Skip to Content

‘Dikkie Dik & ik’ theater recensie

‘Dikkie Dik & ik’ theater recensie

Een groot wit Dikkie Dik boek, met onbeschreven bladzijdes ligt op het podium. Nee wacht, het ís het podium. Vanuit de lucht valt een grote druppel zwarte inkt die langzaam vervormt in een vrouwelijke figuur. Een zwarte gedaante begint te bewegen en komt langzaam het boek uit zetten. Ze leert lopen en ontdekt dat ze een echt lijf heeft. Niet veel later ontstaat uit een tweede druppel een man. Twee figuren die nog steeds leven in een boek, maar er van alles mee kunnen doen. Zo laten ze Dikkie Dik ontstaan.

Digitale Dikkie Dik en spelers smelten samen

'Dikkie Dik & ik' theater recensie - Reisliefde
Dikkie Dik en Ik @ De Meervaart, Amsterdam

In deze voorstelling is Dikkie Dik niet fysiek aanwezig, tenminste niet als pop. De spelers ’tekenen’ hem in het podiumboek en vanaf dan gaat hij zijn eigen leven leiden. De acteurs bewegen zich over het podium en stappen het boek in en uit. Door te tekenen kunnen ze voorwerpen tevoorschijn halen of ervoor zorgen dat het bijvoorbeeld gaat regenen.

De twee karakters plagen elkaar een beetje en ontdekken steeds meer nieuwe dingen. De rode kater ontdekt met ze mee. Zo zorgt zijn droom over een visje ervoor dat de karakters een vissenkom tekenen en deze vullen met water. Dit gaat niet helemaal volgens plan, maar uiteindelijk heeft de vis zijn eigen huisje. Dat de kat hierna met een pootje erin gaat hengelen is een ander verhaal.

'Dikkie Dik & ik' theater recensie - Reisliefde
Dikkie Dik en Ik @ De Meervaart, Amsterdam

De interactieve projecties laten de acteurs over het hele podium bewegen. Het vergt heel wat timing en precisie. De hele voorstelling is dan ook tot op de seconde uitgeschreven en dat is ook te merken in de muziek. Elke toon ondersteunt een beweging. Doordat de acteurs niet praten zijn hun bewegingen en mimiek extra belangrijk. Op heel simpele wijze nemen ze het publiek mee in de verhalen.

De jongste kinderen snappen precies wat ze bedoelen. De nieuwsgierige Dikkie Dik komt telkens bij ze kijken. Zijn kattenvriendjes Muis, Rover en Vlekje ontbreken hierbij niet. Samen eten ze de kattenbrokjes op die de acteurs in hun voerbak doen. Dikkie Dik verslindt snel de grote taart of stapt door de omgevallen inkt heen en plant zo overal stempeltjes met zijn pootjes.

'Dikkie Dik & ik' theater recensie - Reisliefde
Dikkie Dik en Ik @ De Meervaart, Amsterdam

Kinderen doen vanuit het publiek actief mee door te roepen als de Dikkie Dik verschijnt of benoemen de kleuren die de acteurs in handen hebben. De hele voorstelling wordt gespeeld zonder pauze en heeft een prima spanningsboog. Na de show gaan de acteurs vooraan het podium zitten om handjes te schudden en op de foto te gaan.

Kattenwereld

Voor en na de voorstelling ging het Dikkie Dikfeest nog even door. De foyer werd omgetoverd tot een waar kattenparadijs. Met kattenoortjes, pootjes en staartjes om aan te trekken, worden de kinderen al snel een echte kat of poes. Kattenbakken met ballen, vishengelen in een aquarium of duiken in de mandjes vol met kattensnoepjes (kussentjes). Kinderen kunnen zich hier een flinke tijd zoet houden. Aan een klein tafeltje kunnen enkele boekjes en knuffeltjes gekocht worden.

Let op, tijdens het spelen is er geen toezicht aanwezig. Je bent zelf verantwoordelijk voor je kind(eren), of moet ik nu huisdier(en) zeggen? De kattenspeeltuin en de voorstelling samen vormen één grote beleving. Smølke zorgt nog voor een smakelijke verrassing voor de echte poezebeesten thuis.

Credits

Voor- en achter de schermen van deze voorstelling wordt er hard gewerkt om kinderen en hun ouders een fijne tijd te geven. De namen op een rijtje:

Regie en conceptontwikkeling: Olaf van de Ven
Spel: Desiree van Haaren & Achref Adhadhi
Dramaturgie: Frederieke Vermeulen
Video en lichtontwerp: Arjen Klerkx
Decor: Eric Loze
Muziek: Daan van West
Techniek: TSR Almere
Producent: 2-ater Producties
Met dank aan: Jet Boeke en Kajsa Blomberg
Mede mogelijk gemaakt door: Gottmer Uitgevers Groep & Smølke kattenvoer
Illustraties: Jet Boeke

De oorsprong van Dikkie Dik

Dikkie Dik, de oranje kater, is een creatie van Jet Boeke. In 1978 raakte Nederland bekend met Dikkie Dik door de voorleesverhaaltjes in Sesamstraat. Nu veertig jaar verder is de kater niet meer weg te denken in de Nederlandse cultuur. Inspiratie voor Dikkie Dik vond Jet Boeke in haar eigen kat. Omdat ze wilde dat kinderen die niet tegelijk kunnen kijken en luisteren, haar verhalen goed konden snappen, tekent ze de verhalen in de tekeningen zelf. In 1983 gaf Uitgeverij Gottmer het eerste Dikkie Dik-boek uit.

Snel naar het theater

De voorstelling ‘Dikkie Dik en ik’ speelt als try-out sinds september 2018 in verschillende theaters. Zondag 7 oktober werd de première gespeeld in Theater de Meervaart te Amsterdam. Wil jij deze voorstelling ook bezoeken? Het wordt nog ruim vijftig maal gespeeld in theaters door heel Nederland.

Meer informatie vind je hier.

Redactie Reis-liefde

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.