Skip to Content

Dikkie Dik dagen theater; Lekker weertje Dikkie Dik

Dikkie Dik dagen theater; Lekker weertje Dikkie Dik

Dikkie Dik is een van Nederlanders bekendste karakters. Wie kent deze boeken van Jet Boeke nu niet? Ze zijn heerlijk om voor  te lezen aan de kinderen maar er is veel meer. Denk aan schattige slofjes en tasjes. Bij de geboorte van onze zoon hebben we er voor gekozen dat Dikkie Dik terug zou komen op zijn kinderkamer. Zo heb ik enorm veel poezen geborduurd op de geboorte tegel en staat er onder andere een nachtlampje op zijn kamer. Afgelopen weekend waren de Dikkie Dik dagen in de Schouwburg Amstelveen.

Er werden diverse activiteiten georganiseerd rondom de nieuwste voorstelling van Dirk Scheele Lekker Weertje Dikkie Dik. We gaan al een aantal jaar naar de voorstellingen van Dirk Scheele in het theater en die zijn altijd een groot succes zelfs bij de allerkleinste. Helaas had onze zoon de dag ervoor hoge koorts, dus bleef hij lekker thuis met papa terwijl oma met ons op stap ging. Een echt damesuitje want het nichtje was er ook om te logeren. Eenmaal thuis stond zoonlief vrolijk op de tafel te dansen en was de koorts nergens meer te bekennen.

Dikkie Dik Dagen

Het bijzondere aan deze voorstelling is dat het meer is dan alleen naar een voorstelling gaan. Tijdens de Dikkie Dik dagen vieren we namelijk de verjaardag van Dikkie Dik. Eerder waren deze in Ouwehands Dierenpark, hier zijn we twee jaar geleden ook geweest en was enorm gezellig.  Daarom hadden we stiekem best wel hoge verwachten. Ruim voor de voorstelling was je welkom om deel te nemen aan een van de activiteiten die er georganiseerd werd. Een uur was daar eigenlijk te kort voor. Zo kon je in de foyer lekker knutselen er lagen maskers om te kleuren en voor de mama’s kroontjes om te knippen en te plakken. Dat was natuurlijk een echte musthave.

Er waren twee kraampjes van Gottmer, de uitgeverij van Dikkie Dik met hun uitgebreide aanbod aan merchandise rondom deze bekende rode kater. En een tafel met de bekende shirtjes van Dirk Scheele en de cd’s / dvd’s. Daar bleef het echter niet bij. Op het programma stond dat Jet Boeke zelf ging tekenen bij een verhaal dat door Joes Boonen werd verteld en gezongen. Dat werd zo leuk interactief verteld, Dikkie Dik lag namelijk te slapen in zijn mandje, en de kinderen moesten gaan roepen. Dan gaat het ene oogje open, en vervolgens ook het tweede. Er volgt een hoedje en ook de taart mag niet ontbreken.

Daarna was de aandacht van onze peuter weg. Ze had namelijk gezien dat je je kon laten schminken. Dit is haar nieuwste dingetje; dat vind ze helemaal fantastisch. Regelmatig moet ik de schmink thuis ook tevoorschijn halen. We namen dus plaats in de vrij korte rij die heel snel ging. Er waren drie mensen die in no time de kinderen omtoverden in oranje katers of prinsesjes. Onze dochter zou natuurlijk geen echte peuter zijn als ze bedacht dat ze Dikkie Dik wou zijn, maar dan paars en met glitters! En zo geschiedde.

Met hun kroontjes, en de mooie gezichtjes konden ze vervolgens op de foto met het groene scherm. Er lagen twee kleine gitaren waarmee de kinderen konden spelen. Helaas kwam ik er pas later achter dat je na de voorstelling je gegevens kon achterlaten om de foto te krijgen. Had stiekem verwacht dat deze op een site / facebook zouden verschijnen. Jammer, want had de foto van de dames graag willen hebben.

Na afloop van de voorstelling was de pret nog niet voorbij. Na afloop kon je namelijk nog even heerlijk met Dikkie Dik knuffelen. Dirk Scheele en Jet Boeke namen plaats om op de foto te gaan of om de boeken te signeren. Helaas stond er bij Jet Boeke een grote rij en waren de dames het wel weer zat. Tijd dus om weer op huis af te gaan. Bij de uitgang konden ze nog afscheid nemen van een levensgrootte Dikkie Dik.

Lekker Weertje Dikkie Dik?

Tijdens de première voorstelling deelt Dirk Scheele het podium met Dikkie Dik en een aantal van zijn vriendjes. In een klein uur passeren de vier seizoenen de revue. We beginnen in de herfst, zodra Dikkie Dik in beeld komt gaat het publiek gelijk ‘los’. Vele vingertjes wijzen richting het podium. Kijk daar is hun grote held. De herfst is natuurlijk het seizoen met de vallende bladeren en een kat die probeert een blaadje te vangen en daarbij duikelend over het podium gaat is natuurlijk helemaal hilarisch. Onze dochter lag gelijk helemaal dubbel van het lachen en kon niet meer stoppen. Beter hadden ze de show niet kunnen beginnen.

Daarna volgde de winter met een heuse sneeuwstorm en Dikkie Dik als sneeuwbal. Wat heel leuk gedaan is was dat de poppenspelers zelf ook met de seizoenen meegaan. Ze dragen een sjaal en muts zodat ze zelf ook onderdeel worden van de show. De winter was vrij snel voorbij en het ijs was weer gesmolten. Tijd voor de lammetjes in de weide en Dikkie Dik die bovenop mama schaap gaat liggen.

Een van de leukste liederen was volgens mij in de zomer (of nog lente) met de familie Specht. Het lied waarbij ze mee gaan tokkelen en de akkoorden herhalen is erg leuk gedaan. Als het zo warm is is het natuurlijk ook erg leuk om naar het strand te gaan. Waar de show eindigt met een groot feestje. Compleet met slingers en alle kinderen die mee mogen dansen op hun plaats. Na de ‘finale’ volgt er nog een toegift.

Lees ook: Lammetjesdagen 2019; Overzicht van de leukste boerderijen om lammetjes te knuffelen 

Tijdens de voorstelling bleven de lampen gedimd aan, zodat het niet helemaal donker is in de zaal. Hier is echt goed over nagedacht. De vele liedjes waarbij de kinderen gevraagd worden om op hun plaats mee te dansen, klappen of stampen zijn natuurlijk ook erg fijn. Ze hoeven niet verplicht stil te zitten. Enig minpuntje, maar dat is vooral misschien voor mijzelf, is dat ik de melodieën van de liedjes herkende uit een eerdere Dikkie Dik voorstelling van Dirk Scheele. Er waren alleen nieuwe teksten opgemaakt. Dat je denkt ‘he, dit ken ik’ en dan toch niet zo blijkt te zijn. Natuurlijk ging na afloop de cd met boekje mee naar huis. In de auto moest hij gelijk aan, en nog voordat de zang begon wist peuter nog precies welk diertje erbij hoorde. Dat betekend dat de show erg goed in elkaar zit met pakkende liedjes om het zo te laten hangen. Dus dan vergeven we het maar dat mama nieuwe teksten mag ‘leren’.

De Dikkie Dik dagen zijn maar een keer per jaar. Volgend jaar dus een nieuwe kans. De voorstelling gaat echter op tournee en komt waarschijnlijk ook bij jouw in de buurt in het theater en is echt een aanrader met jonge kinderen. Onze zoon had het ook geweldig gevonden.

Meer informatie vind je hier.

Lezen jouw kinderen ook zo graag de boeken van Dikkie Dik?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Nathalie schreef:

    Oh dat ziet er erg leuk uit!

  2. Channa schreef:

    Ziet er allemaal heel leuk uit! Jamie die vindt de verhaaltjes altijd heel lachwekkend, dus misschien is dit wel een heel leuk idee om naartoe te gaan 🙂

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.