In het oosten van Duitsland is Berlijn een heel populaire stad. Maar een paar uur reizen verder vind je nog een stad die zeer de moeite waard is. Dresden is namelijk een schitterende barokke stad in Oost-Duitsland, tegen de grenzen met Tsjechië en Polen.
Een stad waarbij je misschien denkt: was die niet volledig platgebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog? (tip: film Dresden uit 2006) Inderdaad: bijna niets was ervan over. Net als Rotterdam in ons eigen land is de stad aan het begin van de oorlog gebombardeerd, met vele doden en verwoesting tot gevolg.
Waar Rotterdam direct na de oorlog modern opgebouwd werd en er, volgens de ideeën van toen, geprofiteerd werd van de open ruimtes en mogelijkheden werden benut voor bijvoorbeeld het aanleggen van de metro, bleef Dresden na de oorlog eerst een hele tijd plat.
De verwoesting werd opgeruimd, maar er werd niets mee gedaan en men wist in die periode ook niet goed wat ermee te doen. Pas in de jaren ’70 en ’80 werden er plannen gemaakt en uitgevoerd en werd er besloten de stad zoveel mogelijk in oude staat op te bouwen.
Oude tekeningen en foto’s werden erbij gepakt en jarenlang zijn ze bezig geweest met de opbouw. Als laatste werd in 2004 de beroemde Frauenkirche heropend. Ik vond het dus in juni 2017 tijd geworden om eens een kijkje te nemen en dat is mij erg goed bevallen! Hier dus mijn tips voor deze leuke stad.
Neumarkt
Een wandeling door de Altstadt begin je op de Neumarkt waar je de Frauenkirche vindt. Aan de Neumarkt zie je ook het moderne Kulturpalast en het Johanneum (het oude paleis met het Verkeersmuseum). Het is niet het oudste stukje van Dresden, maar het is wel het middelpunt van de oude stad, de Innere Altstadt.
Frauenkirche
Voor 1945 was Dresden herkenbaar aan de grote koepel van deze monumentale, barokke, protestantse kerk die in 1743 werd voltooid. De koepel stond nog na het bombardement, maar stortte na een paar dagen in toen de stenen afkoelden. De puinhoop bleef tientallen jaren staan als monument voor de dwaasheid van de oorlog. In 1994 werd besloten de kerk te herbouwen. De stenen die nog bruikbaar waren, werden genummerd en opgeslagen.
Puin werd bewerkt tot souvenirs en zo werd geld ingezameld voor de kolossale onderneming. Na een renovatieperiode van ruim tien jaar werd de kerk onthuld, precies op tijd klaar voor de achthonderdste verjaardag van de stad. Het is erg druk in en rond deze kerk, maar neem zeker even een kijkje binnen, want dan zie je een schitterend interieur.
Stedelijk museum voor kunst
Als je vanaf de Neumarkt de Landhausstrasse inloopt, kom je uit bij een paleisachtig gebouw aan de oostkant van de Innere Altstadt. Het is in 1776 gebouwd voor de Standen, een soort parlement van Saksen. Ook de belastingdienst van het keurvorstendom was er ondergebracht.
Het dient nu als stedelijk museum voor kunst en is ook het historisch museum van de stad. In een redelijk moderne opstelling krijg je hier een overzicht van de stadsgeschiedenis en van de ontwikkeling van Dresden als grote industriestad te zien. Op de zolder is een grote zaal gewijd aan het alledaagse leven in de DDR. Ik vond het een bijzonder museum en echt een aanrader als je wat meer wilt weten van de geschiedenis van de stad.
Meer informatie vind je hier.
Rathaus
Als je de Wilsdrufferstrasse oversteekt, kom je in een moderner deel van de stad met veel winkels en restaurantjes. Hier vind je ook het Neues Rathaus dat aan het einde van de 19de eeuw gebouwd is. Dresden was zo gegroeid, dat het stadhuis aan de Altmarkt te klein geworden was. Er kwam een wedstrijd voor het beste ontwerp en architect Roth won en mocht een definitief ontwerp maken. Na het bombardement werd het in modernere stijl herbouwd.
Blikvanger van het gebouw is de Rathaustoren, met zijn 100,30m net iets hoger dan de toren van het Residentieslot en de hoogste van de binnenstad – dankzij het beeld van de Rathausmann dat erop staat. Veel mensen vonden de toren aanvankelijk een lomp geval, maar zijn er inmiddels wel gehecht aan geraakt. Op de toren staan ook 16 beelden die de deugden van een welvarende stad symboliseren. Je kunt met een lift de toren op, waar je een mooi uitzicht hebt op de binnenstad.
Zwinger
De meeste bezoekers gaan rechtstreeks naar het Zwinger in het centrum. Dit imposante architectonische hoogstandje had een ceremoniële functie; tegenwoordig is het een museumcomplex. Het werd gebouwd in de 17de eeuw in opdracht van August de Sterke, de kleurrijkste van de Saksische koningen. De verschillende bouwwerken staan rondom een groot groen plein met vijvers en fonteinen. Het complex wordt door velen beschouwd als een prachtig voorbeeld van de Duitse barokarchitectuur. De schitterende verzameling oude meesters van de stad is hier ook ondergebracht.
Via het Glockenspielpavillion bereik je het Zwinger op de mooiste manier, met een klokkenspel van porselein uit Meissen. In het midden van de linkervleugel staat de Kronentor, met bovenop sculpturen van adelaars die de Poolse kroon bewaken (August heerste ook een tijdje over dit buurland). De Sempergalerie werd in 1847 aangebouwd, maar het gedeelte dat de meeste aandacht trekt, is het Wallpaviljoen, aan de overkant van de binnenplaats, met de prachtige beelden. Ook erg mooi is het verzonken waterkunstwerk waarin stenen nimfen zich vermaken.
In de Gemäldegalerie Alte Meister vind je een prachtige verzameling oude meesters uit heel Europa met bijvoorbeeld Raphael, Giorgione, Titiaan, Vermeer, Rembrandt, Lorrain, El Greco, Cranach en Dürer. Ook hangen er prachtige stadsgezichten van Dresden en Pirna uit de 18de eeuw door Canaletto. Ook de Porzellansammlung is een bezienswaardigheid. Prachtige stukken uit de koninklijke collecties staan opgesteld, uiteraard veel uit Meissen. Voor mij het hoogtepunt van het Zwinger.
Residenz
Vlakbij het Zwinger vind je het Theaterplatz en dat is een imposant plein met een aantal zeer bijzondere gebouwen. Zelfs het bezoekerscentrum is een neogotische tempel en was vroeger een wachthuis. Het operagebouw (Semperoper) is de thuisbasis van zowel de Staatsopera als de Staatskapelle en werd gebouwd door architect Semper en zijn zoon.
Het eerste operahuis van Semper brandde in 1869 af en omdat hij in verband met zijn rol in de revolutie van 1848 uit de stad werd verbannen, liet hij de herbouw ervan over aan zijn zoon. In het schitterende interieur werden onder andere premières van opera´s van Wagner en Strauss opgevoerd. In 1985 werd de reconstructie met aanpassingen aan de moderne tijd voltooid, veertig jaar na de verwoesting.
Aan de overkant van het plein en de opera staat het grote slot met zijn 30m hoge toren, waar de Saksische heersers resideerden tot 1918, het Residenzschloss. De gevel aan de kant van de Schlossstrasse is versierd met een bijzonder fries, gemaakt van tegels uit Meissen met voorstellingen van de troonopvolgers van de achthonderd jaar oude dynastie.
Het paleis is in oude glorie hersteld en herbergt een aantal musea, zoals de Rüstkammer met een grote collectie wapens. Het Neues Grünes Gewölbe met duizelingwekkende verzameling creaties van juweliers en goudsmeden is de grote publiekstrekker. Daar moet je zelfs een tijdslotkaartje voor kopen (juni 2017).
De prachtige Katholische Hofkirche is via een brug bereikbaar vanaf het paleis, zodat de koninklijke familie niet via de straat hoefde. (Als bezoeker kun je er nu gewoon vanaf het plein in). Toen August de Sterke was overgegaan tot het katholieke geloof gaf hij in 1739 opdracht tot de bouw van de kerk, wat in deze protestantse stad voor onrust zorgde. De architect was een Italiaan en hij nam wat landgenoten mee. Zij werden ondergebracht aan de oever van de Elbe, in wat nog steeds het Italiaanse dorp heet.
Tegenover de Hofkirche ligt de Brühlsche Terrasse. Dat is een promenade die in de 18de eeuw door graaf Brühl werd aangelegd over de overbodige versterkingen langs de Elbe en die deel uitmaakte van zijn privétuin. Loop de trap op (met beelden die de jaargetijden voorstellen) en je hebt een prachtig uitzicht over de rivier en de Hofkirche/Residenz. Het is een ook de ideale locatie om uit te rusten of een stukje te lopen en te kijken naar de bootjes en de drukte langs de kade.
Aan de overkant ligt Neustadt, het stadsdeel dat in de 18de eeuw werd gebouwd. Als je iets doorloopt over het terras kom je bij de Galerie Neue Meister waar je schilderijen kunt bewonderen uit de 19de en 20ste eeuw. Vooral Romantiek en Expressionisme staan hier centraal.
Grosser Garten en Zoo
In 1676 gaf de keurvorst opdracht tot de aanleg van een 100ha groot park, met in het hart daarvan een barok lustslot waar regelmatig concerten en evenementen worden gehouden. Direct rond dit Palais ligt een strakke Franse tuin; wat verder weg gaan de rechte lanen over in de kronkelpaadjes van een Engels landschapspark. Er zijn prachtige bloemenperken en mooie bomen te vinden. Bij de Carolavijver kun je roeiboten huren. Een ministoomtrein, de Dresdner Parkeisenbahn, doorkruist het park tussen april en oktober.
Bij een wandeling zie je bovendien een botanische tuin van de universiteit met ruim 10000 verschillende planten uit alle delen van de wereld, een openluchttheater, beelden, fonteinen en een dierentuin! Die dierentuin bestaat al 150 jaar en er zijn vele dieren te vinden. Op maandagen heb je korting!
Meer informatie vind je hier.
Kastelen
In en om Dresden zijn een aantal schitterende kastelen. Er is ook een kortingskaart te krijgen waarmee je voor een vaste prijs al die kastelen kunt bezoeken.
Schloss Moritzburg
Vanuit Dresden-Neustadt kun je met de bus naar Moritzburg. Vanuit daar is het niet ver naar het sprookjeskasteel. je ziet het al van ver weg liggen, dus missen kan niet. Het is een barokkasteel gebouwd in de 16de eeuw voor hertog Moritz. August der Starke liet het uitbreiden tot een barok lustslot met een museum (met allerlei tentoonstellingen) en een wandelpark bij een grote vijver.
Bezoek het kasteel en loop daarna door het park om het kasteel van alle kanten te bekijken en te genieten van het uitzicht. Verderop in het park ligt ook nog een klein kasteeltje (Fasanenschlosschen) dat alleen met gids te bezoeken is. Veel bruidsreportages worden hier gehouden.
Meer informatie vind je hier.
Schloss Pilnitz
De bouw van dit paleis in Chinese imitatiestijl begon in 1720 in opdracht van August de Sterke, die het gebruikte als zomerverblijf. Gasten arriveerden over de rivier vanaf Dresden via de prachtige trap vanaf het water. Ook tegenwoordig kun je met de boot vanuit Dresden naar dit kasteel. Of je pakt “gewoon” de bus. De mooie versieringen van het paleis bevatten enkele van de vroegste Europese chinoiserieën.
Het park is een mengeling van de Franse formele en de Engelse landelijke stijl, en de bijzondere bouwwerken, zoals het Palmenhaus vol met exotische planten, de Orangerie en het Kamelienhaus dat speciaal werd gebouwd om een tweehonderd jaar oude camelia te beschermen, maken een bezoek meer dan waard. Persoonlijk vond ik het ook een oase van rust en het geklater van de grote fontein helpt daar ook goed bij.
Ik was er in de zomer, dus er was niet veel meer in bloei, maar die kastanjes zijn in de lente natuurlijk schitterend en de bloemen die ik zag zijn in de lente natuurlijk nog mooier. In het paleis is het Kunstgewerbemuseum met meubilair, zilver- en houtsnijwerk uit de Middeleeuwen tot de modere tijd. Ook ervaar je hoe vorsten leefden in die tijd.
Meer informatie vind je hier.
Meissen
Met de S-Bahn (een regionale trein) is het niet ver vanaf Dresden naar Meissen, maar je kunt ook met de boot. Natuurlijk is het ook heerlijk om de route op de fiets te doen. Voor extra comfort kun je er natuurlijk voor kiezen om een elektrische fiets te kopen. Deze stad is internationaal vooral zeer beroemd vanwege de productie van porselein, maar er is meer te beleven. Door de prachtige karakteristieke huizen met rode daken in de Altstadt en de Burgberg met het kasteel en de domkerk op de achtergrond, is Meissen misschien wel de best bewaard gebleven kleine stad van Saksen.
Loop over de brug naar de Altstadt, met in het hart de gezellige Markt met zijn statige woonhuizen, de stadsapotheek en het 15de-eeuwse Rathaus. Aan de ene kant van het plein rijst de toren van de Frauenkirche hoog op en vlakbij de kerk bevindt zich de beroemde taveerne, Gasthaus Richter. Sowieso kun je hier kiezen uit zeer veel gezellige terrasjes en restaurantjes.
Iets verderop, langs smalle straten, trappen en steegjes klim je langzaam de heuvel op (of je neemt de lift). Te midden van een aantal gebouwen staat de prachtige gotische Dom van Meissen. De twee torenspitsen werden in de 20ste eeuw toegevoegd, maar het interieur is vrijwel geheel middeleeuws en een bezoek zeker waard.
Voorbij deze Dom is de Albrechtsburg. Deze burg werd tussen 1471 en 1525 gebouwd, met bijzondere elementen als de vakkundig geconstrueerde wenteltrap. Binnen is een leuk museum te bezoeken en even voorbij de Burg heb je een schitterend uitzicht over de Altstadt, de rivier de Elbe en de groene omgeving. Uiteraard is het een must om het Porzellan Manufaktur & Museum te bezoeken. Dat kan met een combikaartje Albrechtsburg.
Sächsische Schweiz
De Sächsische Schweiz is volgens veel mensen één van de mooiste natuurgebieden van Europa. Het grote natuurpark staat vooral bekend om zijn zandsteenbergen, steile kliffen aan de oever van de Elbe en uitgestrekte bossen. Dit natuurpark is favoriet bij zowel klimmers als wandelaars.
Onderdeel van dit gebied is de Bastei, een 195m hoge rotsformatie. Hier zijn veel wandelpaden die naar de uitzichtplatforms leiden. Vanuit Oberrathen kun je met de pont naar Niederrrathen, het dorpje aan de voet van de berg. Het bijzondere aan deze pont is dat deze volledig door natuurkrachten wordt aangedreven. Een bekend onderdeel van de wandelroute is de Basteibrücke, die meerdere rotsen met elkaar verbindt en daarmee een schitterend uitzicht geeft over de omgeving.
Overnachten in Dresden
Hier vind je de leukste hotels voor tijdens je stedentrip; van gezellige boetiekhotelletjes tot luxe moderne hotels met strakke kamers. Natuurlijk gaan we ook voor de voordeligste deals.
Hotel Taschenbergpalais Kempinski Dresden
Dit luxe 5-sterrenhotel ligt in het hart van Dresden en biedt elegante kamers en suites met antieke meubels en moderne voorzieningen. Het hotel heeft ook een spa- en wellnesscentrum en een gastronomisch restaurant.
Meer informatie vind je hier.
Hilton Dresden
Dit moderne 5-sterrenhotel ligt aan de oevers van de rivier de Elbe in het hart van Dresden en biedt comfortabele kamers en suites met uitzicht op de stad. Het hotel heeft ook een overdekt zwembad, een fitnesscentrum en een restaurant met regionale gerechten.
Meer informatie vind je hier.
Steigenberger Hotel de Saxe
Dit elegante 4-sterrenhotel ligt in het hart van Dresden, op slechts enkele minuten lopen van de beroemde Zwinger en de Frauenkirche. De kamers zijn stijlvol ingericht en bieden alle moderne gemakken. Het hotel heeft ook een fitnesscentrum en een restaurant met regionale gerechten.
Meer informatie vind je hier.
NH Collection Dresden Altmarkt
Dit moderne 4-sterrenhotel ligt in het centrum van Dresden, op slechts enkele minuten lopen van de beroemde Altmarkt en de Frauenkirche. De kamers zijn stijlvol ingericht en bieden alle moderne gemakken. Het hotel heeft ook een fitnesscentrum en een restaurant met regionale gerechten.
Meer informatie vind je hier.
Aparthotel am Zwinger
Dit moderne 3-sterrenhotel ligt op slechts enkele minuten lopen van de beroemde Zwinger en de Frauenkirche in Dresden. De kamers zijn modern ingericht en bieden een kitchenette en een zithoek. Het hotel heeft ook een fitnessruimte en een sauna.
Meer informatie vind je hier.
- Weimar Goethe; Bezienswaardigheden & Activiteiten - 30 augustus 2024
- Madrid Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - 10 juli 2024
- Tweede Wereldoorlog; interessante monumenten en musea in Nederland - 1 november 2022
Leave a comment