De omgeving van Ootmarsum biedt prachtige natuur, wandelingen tussen de weilanden en fietstochten langs maneges. Wilde eekhoorntjes, roofvogels en bizons. Bizons? Ja, bizons! En zeehonden, wolven, apen en nog veel meer andere dieren. Vlak over de grens bij Lattrop ligt de Duitse stad Nordhorn. Hier vind je Tierpark Nordhorn, een dierenpark met een educatief karakter. Tijdens ons verblijf bij camping de Rammelbeek brachten we een bezoekje aan deze dierentuin net over de grens in Duitsland.
Lage verwachtingen overtroffen
Onze verwachtingen voor deze dierentuin waren niet hoog. Vlak bij ons over de grens ligt Tiergarten Kleve, een kleine dierentuin die in de loop der jaren zich steeds meer is gaan specialiseren in hoefdieren (schapen, geiten, paarden etc.). We komen er graag om een dagje te vertoeven aangezien het zo dichtbij is en de kinderen genieten van de dieren. Door recente ervaringen met kleinere dierentuinen, hadden we een simpele dierentuin verwacht zo vlak aan de grens.
De eerste dieren die we tegenkwamen namen dat gevoel nog niet weg, prairiehonden op een heuvel is namelijk iets wat je redelijk vaak ziet. Maar dan begint het park al wat te veranderen, een kudde bizons keek ons aan en leek te wachten om gevoerd te worden. Steeds meer diersoorten die je niet al te snel tegenkomt kwamen in hun verblijven aan ons voorbij.
Net toen we dachten dat we de ronde al gehad hadden en ons vermoeden van een kleine dierentuin bevestigd werd, merkten we een extra pad op die langs een kleine bouwplaats liep. Hier werd een verblijf omgebouwd voor nieuwe dieren. Het pad uitlopende kwamen we in een geheel ander gedeelte uit.
Zo bleek het park veel groter dan in eerste instantie verwacht. Eerlijk, we hadden ons ook niet echt goed ingelezen.We kwamen onder andere bij een groot boerenerf met allerlei verschillende boerderijdieren en speelplekken en vervolgens ontdekten we nog veel meer gebieden. Onze verwachtingen werden gigantisch overtroffen met verschillende speeltuinen, allerlei spellen, voedermomenten een grote dierencollectie en steeds meer fantastische plekken.
Aaien en voeren
Direct aan de kassa heb je de mogelijkheid om voor een klein bedragje voer aan te schaffen voor de dieren. Een groot deel van de inwoners mag het voer hebben. Zijn de dieren wat verder weg, of is het iets te gevaarlijk om ze met de hand te voeren, dan zijn er speciale voederbuizen waarmee je de brokjes in de voerbakken krijgt.
Wij kunnen in ieder geval zeggen dat we op die manier een bizon hebben gevoerd. Op het boerenerf hebben de dieren een hoog knuffelgehalte. De veelvraten komen graag naar je toe voor een aanvulling op hun dagelijkse porties. Tijdens het voeren kun je ze meteen even aaien.
Educatief karakter
We zagen in het park allerlei spelletjes staan die ons van alles leren over de diersoorten. Gelukkig ook in het Nederlands, zodat we Liam genoeg kunnen uitleggen over wat er bedoeld wordt. Duits kan ik wel een stuk lezen, maar als het wat technischer en biologischer wordt… Al snel draaien de jongens aan bordjes om de plaatjes te kunnen bekijken of doen alsof ze een woord kunnen maken. Best knap als je nog niet eens kunt lezen.
We keken door buizen heen naar een dak en ontdekken allerlei soorten nestkastjes met verschillende openingen, op de buis staan plaatjes van welke diersoorten er graag in wonen. Bij een grote afbeelding van een gier houdt Liam zijn armen wijd en zien we dat de vleugels van de vogel nog veel groter zijn.
Op de historische Vechtehofboerderij zit een deur in de stal waardoor je ineens in een volledig ingericht huis staat. De meubels en attributen brengen je meteen terug naar tijden van weleer. Zo zie je hoe men vroeger op de boerderij leefde. Eén van de grote oogopeners om simpel iets te laten zien en leren waren de tuintjes. Naast elkaar stonden enkele tuintjes zoals die bij iemand bij de voordeur van de woning gemaakt zouden zijn.
Voor aan het hekje stonden plaatjes van diersoorten die er zouden kunnen wonen. Als je een tuintje opschuift valt er één of meerdere soorten vanaf, totdat uiteindelijk enkel de worm overblijft. Heel simpel om te laten zien hoeveel invloed wijzelf hebben op ons ecosysteem. Over ecosysteem gesproken, verschillende parkdelen zijn gericht op de plaatselijke natuur. Door middel van het overbrengen van kennis van de beplanting en het vertellen over dieren die er voor zouden kunnen komen, wordt duidelijk gemaakt dat dierenbehoud ook gaat over je directe nabijheid.
Voedermomenten
Naast bordjes en spellen is het voedermoment een belangrijk moment van educatie. Over de dag verspreid kun je verschillende voedermomenten meemaken. Wij bezochten die van de zeehonden, wolven, luiaards en chimpansees. Bij elk voedermoment vertelde de verzorger van alles over de dieren en welk voedsel ze kregen. Van elk dier wisten ze de persoonlijke kenmerken, karakters en geschiedenis te vertellen. Het is duidelijk dat er met veel kennis en liefde gewerkt wordt.
Zelfvoorzienend
Het hele jaar door worden er in de dierentuin dieren geboren. Meestal teveel voor de eigen collectie en ook teveel om uit te plaatsen naar andere dierentuinen. Om de collectie zo sterk en gezond mogelijk te houden, worden de zwakkere dieren en de overtollige gebruikt om als voedsel te dienen voor de vleeseters.
De dierentuin weet hiermee de populatie in stand te houden, maar ook de roofdieren een dagelijkse portie vlees te bieden. Overigens zijn zij niet de enige die profiteren van het vlees, want in de restaurants kan vlees gegeten worden van varkens, schapen en runderen uit het park. De imker zorgt vanuit de bijenstal voor lekkere zoete honing.
Toekomstplannen
De dierentuin is nog lang niet uitgegroeid en heeft nog veel plannen. Naast de verschillende bouwwerkzaamheden die bezig waren, stuitten we op een opmerkelijk bord. Recent is een stuk boerenland bijgekocht dat precies tussen de twee grote parkdelen in ligt en een verbindingsgebied vormt. In de toekomst zal dit stuk ook gebruikt gaan worden voor het plaatsen van nieuwe verblijven. Met nu al heel veel te ontdekken, zal het in de toekomst steeds moeilijker worden om alles in slechts één dag te kunnen zien.
Overnachten in dierentuin Nordhorn
We zagen in de dierentuin al verschillende huisjes staan prijzen voor overnachtingen. Wat blijkt, je kunt in deze dierentuin gewoon overnachten en wakker worden tussen de dieren. Met twee verschillende type huisjes kun je direct vanuit het park naar binnen en buiten stappen.
Bij de overnachting zit dan ook toegang tot het park inbegrepen. Dit lijkt mij nu echt geweldig om eens te doen. Huisdieren zijn niet toegestaan in de huisjes, dus in ons geval kan de hond niet mee. Voor ons niet zo erg, want Nala zou helemaal gestoord raken van alle dierenluchtjes om haar heen.
Tijd te kort
Wil je de hele dierentuin in één dag zien, maar ook de voedermomenten meemaken, dan kom je eigenlijk een beetje tijd te kort. Zeker als de kinderen tussendoor nog even willen uitrazen in de (overdekte) speeltuin. Aan het einde van de dag kwamen we er achter dat we eigenlijk nog wat dieren hadden overgeslagen. Het is dat we op tijd moesten zijn in het pannenkoekenrestaurant, anders waren we zeker nog een uurtje langer gebleven en wellicht het avondeten in één van de restaurantjes daar gedaan.
Meer informatie vind je hier.
- Mondriaanhuis Amersfoort - 12 oktober 2024
- Robin Hood Ribhouse: Dé plek voor heerlijk eten en middeleeuwse gezelligheid - 12 oktober 2024
- De doorgezaagde bunker aan de Diefdijk: een bijzonder stukje geschiedenis - 11 oktober 2024
Leave a comment