Tussen Antwerpen en Brussel, in Boom vind je recreatiedomein De Schorre, ook wel bekend als de locatie van Tomorrowland en andere, ook kindvriendelijke, festivals die daar worden georganiseerd. Niet alleen tijdens zo’n festival is het de moeite waard om hierheen te gaan. Ook als uitje vanaf Brussel of Antwerpen is dit prima om even de stad te ontsnappen. Alleen en/of met kinderen is dit een aanrader.
Recreatiedomein de Schorre
Vroeger werd op deze plek klei gedolven, daardoor ontstond er een landschap met hoogteverschillen. Door de afgravingen zijn er kleine meertjes ontstaan en vind je nog steeds industriële restanten uit deze tijd zoals een deel van de spoorlijn, ruïnes en natuurlijk ook de hoofdkraan. Sindsdien heeft de natuur hier echter een soort van vrij spel gekregen.
Tegenwoordig is het een provinciaal recreatiedomein dat wordt beheerd door de provincie Antwerpen. Het 75ha grote domein wordt gebruikt voor recreatie, sport en evenementen. Zo vind je hier een brasserie, binnen- en buitenspeeltuin, klimmuur, recreatievijver en een congrescentrum voor kleinere groepen. Ook zijn er diverse sportvelden te vinden en zagen we een kajakpologroep oefenen. Het terrein is vooral bekend vanwege de organisatie van Tomorrowland en andere festivals zoals Mano, Theater aan het water.
Provinciaal Recreatiedomein De Schorre is het hele jaar door gratis toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Afhankelijk van het seizoen heeft het park dus verschillende openingstijden.
We kwamen hier voornamelijk vanwege de enorme houten trollen van de Deense kunstenaar Thomas Dambo, deze hebben we eerder ook gezien in de omgeving van Kopenhagen. Deze zijn echter toch iets dichterbij. Toch heeft dit recreatiegebied ons verrast want er is nog veel meer te zien en doen. Met de trollenjacht en het blotevoetenpad hebben we ons bijna twee uur vermaakt, als je het combineert met een aantal andere activiteiten ben je hier rustig een hele dag zoet.
Blotevoetenpad
Nadat we de eerste trol hadden gevonden liepen we langs het blotevoetenpad, ook wel het ‘barrevoetspad’ genoemd. Dit vinden de kinderen altijd erg leuk, dus we dachten dit leuk ‘even’ te doen. Dat bleek echter niet het geval. Het pad was namelijk veel langer dan verwacht, (namelijk 850 meter) en ook een stuk afwisselender dan de meeste blotevoetenpaden. Alleen al vanwege dit pad is het de moeite waard om hier heen te gaan.
Je begint bij een grote open kast waar je de schoenen kan uittrekken en achterlaten. Daarna begin je aan het pad waarbij je langs diverse bakken met diverse materialen komt. Van zacht zand tot scherpe kiezeltjes en van gras tot en met modder, want natuurlijk mogen de nodige modderpoelen ook niet ontbreken! Wil je daar liever niet doorheen, dan is dat geen probleem, je kunt daar ook prima langs lopen.
Om het natuurgevoel helemaal af te maken vind je rondom dit pad meer dan 300 soorten kruiden en geurende planten zoals tijm, munt en citroenverbena. Toen wij er waren, was er ondanks de aanwezigheid van water, dan ook vrijwel geen mug te bekennen. Onderweg kwamen we ook wat andere houten kunstwerken tegen van dieren zoals een kikker en een uil.
Daarnaast kom je onderweg ook langs diverse hindernissen; van een glijbaan tot en met een monkeybar en ook een aantal loopbruggen. Dat maakt het een heel afwisselende wandeling, het hele jaar door. Dus ook als het in de winter te koud is om op blote te voeten te lopen. Halverwege kruis je ook het vlonderpad en een ander pad, maar de route is heel duidelijk aangegeven zodat je niet hoeft te verdwalen.
Aan het einde kom je weer terug bij het begin van het pad met de kast met schoenen. Hier vind je ook een bankje en kranen waar je de eventuele modder van je voeten af kan spoelen. Dit is water dat wordt opgepomp vanuit de naastliggende poel, en is dus geen drinkwater.
De houten trollen van Thomas Dambo
Verspreid over het bos, dat nu de naam trollenbos heeft gekregen, vind je 7 houten trollen. Deze zijn ontworpen door de Deense kunstenaar Thomas Dambo en geplaatst in de zomer van 2019 ter ere van de 15e verjaardag van het Tomorrowlandfestival. Daar is hij maar liefst 25 weken mee bezig geweest, samen met zijn team van maar liefst 15 personen.
,,Sinds ik een kind was, hield ik er altijd van om verschillende sprookjes en folkloreverhalen te horen. En ik droomde weg in magische werelden vol met draken en trollen. Als tiener begon ik mijn eigen verhalen te schrijven als rapper. Ik bracht platen uit, begon zelfs te toeren en mijn eigen universum te creëren, waar ik deze verhalen kon vertellen. In mijn laatste project heb ik al het bovenstaande gecombineerd. Recycling, rappen, natuur en sculpturen,” legt hij uit.
De trollen zijn dan ook allemaal gemaakt van gerecyclede materialen zoals oude pallets, gebruikt hout en planken, maar ook afgebroken takken en omgevallen bomen en variëren tussen de 7 en 18 meter. Iedere trol heeft een naam gekregen en is weer net iets anders. Deze trollen vind je niet alleen hier in De Schorre, maar ook in de omgeving van Kopenhagen, Pinecrest Gardens Miami, Breckenridge Colorado, Puerto Rico en zelfs in Zuid-Korea.
Er is geen wandeling uitgezet langs de trollen, het is echt de bedoeling dat je zelf op jacht gaat naar de trollen. Dit is ongeveer 4 km lopen, dus ook prima te doen met jongere kinderen. Op de kaart (of Google Maps) kun je spieken waar de trollen zich bevinden, zodat je niet helemaal hoeft te zoeken. Zelf vond ik het wel verwarrend dat er 7 trollen zijn en er maar 6 kruisjes staan. Echter op een plek vind je twee trollen bij elkaar, dus zo kom je toch uit bij de 7 trollen. 😉 Zelfs met kaart kan het soms even zoeken zijn, vooral de eerste was wat ‘lastiger’ om te vinden.
Het verhaal achter de 7 trollen
Achter deze 7 trollen schuilt ook een verhaal, dat je kunt lezen op het bord in de vorm van een boek bij de Magische toren. Dit vind je daar zowel in het Nederlands als Engels.
Er waren eens zeven goede vrienden, soms samen en soms apart. Ze hielden van hun huis aan de rivier in het bos met heel hun hart.
De zeven reuzetrollen waren wel zo groot als dennenbomen. En de zon hadden ze ontelbare keren zien ondergaan en opkomen.
Una en Jeuris, vrienden voor het leven, mijmerden in het gras. Turend naar de wolken, praten over hoe vroeger alles was.
Mikil was zo sterk als een draak en altijd op de been. Kamiel droeg een masker, voor elke dag één.
Arvid kerfde zijn verlangs in oude bomen.
Hannes maakte parels van klei om aan iedereen te tonen.
Kleine Nora ziet elke dag de zon opkomen, met haar jonge haren in een staart, heeft ze nog alle tijd om te dromen.
Ze konden ver voorbij het bos zien, helemaal tot waar de toekomst begon. Ze zagen beschavingen vergaan en nieuwe verrijzen. Ze zagen de bergen groeien, in ijs veranderen, weer smelten en opbranden.
Vissen veranderden in vogels en de continenten verschoven. En nu zagen ze die kleine mensen met hun daden zo machtig, een gevaar voor al het werk van de eeuwigheid indachtig. De trollen kregen schrik, want het leven was veel te zeldzaam om morgen te stoppen en niet meer te bestaan.
En zo kwamen de zeven trollen samen op de bergtoppen, om het nieuwe te creeëren en het oude te stoppen. Kamiel riep uit: “ Laten we hen helpen zich beter te maken, preciezer en vlugger. De kleintjes bedoelen het goed, maar ze zijn nog niet snugger”. “We bouwen voor hen een toren, zo groot als een trol en tonen hen dat alle wezens vanbinnen hetzelfde zijn en liefdevol.” Ze werkten de hele winter door en tegen de zomer waren ze klaar. Ze lieten de kleine mensen binnen met een begroetend gebaar.
Die kleine mensen klommen naar de top en openden daar hun ogen. Tot ver voorbij het bos, de bergen en de hemel keken ze opgetogen. Ze tuurden de toekomst in, met hier en daar een traan. En niemand weet wat ze zagen, maar in de ogen blijft de waarheid bestaan…
Kleine Nora
Kleine Nora was de eerste trol die we tegenkwamen, en ook al is dit de kleinste, het ziet het er meteen al bijzonder uit. Het was wel even zoeken was omdat ze midden in het bos staat (wel aan het einde van een slingerpaadje). Nora verzamelt in haar trekkar magische stenen voor goed geluk! Natuurlijk wilden de kinderen ook even aan het touw trekken om haar te helpen.
Hannes
Na het blotevoetenpad kwamen we Hannes tegen, deze zit verscholen achter het muurtje van wat vroeger het treinspoor was. Hannes heeft een opvallende baard en is grote kralen die hij heeft gemaakt van klei, die je hier in de grond vindt, aan een ketting aan het rijgen.
Mikil
Langs het water van een van de grotere waterpoelen vind je de trol Mikil, hij heeft een emmer waarmee hij water uit het meer aan het scheppen is. Ook vanaf het houten vlonderpad dat geschikt is voor rolstoelen en kinderwagens zie je deze trol. Het is even klimmen om bij deze trol te komen, maar wel zo leuk natuurlijk om deze ook van wat dichterbij te bekijken.
Arvid
Ook deze trol vind je bij het vlonderpad, sterker nog, hij zit op de rand van het wandelpad. Met een rolstoel kun je er eventueel omheen, maar kom je verderop bij een trap uit. Vanaf hier kun je dus beter terug en een ander pad kiezen. Hij zit hier heerlijk relaxed terwijl hij bezig is om een grote houten speer te maken van oude dode bomen. Hij houdt ook van recyclen. In zijn neus draagt hij een ring die van zijn over-over-over-over-overgrootmoeder is en al generaties lang wordt doorgegeven.
Kamiel & Uitkijktoren
Bij de uitkijktoren vind je Kamiel, misschien wel de mooiste van alle trollen, hij is de bewaker van deze unieke en prachtige uitkijktoren. Kamiel draagt een kleurrijk masker en zit in een yogapositie in een kring. Als hij het masker opzet kan hij in de taal van de dieren spreken, en niet alleen in onze wereld.
Bij deze trol vind je ook ‘instrumenten’ die de trollen gebruiken; van gereedschap tot muziekinstrumenten die je natuurlijk ook zelf kunt uitproberen. Onder de toren vind je ook een mooie troon en tussen de toren hangt een enorme dromenvanger.
Una & Jeuris
Dit waren de laatste trollen die wij zagen en deze liggen bij elkaar in de Deltaweide, de mainstage van Tomorrowland. Als eerste zie je de vinger die in de lucht steekt, want deze trollen liggen tegen elkaar aan in het gras naar de wolken te kijken. Wat zouden ze daarin zien? Natuurlijk wilden de kinderen ook even zo gaan liggen. Dit zijn ook de grootste trollen die je hier vindt. Doordat ze op de grond liggen zie je ze vooral vanaf de zijkant, met een drone kun je ze wel vanaf boven bekijken.
Het is geen probleem als je van het pad afwijkt om de trollen van dichterbij te bekijken, bij de trol bij het water waren we erg blij dat het erg droog was geweest de afgelopen dagen. Je kon zien dat het hier normaal heel modderig is en je kunt dus makkelijk wegglibberen. Echter zijn de trollen bedoeld als kunstwerken om naar te kijken en zijn geen klimwerken. Je wordt dan ook gevraagd er niet aan te zitten of er iets vanaf te breken (wat mij meer dan vanzelfsprekend lijkt).
One World Bridge
Nadat we alle trollen hadden gevonden en eindigden op het grote festivalterrein liepen we via de One Worldbrug richting de brasserie. Deze brug werd gebouwd ter ere van het 10-jarige bestaan van het festival en is een kunstwerk van de Belgische kunstenaar Arne Quinze. De brug is 650 meter lang en gemaakt van 200.000 houten planken waarop meer dan 100.000 persoonlijke berichten van bezoekers van het festival zijn gegraveerd.
Brasserie & Speeltuin
Het idee was om bij de brasserie wat te gaan eten, vooraf hadden we de website gecheckt en volgens de website zouden ze open zijn. Ideaal want deze brasserie met terras ligt naast een speeltuin voor de kinderen. Echter bleek dat bij aankomst niet het geval, en gingen net de deuren dicht. Door de eigenaar werden we ook heel nors verteld dat het geen openbare toiletten waren, dat die ergens anders waren. Terwijl we daar niet voor kwamen of om hadden gevraagd. Online zagen we later ook reviews van andere mensen, dat we niet de enige waren die niet heel erg vriendelijk zijn behandeld.
Natuurlijk konden de kinderen wel even in de speeltuin spelen, terwijl wij op zoek gingen naar een ander restaurant om te eten. De speeltuin bestaat uit twee delen; vooraan eentje voor de kleine kinderen met onder andere een zandbak, schommel en speelhuisje en een grotere speeltuin met wat meer uitdagender toestellen waar ze kunnen klimmen en klauteren.
En nog veel meer
En dan is dit nog maar een klein deel van de activiteiten die je hier kunt ondernemen; zo zag de klimmuur er wel heel erg uitnodigend uit. Kun je op het eiland in het midden van het park minigolfen, kun je hier vissen (als je beschikt over een visvergunning), is er een uitgebreid mountainbikeparcours en vind je vlakbij het museum de Velodroom langs het water van de Rupel.
Bezoekerscentrum
Wil je meer weten over dit gebied, of wil je graag een papieren plattegrond voor tijdens je wandeling dan kun je die hier ophalen. Ook vind je hier de openbare toiletten.
Parkeren
Je kunt parkeren op de grote hoofdparkeerplaats, vanaf daar steek je zo over met de trappen, of lift, naar het park en kom je bij de brasserie uit. Maar ook op andere plekken rondom het terrein vind je parkeerplaatsen waar je kunt parkeren. Zelf parkeerden we bij de sportvelden, vanaf daar loop je zo door richting het bos en het blotevoetenpad. Hier konden we ook gratis parkeren.
Meer informatie vind je hier.
- Mainport Hotel Rotterdam review - 14 september 2024
- Landal parken; ervaringen leukste vakantieparken met zwembad - 14 september 2024
- Proef de magie bij de kerstmarkten in Tsjechië - 13 september 2024
Leave a comment