Skip to Content

Coronaproof uitjes Kerstvakantie 2021

Coronaproof uitjes Kerstvakantie 2021

Nederland is in lockdown, en dat tijdens de vakantie. Na de eerste week en Kerst blijven er nog (minimaal) twee weken over, want wat er daarna gaat gebeuren is nog niet helemaal duidelijk. Al zullen de kinderen als de scholen dicht blijven wel weer onderwijs op afstand moeten volgen, waardoor een deel van de dag gevuld is. Ook nu zijn er nog volop leuke uitjes die je met de kinderen kan doen. Afgelopen week hebben we al een paar leuke uitjes ‘getest’, maar ook de komende weken is er nog genoeg te doen. Want je hoeft echt niet binnen te blijven, en tegen de koude kun je je aankleden.

Schaatsen

Nu het buiten vriest ontstaat er ook natuurijs op sommige plekken, het blijft wel opletten want overdag nemen de temperaturen toe waardoor het ijs onbetrouwbaar wordt. Je moet er dus vroeg in de ochtend bij zijn. Daarnaast zijn er professionele schaatsbanen die open mogen blijven, het gaat dan om de semiopenluchtbanen, wel met open dak maar verder in de open lucht. Je kunt je eigen schaatsen meenemen, of ter plekke schaatsen huren. De horeca is gesloten, maar vaak zijn er alternatieve koek-en-zopietenten voor een take away-hapje en drankje.

Tip: Wees er wel snel bij, want bij de meeste wordt er gewerkt met een tijdsslot dat je vooraf moet reserveren om het maximaal aantal personen niet te overstijgen en de 1,5 afstand onderling te waarborgen.

Schaatsbanen die open zijn, zijn onder andere; De Scheg (Deventer), Vechtsebanen (Utrecht), De Meent (Alkmaar), De Uithof (Den Haag), Schaatsbaan Rotterdam, IJsportcentrum Eindhoven.

Outdoor Valley; tubing en netadventure

Misschien wel een van de gaafste uitjes voor tijdens de kerstvakantie in de omgeving van Rotterdam; en die staat hier zeker ook op de planning. Namelijk tubing; waarbij je in een band van de berg afglijdt net zoals op wintersport. Daarnaast kun je kiezen voor een combinatie met netadventure waarbij je over netten en tunnels kan springen. Ook hier is de lokale horeca geopend als take away. Lees meer

Vreemde Vogel; Curling & Escape Room

Bij de Vreemde Vogel in Vlaardingen kun je terecht voor een escape room met het gezin; deze is al geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Ook de curlingbaan, speeltuin en dieren zijn te bezoeken. Op zoek naar een originele overnachting; het buitenhotel is ook geopend.

Adventure golfbanen

Een andere buitensport die je nog steeds kan doen en super gezellig is met de rest van het gezin, is een potje minigolf. Er zijn diverse adventure golfbanen die nog toegankelijk zijn, al kan het wel even zoeken zijn. In ieder geval de minigolfbanen op vakantieparken zijn geopend, daarnaast zijn er ook nog andere golfbanen open.

Klimparken

Zoek je een iets uitdagender coronaproof uitje; dan is een bezoek aan een klimpark een aanrader. Het is dan wel handig om handschoenen aan te trekken, zodat je geen koude handen krijgt. Je kan onder andere winterklimmen bij Klimbos Weert.

Lichtkunstfestival

Het georganiseerde gedeelte van de meeste lichtkunstfestivals zoals de rondvaart langs de kunstwerken van het Amsterdam Light Festival zal misschien niet door gaan, maar de kunstwerken zijn nog wel toegankelijk en zijn ook te voet te bezoeken. Datzelfde geldt voor Roermond waar je de toverroute kan lopen met kinderen; bij het theaterhotel (ingang aan de achterkant) kun je de toverstaffen en puzzelroute ophalen. Of bij de pannenkoekenbakker Woudrichem.  Ook leuk is het Feest van het Licht bij Museumpark Orientalis, zij openen de deuren zodat je gratis naar binnen kan voor een mooie wandeling.

Lichtjes & kerststallen speurtocht

Op diverse plekken in Nederland zijn er lokale initiatieven waarbij bewoners hun dorp of stad versieren. Denk bijvoorbeeld aan een lichtjestocht waarbij het huis versierd is met kerstversiering, of een kerststallentocht. Sommige daarvan duren tot en met Kerst, maar een aantal gaan ook langer door. Zo is het Christmas Station in Arkel tot half januari versierd. Ook de kerststallenroute in Baarn is tot en met 6 januari te bezoeken, en zo zijn er nog meer opties.

Geocache, Pokemon en Nature Game

Wil je er op uit voor een leuke wandeling en denken de kinderen dat ze niet zonder beeldschermen kunnen; dan kun je die twee ook prima met elkaar combineren. Een leuke optie is bijvoorbeeld om te gaan geocachen waarbij je op zoek gaat naar een bepaald coördinaat om daar een ‘schat’ te vinden. Daarnaast is Pokémon Go ook een spel dat ze vaak leuk vinden om te spelen en zo op pokemonjacht te gaan.

Ook een absolute aanrader zijn de nature games van online social games. Met behulp van de route op je telefoon ga je op pad en krijg je onderweg vragen en opdrachten om te doen. Of wat dacht je van de Lotje Speurtochten; dit is een leuke, avontuurlijke buitenbeleving voor gezinnen met kinderen van 6-12 jaar.

Lees ook: Geocachen met kinderen

Nationaal Parken

De natuur is altijd open; en dat geldt dus ook voor de nationaal parken. Het kan saai klinken; een wandeling door het bos maar de meeste nationale parken hebben ook een speciaal aanbod voor kinderen zoals speciale wandelingen. Ook vlonderpaden doen het altijd erg goed. Tip: ga aan het einde van de middag rond een uur of vier voordat de zon ondergaat zodat de lucht prachtig kleurt. De kans is ook groot dat je nu wilde dieren kan spotten; zo zagen we zelf in de Maasduinen herten.

Kabouterpad

Een leuke wandeling van over het algemeen nog geen kilometer afstand. Het kan zijn dat je nu geen knapzak met muts kan ophalen, maar de route is in principe altijd toegankelijk en te volgen aan de hand van de kabouterpaaltjes. Ideaal met jonge kinderen.

Lees ook: Kabouterpad met kinderen

Speelbossen

Heel eerlijk; normaal ga ik hier vooral heen bij mooi weer in de lente / zomer / herfst, maar ook in de winter vinden kinderen het heerlijk om lekker buiten te spelen. Er zijn heel veel speelbossen te vinden verspreid over Nederland. Er zijn vaak natuurlijke speeltoestellen of andere speelmogelijkheden te vinden of er is de mogelijkheid om hutten te bouwen.

Lees ook: Speelbossen en speelnatuur Nederland

Uitkijktorens

Een leuke wandeling is perfect te combineren met een bezoek aan een uitkijktoren; Nederland heeft echt een paar prachtige uitkijkpunten over de omgeving. Het is wel goed om vooraf even te checken of ze open zijn; dit kan nogal wisselen per locatie. Onder andere de Bostoren op Landgoed Schovenhorst is open en zeker de moeite waard om te bezoeken.

Lees ook: Uitkijktorens Nederland

Kinderboerderijen, geitenboerderij & schaapskooi

Ook de meeste kinderboerderijen en geitenboerderijen zijn open, bij sommige is de speeltuin open en bij andere is deze nog wel toegankelijk. Op sommige plekken is er een leuke speurtocht uitgezet zoals bij geitenboerderij ’t Geertje vlakbij Leiden. Ook de schaapskuddes wandelen nog gewoon rond over de heide en vertrekken aan het einde van de dag naar hun stal.

Lees ook: Kinderboerderij Nederland

Wandelen met pony, ezel of alpaca’s

Nog een leuk uitje met dieren is om een individuele wandeling te maken met een dier. Onder andere wandelpony’s, ezels of alpaca’s zijn hier zeer geschikt voor. De kinderen zijn daar dan zo mee bezig dat ze niet eens meer weten dat ze aan het wandelen zijn. Dit kan op verschillende plekken zoals alpacafarm Vorstenbosch, ezelfarm Oisterwijk of manege Leersumse Veld.

Kinderwandelingen

En daarnaast zijn er natuurlijk ook andere kinderwandelingen die je kan doen met kinderen, onderweg vind je allemaal leuke extraatjes die het extra uitdagend en leuk maken.

Lees ook: Kinderwandelingen Nederland

Autoroute & speurtocht

Is het koud buiten en wil je toch even het huis uit, dan kun je ook kiezen voor een autoroute. Onderweg kun je op bepaalde plekken stoppen om even te spelen of iets te bekijken. Leuke routes zijn onder andere de Mergellandroute of de Hondsrugroute in Drenthe. Wil je iets meer vermaak voor onderweg; dan is een autospeurtocht een aanrader. Onderweg moet je dan antwoorden zoeken of opdrachten uitvoeren.

Lees ook: Autoroute Nederland

Het museum of andere uitjes bezoeken

Naar een museum gaan kan nu even niet. Maar! Je kan het museum ook ‘in huis halen’ met behulp van een digitaal museumbezoek. Zo zijn er diverse musea die je met behulp van Google Maps kan bezichtigen. Gewoon vanaf de bank.

Lees ook: 29 leuke uitjes in Nederland en wereldwijd die je gewoon gratis thuis vanaf de bank kan bezoeken!

Heb je nog een tip die ontbreekt in dit overzicht laat het dan vooral horen!

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.