Delft ligt in Zuid-Holland en is bekend door zijn Technische Universiteit (TU Delft). Hierdoor is Delft een studentenstad te noemen waardoor de horeca floreert en er veel georganiseerd wordt. Delft is daarnaast ook bekend door zijn betrokkenheid met de Koninklijke familie. Cultuur is hier op meerdere manieren te vinden. Daarnaast zijn er ook nog een aantal bezienswaardigheden die iedereen wel kent. Van de Oostpoort, tot aan het beklimmen van de Nieuwe Kerk, Smalland in de Ikea en de koe voor de kaaswinkel op de markt. Er is echter veel meer te zien en doen.

Delfts Blauw; Porceleyne Fles

Wie aan Delft denkt, denkt waarschijnlijk meteen aan blauw… Delfts Blauw is wereldberoemd en het beschilderde porselein in deze specifieke blauwe kleur is op veel manieren verkrijgbaar. Als servies, maar ook andere accessoires. Om nog maar te zwijgen over de prullaria in Delfts Blauw in de souvenirshops. Delfts Blauw ontstond in de 16e eeuw. Omdat het heel erg aansloeg, kwamen er veel aardewerkfabrieken. Daarnaast vind je Delfts Blauw overal in de stad terug, zo is er een steegje bij de Markt met Delfts Blauwe muren of in de parkeergarage In de Veste.

Helaas kwam er een terugval in de populariteit, maar Bakkerij De Porceleyne Fles is blijven bestaan. Waarschijnlijk beter bekend onder de naam ‘Royal Delft’. Naast een fabriek is hier ook een museum met het aardewerk te vinden. Hier kan je bijvoorbeeld de blauwwitte tulpenpiramide bewonderen. Maar je leert ook meer over de geschiedenis van het Delftsblauwe aardewerk. Een bezoekje aan de fabriek hoort er trouwens ook bij!

Meer informatie vind je hier.

Stadhuis van Delft

Het stadhuis van Delft is gebouwd in de 17e eeuw. Dit gebouw in renaissancestijl staat op De Markt en is een imposant gebouw met rode luiken. De toren is al veel ouder, die is ergens rond 1300 al gebouwd. De toren wordt ook wel ‘Het Steen’ genoemd. Deze werd vroeger gebruikt als gevangenis. Je kunt hier nu nog martelwerktuigen zien. Tegenover het Stadhuis bevindt zich de Nieuwe Kerk.

Nieuwe kerk

De Nieuwe Kerk van Delft staat in het centrum van Delft en is de kerk waar leden van het Koningshuis begraven worden (en werden). Willem van Oranje werd in 1584 vermoord en heeft hier zijn laatste rustplaats gevonden. In de kerk valt zijn praalgraf wel op, die hier is geplaatst in 1623. In de grafkelder zijn meer graven te vinden. Niet alleen van het Koningshuis. Er zijn meer belangrijke Nederlanders die hier hun graf hebben.

De kerk zelf is natuurlijk meer dan alleen deze graven. Je zou de toren kunnen beklimmen. Deze is 108 meter hoog en alleen De Domtoren in Utrecht is in Nederland hoger. Dit is alleen mogelijk bij goed weer, want bij onweer of te veel wind is de toren gesloten. 

Meer informatie vind je hier.

Oude kerk

Naast de Nieuwe Kerk is er ook de Oude Kerk. Deze werd in de 13e eeuw gebouwd en dat is te zien aan de toren…die staat namelijk scheef. Je vindt deze kerk aan de HH Geestkerkhof. 

Meer informatie vind je hier.

Oostpoort

De poort stamt uit 1400. Het is de enige stadspoort die overgebleven is. Je vindt de Oostpoort aan de kade van de Zuidergracht. Eigenlijk was het toen alleen een poort zonder torens. De torens dateren namelijk van twee eeuwen later. Bij de poort is een ophaalbrug.

Maria van Jessekerk

De Maria van Jessekerk is de binnenstadskerk van de parochie, en ook de oudste. De kerk is een ontwerp van Everard Margry, leerling van de bekende architect Pierre Cuypers. Het rijke interieur is grondig gerestaureerd. Bezienswaardig zijn onder meer het Maarschalkerweerdorgel, de wandschilderingen en de ramen. De kerk heeft een fraaie iconenkapel en een ruimte voor wisselende exposities van kerkelijk erfgoed.

Meer informatie vind je hier.

Standbeeld Willem van Oranje

Eigenlijk kan het ook niet anders, maar in Delft bevindt zich eveneens een standbeeld van Willem van Oranje. Hij wordt ook wel Willem De Zwijger genoemd en werd dus in 1584 vermoord op de trappen van Het Prinsenhof. Zijn standbeeld staat in de Prinsentuin, welke hoort bij Museum Prinsenhof.

Beestenmarkt

In het midden van Delft is er het centrumplein welke Beestenmarkt heet. Vroeger stond hier het Minderbroederklooster. Deze werd gesloopt nadat de protestanten de Fransiscanen weg hadden gekregen. Nadat het klooster gesloopt was, kwam er hier een veehandel op gang. De naam Beestenmarkt doet daar uiteraard nog aan herinneren. Heb je trek in iets te eten of te drinken of wil je gezellig een terrasje pakken, dan is een bezoek aan De Beestenmarkt een aanbeveling.

Molen De Roos

Molen De Roos is een stellingmolen en is gebouwd in 1679. Vrijwilligers malen hier nog altijd graan. De molen heeft een unieke uitstraling in combinatie met het woonhuis. De molen kan op bepaalde dagen bezocht worden. 

Meer informatie vind je hier.

Rondvaart Delft

Historisch Delft is het beste te ontdekken en te aanschouwen vanaf haar eeuwenoude grachtengordel. Zo zie je de vaderlandse geschiedenis en de prachtige oude binnenstad vanuit een ander uitzicht. Onderweg zie en hoor je meer over Delfts Blauw, Oranjestad, Johannes Vermeer, Hugo de Groot, de VOC en nog veel meer komen aan bod tijdens de rondvaart. De boten varen iedere dag, ieder uur. Je kan eventueel ook zelf een waterfiets huren.

Meer informatie vind je hier.

Musea Delft

Museum Prinsenhof

In Delft bevindt zich het Sint-Agathaklooster, welke niet meer als zodanig in gebruik is. Hier vind je nu het Museum Prinsenhof. Het is de plek waar Willem van Oranje vermoord werd. De kogelgaten hiervan zijn nog altijd te zien. Het gebouw dateert uit de 15e eeuw en was een nonnenklooster. Daarna is het een lakenhal geweest, een pakhuis, een school en een militaire kazerne. In het huidige museum zijn schilderijen te bewonderen, textiel, keramiek en andere voorwerpen uit de 16e en 17 e eeuw. 

Meer informatie vind je hier.

Vermeer Centrum Delft

Johannes Vermeer was een bekend schilder uit de 17e eeuw. Zijn werken kom je nog altijd in veel interieurs tegen omdat ze vaak gebruikt worden voor wanddecoratie, maar ook bijvoorbeeld voor borduurpatronen of andere woonaccessoires. ‘Het Meisje met de Parel’ is hierbij een grote bekende. Of ‘Het melkmeisje van Vermeer’.

Vermeers schilderijen zijn te bewonderen in het Vermeer Centrum en als fan moet je hier wel geweest zijn. Al zijn werken zijn hier namelijk te zien. Nu gaat het hierbij niet om de originele werken, want die zijn over de hele wereld verspreid. 

Meer informatie vind je hier.

Museum Paul Tétar Van Elven

Aan de Koornmarkt is het 16e eeuwse voormalig woonhuis te vinden van Paul Tétar Van Elven. Hij leefde van 1823 tot 1896 en was een schilder én kunstverzamelaar. Toen hij overleed kwam het huis in het bezit van de stad met het idee om er een museum van te maken. 

Meer informatie vind je hier.

Museumhuis Van Meerten

Een huis laten bouwen voor je verzamelaarscollectie…dat deed Lambert Van Meerten. Hij leefde van 1842-1904. Zijn interesse ging uit naar Bouwfragmenten, Delfts aardewerk en meubilair. Hij had bewondering voor de Gouden Eeuw. Dit huis is een museumhuis geworden en is dus te bezoeken. 

Meer informatie vind je hier.

Science Centre Delft

Zoals gezegd is Delft bekend om zijn Technische Universiteit. Dus mag iets technisch ook niet ontbreken. Dit Science Centre is een verzamelplaats van de onderzoeken die de TU in Delft doet. Hou jij of je kind van techniek en wetenschap? Dan is dit een boeiend uitje!

Lees ook: Science Center Museum Delft bezoeken

Meer informatie vind je hier

Botanische Tuin

Liever wegdromen tussen het groen? De Botanische Tuin van de Technische Universiteit is op te delen in de bomentuin, het kassencomplex, de middentuin en de kruidentuin. Het wordt nog altijd gebruikt door het onderwijs maar is ook te bezoeken. 

Ik weet al jaren van het bestaan van dit park dat onderdeel is van de TU Delft, sterker nog toen mijn ouders gingen trouwen hebben ze daar hun trouwfoto’s laten maken. Toch ben ik er ondanks goede voornemens nog nooit geweest. Toch grappig hoe je als inwoner van een stad op sommige plekjes nog nooit bent geweest. Tijd dus om daar verandering in te brengen. En een ding kan ik wel zeggen, nu ik binnen ben geweest kan ik niet wachten op een stralende middag om hier terug te komen met de kinderen. Wat een mooie plek is dit!

Je kan een rondleiding volgen, waarbij je interessante feitjes leert zoals dat een bananenplant eigenlijk een struik is die 9 maanden groeit, dan bananen geeft en dan weer afsterft. Of in je eentje rondstruinen door het park langs de vele inheemse planten. Er is een veld vol kunstwerken in het thema natuur en techniek, een kas vol tropische planten, een kruidentuin, een gedeelte met eetbare planten en nog veel meer. Hoogtepunten voor de kinderen zijn het speelhuisje met glijbaan, het ‘ooievaarsnest’ een uitkijktoren over een deel van de tuin of het blote voetenpad lopen!

Dit jaar is het trouwens feest, aangezien de Botanische Tuin honderd jaar bestaat. Er worden ook regelmatig events georganiseerd.

Meer informatie over de Botanische Tuin vind je hier.

Abtswoudse Bos en Ackerdijkse Bos

Delft heeft, aan weerszijden van de rivier de Schie, twee bossen. Het Abtswoudse Bos bestaat ook weer uit twee delen: een ruige rietvlakte met veel vogels en een park/bosgebied met wandelpaden en kleine vijvers. Midden in het bos ligt het land art project Moeder Aarde: een kunstmatige heuvel met daarop een menselijke figuur van 170 meter lang.

Het Ackerdijkse Bos bestaat uit boerenland en jong bos. De heggen en de lichte verhogingen in het veld verbergen Romeinse fundamenten. Het Melarium, centrum voor natuur, bijen en kunst, is tegelijkertijd onderkomen voor bijenvolken, uitkijkpunt en ontmoetingsplaats voor imkers en wetenschappers.

Ackerdijkse Plassen

Vlak bij Rotterdam ligt de Ackerdijkse Plassen. Een belangrijk vogelgebied in Nederland dat, ondanks de druk van de Randstad, ruimte biedt aan veel bijzondere vogels. Wandel de route rond het gebied. Of kom eens vergaderen in deze inspirerende omgeving.

Om de rust voor vogels te behouden, is het gebied niet vrij toegankelijk. Wel zijn er activiteiten, zodat je het gebied toch met de boswachter kunt verkennen. Ook is er een ongemarkeerde route rondom de Ackerdijkse Plassen uitgezet. Deze route is goed begaanbaar voor wandelaars en fietsers en – behalve de Zwetkade – ook voor mensen in een rolstoel. Je kunt heerlijk rond het gebied wandelen. Vanaf de uitkijkpunten langs de wandelroute is het gebied goed te overzien.

Meer informatie vind je hier.

Stichting Land Art Delft

Aan de rand van het Ackerdijkse Bos in de polder van Midden Delfland vind je het kunst landschapspark LAD, dit is vrij toegankelijk. Door het park lopen er een aantal onverharde wandelpaden, een verhard fietspad en een ruiterpad. Aan de doorgaande Rotterdamse Weg vind je een parkeerplaats waar je kan parkeren, ook kan je bij het Art Centre Delft of het Toeristisch Overstap Punt Ackerdijkse Bos parkeren. Hier vindt je ook diverse informatieborden en een kaart met de routes. Bij de receptie kan je een boekje kopen met de kunstroute, plattegrond en meer informatie over de kunstwerken.

Als je de kunstwerken wil gaan bezoeken zijn er twee ‘rondjes’ mogelijk. Zo is er de buitenring met verharde paden / fietspad die ook geschikt zijn voor rolstoelen en een binnenring die ook door de beeldentuin van het Art Centre loopt. De kunstwerken zijn gemaakt door kunstenaars uit Nederland en het buitenland rondom het thema ‘Landschap als geheugen’. Waarbij de inspiratie kwam uit de natuur en de lokale geschiedenis. Hiervoor is gebruik gemaakt van verschillende materialen en verschillende benaderingen. Dit in combinatie met de rust van de natuur en het polderlandschap zorgt voor een unieke ervaring.

Aan de buitenring vindt je 33 kunstwerken, sommige dichtbij en andere wat verder van het pad. Het is daarom handig om laarzen aan te trekken, zodat je ook wat dichterbij kan kijken. Bijzondere kunstwerken zijn onder andere de cactus auto, de Ocean-boot, het bijenhuis en de Jagajaga, een soort omgekeerde peer. Aan de binnenring vindt je 24 kunstwerken, waarvan een aantal op het terras.

Meer informatie vind je hier.

Arboretum Heemspark

In het Arboretum-Heempark Delft groeit een levende encyclopedie aan bomen en struiken. Van over de hele wereld! Een oase voor natuurkenners, natuurliefhebbers, onderzoekers, kinderen en iedereen die wil ontsnappen aan de drukte van de stad. Dus kom eens langs en maak kennis met de Duivelswandelstok, de Chinese Moerascipres en alle andere bewoners van dit unieke park. Daarnaast kan je hier ook mooie foto’s maken. De toegang is gratis.

Meer informatie vind je hier.

Dok Delft; meer dan een bibliotheek

We sloten onze tour door Delft af bij de bibliotheek. Nu denken de meesten aan het ruilen van boeken, maar hier kom je voor veel meer. Met name kinderen zijn een belangrijke focus, en dat wordt alleen maar meer. Al is er ook een ruimte voor zelfstandigen om te werken, een krantje te lezen en meer. Wat ik zelf nog altijd heel bijzonder vind is dat je hier aan een grote tafel kan plaatsnemen met wat te eten en drinken terwijl je ondertussen een boekje leest. In plaats van dat daar heel panisch over wordt gedaan.

Voor de kinderen zijn er ook diverse hoekjes met materialen om te spelen. Van een stripboekenarena, tot en met een ruimte voor de oudere kinderen die eenvoudig verschoven kan worden omdat er wieltjes onder de kasten zitten. Voor de allerkleinsten is er een prentenboekruimte met een zachte vloerbedekking en ingericht in het thema zee. Er worden regelmatig voorleesochtenden georganiseerd.

Meer informatie vind je hier.

Something extra; een verkleedfeestje voor jong en oud

Kinderen vinden verkleden geweldig. Dan zijn ze even een moment wat anders. En dat geldt niet alleen voor kinderen, want mama’s vinden dat ook wel leuk voor een keer. Bij Something Extra hebben ze een enorme voorraad aan jurken. Van historische klederdracht (al dan niet geïnspireerd door Vermeer), tot aan Delfts Blauw geïnspireerd, of meer roalty. Bij grote events op de markt of op het station lopen er regelmatig ook acteurs rond in deze kleding.

Nu was het dus de beurt aan ons. Normaal mag je zelf struinen tussen de kleding en iets uitzoeken en uitgebreid optutten. Aangezien we vol programma dus hadden ze het thema Vermeer (typisch Delft natuurlijk) voorbereid en een aantal jurken klaar hangen waar we met hulp in werden gehesen. Ze hadden ook heel fijne kleding in het formaat ‘one size fits all’ zodat er voor iedereen iets tussen zat. Natuurlijk mochten de klassiekers met onder andere het meisje met de parel, het melkmeisje en het meisje met de rode hoed niet ontbreken.

Na het verkleden mochten we het podium op in een hoek waar een kleine studio was gemaakt. Met oog voor detail, zoals armbanden, moderne schoenen onder een rok, haarlokken goed werden we rondom een tafel ‘gerangschikt’ en voorzien van een aantal accessoires. Daarna werden er een aantal foto’s gemaakt, eerst serieus en daarna ontspannen. Dit was echt heel leuk om te doen.

Je kan hier heel goed terecht met een vrijgezellenfeestje, of als teamuitje. Ze hebben ook een voorraad met kleding voor kinderen, zodat je hier bijvoorbeeld met een kinderfeestje heen kan gaan voor een professioneel verkleedpartijtje en voor alle kinderen een foto mee krijgt naar huis. Als je hierheen gaat is het wel verstandig om eerst te reserveren.

Meer informatie over de mogelijkheden vind je hier.

Atelier Indrukwekkend: Druktemakers

Nog een aanrader voor een kinderfeestje of een activiteit voor de iets oudere kinderen is de workshop Druktemakers bij Atelier Indrukwekkend. Voorin het pand is er een kleine winkel waarin je met de hand gedrukte producten kan kopen. Daarnaast kan je hier terecht voor verschillende activiteiten. Ze hebben alles in huis voor ambachtelijke grafiek technieken zoals etsen, zeefdrukken en linosnede. Dit kan je zelf doen als zelfstandige, waarbij je daar de materialen koopt. Ze delen ook graag hun kennis door middel van verschillende workshops waarbij je zelf aan de slag kan.

Ook aan de kinderen is gedacht, zo wordt er de workshop druktemakers georganiseerd waarbij de kinderen kennis maken met diverse druktechnieken en met een cadeautje naar huis gaan. Dit is ook mogelijk als verjaardagsfeestje. Als je op zoek bent naar een origineel cadeau kan je dat hier laten bedrukken. Van t-shirts tot aan geboortekaartjes of tassen. Er is heel veel mogelijk.

Meer informatie vind je hier.

De Bonte Bouwplaats

Het was voor mij de eerste keer dat ik hier kwam. Toen we de eerste dag aankwamen was direct duidelijk waar we moesten zijn door de vrolijke vlaggen die buiten hangen en het Lego dat voor het raam staat. Binnen kom je na de hal met kapstokken in een workshopruimte terecht met werktafels, etalages waar Lego uitgestald kan worden en een enorme tafel vol met blokjes om te bouwen. Gescheiden door een glazen wand is de keuken te vinden met een grote eettafel waar ze konden lunchen.

Via een buitenplaatsje kom je in het achterste gebouw waar beneden de opslag te vinden is met heel veel Lego-sets overal waar je maar keek en boven nog een tweede ruimte met tafels om te bouwen. Ideaal, want zo konden ze daar bijvoorbeeld de sets laten liggen waar ze mee aan het bouwen waren om de volgende dag mee verder te gaan. In totaal zijn er meer dan een miljoen blokjes te vinden. We hebben dus nog wel even om door te sparen 😉

Op de website staat (niet ten onrechte) de waarschuwing:

LET OP: na een bezoekje aan De Bonte Bouwplaats willen de kinderen niet meer naar huis.

Meer informatie vind je hier.

Eten en drinken

Bakker Suikerbuik; spelen en eten tegelijk

Aan een van de Delftse grachten vind je Bakker Suikerbuik. Zij hebben een klein winkeltje met onder andere een groot assortiment aan chocolaatjes, maar ook een grote ruimte waar je kan zitten om wat te eten en drinken. Aan een van de kleine tafeltjes of als je met een groep bent aan de stamtafel. Aan de voorkant heb je ook een stuk terras zodat je buiten kan zitten (wel overdekt). Het eten en drinken is van hoge kwaliteit, als je bijvoorbeeld gaat voor verse muntthee krijg je meerdere soorten munt om uit te kiezen! Voor de kinderen hebben ze in een aparte ruimte een speelruimte gemaakt waar er voor kinderen van verschillende leeftijden heerlijk gespeeld kan worden.

Je kan hier trouwens niet alleen terecht voor de koffie /thee met wat lekkers of een lunch, maar ook als je een babyshower wilt organiseren. Met kinderen kan je hier ook terecht voor een van de verjaardagsfeestjes waarbij je cupcakes gaat versieren, een spelletje speelt en zelf pizza’s gaat bakken zodat ze met een volle buik naar huis gaan. Zelfs je bruiloft kan je hier vieren, daarvoor wordt de zaak dan afgesloten zodat het alleen voor het genodigde gezelschap is.

Meer informatie over Bakker Suikerbuik vind hier.

Moeke Delft; alsof je thuiskomt

Sinds het begin van dit jaar is Moeke geopend in Delft. Ze zitten op een van de populairste plekken aan de Beestenmarkt en hebben de beschikking over een terras en een aangename ruimte binnen waarvan je zo de open keuken inkijkt. Je kan hier terecht voor een wijntje als het zonnetje schijnt, maar ook een kopje koffie om even bij te kletsen of het avondeten. Wij kwamen hier voor de lunch en kregen een aantal van de specialiteiten voorgeschoteld.

Vooraf kregen we een flammkuchen, deze Duitse lekkernij kom ik steeds vaker tegen en ik snap wel waarom. Ze hebben diverse smaken en hadden er een aantal gecombineerd, zoals de zalm, geitenkaas met honing, caprese en de originele met spekje en prei. Daarna kregen we een plankje met een aantal van de lekkernijen. Van huisgemaakte tomaten of kaassoep, kaas- of rundvleeskroketten met heerlijk geroosterd brood, een salade met tonijncarpaccio of zalm en een mega burger met alles er op en er aan. Het een nog smakelijker dan het andere. Mijn favoriet was toch wel de tomatensoep en de huisgemaakte burger.

Met kinderen is het een aanrader om hier op woensdagmiddag heen te gaan, dan zijn alle pannenkoeken voor kinderen 3,50. Ook worden er regelmatig speciale menu’s samengesteld, zoals binnenkort voor vaderdag.

Meer informatie over Moeke vind je hier.

  • Chocolaterie de Lelie (Ook de lekkerste ijsjes van Delft)
  • Knus (Delftse Hout, speelzolder alleen open voor groepen)
  • Cafe Du midi (Delfgauw)
  • Haszar
  • Rieten dak (Delftse Hout)
  • Voldaan Buitenkeuken; foodtruckrestaurant met bbq
  • Stadsherberg de Mol met middeleeuws arrangement (lees hier verslag op Mama’s met thee)
  • Cafe Kaldi; hier mag je zelf koffie maken
  • Wapen van Delft; hier at zelfs president Clinton poffertjes!
  • Fijn Bar & Kitchen proeverij

Natuur & speeltuinen

  • Delftse hout met plas (wel opletten, regelmatig blauwalg)
  • Hertenkamp
  • Parkje buitenhof
  • Natuurspeeltuin Hammerpoort
  • Wilhelminapark
  • Olofspark met speeltuin
  • Delflandhoeve / stadsboerderij & Waterspeeltuin Buytendelft
  • Kinderboerderij & Waterspeeltuin Tanthof
  • Kinderboerderij ’t Zuydmaatje
  • Geerweg speeltuin
  • Speeltuin bras
  • Westerhonk
  • Speeltuin bomenwijk

Actief

Overnachten

Events

Uitjes in de buurt van Delft

Wat is jouw favoriete uitje in Delft?

1 thought on “Delft; Bezienswaardigheden & Activiteiten

  1. Wat een leuke locaties voor een dagje uit in Delft! Zeker leuk om bijvoorbeeld het park te combineren met de bibliotheek. Dankjewel Linda

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.