Skip to Content

De top 10 bezienswaardigheden van Den Helder: van het Marinemuseum tot het Fort

De top 10 bezienswaardigheden van Den Helder: van het Marinemuseum tot het Fort

Den Helder is een stad gelegen in het noorden van Nederland, aan de kust van de Noordzee. De stad is bekend om zijn marinebasis en de veerbootverbindingen naar Texel, maar er is nog veel meer te ontdekken in en rondom Den Helder. In dit artikel geven we tips voor bezienswaardigheden, activiteiten en uitjes in de omgeving.

Fort Kijkduin

Fort Kijkduin is een voormalig fort dat gelegen is aan de Noordzee bij Huisduinen, ten zuidwesten van Den Helder. Het fort dateert uit de 19e eeuw en diende ter verdediging van de Nederlandse kust. Het fort is vernoemd naar de Prins van Oranje, Willem Karel Hendrik Friso, die in 1711 op deze locatie aan land ging.

Tegenwoordig is Fort Kijkduin omgebouwd tot een museum en aquarium. Het museum biedt een unieke kijk op de geschiedenis van het fort en de maritieme geschiedenis van Den Helder. In het museum vind je verschillende exposities die betrekking hebben op de geschiedenis van het fort en de omgeving, zoals de Napoleontische tijd en de Tweede Wereldoorlog. Er zijn onder andere authentieke kanonnen, uniformen en foto’s te zien.

Meer informatie vind je hier.

Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers

Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers is gelegen op het historische Willemsoord in Den Helder en is een van de belangrijkste musea van Nederland op het gebied van maritieme geschiedenis en veiligheid op zee. Het museum is vernoemd naar de bekende Nederlandse redder Dorus Rijkers, die in de 19e eeuw talloze mensenlevens heeft gered van schepen die in de problemen waren gekomen.

Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers richt zich op de geschiedenis van de reddingsbrigade in Nederland en toont de ontwikkeling van reddingsacties op zee door de jaren heen. Het museum heeft een grote collectie van reddingsboten, reddingsgereedschap, communicatie-apparatuur en uniformen, die de geschiedenis van de reddingsbrigade laten zien.

Meer informatie vind je hier.

Marinemuseum

Het Marinemuseum in Den Helder is een museum dat gewijd is aan de geschiedenis van de Nederlandse marine. Het museum is gevestigd op de voormalige Rijkswerf Willemsoord, waar schepen werden gebouwd en onderhouden voor de marine. Het museum biedt een breed scala aan tentoonstellingen en activiteiten die de geschiedenis van de marine tot leven brengen.

Het museum heeft verschillende tentoonstellingen die laten zien hoe het leven op zee was voor de bemanning van de schepen. Je kunt bijvoorbeeld aan boord gaan van de onderzeeboot Tonijn, die tijdens de Koude Oorlog werd gebruikt voor spionage en het in kaart brengen van de zeebodem. Ook kun je aan boord gaan van de mijnenveger Abraham Crijnssen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog ontsnapte aan de Japanse marine door zich te vermommen als tropisch eiland.

Meer informatie vind je hier.

Willemsoord

Willemsoord is een voormalige marinebasis die is omgebouwd tot een cultureel centrum. Hier vind je verschillende restaurants, cafés en winkels, evenals het Marinemuseum en het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers. Het is een prachtige plek om te wandelen en te genieten van de historische sfeer van de stad.

Meer informatie vind je hier.

Lange Jaap

Lange Jaap is de bijnaam van de vuurtoren van Huisduinen, gelegen aan de westkant van Den Helder. De vuurtoren is een opvallend herkenningspunt in de omgeving en is te zien vanaf het strand en verschillende delen van de stad. Lange Jaap is met een hoogte van 63,45 meter de hoogste gietijzeren vuurtoren ter wereld en is daarmee een bijzondere bezienswaardigheid.

De vuurtoren werd gebouwd in 1877 om de scheepvaart te waarschuwen voor de gevaarlijke zandbanken in de omgeving van Den Helder. Het was destijds een bijzondere constructie, omdat het de eerste gietijzeren vuurtoren was die gebouwd werd zonder een metselwerkbuitenkant. In plaats daarvan bestaat de vuurtoren uit gietijzeren panelen die op elkaar gestapeld zijn.

Hortus Overzee

Hortus Overzee is een botanische tuin gelegen in Den Helder. Het is een unieke tuin waar je planten en bomen vindt uit verschillende delen van de wereld, waaronder uit landen rondom de Stille Oceaan. De tuin is in 2010 geopend en heeft sindsdien bezoekers weten te trekken van over de hele wereld.

In Hortus Overzee kun je wandelen tussen verschillende planten, bloemen en bomen. De tuin heeft verschillende themagebieden, zoals een Aziatische tuin, een Australische tuin en een Zuid-Amerikaanse tuin. In elk gebied vind je planten en bomen die kenmerkend zijn voor dat specifieke gebied.

De Kampanje

De Kampanje is het theater van Den Helder, gelegen in het hart van de stad aan het Willemsoordcomplex. Het moderne gebouw heeft een opvallend ontwerp en biedt een breed scala aan culturele en entertainmentactiviteiten, waaronder theater, dans, muziek, cabaret en film.

Het theater heeft twee zalen: de grote zaal met 650 stoelen en de kleine zaal met 150 stoelen. De grote zaal is geschikt voor grote producties en concerten, terwijl de kleine zaal intiemer is en geschikt voor kleinschalige optredens en voorstellingen.

Naast de reguliere voorstellingen organiseert De Kampanje ook verschillende evenementen en festivals gedurende het jaar. Zo is er het jaarlijkse Filmfestival, waarbij diverse films worden vertoond in de twee zalen van het theater. Ook is er het Kampanje Jazzfestival, waarbij diverse jazzartiesten optreden.

Meer informatie vind je hier.

Stadsbrouwerij Helderse jongens

Stadsbrouwerij Helderse Jongens is een ambachtelijke brouwerij in het hart van Den Helder. De brouwerij is gevestigd in een voormalig pakhuis en heeft een gezellig proeflokaal waar je kunt genieten van de verschillende bieren die hier worden gebrouwen.

De Helderse Jongens brouwen hun bier op traditionele wijze, met natuurlijke ingrediënten en zonder toevoeging van kunstmatige smaak- of kleurstoffen. Het brouwproces is volledig handmatig en vindt plaats in kleine batches, waardoor de kwaliteit en smaak van het bier worden gegarandeerd.

Meer informatie vind je hier.

Helderse Vallei

De Helderse Vallei is een natuur- en milieucentrum gelegen aan de rand van Den Helder. Het is een prachtige plek om te wandelen en te genieten van de natuur. Het centrum biedt verschillende activiteiten en tentoonstellingen die gericht zijn op educatie en bewustwording van de natuur en het milieu.

In de Helderse Vallei vind je onder andere een kinderboerderij, waar kinderen kunnen kennismaken met verschillende boerderijdieren zoals geiten, schapen en kippen. Ook is er een vlindertuin waar je verschillende soorten vlinders kunt bewonderen.

Meer informatie vind je hier.

Donkere Duinen

De Donkere Duinen is een natuurgebied gelegen aan de westkant van Den Helder. Het is een van de weinige plekken in Nederland waar je nog echt donkere nachten kunt ervaren, omdat er weinig lichtvervuiling is. Hierdoor is het een populaire plek onder astronomen en sterrenkijkers.

Het gebied bestaat uit duinen, bos en heide en is een prachtige plek om te wandelen, fietsen of paardrijden. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet, variërend in lengte en moeilijkheidsgraad. Tijdens een wandeling kun je genieten van de rust en stilte van de natuur en kun je wellicht dieren zoals reeën, konijnen en verschillende vogelsoorten spotten.

Meer informatie vind je hier.

Noordzeestranden

Den Helder ligt aan de kust van de Noordzee en biedt daarom volop mogelijkheden om te genieten van het strand en de duinen. Er zijn verschillende stranden waar je kunt zonnen, zwemmen en watersporten kunt beoefenen. Ook kun je wandelen en fietsen door de duinen en genieten van de natuur en het uitzicht over de zee.

Den Helder heeft verschillende stranden waar bezoekers kunnen genieten van de Noordzee. Hieronder staan een aantal van de bekendste stranden in Den Helder:

  • Duinoord: Dit strand ligt aan de westkant van Den Helder en is het grootste strand van de stad. Het strand heeft een lengte van ongeveer 2 kilometer en biedt volop mogelijkheden om te zwemmen, zonnen en te wandelen. Ook zijn er diverse strandpaviljoens waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje.
  • Julianadorp aan Zee: Dit strand ligt net ten noorden van Den Helder en behoort tot de gemeente Den Helder. Het strand is erg breed en lang en is daarom ook populair bij strandzeilers en kitesurfers. Er zijn verschillende strandpaviljoens en er is een ruime parkeergelegenheid.
  • Huisduinen: Dit strand ligt aan de zuidkant van Den Helder en is een rustig strand dat vooral geliefd is bij de lokale bevolking. Er zijn geen strandpaviljoens, maar wel een aantal picknicktafels en bankjes. Het strand is bereikbaar via een wandelpad door de duinen.

Alle stranden in Den Helder hebben een Blauwe Vlag, wat betekent dat ze schoon en veilig zijn om in te zwemmen. Ook zijn er op de stranden verschillende voorzieningen aanwezig, zoals toiletten, douches en reddingsbrigades.

Boottochten

Vanuit Den Helder kun je verschillende boottochten maken, waaronder een veerboot naar Texel. Ook zijn er verschillende rondvaarten mogelijk, waarbij je kunt genieten van het uitzicht op de Noordzee en de omgeving vanaf het water.

Uitjes in de omgeving

Texel

Vanuit Den Helder kun je met de veerboot naar Texel, het grootste Waddeneiland van Nederland. Hier kun je genieten van de prachtige natuur, wandelen en fietsen door de duinen en genieten van het strand en de zee. Ook zijn er verschillende bezienswaardigheden, zoals Ecomare, een natuurmuseum en zeehondenopvang, en het Juttersmuseum, waar je kunt zien wat er allemaal aanspoelt op het strand en hoe dit wordt gebruikt.

Lees ook: Texel bezienswaardigheden

Alkmaar

Op slechts 30 minuten rijden van Den Helder ligt de kaasstad Alkmaar. Hier vind je prachtige oude gebouwen, smalle straatjes en gezellige pleinen. Bezoek de kaasmarkt, die elke vrijdagochtend plaatsvindt, en proef de heerlijke kazen. Ook kun je een bezoek brengen aan het Stedelijk Museum Alkmaar, waar je kunst en geschiedenis kunt bewonderen.

Lees ook: Alkmaar bezienswaardigheden

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.