Skip to Content

Dobble; het ultieme spel om mee te nemen op vakantie

Dobble; het ultieme spel om mee te nemen op vakantie

Naar mate de kinderen ouder worden hoeven ze steeds minder vermaakt te worden en spelen ze zelf een spelletje of maken ze vakantievriendjes waarmee ze kunnen spelen. Daarom dat we nu de afspraak hanteren dat ze hun rugzak mogen vullen met speelgoed voor onderweg en op vakantie. En één van de spellen die al jaren mee gaat is Dobble; zelfs op zomerkamp met scouting ging dit spel mee.

Als je op vakantie gaat met kinderen, gaat er vaak ook een hoeveelheid aan speelgoed mee. In het begin was dit echt enorm veel, de laatste jaren wordt dit steeds minder omdat er bewuste keuzes gemaakt worden wat er wel of niet mee gaat. Zelfs al ga je met de auto op vakantie en kun je meer meenemen dan in het vliegtuig, toch is de ruimte beperkt.

Dobble

Dobble; het ultieme spel om mee te nemen op vakantie - Reisliefde

De basis van het spel is een zoekspelletje; op iedere (ronde) kaart vind je een aantal symbolen waarvan er altijd eentje hetzelfde is. De uitdaging bij Dobble is dus om zo snel mogelijk te zien welke dat is.

Soms zie je dit in 1 oogopslag, een andere keer zul je één-voor-één de symbolen moeten vergelijken om erachter te komen welke op beide kaarten voorkomt. De volgorde maar ook het formaat van de symbolen verschilt waardoor het net wat uitdagender wordt.

Wel is het handig om, als je met kinderen speelt, de eerste keer even de symbolen van twee kaarten door te nemen en ze te benoemen en daarna een oefenronde te spelen om het principe uit te leggen. De symbolen zijn kleine eenvoudige tekeningen zoals bijvoorbeeld een spin, anker, sleutel, dolfijn, bliksem, clown etc.

Meerdere spelletjes

Het leuke van dit spel is dat je op basis van dit principe met hetzelfde stel kaarten diverse minispelletjes kan spelen, er zijn meerdere variaties mogelijk zodat je kan kijken welk spel jullie favoriet is. Hier in huis spelen we over het algemeen de varianten waarbij je op de stapel moet spelen of juist van de stapel af. Deze spelletjes kun je al spelen vanaf twee personen, je kunt dit ook zeker met meer personen spelen maar hier in huis vinden ze het dan leuker om in teams te spelen zodat je elkaar kan helpen met kijken.

  • De toren des Doods. Bij dit spel krijgen alle spelers een kaart en komt de rest op een stapel in het midden van de tafel te liggen. Als je een figuur herkent benoem je dat en mag je de kaart pakken en ga je op zoek naar een overeenkomst met de volgende kaart. Wie aan het einde van het spel de meeste kaarten heeft wint het spel.
  • De put. Dit spel is eigenlijk het tegenovergestelde van de toren. In plaats van dat je hierbij een kaart pakt om op je eigen stapel te krijgen, krijgt iedereen een zelfde aantal kaarten en ligt er 1 kaart in het midden. Het is nu de bedoeling dat je bij een overeenkomst zo snel mogelijk je kaart wegspeelt. De persoon die als eerste alle kaarten ‘kwijt’ is, wint.
  • Hete aardappel; dit spel is het leukste als je met meerdere personen bent. Iedereen krijgt een kaart en het is de bedoeling om een overeenkomst te vinden met de kaart van iemand anders. Dan leg jij je kaart op de kaart van de ander en ben je ‘veilig’. Dit gaat door totdat 1 persoon alle kaarten heeft van de medespelers. Dit spel kun je in meerdere rondes spelen totdat de stapel helemaal op is. De persoon met de minste kaarten voor zich wint.
  • Vergiftigd geschenk. Dit lijkt een beetje op het spel van de toren, maar in plaats van dat je zelf de kaart pakt probeer je de kaart juist bij iemand anders neer te leggen bij wie je een overeenkomst ziet. Je kijkt dus niet op je eigen kaart, maar juist bij de kaarten van iemand anders. Je wint als je de minste kaarten hebt. Met dit minispelletje kun je ook een beetje sturen wie er wint / verliest, door juist bij die persoon wel of niet op de kaarten te kijken.
  • Drieling. In plaats van dat je op zoek gaat naar twee dezelfde symbolen ga je nu op zoek naar drie overeenkomsten. Hiervoor worden er negen kaarten open op tafel gelegd en de persoon die als eerste een symbool ziet dat op drie kaarten voorkomt wint en mag de kaarten hebben. De negen worden daarna aangevuld vanaf de stapel totdat er niet meer over is. De persoon die aan het einde de meeste kaarten heeft wint.

Doordat de minispelletjes heel snel kunnen gaan is er altijd wel een moment waarop je het spel kan spelen. Ideaal dus ook voor als je weinig tijd hebt of geen zin hebt om de hele middag een spel te spelen. Wel leert de ervaring dat als je het spel een keer gespeeld hebt, je het daarna nog een paar keer wilt spelen om revanche te nemen. 😉 Je bent dus gewaarschuwd!

Waarom; Dobble mee op reis

Zoals ik al aangaf gaat dit spel al jaren mee op vakantie en zomerkamp; doordat het spel opgeborgen wordt in een rond metalen blik kan het prima tegen een stootje en past het makkelijk in de rugzak van de kinderen of als opvulling in een klein gaatje. Je hoeft dan ook niet bang te zijn dat de doos kapot gaat of de kaarten beschadigd raken.

Daarnaast kun je er, zoals je ziet, meerdere spelletjes mee spelen; je hoeft dus niet altijd precies hetzelfde te spelen. Ook duren de spelletjes niet heel lang zodat ze ideaal zijn als je even moet wachten op het vliegveld of je onderweg een pauze hebt en even snel een spelletje wilt spelen.

Tot slot zijn de regels heel simpel en hoef je niet te lezen; ook vakantievriendjes kunnen dus snel het spel aanleren en mee spelen. Het spel kan tot en met 8 spelers gespeeld worden, dus iedereen kan gezellig aanschuiven en meedoen.

Bestel Dobble nu met 10% korting bij Bol via deze link met code REISLIEFDE10.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.