“Zeg Fien, wat is het hier donker. Waar zijn we?” “In de zee.” “In de zee?” “Ja!” “Als in de zee onder water we worden nat?” “Ja!” Het wordt al snel duidelijk dat deze versie van De Kleine Zeemeermin geheel anders zal zijn dan alle voorgaande vertolkingen. Van Hoorne Entertainment brengt wederom een sprookje op het toneel geschikt voor het hele gezin.
Bekend verhaal in een nieuw jasje
Het wereldberoemde sprookje van Hans Christian Andersen kent vele versies sinds het voor het eerst verscheen in 1836. Als musical verscheen het verhaal al eerder op de planken in Nederland. Wie denkt dat de versie van Van Hoorne lijkt op die van Joop van den Ende-entertainment of de Studio100/Efteling, komt verrast het theater uit. De basis van het verhaal wordt aangehouden, maar er is een uitermate kindvriendelijke versie van gemaakt. Namen van de karakters zijn “veranderd” en er zijn geheel eigen nummers geschreven. Liedjes en stukken toneel worden afgewisseld met scènes van Titus en Fien die een nodige portie improvisatie bevatten. Met slechts zeven spelers op het toneel en veel scènewisselingen, worden bezoekers meegenomen naar de diepte van de zee en naar de balzaal van het paleis van de prins.
Voor wie het oorspronkelijke verhaal nog niet kent
De Kleine Zeemeermin, in deze musical Elise genoemd, droomt van het leven boven water. Als de knappe prins Christian (verwijzing naar de schrijver) schipbreuk lijdt, red zij hem uit het water en brengt hem aan land. Spontaan verliefd op haar stem wil de prins met haar trouwen, maar aangezien ze een zeemeermin is laat zij zich niet aan hem zien. Als Elise later hoort dat hij met het meisje met de stem zal trouwen is ze wanhopig op zoek naar een manier om benen te krijgen. In ruil voor haar stem geeft de zeeheks haar benen en moet ze voor twaalf uur ’s nachts een liefdeskus ontvangen hebben om mens te blijven. De zeemeermin gaat hiermee in tegen de wil en wet van haar vader, koning Triton. De zeeheks probeert ondertussen met de stem van de zeemeermin de prins te verleiden om zo zelf te kunnen trouwen en macht te vergaren. Triton komt op het juiste moment ter redding en zo kunnen de zeemeermin en de prins toch met elkaar trouwen en kan Elise mens blijven. En ze leefden nog lang en …..
Maar dan de Van Hoorne twist
Van Hoorne Entertainment zal zichzelf niet zijn als het zijn populaire karakters Fien en Titus niet in zou zetten. In elk sprookje dat ze tot nu toe uitbrachten speelt dit tovenaarsduo een rol. Het grappige is dat dit door het koppel in de musical zelf ook wordt gezegd. De gemene tovenares Fien die uit is op macht, tovert haarzelf en haar man Titus om in zeedieren. Als lolbroek van een kreeft en als octopus brengen zij in de musical de vrolijke en improviserende noot. Binnen no-time hebben zij de lachers op de hand. De stem van de zeemeermin gaat in de meeste vertolkingen over in de keel van de zeeheks, maar hier blijft het in de magische schelp zitten. Degene die de schelp vast heeft praat met de stem van Elise. Zo ontstaan er hilarische momenten doordat meerdere karakters met de stem gaan praten.
Onder water worden nog wat leuke effecten gebruikt om de illusie te wekken dat de karakters onder water zijn. Geen liftjes die mensen rond laten zwemmen, maar rolschoenen waardoor er over het podium gegleden wordt. In de onderwaterscènes bewegen de spelers hun lijf constant. Door te wiegen lijken ze met het water mee te bewegen.
Cast
Je kunt voor een musical de meest leuke teksten en scènes verzinnen, maar dan heb je ook nog eens een geschikte cast nodig die het gaat vertolken. In De Kleine Zeemeermin spelen:
- Sita Vermeulen: Kleine Zeemeermin Elise
- Kelvin Wormgoor: Prins Christian
- Richard Spijkers: Triton & Finn
- Michael van Hoorne: tovenaar Titus
- Esther van Santen: tovenares Fien
- Stijn Mac Gillavry: Gup
- Marissa van der Meer: alternate Fien
- Laura ter Horst: alternate Fien
- Marenka Bakker: Ensemble
- Pauline Wittebol: Ensemble
- Iris Warmolts: Ensemble
Meer informatie vind je hier.
Copyright Scènefoto’s (fotograaf: Wim Lanser)
- Kruidhof Botanische tuin & speeltuin in Friesland - 31 oktober 2024
- Top 10 boetiekhotels op Curaçao - 29 oktober 2024
- Sheffield; The Outdoor City - 27 oktober 2024
Leave a comment