Skip to Content

Doe Museum Veendam met kinderen

Doe Museum Veendam met kinderen

Het stond al een tijdje op mijn verlanglijstje; het Doe Museum in Veendam Drenthe! Voorheen te vinden in de Prins Bernardhoeve in Zuidlaren Groningen, maar nu dus vlakbij ons! Het was natuurlijk helemaal geweldig dat ik voor Mamaliefde een kijkje mocht nemen. Het heeft even geduurd voor we een datum geprikt hadden, waarop we allemaal konden, want hoe kun je een Doe Museum beter uitproberen, dan met drie kinderen?

Let op: Het Doe-museum is gesloten en is nu te bezoeken als pop-up museum

Doe museum Veendam

Bij binnenkomst word je begroet door een grote gouden hond, waar Elynn het al meteen mee op een knuffelen zette. Zoals het vaak met kinderen gaat, wilden ze meteen overal tegelijk naar toe en alles tegelijkertijd uitproberen. Met drie kinderen, zul je zien dat ze ook alledrie een andere kant op willen. Toch hebben we afgesproken dat we eerst samen kijken wat er allemaal te doen is en dan is het gaan. Meteen een leuk aspect van het Doe Museum, dat dit kan.

Het Doe Museum is namelijk een combinatie tussen serieuze tentoonstellingen, Bricksart en een plek waar kinderen heerlijk (zelfstandig) kunnen spelen. Onze kinderen zijn 3,5 en zes jaar en die kun je met een gerust hart laten gaan. Speel je graag samen met je kinderen is dat ook geen probleem, duik met ze de Legotafels, de verkleedhoek of de gigantische zandduinen in.

Boven staat een grote tafel, vol verf en tape om je eigen kunstwerken te maken. Voor €3,- , € 4,- of € 5,- kun je een canvasdoek halen bij de entree en gaan. Laat je eigen fantasie de vrije loop. Ook bestaat de mogelijkheid om je eigen graffitikunstwerk te maken.

Lees ook: De leukste uitjes en uitstapjes met kinderen in Groningen

Bricksart

Bij grote tafels kunnen eigen creaties gebouwd worden met noppenstenen. Rondom de tafels staan gigantische bakken met steentjes die op kleur gesorteerd zijn. Je kunt je zelfgemaakte kunstwerk meenemen. Voor € 3,00 per 100 gram is jouw bouwwerk ook echt van jou. Je kunt het vooraf vast wegen, dus je weet al of het bouwwerk van je kind binnen jouw budget valt. Indien nodig kan er iets af, of iets erbij. Daarnaast is er een LEGO-tentoonstelling te vinden, waar zoonlief met open mond en veel: “Maaaaam, moet je hier eens kijken” – kreten rondkeek. Ontzettend leuk!

Eten en drinken

In het midden van het museum is een terras waar je zelfs eventueel kunt zitten werken terwijl je kinderen zich vermaken, of zoals wij deden, als volwassenen bij kan kletsen. Als je wilt kan dit onder het genot van een hapje en een drankje. Wij hebben alleen geluncht en natuurlijk de dag afgesloten met een ijsje. De prijzen zijn netjes. Niet extreem duur, ondanks dat eigen meegebrachte etenswaren niet mogen worden genuttigd. Een tosti kost bijvoorbeeld € 2,70, een pannenkoek € 2,50 en een flesje fris € 2,00.

Tentoonstellingen

Op dit moment is er een fotografietentoonstelling ‘My name is blessing’ van fotograaf Hans Withoos. Hier ben ik zelf langsgelopen, ik heb een paar prachtige indringende foto’s gezien, waar ik echt van onder de indruk raakte. Heb je de kans, zou ik die gaan bekijken. Ik vraag me wel oprecht af hoeveel mensen (volwassenen met of zonder kinderen) speciaal voor de tentoonstellingen komen, maar daar kan ik me ontzettend op verkijken natuurlijk.

Het is een ideaal museum voor mensen die hun kinderen graag op een ontspannen, laagdrempelige en vrijblijvende manier kennis willen laten met kunst. Achteraf had ik trouwens graag de Banksy-tentoonstelling willen bekijken. Het is dus wel handig om goed in de gaten te houden welke tentoonstellingen er zijn, zo mis je niets.

Een museum wat je te paard kunt verkennen

Door het museum heen staan verschillende paarden (ja, heus), waarop je het museum kunt verkennen. Wanneer ze er handigheid in hebben (hop, paardje, hop) gaan ze in no-time het hele museum door. Dat paard waarop je het museum hebt verkend en jezelf kun je daarna mooi aankleden in de verkleedhoek. Om het af te maken kun je foto’s maken in het speciale fotohokje! Geweldig!

Entree

Wanneer je alleen komt om te spelen, vind ik de entreeprijs van € 9,00 voor volwassenen wat aan de hoge kant. Het is ook lastig om er goed onderscheid in te maken denk ik. Een deel van deze kunst is niet geschikt voor kinderogen. Voor een museumbezoek, wanneer je als gast echt de tentoonstelling bezoekt, is het natuurlijk reëel om daarvoor te betalen. Dat maakt het lastig. De entree voor kinderen (€ 4,00) vind ik prima, helemaal omdat je voor de activiteiten ook apart betaalt.

Het Doe Museum in Veendam is wat mij betreft dus een aanrader.  Het grote voordeel van het museum vind ik dat het in het teken staat van Kunst en Creativiteit. Je kunt dit door het ruime aanbod van het museum enorm stimuleren op speelse wijze. Weer eens iets anders dan het gemiddelde krijspaleis en het is sowieso bijzonder om het contrast te zien tussen de serieuze kunst en het spelen van de kinderen.

Meer informatie vind je hier.

Redactie Reis-liefde
Laatste berichten van Redactie Reis-liefde (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Joyce schreef:

    Leuk is het hé? Wij hebben door de hoge prijs een abonnement genomen. Je betaalt dan 27 euro voor volwassenen en voor een kind 12 euro. Dit heb je er na drie keer dus alweer uit. Een klein tipje op de zaterdagochtend.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.