Skip to Content

Overzicht dolfijnen spotten in Europa

Overzicht dolfijnen spotten in Europa

Dolfijnen spreken tot onze verbeelding. Wie zou ze niet eens in het echt willen zien. En dan niet in het Dolfinarium, maar echt vrij in de natuur? Dat je ver weg, in bijvoorbeeld Australië of Amerika deze mooie dieren kunt zien, wist je waarschijnlijk wel. Maar wist je dat dat ook gewoon in Europa kan? We laten je hier zien waar je dan moet zijn!

Waar kan je dolfijnen spotten in Europa?

Overzicht dolfijnen spotten in Europa - Reisliefde

Dolfijnen komen op veel plekken in Europa voor. In Noord-Europa zijn er meerdere landen waar je terecht kunt, maar ook rond de Middellandse Zee. Je kunt hierbij denken aan Groot-Brittannië, IJsland en Noorwegen.

In het zuiden van Europa rondom de Middellandse Zee in Italië en Spanje en met een beetje geluk Kroatië. Hoewel de dieren dus wel in de Noordzee voorkomen, zul je ze hier normaal gesproken niet snel zien. Bij Schotland dus wel. Er zijn veel soorten dolfijnen. De dolfijnen die je in Europa kunt tegenkomen zijn:

  • Orka’s
  • Potvissen
  • Bruinvissen
  • Grienden
  • Tuimelaars
  • Bultruggen
  • Gestreepte dolfijnen

Overigens bestaan er ook veel verschillende soorten walvissen, waarvan er 23 soorten zijn die je bijvoorbeeld alleen al bij IJsland kunt zien!

Schotland

Schotland heeft een kust die zelfs ‘Dolphin Coast’ genoemd wordt. Je moet dan denken aan het gebied wat officieel de benamingen Moray Firth en Banffshire genoemd worden.

Zo kun je kiezen voor Chanonry Point. Dit ligt aan het einde van Chanonry Ness. Dit is een landtong die zich uitstrekt tot in de Moray Firth. Hier kun je de dolfijnen prachtig spotten op hun eigen, natuurlijke manier.

De groep dolfijnen (kolonie) die hier rondzwemt (bij Moray) behoren tot de grootste variant van dolfijnen. Ze worden maar liefst 4 meter lang. Wil je echt de zee op om de dieren goed te kunnen zien, dan is een cruise richting de dolfijnen uiteraard een aanrader. Hiervoor kun je onder andere terecht bij Dolphinspirit.

Wales

Ook in Wales kun je dolfijnen spotten. Ze zijn hier het jaar rond te zien, maar de mooiste tijd is april t/m oktober. Je kunt hiervoor langs de kust een wandeling maken, maar ook hier zijn boottochten te boeken.

Wist je dat op stranden en in grotten langs de kust van Wales de zeehondjes geboren worden? Dit is in de periode tussen augustus en december. In de zomer is er het ‘National Whale & Dolphin Watch Week’ event. Deze week is het de bedoeling dat mensen langs de kust de walvissen en dolfijnen gaan tellen. Meer hierover lees je bij de organisator: Seawatchfoundation.

Engeland

In Zuidwest Engeland kun je terecht om dolfijnen én walvissen te bewonderen. Hier worden dan ook diverse safari’s voor aangeboden om zo de zee op te gaan en de dieren van dichtbij te bekijken. Onder andere bij Cornwall kun je hiervoor terecht.

Of je gaat op een langer durende reis richting de Golf van Biskaje. Je vaart dan richting Spanje. Tijdens deze reis kun je zowel dolfijnen als walvissen zien. Deze reis wordt o.a. aangeboden vanuit Portsmouth.

IJsland

IJsland is een plek waar je, zoals al eerder aangegeven, 23 soorten walvissen kunt zien én mooie dolfijnensoorten. Bijvoorbeeld de prachtige orka is hier te aanschouwen. In IJsland kun je op walvissafari, waarbij je ook dolfijnen zult tegenkomen. Maar ook andere bijzondere dieren als de papegaaiduiker of zeehonden.

Dé plek om heen te gaan is Húsavík. Deze plaats draagt niet voor niets de naam ‘walvishoofdstad van Europa’. Het houdt wel ook meteen in dat vanuit deze plaats er veel meer toerisme is. Houd je meer van kleinschalige excursies dan kun je misschien beter uitkijken naar mogelijkheden vanuit andere plaatsen, zoals Akureyri. Wil je echt orka’s spotten, dan kun je het beste naar de Oostfjorden gaan.

Noorwegen

In Noorwegen op zoek gaan naar dolfijnen? Dan kun je het beste afreizen naar de fjorden in het noorden van dit land, bijvoorbeeld naar Andenes. Dit is gelegen op het eiland Andøya en ligt het meest noordelijk. Of bezoek het Tysfjord. Dit zijn gebieden waar dolfijnen graag komen omdat ze hier veel voedsel kunnen vinden.

Je kunt hier zelf een boot huren of je gaat mee met een dolfijnenexcursie. De grootste kans van slagen biedt toch wel de laatste optie. De ervaren kapitein weet immers veel beter waar de dolfijnen zich waarschijnlijk op zullen houden. Daarnaast krijg je direct meer weetjes mee, omdat dit tijdens de excursie ook verteld wordt. De beste periode om hier dolfijnen te spotten is tussen mei en september.

Spanje

Overzicht dolfijnen spotten in Europa - Reisliefde

Een hele andere kant op, namelijk in het zuiden van Europa zijn dolfijnen en walvissen te zien. Zowel de Middellandse Zee als de Atlantische Oceaan worden door deze dieren bewoond. Soms zelfs zo dichtbij de kust dat je ze op die manier al zien kunt.

Maar natuurlijk geldt ook hier dat met een boot de zee op gaan je veel meer kans geeft om deze bijzondere dieren te kunnen zien. Je kunt deze dieren onder andere vinden voor de kust van Catalonië, bij de Balearen, bij Comunidad Valenciana, in Andalusië, en langs de kust van de Atlantische Oceaan.

Ook de verderop gelegen Canarische eilanden kunnen een mooie uitvalsbasis zijn. De Straat van Gibraltar is in dit opzicht een prachtige plek. Hier komen zeven verschillende soorten walvissen en dolfijnen voor.

Neem bijvoorbeeld de slimme orka, die door heeft dat vissers het voorzien hebben op ‘hun’ tonijnen. Dat ze bij de vissers dus de tonijn zo voor het grijpen hebben, hebben ze heel goed door. Ze stelen dan ook gewoon de tonijn van de vislijn.

Orka’s zijn bezoekers van de straat van Gibraltar. Vaste bewoners zijn de tuimelaars, gestreepte dolfijnen, gewone dolfijnen en de grienden. De overige soorten worden als bezoekers gezien. Ook in Spanje kun je excursies of dolfijncruises boeken.

Italië

In Italië kun je de regio Ligurië bezoeken en daar op zoek gaan naar dolfijnen en walvissen. Ook hier zijn diverse excursies te boeken. Je kunt zo’n boottocht eveneens combineren met snorkelen! Dit is bijvoorbeeld mogelijk in Sardinië. Het zeegebied boven Sardinië is een plek waar dolfijnen en walvissen graag vertoeven. Het natuurgebied is beschermd leefgebied voor zeezoogdieren.

Het reservaat (De Pelagos Sanctuary) wordt bewoond door o.a. de gewone vinvis, gestreepte dolfijn, potvis, tuimelaar, Risso’s dolfijn, lange – Indische griend, gewone dolfijn, Spitssnuitdolfijn en soms ook door de dwergvinvis, bultrug walvissen, orka en valse orka’s. Zeeschildpadden komen hier eveneens voor.

Meer informatie vind je hier.

Wil Cats

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.