Skip to Content

Costa Dorada vakantie; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Costa Dorada vakantie; Bezienswaardigheden & Activiteiten

De Costa Daurada, in Nederland ook wel bekend als de Costa Dorada, betekent de ‘gouden kust’. De stranden van onder andere Fuerteventura en Salou (niet alleen leuk voor pubers ook voor kindvriendelijke vakanties met onder andere één van de grootste pretparken van Europa Port Avontura) zijn algemeen bekend. Of voor een meer culturele stedentrip gaan mensen richting Barcelona. Deze regio in Catalonië heeft, onder andere landinwaarts, echter veel meer te bieden!

Graag neem ik je mee naar deze schitterende regio waar ondanks dat het zonnetje schijnt het toch heerlijk aangenaam vertoeven is met een fijn zeebriesje en het richting de bergen helemaal aangenaam is. Een regio die ideaal is voor dagjes uit of bijvoorbeeld een rondreis te combineren met een paar dagen strand! Wij vlogen hierheen vanaf een regenachtig Eindhoven airport met Ryanair en stapten twee uur later uit in het zonovergoten Reus airport vlakbij Tarragona.

Tarragona

Costa Dorada vakantie; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Ooit in de Romeinse tijd was Tarraco de hoofdstad van de toenmalige provincie Hispania Tarraconensis die zich uitstrekte van Barcelona tot aan de Pyreneeën en het noordelijkste deel in Portugal en daarom een stad met een rijke geschiedenis. Als je hier rondwandelt kan je daar dan ook niet om heen. Op sommige plekken zijn er huizen overheen gebouwd maar op verschillende plaatsen vind je nog de sporen terug uit deze tijd. Daarom ook dat deze opgenomen zijn op de lijst van Unesco heritage.

Tip: Vlakbij de kathedraal vind je restaurant AQ. Een soort Spaans Japans fusionrestaurant waar onder andere een green egg staat en er tafeltjes direct aan de keuken staan zodat je kan zien hoe ze hier aan het werk zijn. Ze serveren hier diverse lekkere hapjes zodat je ongemerkt aan het einde van het diner goed vol zit. Of het ook heel erg geschikt is voor gezinnen met (jonge) kinderen betwijfel ik.

Haven

Costa Dorada vakantie; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Naast de Romeinse ruïnes vind je in Tarragona ook een haven met niet alleen (enorm grote) jachten maar ook vissersboten die daar dagelijks verse vis leveren aan de restaurants die aan de boulevard liggen. Voor de kinderen is het zeer aangenaam om ook even bij de fontein te spelen.

Tip: Eten bij restaurant El Pòsit in Tarragona. Dit restaurant zit in de oude visafslag en wij hebben hier echt heerlijk gegeten. Dit heeft meteen de toon gezet voor de rest van de reis, want het eten hier is echt heerlijk, en die Spaanse wijn…

Strand

Costa Dorada vakantie; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

In het centrum van Tarragona en daarbuiten vind je diverse stranden. El Miracle is Tarragona´s meest centrale strand. Het is 500 meter lang en 75 breed en kan te voet bereikt worden met een trap vanaf de Rafael de Casanovaboulevard. Vanaf het ‘Meditterraans balkon’ heb je een mooi uitzicht over het strand in combinatie met het amfitheater.

Rambla & Balcón del Mediterráneo

Costa Dorada vakantie; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde
Costa Dorada vakantie; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Net als in Barcelona en andere steden in Catalonië heeft Tarragona een eigen Rambla. Dit is een straat waarbij de voetgangers in het midden lopen en de auto’s aan de zijkant. En één van de plekken waar (vroeger) het sociale leven plaatsvond en je als middelbare scholier afspreekt met je leeftijdsgenootjes. Of hier ging je heen voor een wandeling richting het strand om uit te komen bij het balkon met zicht op de zee. Dit is ook één van de duurste straten in de stad omdat de infrastructuur beter is dan bijvoorbeeld in het oudere gedeelte van de stad en je hier niet alleen duurdere huizen vindt maar ook de wat duurdere bedrijven en winkels.

Romeins amphitheater & circus

Costa Dorada vakantie; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde
Costa Dorada vakantie; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Ook in de stad zelf vind je bouwwerken uit de Romeinse tijd, die onderdeel zijn van de Unesco monumenten. Van de oude Romeinse stadsmuren in combinatie met Middeleeuwse torens tot en met het amphitheater dat ooit net buiten de stadsmuren lag en heel veel mensen kon huisvesten. Vanaf een boulevard (El Balcó del Mediterrani) aan het einde van de Rambla heb je een uitzicht op het amphitheater dat hier in de 2e eeuw na Christus is aangelegd.

Ook was hier vroeger een enorm circus te vinden. Aan een uiteinde is de cirkel weer blootgelegd, de rest van het bouwwerk ligt onder de huizen en een plein waar het ’s avonds erg gezellig is.

Meer de heuvel op richting de kathedraal vind je nog meer Romeinse overblijfselen. Zo moet je zeker opletten in bepaalde straten als er grote stenen werden gebruikt. Grote kans dat het bijvoorbeeld gedenkstenen zijn waar de originele Latijnse tekst zichtbaar is geplaatst.

Aquaducte de les Ferrerese & Parc Ecohostoric del pont del Diable

Costa Dorada vakantie; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Eén van de Romeinse bouwwerken vind je net buiten de stad. Het Romeinse aquaduct de les Ferreres, ook wel bekend als El Pont Diable (de duivelsbrug). Omdat dit zo’n belangrijke stad was is Keizer Augustus hier drie jaar geweest en heeft toen plannen gemaakt om deze stad uit te breiden. Onder andere met het aquaduct dat water van een bron 30 km verderop moest aanvoeren. Dit water moest over een aantal dalen heen en daar vind je dus nog dit zeer indrukwekkende aquaduct.

Dit monument is tegenwoordig onderdeel van een natuurpark dat niet alleen als doel heeft om de geschiedenis te bewaren maar ook met het oog op de toekomst. Zo zijn ze samen met vrijwilligers bezig om dit bos een zeer aaangename plaats te laten worden met diverse tuinen die zeer fotogeniek zijn. Zo kwamen we een bruidspaar tegen die hier foto’s lieten maken. Maar ook wandelpaden of fietspaden om te mountainbiken.

Bijzonder is dat je tegenwoordig ook over het aquaduct heen en weer kan lopen en zo goed het heden (de snelweg en fabrieken / stad) kan zien en de andere kant de natuur. Zeker op warme dagen is dit park een aangename plaats om te vertoeven en kan je hier picknicken of bij het restaurant wat eten of drinken.

Reus

Costa Dorada vakantie; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Naast Tarragona is Reus de grootste stad in deze regio, beide steden hebben evenveel inwoners. Deze stad ligt echter iets verder landinwaarts en heeft dus geen strand. Wel hebben zij het vliegveld Reus. Veel mensen uit de regio komen hierheen om te shoppen; je vindt er dan ook diverse soorten winkels, ketens en terrasjes. Heerlijk om tijdens of na het shoppen dus even te gaan zitten.

Tip: Rond lunchtijd drinken veel lokale inwoners een glas Vermut. Dit is een soort likeur van druiven waar kruiden aan zijn toegevoegd. Erg lekker en wordt vaak gegeten in combinatie met wat zoute chipjes, een schaaltje olijven en een schijfje citroen.

Wij hebben de laatste avond gegeten bij La Glorieta del Castell Restaurant, als je hier gaat eten zeker het rundvlees proberen. Die was zo ongelofelijk zacht en smolt gewoon in je mond.

Gaudi & Modernisten

Costa Dorada vakantie; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Reus staat bekend om de modernistische bouwwerken. Dit is ook de geboortestad van de bekende architect Gaudi die hier zijn inspiratie vandaan haalt. Nu is hij op zijn 16e naar Barcelona verhuisd, dus zal je geen gebouwen van zijn ‘hand’ tegenkomen maar wel andere zeer bijzondere gevels. In het centrum vind je ook het Gaudi-museum, absoluut een aanrader om te begrijpen waar hij zijn inspiratie vandaan haalt. Dit hebben ze heel mooi gedaan met foto’s van de bouwwerken, en waar hij zijn inspiratie vandaan haalt. Filmpjes, en andere interactieve opstellingen zodat het ook leuk is met kinderen.

Ook kan je de modernistische route wandelen waarbij het heel verstandig is om regelmatig naar boven te kijken om niets van de bijzondere gevels te missen. Bij deze huizen zit er ook in de straat een speciale steen gemetseld om je daarop te wijzen. Overal kan je wel plattegronden vinden met de route die je ook langs het geboortehuis brengt of een standbeeld van Gaudi als puber.

Middeleeuwen & Klokkentoren

Costa Dorada vakantie; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Daarnaast zijn er ook nog wat middeleeuwse en Romeinse resten te vinden. Zo zaten we in een hotel waarvan een muur een originele Romeinse muur was en loop je in het winkelcentrum opeens over een glazen vloer zodat je de onderliggende originele stadsmuur kan bekijken. Als het open is, of met een rondleiding, is het ook zeker een aanrader om de klokkentoren van de kerk te beklimmen. Niet alleen vanwege het schitterende uitzicht maar ook om een beetje te begrijpen waar Gaudi zijn inspiratie vandaan haalde.

De wenteltrap zal bijvoorbeeld heel bekend voorkomen als je een bezoek brengt aan de Sagrada Familia in Barcelona. Terwijl deze er al sinds de 14e of 15e eeuw staat! De klokkentoren is nog steeds actief en heeft een klok die ieder uur slaat en een paar ieder kwartier. Wij kwamen net boven toen dat het geval was 😉

Vliegveld Costa Dorada

Vlieg je richting de Costa Dorada dan kan je kiezen tussen Barcelona of Reus airport. Wij vlogen met Ryanair vanaf Eindhoven in ongeveer 2,5 uur op de heenweg en nog geen 2 uur op de terugweg naar laatstgenoemde. Een klein vliegveld met slechts enkele gates.

Bij aankomst loop je vanaf het vliegtuig direct naar de hal met enkele bagagebanden waar zeer snel de bagage geleverd wordt en je door kan naar de aankomsthal met diverse auto verhuurbedrijven (ideaal als je wat van de omgeving wil zien). Op de terugweg is het wel een aanrader om hier op tijd te zijn, de rij was erg lang en er was maar één incheckbalie geopend. De meeste gates zijn ook afgeschermd met extra paspoortcontrole naar Engeland, slechts 1 gate wordt gebruikt voor de overige vluchten. Er is hier een klein winkeltje en barretje waar je wat kan halen. Vlieg je rond lunchtijd is het dus verstandiger om in de vertrekhal wat te eten / drinken te halen.

Montblanc

Costa Dorada vakantie; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Een plaats die zeker een aanrader is om te bezoeken, ook met kinderen is Montblanc. Aan het begin van de bergen vind je dit dorpje dat nog vrijwel helemaal omringd is door de middeleeuwse stadsmuur. Bij het toerisme office waar je meer informatie vindt en kan parkeren, brengt een enorme playmobil ridder je al helemaal in het thema 😉 Let wel op dat dit dorpje in de bergen ligt en een deel van de straten met trappen zijn en dus niet handig met een buggy / wandelwgen.

Middeleeuwse stadsmuren & torens

Costa Dorada vakantie; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Langs een deel van de muur zijn huizen en gebouwen geplaatst, die voor een deel worden afgebroken om de stadsmuur te herstellen in zijn oude glorie. Maar de basis is nog steeds aanwezig. Net als de dertig torens die hier staan. In het weekend zijn er rondleidingen en in de maanden juli en augustus kan je een aantal torens beklimmen om van het schitterende uitzicht te genieten of een wandeling maken op een gedeelte van de stadsmuur.

Tip: Aan het einde van de stadsmuur vind je restaurant Sant Francesc waar het echt heerlijk eten is!

Stadscentrum

Costa Dorada vakantie; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Bovenop de heuvel stond vroeger een klein kasteel, die is wel verdwenen. In het centrum van het dorp vind je nog wel de kathedraal die je kan bezichtigen (tegen een kleine vergoeding).  Toen we over het dorpsplein liepen op zondagmiddag was er hier een band aan het spelen en waren ze de traditionele Catalaanse dans aan het dansen. Het zag er echt heel sfeervol oud; jong en oud, hand-in-hand in een cirkel dansen en de rest daaromheen toekijkend of vanaf het terrasje met een drankje.

Meer informatie vind je hier.

Prehistorische rotstekeningen

Costa Dorada vakantie; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Wat ook echt een aanrader is in Montblanc zijn de prehistorische rotstekeningen die hier werden gemaakt vermoedelijk om religieuze redenen. In tegenstelling tot de rotstekeningen van Lascaux zijn deze niet in een grot maar in de buitenlucht. Toch hebben deze vele duizenden jaren overleefd. In het dorpje is een museum dat helemaal in het teken staat van deze kunst en er meer informatie te vinden is en een aantal nagemaakte rotsen en fossielen die hier zijn gevonden. Helaas wel allemaal in het Spaans zonder Engelse vertaling.

Wel is het mogelijk om mee te gaan op een rondleiding die wordt georganiseerd door het Tourisme office om een bezoekje te brengen aan de originele tekeningen in de bergen. Twee van deze vindplaatsen zijn vrij makkelijk toegankelijk. Niet alleen de tekeningen, maar ook het uitzicht is zeker de moeite waard.

Siurana

Costa Dorada vakantie; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Als je naar de Costa Dorada gaat is een bezoek aan Siurana absoluut een must! Dit is ongeveer een uur rijden vanaf de meest bekende vakantiebestemmingen aan de kust en zeker de moeite waard. Midden in de bergen langs een schitterende route waarbij je je even in de Grand Canyon waant kom je uit bij de parkeerplaats vanwaar je naar het dorpje wandelt. In het dorpje vind je een tweetal restaurants / café en een hotel maar wat vooral interessant is als je verder het pad volgt naar het einde van het dorpje langs de kerk.

Het uitzicht vanaf daar is echt geweldig. Je staat bovenaan de klif en kan heel ver kijken. Onder je slingert het stuwmeer waarvan je op sommige plekken de dam kan zien. Het is echt een aanrader om hier even de tijd te nemen om gewoon te genieten van het uitzicht, de rust en het ‘alleen op de wereld’ of ‘on top of the world’ gevoel. Ook met kinderen is dit prima te doen, je kan vanaf de grote doorgaande weg naar boven wandelen, of boven parkeren en dan is het een vrij horizontale weg zonder veel klimmen. Bovenaan de klif staan echter geen hekken dus is het wel even goed opletten!

Tip van de gids was wel om hier niet heen te gaan in het weekend omdat het dan echt heel druk kan zijn aangezien veel mensen vanuit de grotere steden hier in de omgeving een tweede huis hebben. Of als het bewolkt is aan het strand omdat dan iedereen de bergen in trekt. In de zomermaanden (mits niet in het weekend) is het hier ook prima te doen.

Meer informatie vind je hier.

Natuurpark Serra del Montsant

Costa Dorada vakantie; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Midden tussen de wijnvelden vind je de bergketen Serra del Montsant, vernoemd naar de rivier de Montsant die hier ook stroomt. De bergketen is meer dan twintig kilometer lang en heeft een oppervlakte van bijna 100 vierkante kilometer. De Moren noemden de berg Gäbal Al Barka, de gezegende berg.

De hoogste punten zijn de Roca Corbatera (1163 meter), de Pílo dels Senyalets (1109 meter) en de Cogulla (1063 meter). Als je hier doorheen rijdt heb je net het gevoel alsof je door de Grand Canyon aan het rijden bent. Deze regio is zeer populair omdat het hier een stuk koeler is in de zomer dan aan het strand, vanwege de wijnvelden, om te wandelen en vanwege het bergklimmen langs de rotsen. Wat alleen wordt aangeraden voor de zeer ervaren klimmers.

De regio bestaat uit onherbergzame natuur met steile rotswanden, valleien, bergpieken, grotten, kloven en talloze kapellen en kerkjes, vaak diep verscholen tussen de rotsen. De rivier de Montsant heeft één van de spectaculairste plekken in het park gevormd bij Ulldemolins, de spectaculaire Fraguerau-kloof met watervallen en de 12e-eeuwse hermitage San Bartomeu omringd door enorme rotsblokken. Ook vind je hier bovenop de kliffen het dorpje Siurana met zijn prachtige panorama.

Lees ook: Parc Natural Montsant Prades

Prioret regio

Costa Dorada vakantie; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Deze regio is vooral bekend geworden vanwege de wijn. Uit de ruige en afgelegen, rotsachtige heuvels van Priorat komen een paar van de meest toonaangevende wijnen van Spanje als het gaat om kwaliteit en prijs. Priorat is ook nog eens één van de 2 DOCa-gebieden die Spanje rijk is. De natuur is hier werkelijk schitterend met enorme bergen en wijnvelden. In deze regio vind je diverse dorpjes en prachtige Bodega’s. In de dorpen lijkt de dag gisteren op die van vandaag. Alle dorpen staan in het teken van de wijn en er heerst “achter de schermen” een behoorlijke bedrijvigheid!

De hoofdstad van de Prioret regio is Falset. Een middeleeuws dorpje bovenop een rots met nog een deel stadsmuren.

Wij sliepen in Hotel Sport in het centrum van het dorpje Falset. Een ‘schattig’ hotel met meerdere kamers compleet met bad of ruime inloopdouche. Aan de achterkant is er een riante tuin waar we ’s avonds heerlijk hebben gebbq’t.

Poblet Klooster

Costa Dorada vakantie; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Ook op de lijst van Unesco staat het klooster in Poblet. Dit is onderdeel van een kloostergemeenschap van drie kloosters die nog steeds actief zijn. In dit klooster in Poblet leven nog steeds 25 monikken. Wat dit klooster zo bijzonder maakt is dat je niet alleen een rondje kan lopen door de kloostergang maar er nog zoveel over is gebleven van de originele bouwwerken uit de 14e en 15e eeuw.

Van de slaapzalen van de monniken waar ze met 100 man op de vloer sliepen en om 4.15 uur opstonden om de dag te beginnen met gebed in de kerk, tot en met de eetzaal, spreekzaal en zelfs de bibliotheek met een uitgebreide collectie boeken. De kloostergang heeft trouwens twee verdiepingen; ook over het dak kan je een rondje lopen. De monniken leven nu in een aparte vleugel in stilte, daarom is het mogelijk om het klooster, de kerk of het museum te bezoeken. Ook is er net buiten de binnenste kloostermuur een hotel en restaurant waar je kan verblijven.

Meer informatie vind je hier.

De Human Towers

Costa Dorada vakantie; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Het heeft wat weg van acrobatiek, maar het is een hele sport compleet met wedstrijden; het bouwen van menselijke torens. En dan niet twee of drie hoog, maar zes of zeven mensen die boven op elkaar gaan staan. Met onderop sterke mannen en vrouwen die elkaar vasthouden en tegenhouden om te voorkomen dat je de kracht verliest of onderuit kan gaan en dan klimmen. Tijdens het oefenen wordt er ook getraind op snelheid, zeker de kinderen die helemaal naar boven moeten klimmen (met helmen op) moeten dit goed door hebben.

Iedereen draagt een witte broek en een zwarte band die gebruikt kan worden als opstapje om naar boven te klimmen en meer stabiliteit geeft en een tshirt in de kleur van de groep waar ze bij horen. Toen wij er waren was er een demonstratie van een rood-wit gestreepte groep en een blauwe groep. Die elkaar ook hielpen bij het opbouwen. Heel leuk om te zien ook was de warming-up die ze vooraf deden. Mocht het onverhoopt toch fout gaan staat er ook altijd een ambulance klaar. Want veiligheid staat bovenaan!

Mocht je in Tarragona, of de omgeving in Catalonië zijn en er is een evenement dan is het ook zeker een aanrader om dit zelf met eigen ogen te aanschouwen! Op de Rambla in Tarragona vind je ook een standbeeld ter ere van deze traditionele sport.

Wijnhuizen

Costa Dorada vakantie; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

De wijnen uit Spanje worden over de hele wereld getransporteerd. Geen wonder dus dat zodra je wat verder landinwaarts gaat richting de uitlopers van de bergen, je veel wijnboeren tegenkomt. Tijdens onze reis hebben we een aantal van deze wijnkelders bezocht en ook wijn mogen proeven. Naast de standaard witte en rode wijn of rosé hebben ze nog veel meer soorten.

Overnachten in de Costa Dorada

Of je nu op zoek bent naar een fijn hotel, appartement of een vakantiehuis om met kinderen te overnachten maar dan wel met de nodige privacy. Of ben je meer van het kamperen en ben je op zoek naar een kampeerplek voor je camper, caravan of tent. Ook een aanrader zijn de unieke accommodaties zoals een boomhut of een cruise of rondvaartboot. Je hebt hier alle kanten op.

 • Corendon; Bij Corendon heb je de keuze uit een veelzijdig aanbod aan hotels en appartementen. Alle accommodaties worden met grote zorg geselecteerd om je vakantie zo zorgeloos mogelijk te maken. Of je nu kiest voor all-inclusive (ultra) of alleen logies. Bij de selectie wordt er gelet op de locatie. Het aanbod vind je hier.
 • TUI; Op zoek naar een voordelige vakantie in een hotel of appartement? TUI doet er alles aan om reizigers een onvergetelijke vakantie te bezorgen en de verwachtingen te overtreffen. De belofte is niet voor niets; discover your smile.  Het aanbod vind je hier.
 • Prijsvrij; Ideaal voor als je op zoek bent naar een fijne pakketreis in combinatie met vlucht, transfer en accommodatie in een hotel en appartement. Je weet hier zeker dat je nooit teveel betaald. Het aanbod vind je hier.
 • Vakantiediscounter; Of je nu gaat voor de typische strandvakantie of toch liever een stedentrip. Bij Vakantiediscounter vindt je voordelige aanbiedingen. Inclusief fijne last-minute reizen. Het aanbod vind je hier.
 • De Jong Intra Vakanties; Voor als je op zoek bent naar populaire autoreizen of pakketreizen, ook in combinatie met een cruise of een busreis. Het aanbod vind je hier.
 • Travelstore; Een uitgebreid aanbod van hotels en appartementen, inclusief luxe accommodaties met zwembaden etc. Het aanbod vind je hier.
 • Belvilla; Voor een onvergetelijke vakantie is er altijd een Belvilla: Belvilla heeft een verrassend en breed aanbod aan unieke vakantiehuizen met typische streekkenmerken op prachtige locaties. Het aanbod vind je hier.
 • Campspace; Een aanrader voor als je op zoek bent naar een betaalbare en unieke accommodatie van boomhut, prive tent, glamping lodge of toch een eigen villa of vakantiehuis? . Het aanbod vind je hier.
 • ASCI Eurocampings; ASCI is de campingspecialist van Europa. Of je nu wilt gaan kamperen met een eigen tent, camper of caravan. Maar ook als je op zoek bent naar een glamping of chalet voor een vakantie in een huuraccommodatie. Het aanbod vind je hier.
 • Suncamp Holidays; Dit is onderdeel van ASCI Eurocampings, maar dan met een specifieke selectie van kindvriendelijke vakantiebestemmingen. Alle campings liggen aan een strand of hebben een mooi zwembad. Het aanbod vind je hier.
 • Natuurhuisje; Heerlijk ontspannen in een natuurlijke omgeving? Kies dan voor een natuurhuisje, deze vind je zowel op de natuurlijke bestemming als buiten de gebaande paden. Het aanbod vind je hier.
 • Eliza was here; Op zoek naar een kleinschalige vakantiebestemming in een authentiek hotel of een rustieke B&B, dan is dit een aanrader. Compleet met vlucht en huurauto. Het aanbod vind je hier.
Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.