Skip to Content

De doorgezaagde bunker aan de Diefdijk: een bijzonder stukje geschiedenis

De doorgezaagde bunker aan de Diefdijk: een bijzonder stukje geschiedenis

In de gemeente Vijfheerenlanden, gelegen in het midden van Nederland, bevindt zich een bijzonder stukje geschiedenis: de doorgezaagde bunker aan de Diefdijk. Deze bunker is een overblijfsel van de Tweede Wereldoorlog en heeft een opvallende eigenschap: hij is doorgezaagd in tweeën.

In dit artikel duiken we in de geschiedenis van de bunker en ontdekken we waarom deze is doorgezaagd.

De geschiedenis van de bunker

Bunker 599 aan de Diefdijk is gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog als onderdeel van de Hollandstellung, een verdedigingslinie die de Duitse bezetter moest beschermen tegen een mogelijke geallieerde invasie. De bunker diende als commandopost en was onderdeel van een netwerk van bunkers en loopgraven langs de Diefdijk.

Na de oorlog werd de bunker niet meer gebruikt en raakte hij in verval. In de jaren ’70 van de vorige eeuw werd de bunker gekocht door een particulier, die hem wilde gebruiken als opslagruimte. Om toegang te krijgen tot de binnenkant van de bunker, besloot hij om hem door te zagen.

De bijzondere eigenschap van de bunker

Het doorzagen van de bunker was een opvallende keuze van de eigenaar en heeft gezorgd voor een bijzondere eigenschap van de bunker. Door de zaagsnede is de bunker nu vanaf de buitenkant te zien en geeft hij een inkijkje in de constructie van de bunker.

De bunker bestaat uit twee delen: het voorste deel is het onderkomen van de soldaten en het achterste deel is de commandopost. Beide delen zijn met elkaar verbonden door middel van een smalle doorgang.

De bunker vandaag de dag

Tegenwoordig is de bunker een populaire instagrammable bezienswaardigheid in de gemeente Vijfheerenlanden. Veel mensen komen naar de Diefdijk om de bunker te bewonderen en om meer te leren over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

De gemeente Vijfheerenlanden heeft de bunker inmiddels overgenomen van de particuliere eigenaar en heeft hem gerestaureerd. Hierbij is de zaagsnede behouden gebleven, zodat de bijzondere eigenschap van de bunker nog steeds te zien is.

Het belang van herinneren

Het behouden van de bunker en het vertellen van het verhaal erachter is van groot belang om de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog levend te houden. Het herinnert ons aan de gruwelen van oorlog en de noodzaak van vrede en vrijheid.

De bunker aan de Diefdijk is een tastbaar overblijfsel van de oorlog en herinnert ons aan de offers die zijn gebracht om onze vrijheid te waarborgen. Het is dan ook belangrijk om dit stukje geschiedenis te koesteren en te blijven vertellen, zodat de volgende generaties dit verhaal blijven doorgeven.

Bezoek de bunker

Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de bijzondere eigenschap van de doorgezaagde bunker aan de Diefdijk wilt ervaren, dan is het zeker de moeite waard om deze bezienswaardigheid te bezoeken.

De bunker bevindt zich aan de Diefdijk, een dijk die in de middeleeuwen werd aangelegd om het land tegen overstromingen te beschermen. De Diefdijk is ook een belangrijke locatie geweest tijdens de Tweede Wereldoorlog, omdat het de grens vormde tussen het door de Duitsers bezette gebied en het gebied dat nog in handen was van de geallieerden.

De bunker is te bereiken via de Diefdijk en is vrij toegankelijk voor het publiek. Bij de bunker staat een informatiebord waarop de geschiedenis van de bunker wordt uitgelegd. Ook kun je via de smalle doorgang de binnenkant van de bunker bekijken en een kijkje nemen in het voorste deel, dat dienst deed als onderkomen voor de soldaten.

Daarnaast is het mogelijk om een rondleiding te boeken, waarbij een gids je meer vertelt over de geschiedenis van de bunker en de Tweede Wereldoorlog in deze regio. Zo kun je nog meer leren over de rol van de Diefdijk tijdens de oorlog en hoe de bunker hierin paste.

Conclusie

De doorgezaagde bunker aan de Diefdijk is een bijzonder stukje geschiedenis dat ons herinnert aan de gruwelen van oorlog en de noodzaak van vrede en vrijheid. Door de zaagsnede is de bunker vanaf de buitenkant te zien en geeft het een inkijkje in de constructie van de bunker.

Het behouden van de bunker en het vertellen van het verhaal erachter is van groot belang om de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog levend te houden. Het herinnert ons aan de offers die zijn gebracht om onze vrijheid te waarborgen. De bunker aan de Diefdijk is dan ook een tastbaar overblijfsel van de oorlog en het is belangrijk om dit stukje geschiedenis te koesteren en te blijven vertellen, zodat de volgende generaties dit verhaal blijven doorgeven.

Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de bijzondere eigenschap van de doorgezaagde bunker aan de Diefdijk wilt ervaren, dan is het zeker de moeite waard om deze bezienswaardigheid te bezoeken. De bunker is vrij toegankelijk en een rondleiding met een gids is ook mogelijk.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.