In Assen vind je het Drents Museum, een provinciaal museum met diverse (tijdelijke) tentoonstellingen variërend van architectuur tot historie. Na een nacht bij de Bonte Wever bezochten we dit museum met de kinderen.
Ik had namelijk gehoord dat ze hier onder andere het grootste poppenhuis hebben en Project Energy dat echt een aanrader is met kinderen. De rest vonden ze inderdaad iets minder interessant. Al vond dochter de tijdelijke Romeinse tentoonstelling wel heel interessant.
Drents Museum Assen

Het museum bestaat uit een collectie van verschillende gebouwen. Je komt binnen via het entreegebouw, dit is het voormalige koetshuis naast het park. Vanaf hier daal je via een trap af naar de garderobe en museumshop onder straatniveau.

Direct aan de nieuwbouwhal vind je in de grote expositiezaal de tijdelijke tentoonstelling “Sterven in schoonheid” met Romeinse voorwerpen. Boven de grote expositiezaal is een dwaaltuin aangelegd, waar je lekker kan dwalen en met planten die er voor zorgen dat er het hele jaar door iets bloeit. Helaas was het weer daar niet heel geschikt voor.


Aan de andere kant van de nieuwbouw gaat een zwevende trap naar boven aan de andere kant van de straat voor de overige vaste tentoonstellingen, deze vind je in het voormalige klooster waarvan je hier en daar nog ziet hoe het er destijds uit zag. Onder andere de Statenzaal is echt bijzonder om te zien. Het was wel een beetje een doolhof en ook echt zoeken naar bijvoorbeeld het Poppenhuis.
Het grootste poppenhuis van Nederland








Dit woonhuis is helemaal ingericht naar het Drenthe van de 18e eeuw, maar in plaats van dat de kinderen met hun ‘handen op de rug’ moeten lopen mogen ze hier overal kijken en aanzitten. 😉 Het is dus eigenlijk een levensgroot poppenhuis, waarbij ze zelf kunnen ervaren hoe het leven er destijds uit zag.
Je komt binnen via de keuken, en bezoekt vervolgens de diverse ruimtes van de voorname familie Van Lier en hun huishoudster die het huis netjes houdt, boodschappen doet, kookt en op de kinderen let. In een aantal ruimtes vertelt ze iets over de familie en het leven destijds.
Een bezoek aan dit huis is een belevenis voor jong en oud: een historische ontmoeting met de wereld van 250 jaar geleden, die je niet snel vergeet!
Codenaam Energy



Dit was ook een heel leuke interactieve tentoonstelling, waarbij de kinderen kennismaken met schone energie en allemaal opdrachtjes en puzzels moeten maken. De kinderen vonden het heel leuk om hier te ‘spelen’ maar waren met 9 en 10 jaar eigenlijk nog net te jong om alle opdrachten ook echt serieus en geconcentreerd te doen om zo de code te kraken. Helaas waren wij er in de laatste week dat deze open was.
Drentse Veenlijken


De prehistorische veenlijken die perfect zijn geconserveerd, zijn topstukken uit de archeologiecollectie van het museum. Naast het meisje van Yde zijn deze mensen tijdens de Bronstijd, IJzertijd en Romeinse tijd in het Drentse veen achtergelaten om verschillende redenen.
Vaak vertonen deze lijken sporen van geweld, wat erop wijst dat de meeste van deze mensen niet zijn verdwaald of verongelukt, maar omgebracht en vervolgens bewust in het veen geplaatst, vermoedelijk als offer aan de goden.
De kinderen vonden dit erg bijzonder en indrukwekkend om te zien, aan de ene kant waren ze erg geïnteresseerd, aan de andere kant vonden ze het toch ook een beetje ‘spannend’. De combinatie met de tijdlijn waarin de geschiedenis van Drenthe werd uitgebeeld van prehistorie tot Middeleeuwen was ook erg bijzonder.
Neo Rauch – Wegzehr

In de voormalige abijdkerk naast het museum vind je de overzichtstentoonstelling Neo Rauch – Wegzehr ligt de focus volledig op het werk van de Duitse kunstenaar Neo Rauch op papier. In totaal omvat de tentoonstelling ongeveer honderd werken op papier die voor het grootste deel nog niet eerder in Nederland getoond zijn.
Unlimited – Zelfportretten

Zelfportretten geven een inkijkje in het hoofd van de kunstenaar. De maker van het schilderij, tekening of beeld is immers ook de geportretteerde. Het Drents Museum verzamelt zowel kunst rond 1900 als hedendaagse figuratieve kunst. Tel je het aantal zelfportretten in deze collecties bij elkaar op, dan kom je al snel op 350 kunstwerken.
Sterven in Schoonheid (Tijdelijke tentoonstelling)

In de grote expositiezaal vind je een grote archeologietentoonstelling over de twee Romeinse steden Pompeï en Herculaneum die in 79 na Chr. bedolven werden door een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Bezoekers staan oog in oog met de schoonheid en kunst waarmee de inwoners zich omringden.
Te zien zijn meer dan honderd archeologische kunstschatten uit het Museo Archeologico Nazionale in Napels en het Parco Archeologico Ercolano in Herculaneum, waaronder de bekende veelkleurige fresco’s en mozaïeken, marmeren en terracotta beelden, prachtige bronzen portretten en fonteinen, en gouden sieraden.
Meer informatie vind je hier.
- Robin Hood Ribhouse: Dé plek voor heerlijk eten en middeleeuwse gezelligheid - 29 september 2023
- Binnenspeeltuin Ballorig Vlissingen - 27 september 2023
- Wel of niet foto’s delen tijdens je vakantie op sociale media - 26 september 2023
Leave a comment