Dordogne ligt in het zuiden van Frankrijk te liggen, op tien uur rijden vanaf Utrecht en is een populaire regio Natuurlijk ging ik ook op zoek naar wat je hier dan kan zien en doen en kwam al snel uit bij de grotten van Lascaux. Eén van de grootste toeristische bezienswaardigheden in de omgeving die natuurlijk op het lijstje kwamen te staan.
Ook vind je er veel, heel veel kastelen, zijn er een aantal fijne riviertjes waar je kan kanoën en vind je hier net zoals in de Ardennen heel veel grotten. Zowel druipsteengrotten maar ook met rotsschilderingen of schuilwoningen uit de prehistorie.
Tot slot zijn de Middeleeuwse dorpjes absoluut een aanrader en… ga zo maar door! Het verblijf is in samenwerking, de activiteiten en bezienswaardigheden die we hebben bezocht zijn zelf betaald en uitgezocht.
Dordogne of Perigord
De Dordogne wordt ook wel de Perigord genoemd en is opgedeeld in vier streken;
- Perigord Noir (zwart) wat een natuurgebied is en waar je de meeste bezienswaardigheden vindt met het dal van de rivier de Vezere en prachtige dorpen en kastelen.
- Perigord Pourpre (paars) in het zuiden langs de rivier de Dordogne, en Bergerac met haar wijngaarden en het land van de bastidedorpen.
- Perigord Blanc (wit) met in het centrum de Romeinse stad Perigieux dat tevens de hoofdstad is van de Perigord en de Isle rivier.
- Perigord Vert (groen) in het noorden met het regionale natuurpark, Limousin, Brantome en de Dronnevalei.
We verbleven hier tien dagen en zaten eerst aan de rand van Perigord Noir zodat we daar een aantal bezienswaardigheden konden zien, en vervolgens vlakbij Perigieux in Perigord Blanc. Tijdens de vakantie hebben we diverse activiteiten en bezienswaardigheden bezocht en gedaan die zeker ook interessant zijn.
Steden en dorpjes
In de Dordogne vind je vier grotere steden; Perigieux, Sarlat, Nontron en Bergerac en daarnaast heel veel dorpjes. Maar liefst tien dorpjes in deze regio behoren tot de mooiste dorpen van Frankrijk gebaseerd op hun erfgoed of bijzondere omgeving. Bijzonder zijn ook de bastidedorpjes met hun rechte straten, deze hebben wij deze vakantie niet bezocht omdat ze net in een andere regio lagen. In veel dorpjes worden er ook een of meerdere keren per dag een markt georganiseerd dat erg gezellig kan zijn.
Beynac-et-Cazenac & Castelnaud-la-Chapelle
Aan de voet van het kasteel van Beynac vind je het dorpje Beynac-et-Cazenac dat zeker de moeite waard is. Vanaf het kasteel heb je een geweldig uitzicht over het dal met maar liefst vijf kastelen! Vanaf de voet kan je naar boven klimmen door het middeleeuwse dorpje met leistenen daken en geplaveide straten. Aan de andere kant van de rivier vind je het dorp Castelnaud-la-Chapelle met een tweede imposant kasteel dat bovenop een rots is gebouwd. Je kan hier parkeren bij de rivier en door het dorpje naar boven lopen of met de auto via een omweg naar boven rijden en vervolgens naar beneden wandelen.
Copeyere
Nu zijn we het dorpje van Copeyre niet in geweest, maar hier vlakbij vind je het panoramisch uitzicht over de vallei wat zeker de moeite waard is om even te stoppen als je langs loopt. Het is een kleine klim naar het topje van de berg met het kruis waar je helemaal 360° rond kan kijken.
Les Eyzies
Een populair dorpje is Les Eyzies, grote kans dat je hier wel komt. Bijvoorbeeld voor de grotwoningen of het prehistorisch museum, ook als je gaat kanoën op de Vezere is dit een populair eindpunt en er zijn meerdere campings te vinden. Als het niet te druk is en je een parkeerplaats kan vinden, is het gezellig om hier even te stoppen en een rondje te lopen.
Limeuil
Limeuil is een dorpje dat ligt op de grens van de valleien van de Dordogne en de Vezere. Een middeleeuws dorpje dat is te bezoeken via drie poorten. Het is een behoorlijke steile klim naar boven en het uitzicht is helaas alleen zichtbaar vanaf de panoramische tuinen (waar je voor een paar euro naar binnen mag). Het uitzicht was het wel zeker waard. Beneden aan de monding vind je een aantal terrasjes en een grasstrand waar de kinderen heerlijk hebben gespeeld. Verderop vind je bij de camping nog een strand.
Martel
Wij kwamen in Martel vanwege de stoomtrein en hebben daar boodschappen gedaan, maar ook een rondje wandelen door het winkelcentrum is zeker de moeite waard. De kern van het centrum is nog precies zoals je het in de Middeleeuwen aantreft.
Perigieux
Perigieux is de hoofdstad van de Perigord en is rijk aan monumenten en beschermde bouwwerken. De stad Perigieux bestaat al meer dan 2000 jaar en is begonnen als het Gallo-Romeinse Vesunna dat net zo groot was als in de huidige tijd. Ook zijn er nog veel monumenten te vinden uit eind van de middeleeuwen en de renaissance. Je kan kiezen uit twee wandelingen; één door het Romeinse gedeelte met bezoek aan het voormalig amfitheater wat nu fungeert als park, of het renaissancedeel met indrukwekkende kathedraal met dezelfde kenmerkende torentjes als in Parijs.
Rocamadour
Een stad dat zeker de moeite waard is van het bezoeken is Rocamadour. Dit dorpje ligt schitterend in een vallei met hoog daarbovenuit torenend de burcht bovenop een klif. Dit dorpje is ook zeer populair en het op een na bekendste bedevaartsoord van Frankrijk na Lourdes vanwege de Zwarte Madonna. Vanaf de parkeerplaatsen boven heb je een schitterend uitzicht op de stad, maar het is ook zeker een aanrader om naar beneden te rijden.
Met liften kan je vanaf de burcht in twee etappes via het bedevaartsoord afdalen naar het middeleeuwse stadje of met een treintje vanaf de parkeerplaats en vervolgens de trappen beklimmen. Vanwege de regen hebben wij een combi gemaakt van het treintje en de lift. Je vindt hier ook nog de Middeleeuwse stadspoorten aan het begin en einde van de straat.
Sarlat
Sarlat is gebouwd rondom de benedictijnse abdij die hier gebouwd was in de middeleeuwen. Nu zijn er nog veel winkels te vinden in de middeleeuwse huizen en gevels met leistenen daken. We zijn hier een paar keer doorheen gereden, maar niet gestopt.
Saint-Leon-Sur-Vezere
We reden door dit dorpje op weg naar de grotten van Lascaux en hadden nog wat tijd over voor de rondleiding, dus besloten hier te stoppen. Dat was echt een goede keuze. Het dorpje ligt in een lus van de rivier de Vezere en is niet heel groot zodat je er snel doorheen kan wandelen. Vervolgens een terrasje pakken is echt een aanrader. Zowel in het midden van de stad als aan het water. Ook een bezoekje aan de 12e eeuwse kerk hoort erbij. Over de muren heen zagen we ook nog het kasteel Clerans.
Andere dorpjes die aangeraden worden zijn;
- Belves. Een dorp met herinneringen aan diverse tijdperken en maar liefst zeven torens.
- Bergerac. Een dorp dat midden in een omgeving ligt met veel wijngebieden.
- Het bastide dorpje Domme uit de late dertiende eeuw dat wordt omgeven door stadsmuren en is gebouwd bovenop een steile klif met een uitzonderlijk uitzicht.
- Monpazier. Als je een bastidedorpje wil bezoeken is Monpazier een aanrader. Dit is een bijna onaangetast 18e eeuwste bastide met een aantal prachtige bezienswaardgiheden zoals de onregelmatige arcades, de overdekte markt, de kerk St. Dominique en La Maison du Chapitre.
- Saint-Almand-de-Coly beschikt over een abdij uit de negentiende eeuw en wordt ook wel gezien als de mooiste versterkte kerk van de Perigord.
- Saint-Jean-de-Cole heeft een kasteel dat diverse stijlen combineert, een priorij, romeinsbyzantijnse kerk en okerachtige vakmanshuizen en een gotische brug over de rivier de Cole.
Kastelen en kloosters
In de vallei van de Dordogne en de Vezere vind je heel veel kastelen en kloosters, echt om iedere bocht of heuvel vind je soms wel een kasteel. Je kijkt je hier dan ook zeker je ogen uit. Een groot deel van de kastelen zijn in privé-eigendom en toegankelijk als hotel, restaurant of om te bezichtigen. Soms woont de oorspronkelijke adel er nog. We hebben een tweetal kastelen bezocht die dicht bij elkaar liggen. Maar er zijn er nog veel meer!
Chateau de Beynac
Bovenop een steile rotswand vind je het kasteel van Beynac dat daar al sinds de 12e eeuw is te vinden. Het is één van de meest authentieke en bestbewaarde, versterkte burchten uit de Perigord en heeft de aanvallen van de Engelsen in de 100-jarige oorlog doorstaan. Het kasteel heeft onder andere onderdak geboden aan Richard Leeuwenhart. Een deel van het kasteel is toegankelijk, een ander deel wordt namelijk nog bewoond of is men bezig te restaureren. Je vindt hier ook een aantal meubels zoals houten tafels of kabinetten. Het uitzicht vanaf dit kasteel is zeer zeker de moeite waard!
Meer informatie vind je hier.
Chateau de Castelnaud & middeleeuws wapenmuseum
Castelnaud betekent nieuw kasteel en werd hier in de 12e eeuw gebouwd, in de loop van de tijd is het kasteel een paar keer van eigendom verwisseld en onder andere in Franse en Engelse handen geweest. Iedere keer werd het kasteel uitgebreid. Via diverse trappen kom je in de verschillende delen van het kasteel met iedere keer een net iets ander panorama over de Dordogne en de andere kastelen in de vallei.
In het museum vind je ook een tentoonstelling van diverse middeleeuwse wapens en buiten staan er meerdere blijdes opgesteld waarvoor regelmatig een demonstratie wordt gegeven. Ook is het mogelijk om een kijkje te nemen bij de smid, meer informatie te krijgen over de kruiden en planten of het middeleeuws zwaardvechten te bekijken.
Meer informatie vind je hier.
Overige kastelen zijn;
- Chateau de Biron. Dit kasteel ligt midden in een bezienswaardig dorpje. Het kasteel zelf is te bezoeken, maar staat leeg net zoals de meeste kastelen in de omgeving. Het gerestaureerde kasteel biedt prachtige uitzichten op de omgeving en huisvest een moderne kunsttentoonstelling. Meer informatie vind je hier.
- Chateau de Bourdeilles. Dit kasteel combineert twee kastelen in 1. Je bezoekt eerst het middeleeuwse gedeelte met een prachtig uitzicht op de hele streek vanop de donjon. Daarna breng je een bezoek aan het renaissancekasteel met diverse tentoonstellingen. Er is een Franse of Engelstalige audioguide beschikbaar. Meer informatie vind je hier.
- Chateau de Bridoire. Wat dit recent gerenoveerde kasteel onder Bergerac zo bijzonder maakt en de moeite waard om te bezoeken met kinderen, zijn de oude traditionele spelletjes die in en om het kasteel te vinden zijn. Van het levend ganzenbord tot sjoelen of boogschieten. Naast het kasteel is een labyrint met verschillende opdrachten om in te dwalen, zoeken en puzzelen. Voor een bezoek aan dit kasteel mag je rustig een paar uur uittrekken. Meer informatie vind je hier.
- Chateau de Commarque. Vanaf de parkeerplaats in Les Eyzies is het ongeveer een kwartier wandelen naar dit kasteel door een prachtig bos. Het kasteel, de kerk, bijgebouwen en de grotten geven een goed beeld van hoe het er in de middeleeuwen eruit moet hebben gezien. Op de toren krijg je ook een mooi uitzicht over de vallei. Meer informatie vind je hier.
- Chateau de Fenelon. Mooi kasteel met een prachtig uitzicht op het dorpje. Bij de kassa krijg je een Nederlandse beschrijving mee. Je loopt van buiten naar binnen langs verschillende vertrekken met verschillende tentoonstellingen. In de zomer worden er riddertoernooien georganiseerd. Meer informatie vind je hier.
- Chateau et Jardins de Losse. Direct aan de Vezere ligt dit gerestaureerde kasteel met daaromheen een goed onderhouden tuin. Om het kasteel te bezoeken kan je een Franstalige rondleiding volgen (met Engelse vertaling), door de tuinen mag je vrij rondlopen. Onlangs is vanwege ziekte een groot deel van de planten afgestorven. Meer informatie vind je hier.
- Chateau & Jardins des Milandes. Kasteel is een ode aan Josephine Baker, maar vertelt ook de geschiedenis van het kasteel. Combinatie met een bezoek aan de tuinen en de roofvogelshow is een aanrader. In het kasteel bevindt zich ook een brasserie. Meer informatie vind je hier.
- Chateau de Monbazillac. Mooi kasteel met prachtig uitzicht op het stadje Bergerac. Rondom het kasteel vind je wijngaarden en bij het kasteel kan je deze wijn kopen. Het is mogelijk om het kasteel te bezoeken, maar de ervaringen zijn wisselend. Meer informatie vind je hier.
- Chateau de Puymartin. Vlakbij Sarlat vind je dit sprookjesachtige kasteel dat nog steeds wordt bewoond. Daardoor is het zonder gids mogelijk om slechts een deel van het kasteel te bezoeken. Centraal staat de legende van de witte dame. Meer informatie vind je hier.
- Cloitre de Cadoui. In het oude dorpje Cadouin vind je op het plein de Romaanse kerk met kloostercomplex. De kerk is rond 1500 verbouwd en heeft ook gotische elementen (en schitterende heiligenbeelden) en de kloostergang met tuin staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Meer informatie vind je hier.
Tuinen
Naast kastelen kom je hier ook heel veel tuinen tegen. Het gematigde klimaat is zeer bevorderlijk voor diverse beplantingen. Zo zijn er de Franse tuinen van Eyrignac, de kasteeltuinen bij de ruïne van Marqueyssac of de terrasvormige tuinen bij het kasteel van Losse. We waren het niet van plan maar hebben spontaan besloten om de Panoramische tuinen in Limeuil te bezoeken vanwege het uitzicht op het kruispunt van de Vezere en de Dordogne rivier.
Jardins panoramiques de Limeuil
Als je in Limeuil in het dorpje naar boven loopt kom je uit bij deze panoramische tuinen. Voorheen heeft hier een soort fort gestaan, deze is niet gerenoveerd maar in plaats daarvan zijn er nu tuinen aangelegd geïnspireerd op de Marokkaanse tuinen. Er zijn verschillende soorten tuinen zoals een kastanjelaan, een kruidentuin, een heksentuin etc.
Het leukste vonden de kinderen nog wel de watertuin met een vijver met vissen en prachtig uitzicht op de samenvloeiing van de Vezere en de Dordogne rivier. Iets hoger zijn er ook verschillende spelelementen. Je eindigt in een zogenaamde ‘escape garden’ een soort doolhof waar je zelf je weg moet vinden naar de uitgang. Bij de entree krijg je een folder mee met Nederlandse vertaling van de borden.
Meer informatie vind je hier.
Overige tuinen zijn;
- Les Jardins du Manoir d’Eyrignac. Aanrader voor liefhebbers van strakke Franse buxustuinen die hier in verschillende vormen voorkomen. Kinderen krijgen een speurtocht mee met verrekijker of vergrootglas. Meer informatie vind je hier.
- Les Jardins de Marqueyssac. Hier vind je tuinen met mooi verzorgde buxusplanten en -hagen maar ook een aantal wandelpaden door het bos (6 km) met informatieborden onderweg. Er zijn meerdere uitzichtpunten over de vallei van de Dordogne en meerdere speelplekken voor kinderen waaronder een high rope cours. Meer informatie vind je hier.
- Jardins de l’imaginaire. Diverse tuinen waaronder de imposante watertuin. Alleen te bezoeken met een Franstalige gids (met Nederlandse en Engelse vertaling op papier), rondleiding duurt ongeveer 80 minuten en je staat regelmatig stil. Meer informatie vind je hier.
- Les Jardins d’eau. In deze tuinen staat het water centraal. Je wandelt langs diverse vijvers, watervallen en meer om te genieten van de flora en fauna en de prachtige kleuren en geuren. Leuk voor kinderen is het waterlabyrinth; een labyrinth gebouwd bovenop het water. Meer informatie vind je hier.
Prehistorische bezienswaardigheden en grotwoningen
Als je het hebt over de Dordogne kan je niet om de Prehistorische bezienswaardigheden heen. Er zijn diverse mogelijkheden die voor ieder wat wils bieden; zo zijn er de zogenaamde prehistoparken; een soort openluchtmuseum waarbij je meer te weten komt over de prehistorie en hoe de mensen leefden. De grotten waar ze destijds hebben geschuild in de winter (niet gewoond want vuur in een grot was niet mogelijk vanwege de rook) en natuurlijk de grotten met rotstekeningen uit de prehistorie waarvan die van Lascaux de beroemdste zijn.
Lees ook: Grotten Europa; de mooiste, diepste en bijzondere grotten om te bezoeken.
Grotten van Lascaux
Helaas zijn de originele grotten van Lascaux niet meer te bezoeken omdat vanwege verlichting en het uitademen van koolzuurgas de tekeningen werden aangetast. Daarom zijn er in de loop van de tijd twee replica’s gemaakt; Lascaux II en sinds 2016 Lascaux IV als onderdeel van een internationaal centrum. Wij bezochten dat laatste met de kinderen. Vooraf reserveren (ook in het laagseizoen) is gewenst, met een Engelstalige gids gingen we op pad.
Daarnaast kregen we allemaal een tablet mee als audioguide en voor later in het museum, voor kinderen is er een speciaal programma zodat ze zelf ook op ontdekking kunnen gaan. In ongeveer een uur ga je met de lift naar boven waar je kan genieten van het uitzicht op de stad Montignac, vervolgens reis je in een soort tijdreismachine naar 20.000 jaar geleden om te zien welke dieren er leefden en hoe de seizoenen verliepen. Vervolgens ga je de originele ontdekkers achterna en bezoek je de grot. Je stopt een paar keer waarbij met een laser je gewezen wordt op bijzondere tekeningen en je meer informatie krijgt.
Voor de kinderen duurde dit net iets te lang (vooral ook omdat ze de tablets hadden ontdekt en daarmee wilden spelen en die in de grot niet werken). Je mag hier geen foto’s maken, wat heel verstandig is omdat je dan alleen maar de groep ophoudt. Ook al is de grot één-op-één nagemaakt, toch voelde het wel erg ‘nep’ aan, zo zou de temperatuur gelijk zijn maar daar merkte ik niets van.
Tot slot neemt de gids afscheid en kan je zelf het museum bezoeken met onder andere een reproductie van de belangrijkste afbeeldingen. Hier mag je wel foto’s maken. Met de interactieve tablet krijg je nog meer te horen. Daarnaast zijn er workshops waarbij je zelf aan de slag kan gaan, is er een 3D-bioscoop, en een tweetal tentoonstellingen. We zijn hier ongeveer 2,5 uur geweest met de kinderen.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: De grotten van Lascaux bezoeken en andere prehistorische bezienswaardigheden in de Dordogne
Grotte de Rouffignac
Na een bezoek aan de grotten van Lascaux wilden we toch eigenlijk ook wel de ‘echte’ grottekeningen zien in een echte grot. Er zijn een paar grotten waar dit mogelijk is, maar een paar waarbij je heel vroeg aanwezig moet zijn in de hoop om kaartjes te kunnen bemachtigen (in ieder geval in de zomer) en deze grotten waarbij je in een treintje door het grottenstelsel afdaalt tot aan de grotten met gravures. Bijzonder is dat hier niet alleen tekeningen van bizons, paarden en herten zijn gevonden maar ook van mammoeten die hier toch vrij uniek waren. Op het einde mag je uitstappen en laat de gids je meerdere tekeningen zien.
We hadden een Franstalige gids die erg enthousiast was en maar bleef vertellen zonder dat we er iets van verstonden, wel hadden we de Nederlandstalige guide meegenomen, maar dat was beduidend minder informatie. Toen we terugreden hoorden we ook een Engelstalige gids, erg jammer dat ze dit niet bij de ingang hadden verteld want dan hadden we daar zeker even op gewacht.
Wel was het erg bijzonder om dit nu met eigen ogen te kunnen aanschouwen. Deze grot was erg populair in de prehistorie vanwege de enorme hoeveelheid aan vuursteen die door een groot deel van Frankrijk terug is gevonden en je vindt hier zelfs sporen van de holenbeer die hier nog voor de mens heeft geleefd en versteende nesten.
Meer informatie vind je hier.
Roque de Saint Christophe
De regio rondom de Vezere staat bekend om de prehistorische schuilplaatsen van de cromagnum. Er zijn verschillende opties om te bezoeken; wij besloten om naar Roque de Saint Christophe te gaan, aan de ene kant vanwege het schitterende uitzicht op de rivier (al heb je die ook vanuit de andere abri’s en grotten) als dat hier net wat meer interactie leek te zijn met bezoekers. De informatiepanelen zijn in het Frans en Engels dus bij de ingang krijg je uitleg in eigen taal.
Er zijn verschillende punten om even stil te staan zoals de slachterij waar de dieren werden geslacht en opgehangen, de kathedraal, maar ook de Middeleeuwse werktuigen waar een paar keer per dag een demonstratie van wordt gegeven. Tot slot zijn er een aantal diorama’s om het geheel wat meer te kunnen visualiseren en is er een middeleeuwse woning. Wij vonden dit erg interessant en zeker de moeite waard.
Meer informatie vind je hier.
Prehisto dino parc
Eigenlijk puur per toeval kwamen we hier. Ik was op zoek naar een ander prehisto parc waar ik over had gelezen maar vond deze en tja, jongens en dinosauriërs… Het zal je dus niet verbazen dat het een groot succes was. Je maakt een soort reis door de tijd vanaf het ontstaan van de aarde, de eerste vissen, de komst en ondergang van de dinosauriërs waaronder natuurlijk de Tyranossaurus Rex maar ook de meer onbekende vogelbekachtige dinosauriër die ik nog nooit had gezien, de eerste zoogdieren zoals de enorme voorvader van de luiaard en de mammoet om uit te komen bij het ontstaan van de mensen.
Je eindigt in een neolithisch dorpje waar je ziet hoe ze destijds woonden en leefden en zichzelf ontwikkelden. Het is wel duidelijk te zien dat er oudere en nieuwere dino’s zijn van verschillende materialen, maar voor de beeldvorming en de kinderen maakte dat niets uit.
Meer informatie vind je hier.
- Village de la Madeleine. Deze overhangende klif was een prehistorische schuilplaats (ook wel abri genoemd) waar sporen zijn gevonden van 20.000 jaar geleden. Naar deze abri is het Magdalénien, één van de culturen van het laatpaleolithicum in West-Europa, genoemd. Ook in de Middeleeuwen was deze plek bewoond, bovenop de klif vind je het kasteel Petit Marsac. Meer informatie vind je hier.
- Grottes des Combarelles & Grotte de Font-de-Gaume & Abri de Cap Blanc. Als je een bezoek wilt brengen aan deze grotten met originele prehistorische grottekeningen of gravures moet je er al vroeg bij zijn. Om half tien gaat het loket open om de kaartjes te verkopen. Op is op. In de zomer ligt men daarom al om zes uur voor de deur om kaartjes te bemachtigen. Je kan niet vooraf reserveren. Meer informatie vind je hier.
- Les grottes du roc de gazelle. Ook bij deze abri vlakbij Les Eyzies kom je meer te weten over de prehistorie en de manier waarop mensen leefden. Er zijn een aantal diorama’s om het geheel te visualiseren en opgezette dieren voor de kinderen. Combinatie van grot en park. Gids is in het Frans, maar Nederlandse vertaling beschikbaar. Meer informatie vind je hier.
- Abris de laugerie-basse. In de prehistorische rotswoningen van Laugerie Basse loop je door een nederzetting die al vanaf het Magdalenien tijdperk door de mens werd bewoond en een belangrijke opgravingsplaats is voor archeologen. Deze site bezoek je met een tablet die als gids functioneert en op verschillende plaatsen meer informatie geeft. Dit is goed te combineren met een bezoek aan de grot de grand roc dat er naast ligt. Meer informatie vind je hier.
- Le Conqueil. Als je in één middag diverse activiteiten wil combineren dan is een bezoek aan dit park een aanrader. Van een wandeling door het bos, waarbij je reist door de tijd en dinosauriërs tegenkomt, tot schuilplaatsen uit de prehistorie in de grotten en een modern boomklimparcours om de middag mee af te sluiten. Meer informatie vind je hier.
- Prehisto parc. In dit groene park vind je diverse opstellingen en poppen in situaties zoals ze vroeger leefden. Sommige zoals een kind bij de sabeltandtijger kunnen een beetje spannend zijn voor de kinderen. Leuk voor een uurtje als je in de buurt van Tursac bent. Meer informatie vind je hier.
- Nationaal prehistorisch museum. In Les Eyzies waar je meerdere abri’s vindt, vind je ook het nationaal prehistorisch museum. Het wordt geadviseerd om dit te bezoeken voordat je andere prehistorische bezienswaardigheden gaat bezoeken in de omgeving. De collectie met vondsten is erg uitgebreid, helaas is er weinig informatie in het Engels beschikbaar. Ook hier zijn prehistorische rotswoningen gevonden en heb je een mooi uitzicht over het dorpje en de rivier. Meer informatie vind je hier.
Druipsteengrotten
In de regio van Perigord Noir zijn meerdere druipsteengrotten te vinden. Er zijn zowel grotten als gouffres; een gouffres is een gat in de grond van een al dan niet ingestorte kalksteenkoepel. Iedere grot heeft weer zijn eigen karakter en is anders. Na een aantal vergeleken te hebben, hebben we besloten om de Gouffre de Paddirac te bezoeken en daar hebben we zeker geen spijt van gekregen! Houd er wel rekening mee dat de gemiddelde temperatuur in de grotten rond de 13 graden is en het dus verstandig is om een trui, vest of jas mee te nemen. En niet in iedere grot mag je foto’s maken.
Gouffre de Paddirac
Je daalt af in een ‘gat in de grond’ oftewel een sinkhole waarvan men vroeger dacht dat de duivel er woonde vanwege de mist die hier opsteeg. Pas sinds het einde van de 19e eeuw werden de grotten onderzocht en in kaart gebracht en een deel opengesteld voor het publiek die hier niet alleen kwamen vanwege de druipsteenformaties, maar ook omdat dit één van de eerste plekken was waar elektrisch licht werd aangelegd.
Nu nog steeds kan je hier afdalen, gelukkig hoef je niet alles via trappen te doen, maar zijn er drie liften aangelegd die je tot de ingang van de grot brengen. Al is het een aanrader om zeker de middelste lift over te slaan en via de trap af te dalen.
Vervolgens daal je over de waterval een stukje dieper de aarde in tot de rivier begint. Vanaf hier verloopt het pad vrij horizontaal over het water tot je bij de bootjes aankomt. Onder begeleiding van een Franstalige of Engelstalige gids leg je een km af over het water tot je bij de andere kant kan uitstappen voor een rondje naar de grootste zaal met een plafond van meer dan 90m hoog! Hier vind je ook de meest indrukwekkende formaties waaronder een stalagtiet van meer dan 70 meter die daar de afgelopen eeuwen is gevormd.
Ook zijn er een paar ondergrondse meren gevormd. Je kan kiezen om vrij horizontaal te lopen of de trap met 150 treden naar boven en beneden af te leggen voor je weer uitkomt bij de bootjes. Je kan zelfstandig een bezoek brengen aan de grotten en krijgt een Nederlandstalige audio guide. Speciaal voor kinderen is er ook een Nederlandstalige kinderversie met vleermuizen en meisjes die dochter zeer interessant vond en af en toe om moest lachen. Ze wist ons vervolgens een hoop te vertellen!
We hebben de afgelopen jaren meerdere grotten bezocht in verschillende landen, maar deze is er zeker een die heel veel indruk heeft gemaakt! Buiten vind je een restaurant en een park met speeltuin voor de kinderen om na afloop even bij te komen en heerlijk te lunchen of picknicken. We waren hier drie uur kwijt (en konden meteen naar binnen). Wel is het een aanrader om een jas (met capuchon) mee te nemen en dichte schoenen aan te trekken omdat het op meerdere plekken kan ‘regenen’.
Tip: Kom je hier in de zomer reserveer dan op tijd (twee weken van tevoren) de kaartjes omdat het hier dan erg druk kan zijn.
Meer informatie vind je hier.
- Gouffre de Proumeyssac. Een vrij commerciële grot om te bezoeken. Je kan kiezen voor een rondleiding van circa 45 minuten door een grot met lichtshow. Ook is het mogelijk om af te dalen in een mand vanaf het plafond zoals ze dat vroeger ook deden en helemaal 360 graden rond te kunnen kijken. Even twijfelde ik om hier heen te gaan omdat er buiten ook een park is en speeltuin, maar vanwege de reviews en ervaringen toch ergens anders voor gekozen. Meer informatie vind je hier.
- Grotte de Domme. Onder het stadje van de Domme vind je deze grotten, de ingang is in de stad, en 450 meter verderop kom je weer naar buiten na ongeveer 45 minuten. Op sommige plekken is het plafond laag en moet je oppassen om je hoofd niet te stoten. Volgens de reviews zijn er mooiere grotten en foto’s maken is niet toegestaan (en worden ook niet verkocht). Meer informatie vind je hier.
- Grotte de Tourtoirac. Kleine grot, pas kort geleden ontdekt en pas sinds 2010 toegankelijk voor bezoekers en daarom nog minder bekend en druk. Je gaat hier naar binnen met een gids in een Franstalige of Engelstalige groep, mocht er geen Engelstalige gids beschikbaar zijn krijg je een audioguide. Meer informatie vind je hier.
- Grotte de Villars. Tijdens een rondleiding van ongeveer 45 minuten krijg je meer informatie van een gids. Onderdeel van de rondleiding is een lichtshow. De stalagmieten en stalagtieten schijnen zeer uitzonderlijk te zijn. Je vindt hier ook een dertigtal kleine rotstekeningen. Je mag tijdens de rondleiding geen foto’s maken. Ook hier geldt de tip vooraf reserveren is verstandig, anders kan het voorkomen dat je buiten moet wachten. Er is een speeltuin aanwezig. Meer informatie vind je hier.
- Grotte du Grand Roc. Dit is een kleine grot vlakbij Les Eyzies de Tayac. Je gaat hier naar binnen met een gids en krijgt een korte rondleiding van circa 45 minuten. Met unieke formaties, wel zijn er zeer smalle doorgangen en loop je vaak achter elkaar. Meer informatie vind je hier.
- Grottes de Lacave. Vlakbij Rocamadour vind je deze grotten. Met een treintje ga je de grotten in waarna de rondleiding volgt, onderweg zijn er behoorlijke hoogteverschillen. Je komt in verschillende zalen met diverse formaties van druipstenen. Indrukwekkend is de zaal die met uv-licht wordt verlicht zodat de verschillende levende formaties worden uitgelicht. Het kan hier wel erg lang wachten zijn of voorkomen dat je een Franstalige gids hebt. Meer informatie vind je hier.
- Grottes de Maxange. Een kleinschalige grot die pas recentelijk te bezoeken is en daarom nog geen last heeft van massatoerisme. Je vindt hier niet alleen standaard stalactieten en stalagmieten, maar ook kristallen die alle richtingen uit groeien. Je bezoekt in een kleine groep met Franstalige gids de rondleiding en krijgt een Nederlandstalige brochure mee. De verlichting schijnt erg bijzonder te zijn. Meer informatie vind je hier.
Dierenparken
Parc du Thot
De grotten van Lascaux werkt samen met een tweetal andere plaatsen zoals Parc du Thot. We hadden een combinatiekaartje en bezochten daarom ook deze dierentuin. In de praktijk was het vooral een ruim opgezette kinderboerderij met dieren zoals wolven, paarden, bizons, herten en schapen die ook terug te vinden zijn op de grottekeningen. Ook het museum binnen stelt niet heel veel voor. In de zomer worden er extra activiteiten georganiseerd zoals speerpunten opgraven en speerwerpen of vuur maken.
Meer informatie vind je hier.
Aquarium Perigord noir
Ook hier waren we in eerste instantie niet van plan om heen te gaan, maar bleek naast het Parc le Bournat te zitten dus toen we daar klaar waren, zijn we hier toch even naar binnen gegaan en daar hebben we geen spijt van. Je vindt verschillende soorten vissen zoals de steur en zeebaars, maar ook tropische vissen uit China. Daarnaast is er een klein alligatorpark met dieren uit verschillende gebieden van de wereld van Florida tot aan Azië, een slangentempel met diverse slangen en een groot aantal reptielen.
Tegen bijbetaling kan je als vip / stagiaire ook deelnemen aan het eten geven dat op verschillende momenten op de dag wordt gedaan. Bij het grote aquarium wordt er na de presentatie mosselen uitgedeeld die je zelf mag voeren als je dat durft! Er is een gedeelte overdekt en een gedeelte buiten, de informatie panelen zijn in het Frans, Engels en Nederlands! Het aquarium is onderdeel van een grotere organisatie samen met het prehistorisch spiegeldoolhof, Big Bird een outdoor klimtoren en de jungle minigolf.
Meer informatie vind je hier.
Andere dierentuinen / parken zijn;
- La foret des singes. In Rocamadour vind je dit park met een drietal groepen apen (zelfde soort), deze wonen op verschillende plekken in het bos en hebben daar enorm veel ruimte. Bij de ingang krijg je uitleg en informatie wat wel / niet mag en popcorn dat je mag geven aan de apen die het uit je hand komen eten. Meer informatie vind je hier.
- Parc Animalier. Dit park is ruim opgezet en je vindt hier diverse Europese dieren. Ze hebben over het algemeen behoorlijk wat ruimte, maar heel uitdagend zijn de verblijven niet en daar komt dan ook behoorlijk wat commentaar op. Het eten in het restaurant wordt niet echt aangeraden. Meer informatie vind je hier.
- Reptiland. Deze reptielendierentuin biedt ruimte aan vele soorten slangen in alle kleuren en groottes, ook zeldzame soorten. En daarnaast ook aan schildpadden, vogelspinnen, alligators en diverse salamanders, kameleon etc. Informatie is in het Engels en Frans behalve de demonstratie, die is in het Frans. Meer informatie vind je hier.
Musea
Heel veel musea vind je hier niet. Het is vooral heel veel in de open lucht genieten. Een paar musea die interessant kunnen zijn (naast het Lascaux International Center) zijn;
Chemin de fer Touristique de Haut-Quercy
Met een stoomtrein of een diesel leg je het parcours van ongeveer 8 km af. Je rijdt heen en terug en maakt op beide ritten een stop. De ene keer vlakbij een tunnel met echt een schitterend uitzicht over het vallei van de Dordogne en een kasteel. De tweede keer vlakbij een brug, daar wordt dan ook een miniwinkeltje geopend voor souvenirs of een ijsje. Wij deden dit omdat het regende, maar hadden niet gezien dat de wagons open zijn (wel overdekt). Gelukkig stopte het al snel met regenen en kwamen we met een blauwe lucht terug in Martel. Vroeger werden hier wijn en truffels vervoerd richting Bordeaux.
Een groot deel van het spoor is vervallen, maar een groep vrijwilligers heeft dit deel weer opgeknapt. De kinderen vonden het erg leuk, al was een uur (in praktijk nog langer) iets teveel van het goede. Op de terugweg met de locomotief vooraan heb je ook veel last van de stoom die blijft hangen, zeker als hij net gestopt heeft en nog op gang moet komen wordt het erg mistig. Naast de treinrit vind je hier ook een museum waar je voor 1 euro naar binnen mag.
Meer informatie vind je hier.
Vesunna
Een museum in Perigieux dat volledig in het teken staat van de Romeinse tijd. Je begint met een soort reis door de tijd en maakt kennis met de bewoning in het verleden; van de prehistorie tot aan de Romeinse tijd en nu en waar er sporen zijn gevonden. Vervolgens kom je in het museum allerlei voorwerpen tegen die zijn gevonden tijdens de opgravingen en loop je over de ruïnes heen van een enorme Romeinse villa om een beeld te krijgen van hoe dat er destijds uit zag met diverse kamers, de keuken, badkamer etc.
Meer informatie vind je hier.
Op en om het water
Door de Perigord stromen er meerdere rivieren waaronder de Dordogne, de Vezere, de Isle en de Dronne. Op en om het water is er dan ook een hoop te zien en doen. Zeker op een warme dag is het fijn om de verkoeling van het water op te zoeken.
Zwemmen / strand
In de Dordogne vind je geen stranden omdat je in het midden van Frankrijk zit. Wel zijn er aan de rivieren en bij de meertjes diverse zandstranden te vinden. Een deel van deze stranden zijn in de zomervakantie bewaakt of moet je toegang voor betalen. Er zijn dan ook meer faciliteiten aanwezig om op een warme dag heerlijk af te koelen.
Een overzichtje van geschikte stranden vind je hier.
Kano varen
Over een afstand van meer dan 120 km kan je op verschillende plaatsen beginnen met een kanotocht. Er zijn verschillende afstanden mogelijk, beide rivieren zijn erg rustig zonder stroomversnellingen of afdalingen dus ook geschikt met jonge kinderen vanaf 5 jaar. Vanaf het water van de Dordogne kan je meer dan 15 kastelen spotten! Ook een kanotocht op de iets smallere Vezere is een aanrader waarbij je langs kastelen en vooral heel veel prehistorische momenten voert, je eindigt dan in Les Eyzies (waar je vlakbij de brug meerdere bedrijven vindt die je naar het startpunt brengen).
Je kan kiezen uit een kano (van 1 tot 4 personen) of een kajak (alleen). Wij hebben gekozen voor een kanotocht op de Vezere van 10km en dat was prima te doen. We deden er ongeveer 1,5 uur over en het was heerlijk genieten van de natuur; zowel de bomen langs het water, de vogeltjes en libellen die je ziet. We hebben zelfs een ijsvogel gespot! En de kliffen en rotsen met de beroemde prehistorische schuilgrotten zoals la Madeleine.
Meer informatie over de Dordogne vind je hier en de Vezere hier.
Boottocht
Liever niet in de kano, maar wel een tocht over het water maken? Dat is ook zeker mogelijk! Je vaart dan mee in een Gabarre; dit is een traditionele, platte boot uit de Perigord zodat die ook over het lage water zich kan verplaatsen. Met Copeyre vaar je door de Lotvallei langs de wijnvelden van Puy in een 100% elektrische boot. Meer informatie vind je hier.
Ook is het mogelijk om te kiezen voor De Norbert. Vanaf La Roque Gageac tot aan de brug bij Castelnaud-la-chapelle vaart deze boot over de Dordogne. Dit is een route van ongeveer 6,5 km en duurt ongeveer een uur. Vanaf de boot kan je diverse kastelen bewonderen. In de zomermaanden juli en augustus is er een speciale rondvaart voor kinderen, alleen onder toezicht van een volwassene. Meer informatie vind je hier.
Actieve uitjes
Naast kanovaren zijn er nog veel meer sporten die je hier kan beoefenen; zo zijn we een aantal wielrenners tegen gekomen. Kan je paardrijden en zijn er meerdere adventure parken waar je een high rope course kan doen, een via ferrata (luchtbrug) bewandelen, paintballen, paardrijden en er is een velo rail.
Monkey Forrest
Wij bezochten het Monkey Forrest net buiten Sarlat. Dit omdat dit na wat vergelijken ons wel een fijn park leek met jonge kinderen doordat er meerdere routes zijn. Helaas waren de kinderen erg klein, waardoor alleen de groene banen toegankelijk waren. Ook is er een klimbaan voor kinderen vanaf twee jaar waar je zonder uitrusting overheen kan. We zijn hier de hele middag zoet geweest, want de kinderen vonden het erg leuk. Na een ijsje wilden ze heel graag nog een keer en daalden we af naar het meertje (grote vijver) waar je een zip line vindt en je naar beneden kan tokkelen over de krokodillen heen. De kinderen vonden het geweldig.
Meer informatie vind je hier.
- Velorail. In Perigord Vert vind je een velorail. Op dit oude treinspoor kan je met een velorail de afdaling maken naar beneden (of weer terug). Het is mogelijk om een elektrische trapondersteuning te reserveren zodat het voor iedereen haalbaar wordt. Meer informatie vind je hier.
Thema & Pretparken
Tot slot is er nog veel meer te zien en doen; van stoomtreinen tot speciale themaparken etc.
Jacqou Parc
Op 1 mei is vrijwel alles in Frankrijk dicht. We waren al een paar keer langs dit park gereden en dit was juist wel geopend op 1 mei (en de rest van de tijd niet). Dus brachten we hier een dagje door. Het is een klein pretpark met wat oude kermisattracties zoals zweefmolens, een carroussel, autootjes, ronddraaiende attracties en een paar achtbanen. Op twee attracties na mochten de kinderen (115 cm) overal in, soms wel alleen onder begeleiding van een volwassene. Ze vonden het hier heerlijk.
Wel goed om te weten is dat bij opening de attracties nog niet open zijn (gingen pas 10.30 open) en dat tussen 12.00 en 13.30 een groot deel van de attracties gesloten zijn omdat ze moeten helpen in het restaurant. Er is een ruime picknickplaats of je kan in het restaurant een eenvoudig patatje halen. Helaas was het watergedeelte nu nog niet geopend, maar dat zag er spectaculair uit met diverse glijbanen en een enorm piraten spraypark voor de kinderen. Ze waren bezig met het onderhoud en er werd een nieuwe trechterglijbaan aangelegd.
Meer informatie vind je hier.
Parc le Bournat
Met al die historische bezienswaardigheden zou je de recente geschiedenis van rond 1900 bijna vergeten. In dit parc vind je een dorpje in de stijl van die tijd inclusief de ambachten die toen uitgeoefend werden. Van een klompenmaker, tot oliepers, smid of houtbewerker. Bij een aantal ambachten kon je een continue demonstratie bijwonen en bij anderen was er een filmpje of kon je bijvoorbeeld de geperste walnotenolie proeven. Veel producten, zoals de tolletjes die werden gedraaid op de houtdraaibank of het meel dat gemalen werd in de molen, kan je kopen.
Vooraf had ik gelezen dat er ook wat attracties waren zoals een zweefmolen en reuzenrad maar het leek meer op een minipretpark met diverse attracties van eendjes vangen en blik gooien tot de carroussel en andere kermisattracties waarbij je rondjes rijdt en paarden. Een groot succes dus bij de kinderen die vervolgens niet meer het dorpje in wilden gaan. Ook is er een kleine kinderboerderij met wat dieren en een veld met traptraktors.
Meer informatie vind je hier.
- Hermite’s Maislabyrinth. Dit labyrint is geopend van juli tot en met september; in het maïsveld is een doolhof gebouwd waar je heerlijk kan spelen. In het doolhof vind je diverse opdrachten om in het midden te komen. Daarnaast zijn er ook trampolines te vinden en opblaasbare springkussens. Meer informatie vind je hier.
- Labyrinthe prehistorique. Dit labyrinth is meer een soort spookhuis en wordt afgeraden met jonge kinderen. Je moet puzzels oplossen om bij het einde te komen. Tussendoor zijn er schrikeffecten en enge dieren. Meer informatie vind je hier.
- Quercyland. Is het lekker warm en wil je even afkoelen of gewoon spelen; dan is het Quercyland een aanrader. Hier vind je maar liefst 5 zonverwarmde zwembaden, een spraypark voor de kinderen, diverse glijbanen, opblaasbare springkastelen, trampolines, een multi sportveld, kartbaan, zweefmolen en trapbootjes en een high rope course. Meer informatie vind je hier.
Overnachten in Dordogne
Of je nu op zoek bent naar een fijn hotel, een vakantiehuis of gite om met kinderen te overnachten maar dan wel met de nodige privacy. Of ben je meer van het kamperen en ben je op zoek naar een kampeerplek voor je camper, caravan of tent. Wij sliepen bij Camping le Grand Dague Of zoek je een huuraccommodatie al dan niet op doorreis naar het zuiden. Je hebt hier alle keuze.
- TUI; Op zoek naar een voordelige vakantie in een hotel of appartement? TUI doet er alles aan om reizigers een onvergetelijke vakantie te bezorgen en de verwachtingen te overtreffen. De belofte is niet voor niets; discover your smile. Het aanbod vind je hier.
- Prijsvrij; Ideaal voor als je op zoek bent naar een fijne pakketreis in combinatie met vlucht, transfer en accommodatie in een hotel en appartement. Je weet hier zeker dat je nooit teveel betaald. Het aanbod vind je hier.
- Vakantiediscounter; Of je nu gaat voor de typische strandvakantie of toch liever een stedentrip. Bij Vakantiediscounter vindt je voordelige aanbiedingen. Inclusief fijne last-minute reizen. Het aanbod vind je hier.
- De Jong Intra Vakanties; Voor als je op zoek bent naar populaire autoreizen of pakketreizen, ook in combinatie met een cruise of een busreis. Het aanbod vind je hier.
- Center Parcs; Voor fijne vakantiehuizen met veel privacy in een mooie omgeving is Center Parcs een aanrader. Genieten van luxe op een vakantiepark voorzien van alle faciliteiten en zeer geschikt met kinderen. Het aanbod vind je hier.
- Belvilla; Voor een onvergetelijke vakantie is er altijd een Belvilla: Belvilla heeft een verrassend en breed aanbod aan unieke vakantiehuizen met typische streekkenmerken op prachtige locaties. Het aanbod vind je hier.
- Campspace; Een aanrader voor als je op zoek bent naar een unieke accommodatie van boomhut, prive tent, glamping lodge of toch een eigen villa of vakantiehuis? . Het aanbod vind je hier.
- ASCI Eurocampings; ASCI is de campingspecialist van Europa. Of je nu wilt gaan kamperen met een eigen tent, camper of caravan. Maar ook als je op zoek bent naar een glamping of chalet voor een vakantie in een huuraccommodatie. Het aanbod vind je hier.
- Suncamp Holidays; Dit is onderdeel van ASCI Eurocampings, maar dan met een specifieke selectie van kindvriendelijke vakantiebestemmingen. Alle campings liggen aan een strand of hebben een mooi zwembad. Het aanbod vind je hier.
- Natuurhuisje; Heerlijk ontspannen in een natuurlijke omgeving? Kies dan voor een natuurhuisje, deze vind je zowel op de natuurlijke bestemming als buiten de gebaande paden. Het aanbod vind je hier.
- Eliza was here; Op zoek naar een kleinschalige vakantiebestemming in een authentiek hotel of een rustieke B&B, dan is dit een aanrader. Compleet met vlucht en huurauto. Het aanbod vind je hier.
- SNP- Actief en avontuurlijk; Ideaal voor als je van actieve en avontuurlijke vakantie houdt en graag wandelt. Het aanbod bestaat uit zowel groepsreizen als individuele rondreizen met een aanbod van campings of hotels. Het aanbod vind je hier.
Ben jij al eens in de Dordogne geweest?
- Het strand bij Petten aan Zee: een prachtige bestemming voor ontspanning en vermaak - 13 november 2024
- James Bond filmlocaties - 12 november 2024
- Pannenkoekenrestaurant De Financiën Loon op Zand - 9 november 2024
Leave a comment