Skip to Content

Den Bosch; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Den Bosch; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Ik ben al een aantal keer in ‘s-Hertogenbosch (ook wel Den Bosch genoemd) geweest en ik blijf het een erg gezellige, gevarieerde en mooie stad vinden. Er is van alles te zien en te doen, van mooie musea en de kathedraal tot bijzondere rondvaarten en gezellige terrasjes. Veel bezoekers heeft de stad hiermee getrokken, maar ook zonder die evenementen en activiteiten is de stad Den Bosch een bezoek waard.

“En dan denk ik aan Brabant, want daar brandt nog licht”. Ik denk dat veel mensen dit lied van Guus Meeuwis wel kennen. Veel Brabanders zijn zó dol op dit lied dat ze het hun “volkslied” noemen. Eén ding komt er natuurlijk vooral naar voren: in Brabant moet je zijn voor de gezelligheid en de levendigheid.

Nog een paar weken en dan is het Carnaval en of je ervan houdt of niet, ik niet bijvoorbeeld, maar in Brabant (en Limburg) lijkt het wel een heel ander feest.

Belangrijkste bezienswaardigheden Den Bosch

’s-Hertogenbosch is de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant, maar qua inwoners niet de grootste stad. In vroegere tijden was het ook nog een garnizoensstad (de voormalige kazerne is in miniatuurvorm te zien in Madurodam). Brabant was een hertogdom en de hertogen verbleven in Den Bosch.

Sint-Janskathedraal

Wanneer je Den Bosch bezoekt, dan zul je zeker een bezoek brengen aan de schitterende Sint-Janskathedraal, gebouwd in de stijl van de late Brabantse gotiek. Deze variant op de Franse gotiek is rond 1300 ontstaan en is herkenbaar aan de wat meer bescheiden bouw en gebruik van lichte natuursteensoorten.

In de kathedraal staat een beeld van Onze-Lieve-Vrouwe van ’s-Hertogenbosch, omringd door bloemen en een zee van kaarsjes. Het wordt de Zoete Moeder genoemd. Ook de buitenkant van de kathedraal is een tijdje stilstaan waard. Op de luchtbogen zitten allemaal kleine beeldjes. Ze beelden een beroep uit of dieren en draken. Eén beeldje is nog niet zo oud: zoek de engel met de mobiele telefoon…

Meer informatie vindt je hier.

Middeleeuws Stadscentrum

Het middeleeuwse stadscentrum van Den Bosch is één van de oudste en meest complete van Nederland. Ook is de binnenstad het grootste omwalde gebied van ons land. Net buiten die oorspronkelijke middeleeuwse stadwal is een prachtig natuurgebied “Het Bossch Broek”. Heel bijzonder is ook het oudste nog bestaande bakstenen huis van Nederland: de Moriaan. Hier zit nu het VVV-kantoor.

Meer informatie vindt je hier.

Marktplein

Op het mooie, grote marktplein staat een standbeeld van de 15de-eeuwse schilder Jeroen Bosch.

Jheronimus Bosch Art Center

Bezoek ook vooral het Jheronimus Bosch Art Center. Dit is gevestigd in de Sint-Jacobskerk en heeft een permanente overzichtstentoonstelling over het leven en werk van de schilder. Dit betreft replica’s, omdat de werken verspreid zijn over vele musea. Het is echter niet minder mooi en bijzonder. Om eerlijk te zijn had ik het de eerste keer niet eens door dat het replica’s waren. *bloos*.

Meer informatie vindt je hier.

NoordBrabants Museum

Andere leuke musea die ik je zou willen aanraden zijn het Noordbrabants Museum, waar je een overzicht vindt van de geschiedenis, kunst en cultuur van Noord-Brabant.

Meer informatie vindt je hier.

Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch

In het Stedelijk Museum voor hedendaagse beeldende kunst, met name keramiek en sieraden.

Meer informatie vindt je hier.

Rondvaart Binnendieze

Ten slotte raad ik aan om één van de leuke rondvaarten te doen over de Binnendieze. Deze rondvaarten, volgens verschillende thema’s, zijn totaal anders dan de meeste rondvaarten. Ik zal er niet teveel over verklappen, je moet het gewoon beleven.

Meer informatie vindt je hier.

Uitstapjes buiten centrum/ met kinderen/sportief

Oeteldonk’s Gemintemusejum

Uiteraard mag het museum over Carnaval (Oeteldonks Gemintemuzejum) niet ontbreken. schilderijen, kleding, muziek en maquettes zijn hier te zien. Het museum gaat over internationaal Carnaval, dus niet alleen over Den Bosch. Het museum is gevestigd in een eeuwenoud pand dat van de Zusters van Orthen was.

Meer informatie vindt je hier.

Verkadefabriek

Verkadefabriek: dit is op zondagen en vakantiedagen de Kinderkunstfabriek met kindertheater en kinderfilms en knutselen en spelen in de serre

Meer informatie vindt je hier.

Kasteel Ammersoyen (Ammerzode)

Kasteel Ammersoyen (in Ammerzoden): een burcht/kasteel zoals ieder kind het tekent. met vier torens, een ophaalbrug en een ridderzaal. te bezoeken in een rondleiding of op eigen gelegenheid. er zijn allerlei activiteiten en in de wapenkamer mogen ze onderdelen van een harnas passen.

Meer informatie vindt je hier.

Bommelerwaard

In de natuur bij Alem in de Bommelerwaard is een sloepverhuur/zeilboten. Geopend tussen april en september.

Meer informatie vindt je hier.

Familiepark Dippiedoe (Best)

Familiepark DippieDoe (in Best): een attractie/speelpark voor kinderen van alle leeftijden en zowel indoor als outdoor.

Meer informatie vindt je hier.

Lees ook: Familiepark Dippiedoe Best

Aquabest & BestZoo (Best)

Vlakbij heb je ook nog Aquabest met zandstrand en schoon water en BestZOO, een dierenpark met speeltuin en kinderboerderij.

Meer informatie vindt je hier.

Uitgaan/evenementen

Uiteraard wordt er in Den Bosch meer gevierd dan alleen Carnaval, hieronder vind je de leukste;

Parade

Brabant is natuurlijk ook bekend om lekker eten en drinken, dus een Bourgondisch festival kan alleen hier gehouden worden. Dit is een jaarlijks terugkerend culinair evenement in september op de Parade. Verschillende Bossche restaurants presenteren zichzelf.

Meer informatie vindt je hier.

Bosch parade

Ook wel bekend is de Bosch Parade, een kunstevenement met een optocht op water van ongeveer 20 kunstwerken, geïnspireerd op Jheronimus Bosch. Elk jaar eind juni.

Meer informatie vindt je hier.

Er zijn vele muziekfestivals: November Music, Hiphop in Duketown, theaterfestival Boulevard, Jazzfestival Jazz in Duketown en het Internationaal Vocalisten Concours.

Ook voor sport is Den Bosch de place to be: Leontien’s Ladies Ride, paardensport Indoor Brabant, hardloopwedstrijd De Vestingloop en grastennistoernooi Rosmalen (wordt op de kalender ’s-Hertogenbosch genoemd).

Van al deze dingen krijg je natuurlijk dorst en trek, en dat is geen probleem in deze stad. overal zijn gezellige restaurantjes en terrasjes. Uiteraard eet je dan een Bossche bol.

Wat is jouw favoriete uitje in Den Bosch?

Astrid Tillemans

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Koffietje.nl schreef:

    Kwam je lijstje zojuist tegen.. Ook al is ie iets oud, er staan wel nog leuke tips in!

  2. Anne schreef:

    De Bosch is een van die zuidelijke steden die heel wat meer charme heeft dan menigeen denkt. Samen met mijn grootmoeder die in Rosmalen woont doen we graag een dagje ’s Hertogenbosch. We pakken dan het liefst een taxi.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.