van Plaza de los Capuchinos staat een beeld, Cristo de los Faroles (Christus van de Lantaarn) uit eind 18de eeuw. Het beeld behoort tot de bekendste monumenten van Cordoba.

Plaza de Toros de los Califas

Stierengevechten zijn eeuwenlang een belangrijke en populaire culturele festiviteit geweest in Spanje. Inmiddels wordt er in veel steden en plaatsen al anders gekeken naar dit onnodige bloederige evenement. De Plaza de Toros de los Califas in Córdoba is dè arena van de stad, die plaats biedt aan bijna zeventienduizend toeschouwers. Voor lange tijd worden er hier stierengevechten georganiseerd. Het zit nu eenmaal diep geworteld in de cultuur. Vaak worden deze georganiseerd tijdens de Cordoba Fair ‘Feria de Cordoba’ die plaatsvindt in de maand mei. Op andere momenten wordt de Plaza de Toros de los Califas ook gebruikt voor bijvoorbeeld tenniswedstrijden.

Plaza de Tendillas

De Plaza de las Tendillas is een zeer aangename plek, ideaal voor een pauze. De waterstralen en fonteinen maken het een echte traktatie, vooral als het erg warm is in Andalusië! Dit zeer aangename en ontspannende moment kun je verlengen door de tijd te nemen om te genieten van de omliggende bars en restaurants. Maak van de gelegenheid gebruik om de prachtige gevels van de gebouwen op het plein te bekijken. Als je 2 dagen in Cordoba verblijft, is het ook een goede plek om ’s avonds te bezoeken, wanneer de fonteinen verlicht zijn en het Andalusische nachtleven begint met tapas en sangria.

In het hart van de stad Córdoba ligt het prachtige plein Plaza de las Tendillas. In de twintigste eeuw is het plein nog drastisch aangepakt. Op het huidige Plaza de las Tendillas tref je panden die ontworpen werden door architecten als Felix Hernandez Gimenez, Benjamin Gutiérrez Prieto en Ramón Aníbal Álvarez. Maar het meest aanwezige bouwwerk is toch de fontein met het ruiterstandbeeld van Don Gonzalo Fernandez de Córdoba. Als legeraanvoerder staat hij ook wel bekend als ‘de Grote Kapitein’. Hij wordt in ieder geval gezien als grondlegger van het moderne oorlogvoeren, waaronder loopgraven. Plaza de las Tendillas is vooral een autovrij plein waar je heerlijk kunt vertoeven op één van de vele terrassen, je kunt winkelen of als rustpunt waarin je de indrukken van de stad kunt laten passeren.

Diverse musea

Museumliefhebber? Zo heb je de keuze uit het Archeologisch Museum, een museum over het stierenvechten (Museo Taurino) of in hetzelfde gebouw aan Plaza del Potro zitten het Museo de Bellas Artes (Museum van de Schone Kunsten) en het museum van schilder Romero de Torres.

Voor het geval je meer dan een dag hebt om de stad te bezoeken, heb ik een lijst samengesteld van musea in Cordoba die je misschien interesseren:

Het Archeologisch Museum en zijn collectie van Romeinse voorwerpen ontdekt in Cordoba.
Het Museum voor Schone Kunsten: verzameling van moderne Spaanse kunst en ook barokke kunst.
Het Stierenvechtenmuseum: natuurlijk alleen voor degenen die niets tegen deze gewoonte hebben..
Het etnobotanische museum en de botanische tuin.
Het Julio Romero de Torrez-museum, dat een collectie van de beroemde lokale schilder bevat.
De Galerij van de Inquisitie, die de martelwerktuigen presenteert die tijdens de inquisitie werden gebruikt. Het is niet geschikt voor kinderen.

Museo de Bella Artes en Museo Julio Romero de Torres
Plaza del Potro is een langwerpig pleintje met aan één uiteinde een beeldfontein. Het moet een ‘potro’ voorstellen, wat veulen betekent. Een verwijzing naar de paardenmarkt die hier altijd heeft plaatsgevonden. Op dit plein bevinden zich twee kunstmusea.
Museo de Bella Artes In het Museo de Bella Artes vind je vooral kunst van lokale kunstenaars uit de periode vanaf de 14de tot de 20ste eeuw: Murillo, Valdés Leal e.a.
Museo Julio Romero de Torres. Hier kun je werk vinden van Julio Romero de Torres (1874-1930), die hier zijn schildersatelier had in een voormalig ziekenhuis. De vrouw, het meest naakt afgebeeld, stond bijna altijd centraal in zijn werk.

Het beste archeologisch museum van Andalusië is het Museo Arqueologico van Cordoba. Het bevat voorwerpen uit de prehistorie, de rijke Romeinse periode, Visigotische periode. Beeldhouwwerk, sarcofagen, mozaïeken. Een volledige verdieping is gewijd aan het Moorse tijdperk. Het is gevestigd in een paleis met een renaissancegevel. Het archeologische museum van de stad Córdoba is een must voor kunst- en geschiedenisliefhebbers. De eeuwenoude geschiedenis, waarin invloedrijke personen als Claudius Caesar, Titus Flavius Domitianus, Justianus I, Abd Al-Rahman III en Alfons XI veel macht hadden, hebben duidelijke sporen nagelaten. Een aantal onderdelen hiervan worden tentoongesteld in het Museo Arqueologico de Córdoba (MAECO). Het museum is gevestigd in het voormalige paleis ‘Palacio de los Páez de Castillejo’.

Het gebouw van het Museo Taurino is uit de 16de eeuw en ligt op het plein Malmónides. In het museum kun je allerlei voorwerpen vinden die te maken hebben met stierengevechten: affiches, schilderijen, documenten, foto’s van de bekendste matadors, het bureau en kostuums van Manolete, één van de beste en bekendste stierenvechters uit Spanje (1917-1947). Manolete werd op amper 30-jarige leeftijd door een stier verwond in de arena van Linares en zou de dag nadien aan zijn verwondingen bezwijken.

Fietsen in Córdoba

Een leuke, en zeker in de soms hete temperaturen, een aangename manier om Córdoba te ontdekken is per fiets. Ga onder begeleiding van een gids twee uur lang fietsen langs de bezienswaardigheden van Córdoba. Meer info over deze fietstochten vind je op de website, of nog leuker de fietstour waar je met een Nederlandse gids op pad gaat.

Maak een Córdoba Fietstour met Nederlandstalige gids. Zo ontdek je de mooiste plekjes van de stad op 2 wielen. Hierbij zie je uiteraard de Mezquita, de joodse wijk en de pitoreske pleintjes en patios. Voor de liefhebbers zijn er ook E-BIKES beschikbaar. Fietsen in Cordoba is zeker een aanrader en geschikt voor alle leeftijden.

Medina Azahara

Acht kilometer ten westen van Córdoba ligt Medina Azahara, ook wel Al Madinah al-Zahr in het Arabisch. De plek is een van de belangrijkste historische opgravingen in Spanje en op deze plaats zijn tal van restanten van de oude Moorse stad uit de 11e eeuw te bekijken. Meer info over de opgravingen van ‘Medina Azahara’.

De overblijfselen van de mysterieuze stad Madinat al-Zahra liggen op 8 kilometer van Cordoba. Deze stad werd gebouwd door een kalief ter ere van zijn vrouw genaamd “Azahara”. De stad is gebouwd van marmer, goud en edelstenen. De stad bestond uit drie niveaus en er was ook een moskee. Vandaag de dag is de stad een ruïne, maar het is een interessant bezoek voor geschiedenisliefhebbers. De beste manier om van het bezoek te genieten is zeker het boeken van een rondleiding vanuit Cordoba. 

Al Madinah al Zahra is een stad die dateert uit de 10e eeuw, het tijdperk van het kalifaat. Opvallend is dat de stad in de 11e eeuw alweer met de grond gelijk werd gemaakt. Vandaag vind je nog de ruïnes van de stad met een rijk en glorieus verleden. De stad ligt acht kilometer van Cordoba. Je kunt er met de wagen naartoe of je kunt een taxi nemen. De toegang is gratis en het monument is enkel gesloten op maandag en op zondagnamiddag.

Klooster San Jerónimo de Valparaíso

Voor Madinat al-Zahra ligt het indrukwekkende San Jerónimo de Valparaíso-klooster, dat in de 15e eeuw werd gebouwd. Oorspronkelijk was het een gotisch gebouw, maar het heeft enkele renaissance- en barokke architectonische elementen. De familie van de eigenaar heeft het in de loop der jaren goed gerestaureerd en je kunt nu een grote kunstcollectie bewonderen. Wees voorzichtig, want de bezoeken zijn privé, dus je moet op voorhand reserveren.

Castillo de Almodovar (28 km van Córdoba)

Op de heuvel bij het dorpje Almodóvar del Rio op 28 kilometer van Córdoba ligt het mooie 12e-eeuwse kasteel van Almodóvar. Het kasteel dat je van verre al ziet liggen staat bekend om zijn goede staat (sommigen zeggen zelfs het best bewaarde kasteel in Spanje) waarin het nog verkeerd met enkele mooi ingerichte vertrekken. Tijdens een bezoek kom je meer te weten over de roerige geschiedenis van het kasteel (reserveer van te voren).

Overnachten in Cordoba

NH Collection Amistad Córdoba – Córdoba

NH Collection Amistad Córdoba is een elegant 4-sterrenhotel dat gelegen is in het historische centrum van Córdoba, op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Het hotel is gevestigd in een gerestaureerd 18e-eeuws gebouw en beschikt over comfortabele kamers en suites met moderne voorzieningen. Gasten kunnen genieten van de spa- en wellnessfaciliteiten, waaronder een binnenzwembad, sauna’s, stoombaden en een fitnessruimte. Het restaurant van het hotel serveert regionale en internationale gerechten.

Meer informatie vind je hier.

Eurostars Palace – Córdoba

Eurostars Palace is een modern 5-sterrenhotel dat gelegen is in het hart van Córdoba, op slechts een paar minuten lopen van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Het hotel beschikt over ruime kamers en suites met moderne voorzieningen en biedt een prachtig uitzicht op de stad. Gasten kunnen genieten van de spa- en wellnessfaciliteiten, waaronder een binnenzwembad, sauna’s, stoombaden en een fitnessruimte. Het restaurant van het hotel serveert regionale en internationale gerechten en er is ook een bar waar gasten kunnen ontspannen.

Meer informatie vind je hier.

Hospes Palacio del Bailío – Córdoba

Hospes Palacio del Bailío is een luxueus 5-sterrenhotel dat gelegen is in het hart van Córdoba, op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Het hotel is gevestigd in een 16e-eeuws paleis en beschikt over elegante kamers en suites met moderne voorzieningen. Gasten kunnen genieten van de spa- en wellnessfaciliteiten, waaronder een binnenzwembad, sauna’s, stoombaden en een fitnessruimte. Het restaurant van het hotel serveert verfijnde regionale en internationale gerechten.

Meer informatie vind je hier.

Hotel Maciá Alfaros – Córdoba

Hotel Maciá Alfaros is een comfortabel 4-sterrenhotel dat gelegen is in het centrum van Córdoba, op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Het hotel beschikt over ruime kamers en suites met moderne voorzieningen en biedt een prachtig uitzicht op de stad. Gasten kunnen genieten van de spa- en wellnessfaciliteiten, waaronder een binnenzwembad, sauna’s, stoombaden en een fitnessruimte. Het restaurant van het hotel serveert regionale en internationale gerechten en er is ook een bar waar gasten kunnen ontspannen.

Meer informatie vind je hier.

Casa de los Azulejos – Córdoba

Casa de los Azulejos is een prachtig 3-sterrenhotel dat gelegen is in het historische centrum van Córdoba, op slechts een paar minuten lopen van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Het hotel is gevestigd in een 19e-eeuws gebouw en beschikt over stijlvolle kamers en suites met moderne voorzieningen. Het hotel heeft een prachtige binnenplaats met Moorse tegels en biedt een ontspannen sfeer. Gasten kunnen genieten van het terras en de bar van het hotel. Het ontbijt wordt geserveerd in de charmante eetzaal van het hotel.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.