Skip to Content

Delft Fringe Festival 2022

Delft Fringe Festival 2022

Dit jaar is het weer zo ver; het 12e Delft Fringe Festival vindt plaats in Delft. Het Delft Fringe Festival is dé springplank voor jonge theatermakers op weg naar landelijke bekendheid. Maar liefst 42 te gekke makers, in diverse genres en voor een verschillende doelgroep / leeftijd, zijn te zien op 26 unieke locaties in de stad. Denk bijvoorbeeld aan dans, zang en cabaret, maar ook van tours, talkshows en culinaire hotspots, waar de energie vanaf spat.

Het Fringe Konijn

Het konijn is het festivalpaviljoen van het Delft Fringe Festival. Je kunt hier t/m 12 juni terecht voor informatie over het Delft Fringe Festival en kaartverkoop voor de ruim 350 voorstellingen. Het festivalpaviljoen is in 2021 gemaakt naar het winnende ontwerp van TU Delft-studenten Bartek Kotlicki en Ben Provan-Bessell, ter ere van het tienjarig jubileum van het Delft Fringe Festival. Het is 7 meter hoog en het weegt 3460 kilogram.

Speciaal voor de jonge theaterliefhebbers is er een 3D-knutselplaat en een 2D-kleurplaat van het Fringe Konijn. Versier het Fringe Konijn zoals jij het mooi vindt! Met stiften, potloden, verf, stickers of glitters! Of gebruik het gewoon allemaal, alles kan! Is het konijn klaar? Maak dan een mooie foto voor op de socials en tag @delftfringefestival / #fringekonijn. Misschien win jij wel tickets voor een familievoorstelling tijdens het Delft Fringe Festival.

Fringe4Kids

Ook voor kinderen is er tijdens dit festival genoeg te beleven; er zijn speciale familievoorstellingen voor 3+, 4+, 8+ en 10-jarigen. Daarnaast is er een kindertour met onder andere de voorstellingen Af! van Janna Handgraaf en Lang leve de prinses! van Pepijn Vertelt / Marit Goedjaer. Verder kun je met de boot langs verschillende festivallocaties en zijn er overal in de stad activiteiten.

Wankelloos van Alles valt

Delft Fringe Festival 2022; Fringe4Kids - Reis-liefde.nl
Delft Fringe Festival 2022; Fringe4Kids - Reis-liefde.nl
Delft Fringe Festival 2022; Fringe4Kids - Reis-liefde.nl

Wij bezochten de voorstelling Wankelloos van theater groep Alles Valt, deze werd vertoond in de sigarenfabriek. Een plek in Delft waar ik nog nooit was geweest, het was dus even zoeken. Gelukkig stond er bij de ingang een banner van het Delft Fringe Festival zodat ik wist waar ik moest zijn. We bleken met een klein gezelschap te zijn, waardoor we min of meer een privévoorstelling hadden. Het was ook een heel intieme setting met een aantal bankjes rondom het decor.

Alles Valt bestaat uit Judith & Rick; ze beginnen de voorstelling met een liedje waardoor de stemming er meteen goed in zit. Daarna leggen ze uit dat ze een voorstelling hebben gemaakt met 5 onderwerpen waarvan het publiek er 4 mocht kiezen. Dit zijn onderwerpen die dichtbij de kinderen staan zoals gamen en verliefd, maar ook maatschappelijke issues zoals het milieu.

En dan had je nog FreakSpark, in eerste instantie verstond ik dit niet zo goed en dacht ik aan een soort combinatie van Freakshow en Southpark of iets dergelijks. Maar na afloop begreep ik dat dit de vertaling van Freek Vonk in het Engels was. De kinderen hadden hier natuurlijk ook nog nooit van gehoord; en dan blijkt het onbekende toch wel erg verleidelijk. Dit werd dan ook meerdere keren door het grootste deel van het publiek gekozen…

Na de scènes was het tijd voor de afsluiting, de spelers verstopten zich achter de muur en begonnen, zoals ze al gewaarschuwd hadden voordat het toneelstuk begon, het publiek ‘uit te schelden’. Dit leverde unieke blikken op van de kinderen; want wat gebeurt hier. Een totaal onvoorspelbaar moment, dat ze duidelijk wel aan het denken bracht waarom ze bepaalde keuzes maken. Gelukkig werd er daarna ook sorry gezegd. 😉

Ook het decor sloot goed aan bij de voorstelling; het was functioneel en grappig tegelijkertijd. Het bestond uit extra grote blokken die zo uit een Tetris Game leken te komen. Uit deze blokken haalden ze diverse items waardoor ze met slechts enkele kledingstukken of accessoires een heel andere rol konden spelen. Van gamende kinderen tot liefhebbende ouders of verliefde tieners. Waarvan het wereldbolpak toch wel het meeste indruk maakte.

Kaartverkoop

De voorstellingen, in zowel Nederlands als Engels, duren maximaal 30 minuten en kosten € 7,50 per persoon. Wist je dat van elk verkocht kaartje 50% van de waarde naar de artiest gaat? De overige 50% gaat naar de organisatie van het festival.

Tijdens het Delft Fringe Festival zijn er twee kassa’s geopend: het festivalpaviljoen – het roze Delft Fringe Konijn midden op de Markt – en de kassa in het Rietveld Theater. Uiteraard bestel je ook eenvoudig je tickets online via de website van Delft Fringe Festival. Spontaan aanwaaien bij een voorstelling kan deze festivaleditie ook! Dit jaar kun je ook op de locatie zelf een kaartje kopen via Tikkie.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.