Skip to Content

Dirk Scheele: Huis-, tuin- en keukenavonturen recensie

Dirk Scheele: Huis-, tuin- en keukenavonturen recensie

Dirk Scheele woont in een huis, en dat huis staat in een tuin. En daar komt regelmatig visite. Veel kinderen kennen dit van de tv-serie op Nickelodeon of YouTube. Hoe leuk is het dan om Dirk in het ‘echt’ te ontmoeten en te genieten tijdens de gelijknamige theatervoorstelling Huis, Tuin en Keukenavonturen. Eén van de drie voorstellingen waarmee hij door Nederland toert. Onlangs is deze in ‘première’ gegaan, en tijdens deze vakantie brachten wij ook een bezoekje. We gingen naar het theater in Bodegraven, een kleine en daardoor zeer intieme zaal. Waardoor je lekker dichtbij het podium zit en alles goed kan zien.

Dirk Scheele in het theater

Dirk Scheele huis, tuin en keukenavonturen

Dirk Scheele woont in een huis en dat huis staat in een tuin. Hier ligt de basis voor 30 afleveringen, spannende huis, tuin en keukenavonturen met veel liedjes. Dirk verkent alles wat er in- en rondom het huis aanwezig is en op een grappige manier. Hierdoor worden alle gewone dingen ineens heel erg leuk.

Een boterham eten met een swingende boterhammen boogie, klusjes doen met speelgoedgereedschap, zingen in de tuin met een slak en een molletje en muziek maken met een kartonnen doos of een sleutelbos. Dirk gaat ook samen met het buurmeisje varen in een bootje en maakt zelf een fruitshake voor z’n tante. Oh oh als dat maar goed afloopt……

Onze ervaringen

Als je binnenkomt valt direct het decor op. Het huis van Dirk Scheele met een wasmachine, tafel, koelkast, gootsteen en oven. Heel leuk gedaan in een beetje kindertekeningstijl doordat de randen met zwart zijn omrand. Al snel blijkt dat het niet zomaar een decor is. Maar de bloemen vrolijk meedansen en meer (maar dat zal ik niet verklappen).

De voorstelling begint op een speelse manier waardoor alle kinderen meteen in het verhaal zitten. Stil zitten is niet nodig, ze worden aangemoedigd mee te klappen, zingen, dansen, springen, hondjes na te doen en meer.

Halverwege de voorstelling worden er een aantal plastic gitaren uitgedeeld. En mogen die kinderen op het podium komen. Samen met de kinderen die een gitaar van huis hebben meegenomen. Dit is dus wel echt een aanrader. Want sommige kinderen vinden dit niet even eerlijk en willen ook graag helpen met muziek maken. Na een eerste scène worden er nog wat meer kinderen uitgenodigd om muziek te maken met stokjes op dozen of een bezem die moet doorgaan als basgitaar. Dit is wel een groot succes.

Eigenlijk volg je een dag in het leven van Dirk, met op het einde een slaapliedje. Dat is echter wel het moment dat de meeste jonge kinderen wat onrustig worden en stil zitten er niet meer bij is. Terwijl er wel gevraagd wordt om even stil te luisteren. Gelukkig is dit maar een kort liedje en barst daarna het feest los en mogen andere kinderen het podium op. Al dan niet in het bijzijn van mama of papa. Dat vinden de meesten natuurlijk erg leuk.

De kracht van deze voorstelling zit hem vooral in de liedjes. Bekende liedjes die de kinderen al kennen, of goed aansluiten bij de belevingswereld. Zoals pannenkoeken bakken, boterhammenboogie, opruimen en het huisdierenlied. Het meest aansprekend vond ik nog wel het liedje ‘Ja / Nee’ waar veel dreinerige peuters zich in zullen herkennen.

Hij doet de voorstelling niet alleen, maar samen met Joes Boonen. Zij is echt een goede actrice die met veel energie en een enorme lach op het gezicht het verhaal tot leven brengt. Of dat nu de onstuimige puppy is of als tante vindt dat er opgeruimd moet worden. Echt een waardevolle aanvulling in dit verhaal, zodat het niet alleen een liedjesfeest wordt maar de kinderen helemaal meegenomen worden.

Na afloop van de voorstelling is er een stand waar je de cd’s, boeken en merchandise van Dirk Scheele kan kopen. Veel kinderen hebben dit al aan tijdens de voorstelling. Ook komt hij zelf even naar buiten zodat je met hem of Joes Boonen op de foto kan. Hij neemt hier echt de tijd voor.

De voorstelling wordt aangeraden voor kinderen vanaf 2+ en is ook zeker een aanrader. Zeker als je voor het eerst met je kind naar het theater gaat.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.