Skip to Content

Dreamgirls musical recensie

Dreamgirls musical recensie

Gisteravond was de zogenaamde social media première van de musical Dreamgirls. Toen ik dat las moest ik het eerst nog een keer lezen. Ik had ze namelijk al regelmatig voorbij zien komen. Na een tournee door de theaters van Nederland is de show echter verlengd. Ze zijn nu neergestreken in het moderne Delamar theater in het hartje van Amsterdam. Als je dan twee kaartjes krijgt zijn die van harte welkom.

Kan mama ook een avondje genieten van een musical die eens niet gericht is op de kinderen. Het was nog even een uitdaging om iemand te vinden die op dat korte termijn geen oppas hoefde te regelen, het wel zou redden in verband met werk en uiteindelijk zelfs een auto had. Gelukkig kwam alles goed en vond ik een geweldige fotografe voor een gezellig avondje in het Delamar theater.

De avond

Social media premiere dreamgirls - Mamaliefde

Het theater was deze avond voorzien van een rode loper en een portier de deur voor ons open hield. Gelukkig hadden we op tijd afgesproken, want de NS had natuurlijk vertraging en de aanbevolen parkeergarage zat vol zodat er een andere gezocht moest worden. Binnen kregen we de kaartjes en speciale buttons die ons toegang verschaften aan een gebied dat was afgezet met paaltjes. Daar werden we netjes ontvangen met een glas wijn en er stonden allerlei healthy fingerfood op tafel. Tegenwoordig mag een echte selfie set natuurlijk niet ontbreken. Nu is het vast al opgevallen dat ik niet graag zelf op de foto sta. Dan is het fijn als je iemand hebt die met een artistiek ook en een leuk instagramfilter er toch iets moois vnan weet te maken. Gelukkig als een van de eersten, want er kwamen veel andere bloggers en vloggers. De een met een nog grotere camera dan de ander. Natuurlijk even gekeken of ik misschien wel een bekende zag, maar eerlijk gezegd ben ik niet zo thuis in dat wereldje buiten de zogenaamde mommybloggers. In de pauze werden er wederom hapjes en drankjes uitgedeeld en konden we bij de cocktailbar terecht. Toen we eindelijk met ons drankje stonden was de pauze alweer afgelopen… Na de voorstelling die met een staande ovatie eindigde was er ruimte om foto’s te maken van de cast. En om zelf met ze op de foto te gaan. Dan begint het toch wel weer even te kriebelen als je op het podium staat. Bij het weggaan kregen we nog een goodiebag met enkele producten van Douglas.

De musical

In grote lijnen, zonder eventuele spoilers als je niet bekend bent met het verhaal van Dreamgirls gaat het om een meidengroep die aan het eind van de jaren 70 het hoopt te maken en alle troubles die zij tegenkomen op hun weg naar de top. Want natuurlijk gaat dit niet zomaar zonder struggles. Het verhaal wordt op een meeslepende manier gebracht met heel veel zang, waarbij het vrijwel onmogelijk is om stil te zitten. En dat terwijl R&B niet echt tot mijn favoriete muziek behoort. Dit is echt muziek waarin de soul van de zangers in wordt gelegd. Inclusief alle emoties die daarbij horen. In een hoog tempo wordt je meegenomen in deze wereld, waarbij je mee terug wordt genomen in de tijd.

Inclusief bijbehorende kapsels en kostuums die iedere vijf minuten wel lijken te verwisselen. Inclusief schoenen en andere accessoires. Ik weet nog van vroeger dat een wissel al spannend is, maar dit gaat in zo’n vaart. Voor je het weet ben je zeven jaar verder. Datzelfde geldt trouwens voor de decorwisselingen. Iedere scene heeft zijn eigen achtergrond aan de trekken hangen zodat ieder nummer optimaal tot zijn recht komt.

De cast en band

Social media premiere dreamgirls - Mamaliefde

De zangeressen die ze hebben gecast voor de hoofdrollen van de Dreamgirls zijn echt geweldig. Ongelofelijk wat zij met hun stem bereiken. Van zacht en ingetogen tot enorm uitbundig vol vocaal geweld. Hoogtepunten waren toch wel de solo van Berget Lewis in de rol van Effie. Alleen al bij de herinnering krijg ik weer kippenvel. Geen wonder dat zij, halverwege de voorstelling, werd beloond met een staande ovatie. Daarvoor was ik even aan het inkakken en vroeg me al af wanneer de eerste helft afgelopen zou zijn. Na dit nummer dus, waardoor je vol spanning wacht op het tweede deel. Na de pauze was haar duet met Carolina Dijkhuizen in de rol van Deena echt fenomenaal. Dan is het moeilijk om het droog te houden, zo weten ze die emoties op je over te brengen.

Natuurlijk waren er ook mannelijke acteurs die met enorm veel soul hun rol ten verve brachten. Met name Clayton Peroti in de rol van Jimmy T. Early is een plezier om naar te kijken. Het is duidelijk dat deze rol hem op het lijf geschreven is. Niet alleen qua zang, maar ook hoe hij over het podium beweegt is fijn om naar te kijken. De vergelijking met Bobby Brown is dan al snel gemaakt.

Hulde ook aan de muzikanten; van de gitaristen tot de pianist, drummer en trompettist. Ik kan helaas geen namen vinden. Zij hebben een plekje gekregen op het podium en zijn min of meer onderdeel van het decor. Zonder hun zou deze show niet zo’n succes zijn. Echt super de manier waarop zij de gehele show op de achtergrond aanwezig zijn en van live muziek voorzien.

Deze musical heeft duidelijk een goed plekje gevonden in het Delamar theater en is in mijn ogen zeker de moeite waard om te bezoeken als je hem nog niet al hebt gezien.

Meer informatie vind je hier.

Ben jij al naar de musical Dreamgirls geweest? Wat was de laatste musical waar je heen bent geweest?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Sylvia schreef:

  Dreamgirls heb ik nog niet gezocht, mijn laatste musical was de première van Flashdance geloof ik. Of Jersey Boys, dat ben ik even kwijt. Vrijdag ga ik in ieder geval naar Onder de groene hemel, daar ben ik erg benieuwd naar 🙂

 2. Marijke schreef:

  Volgens mij heb je een hele leuke avond gehad. Ik vond het jammer dat ik niet mee kon, maar gelukkig heb je iemand gevonden. Je foto’s zijn erg leuk geworden’

 3. Tamara schreef:

  Wat fijn dat je het zo naar je zin hebt gehad! Ik ben wel naar een paar musicals geweest jaren geleden, maar on eerlijk te zijn heb ik er niet zoveel mee. Theatershows voor kinderen vind ik dan wel weer leuk! Vorig jaar ben ik met Maxim naar buurman en buurman geweest!

 4. Josan schreef:

  Dreamgirls ken ik van de DVD met Beyoncé en Jennifer Hudson. Mooie film, indrukwekkende stemmen. Ik ben niet zo van (Nederlandstalige) musicals omdat ik de originele liedjes vaak beter vind.

 5. Daantje schreef:

  Ik heb dreamgirls op DVD! Zodoende hoef ik hem niet te zien in het theater 😀 Laatste musical waar ik ben geweest is Wicked geweest…. Of warhorse, maar dat vond ik geen echte musical eigenlijk

 6. Marguerita schreef:

  Klinkt heel gaaf! Ik ben eigenlijk nog nooit bij een musical geweest, moet ik bekennen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.