Skip to Content

Dalmatië bezienswaardigheden, uitjes en activiteiten

Dalmatië bezienswaardigheden, uitjes en activiteiten

In het prachtige Kroatië ligt de regio Dalmatië. Het is een kuststrook gelegen in het zuiden van het land. Ga je op vakantie naar deze mooie regio? Dan zijn de volgende bezienswaardigheden zeker de moeite waard om heen te gaan. Want alleen liggen zonnen op het strand is eigenlijk heel jammer, omdat je heel veel mooie dingen van het land dan links laat liggen!

Krka National Park

Er zijn meerdere natuurgebieden waar je als hiker je hart kunt ophalen. Zo is er het Krka nationaal park, waar jij je kunt vergapen aan de brede watervallen. Het herbergt poelen, kreken en je kunt er dus heerlijk wandelen. Ook kan je een dagtocht maken naar Krka vanuit bijvoorbeeld Split of Sibenik. 

Meer info vind je hier.

Nationaal Park Paklenica

Paklenica is geliefd bij rotsklimmers. Nationaal Park Paklenica is een gigantische kloof, waar je mooie wandeltochten kunt maken. Ga op pad naar de Velebit-bergtoppen. Een fijne wandeling die niet al te moeilijk is loopt langs de Paklenica Canyon.

Ben je meer getraind, dan is de Velika Paklenica Canyon een grotere uitdaging.  Bij Anica Luka neem je dan een smal pad wat naar de Manita Pec grot leidt. De grot is te bezoeken onder begeleiding van een gids. 

Meer info vind je hier.

Split

Split wordt genoemd op de Unesco Werelderfgoedlijst. Het is een oude stad met een prachtig oud centrum. Je vindt hier Romeinse en Middeleeuwse gebouwen. Het voormalig paleis van Diocletianus vind je ook hier. Het is één van de best bewaarde Romeinse gebouwen.

Het paleis strekt zich uit over bijna de hele oude stad, zou je kunnen zeggen. Omdat de stad indrukwekkend en dus populair is, kan het hier wel erg druk zijn. Je kunt ook de klokkentoren beklimmen of bezoek het Museum van Kroatische Archeologische Monumenten.

Dubrovnik

Deze stad heeft een oude binnenstad en ligt aan de Adriatische Zee. De havenstad bruist en veel Dalmatische kusttochten doen de stad dan ook aan. De muren van de stad zijn maar liefst 83 meter hoog! Een wandeling maken rond deze muren is zeker mooi om te doen.

Deze tocht duurt zeker wel (ruim) 2 uur! Een aanrader is om het vroeg in de ochtend te doen, voordat het erg druk wordt en te heet. Een Games-of-Thrones rondleiding behoort ook tot de mogelijkheden. En natuurlijk is lekker even het strand opgaan eveneens een idee. Een andere manier om met het water bezig te zijn is een kajak huren en rond de baai onder de muren te varen.

Lees ook: Dubrovnik bezienswaardigheden

Zadar

Zadar is een oude stad en dat zie je terug in het oude centrum. Drieduizend jaar geleden is de stad ontstaan en je vindt hier nog altijd gebouwen die ook al eeuwen oud zijn. De stad ligt op een schiereiland. Er is een voetgangersbrug die je naar de stad leidt. De Sint Donatus kerk moet je zeker gezien hebben. Deze kerk is al gebouwd in de negende eeuw. 

Uiteraard is de boulevard zeker ook een bezoek waard. Ga je met kinderen? Dan is het Zee-orgel en het kunstwerk ‘Groeten aan de Zon’ een leuk idee. Het zee-orgel is een architectonisch bouwsel wat met behulp van golven en buizen van de zee muziek maakt. Het monument van de zon bestaat uit maar liefst 300 glasplaten en modules. In de avond is er een lichtshow. 

Trogir

Trogir vind je het Kamerlengokasteel, met een prachtig uitzicht over Trogir. Het kasteel is een echt sprookjeskasteel. Naast een bezoek aan het kasteel kan je ook een boottocht maken. Dit is een excursie, waarbij je drie eilandjes aandoet. Een dergelijke excursie duurt een halve dag en je maakt het met een speedboot. Of bezoek één van de andere mooie gebouwen, zoals de Sint-Sebastiaankerk of het Cipiko-paleis.

Natuurlijk is het eveneens heerlijk om na alle bezichtigingen even neer te strijken op één van de verborgen terrasjes! Slenter door de kleine steegjes. En als je het dan toch niet laten kan: je kunt hier ook gewoon even afkoelen door de zee in te lopen…

Meer info en boeken van een boottocht? Dat vind je hier.

Omis

Omis heeft een burcht en een oude wachttoren. Hoewel dit minder spectaculair is, heb je wel een machtig uitzicht over de Cetinakloof. Bij de Cetinarivier kun je bootjes huren. Je mag zelf de kloof in varen, wat een bijzondere ervaring is. Je vaart stroomopwaarts en de rotswanden worden steeds hoger. Er is horeca aanwezig waar je even heerlijk kunt genieten van de mooie omgeving. 

Sibenik

In Midden-Dalmatië ligt Sibenik. Deze stad is minder bekend, maar wel één van de oudste kustplaatsen van het land. Met zijn smalle straatjes inclusief trappetjes heeft het een prachtige sfeer. De oude stad dateert uit de Middeleeuwen. Bezoek zeker ook de Sint-Jacobskathedraal! Verder is het Sint-Nicolaasfort een aanrader. Deze is gebouwd op een klein eiland en was bedoeld om de Turken buiten te houden. 

Hvar

Hvar is een Dalmatisch eiland en bekend onder de toeristen. Het heeft glamour. Zowel qua nachtleven als op het strand. Uiteraard heeft een eiland stranden. Ook op Hvar. Ze worden gezien als de beste van Kroatië. En het mooie is: ze zijn toch niet zo druk dan op het vaste land!

Op het eiland vind je de stad Hvar, met een chique haven waar de elite hun jachten aanmeren. Stari Grad is de tweede stad van het eiland. Dit is juist een gemoedelijke stad, met oude stenen huizen en intieme pleinen.

De Pakleni-eilanden liggen vlak voor de kust van Hvar. Je kunt deze leuke eilanden met mooie baaien bezoeken door de taxiboot te nemen. Maar je kunt ook een klein bootje huren. Alleen moet je dan wel in het bezit zijn van een vaarbewijs. Verder is het leuk om in Hvar je te vergapen aan al die luxe jachten of geniet juist van de prachtige zonsondergang vanaf Hvar Fort.

Wil Cats

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.