Skip to Content

Nieuwe langeafstandswandelpad doorkruist Tsjechië van west naar oost

Nieuwe langeafstandswandelpad doorkruist Tsjechië van west naar oost

Tsjechië heeft een nieuwe langeafstandswandelroute die de noordelijke en zuidelijke grens volgt. De route genaamd Stezka Českem ofwel Czech Trail is ruim 2000 kilometer. Wandelaars kunnen overnachten in berghutten, pensions, hotels of campings. De route voert door bijna alle gebergtes van Tsjechië en vermijdt zoveel mogelijk verharde wegen en grote plaatsen.

(c) Foto Thomas Winkelhöfer

Czech Trail

Czech Trail; Lange afstandswandeling Tsjechië

De langeafstandswandelroute Czech Trail (Tsjechisch: Stezka Českem) is 2000 kilometer lang en laat zien dat het Tsjechische landschap veel te bieden heeft. Je ontdekt een bijna ongerept landschap en doorkruist verschillende bergketens.

De oprichter van Czech Trail is Martin Úbl. Als wandelfanaat miste hij een langeafstandsroute van ruim 1000 kilometer die door de mooiste en meest uitdagende gebieden van Tsjechië gaat. In 2020 begon hij samen met andere enthousiastelingen en de Czech Tourist Club met het plannen, wandelen en het maken van routes die nu de Czech Trail vormen.

Van west naar oost en terug

Czech Trail; Lange afstandswandeling Tsjechië

Czech Trail verbindt het westen met het oosten van Tsjechië en voert dicht langs de Duitse, Poolse, Slowaakse en Oostenrijkse grens. Het westelijkste punt van Tsjechië is Krásná in het Ertsgebergte. Het oostelijkste punt is in het noorden van Moravië waar de Tsjechische, Poolse en Slowaakse grens samenkomen.

De langeafstandsroute bestaat uit een noordelijke en zuidelijke route. De noordelijk route gaat door negen bergketens, waaronder het Ertsgebergte, Nationaal Park Boheems Zwitserland, het IJzergebergte, het Reuzengebergte, Adelaarsgebergte en het Jeseník gebergte. De zuidelijke route loopt langs de grens van Slowakije, Oostenrijk en Duitsland. Dit pad voert door het Beskidengebergte, Witte Karpaten, Podyjí Nationaal Park, Boheems Canada, Novohradskébergen en het Boheemse Woud.

Praktische informatie

Czech Trail; Lange afstandswandeling Tsjechië

Wandelaars die de route volgen moeten ongeveer 40 dagen de tijd nemen om de tocht van west naar oost te maken op basis van 25 kilometer per dag. De tocht is geschikt voor iedereen met een gemiddelde fysieke conditie. Echte avonturiers kunnen een tent meenemen en onderweg kamperen. Echter, de route is zo ontworpen dat je ook in huisjes, pensions en hotels kunt slapen.

De Czech Trail loopt grotendeels langs de gemarkeerde toeristische routes van de Czech Tourist Club die zijn aangegeven met kleurmarkeringen. Elk deel van deze wandeling heeft zijn eigen route. Daar is ook meer informatie te vinden over slaap- of eetgelegenheid, noodopvang, water etc.

Gedetailleerde informatie over de reis

Lengte: 1.000 km van west naar oost
Aantal dagen: 40 dagen
Hoogste punt: 1602 m boven zeeniveau

Czech Trail; Lange afstandswandeling Tsjechië

Noordelijke route

 • Etappe 1: Krásná – Klínovec – 110 km. Start in het westelijkste punt van het land door het Tsjechisch-Duitse grensgebied.
 • Etappe 2: Klínovec – Dolní Žleb – 150 km. Over de hoofdkam van het Ertsgebergte naar het Elbe zandsteengebergte.
 • Etappe 3: Dolní Žleb – Chrastava – 93,5 km. Een van de mooiste stukken door het Nationale Park Boheems Zwitserland en het Lausitzergebergte.
 • Etappe 4: Chrastva – Žacléř – 107 km. Tocht door het IJzergebergte en het Reuzengebergte, waarvan een deel van de route aansluit op de Tsjechisch-Poolse Vriendschapsroute.
 • Etappe 5: Žacléř – Hronov – 98 km. Prachtige etappe naar de Adršpach-Teplice-rotsen en het aangrenzende Broumov Hoogland.
 • Etappe 6: Hronov – Kralícky – 89 km. Tocht door het Adelaarsgebergte met veel militaire attracties, zoals bunkers, exposities en artefacten.
 • Etappe 7: Kralícky – Budišov nad Budišovkou – 143 km. Langste etappe van de route naar Králický Sněžník en het Jeseníkgebergte. Alternatieve route gaat door het Rychlebské-gebergte.
 • Etappe 8: Budišov nad Budišovkou – Hodslavice – 58 km. Rustige etappe met veel vlakke delen. Deze tocht verbindt het Jeseníkgebergte met het Beskidengebergte.
 • Etappe 9: Hodslavice -drielandenpunt Moravië – 105 km. Tocht met veel klimmen en dalen. Einde van de etappe bij de Tsjechische, Poolse en Slowaakse grens.
 • Etappe 10: Smrk – Bilá voda – 36,5 km. Extra route door het Rychlebské-gebergte.

Zuidelijke route:

 • Etappe 1: drielandenpunt Moravië – Valašské Klobouky – 115,3 km. Route in het Beskidengebergte door ongerepte natuur en stilte.
 • Etappe 2: Valašské Klobouky – Javorník – 70,5 km. Etappe langs de Slowaakse grens met veel dalen en stijgen.
 • Etappe 3: Javorník – Mikulov – 116.7 km. Rustig gedeelte met weinig hoogteverschillen dat door het Pálava natuurreservaat gaat.
 • Etappe 4: Mikulov – Vranov nad Dyjí – 110 km. De twee hoofdattracties zijn de rivier de Dyje en wijn. Een ontspannen tocht door het Podyjí Nationaal Park.
 • Etappe 5: Vranov nad Dyjí – Nová Bystřice – 98,9 km. Etappe met hoogtepunten als het stuwmeer Vranovská přehrada, het kasteel van Landštejn, de stad Slavonice met zijn renaissancehuizen en het prachtige landschap van Boheems Canada.
 • Etappe 6: Nová Bystřice – Rybník – 124 km. Glooiende heuvels, vijvers, kreken, beekjes en veel campings.
 • Etappe 7: Rybník – Nová Pec – 81,4 km. Door de Novehradské bergen en Nationale Park Boheemse Woud langs de Tsjechisch-Duitse grens en naar het zuidelijkste puntje van Tsjechië.
 • Etappe 8: Nová Pec – Železná Ruda – 105, km. Een van de mooiste delen door het Nationale Park Boheemse Woud (Tsjechisch: Šumava) naar bergtoppen, verlaten dorpsruïnes en toeristische centra zoals Modrava.
 • Etappe 9: Železná Ruda – Rozvadov – 116 km. Laatste deel door het Boheemse Woud met zijn prachtige meren en de 1.293 meter hoge top van Ostrý. De route wordt vervolgd door het ongerepte Boheemse Bos (Tsjechisch: Český les).
 • Etappe 10: Rozvadov – Krásná – 131 km. Rustig pad langs de Duits-Tsjechische grens door bossen met veel lange rechte stukken.

Meer informatie vind je hier.

Redactie Reis-liefde
Laatste berichten van Redactie Reis-liefde (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.