Skip to Content

10 Tips voor het maken van adembenemende foto’s met een drone

10 Tips voor het maken van adembenemende foto’s met een drone

Met de opkomst van drones is het maken van foto’s vanaf een hoogte gemakkelijker dan ooit, je hoeft geen toren meer te beklimmen of een helikopter te huren. Hierdoor kun je op nieuwe en unieke manieren foto’s maken van landschappen, gebouwen, evenementen en nog veel meer. Zo was ik vorig jaar in Finland en had iemand een drone mee waar echt mooie beelden mee zijn geschoten; zowel op het water als op de bergen toen we een groep wilde rendieren tegenkwamen en deze vanaf boven gefilmd kon worden. Sindsdien hebben we dus zelf ook een drone. 😉

Of je nu een semi-professionele fotograaf bent of gewoon als amateur op zoek bent naar een leuke manier om foto’s te maken, deze tips helpen je op weg naar het maken van adembenemende foto’s met je drone.

Check of je een vergunning nodig hebt

Om een drone te mogen besturen heb je in principe een vergunning nodig als drone-piloot. Echter zijn er een aantal uitzonderingen op; bepaalde drones zijn vrijgesteld van deze vergunning zoals de DJI Mini 2 Je mag alleen met een drone vliegen, zwaarder dan 250 gram, als je een vliegbewijs hebt. Voor sommige vluchten heb je zelfs een aanvullend vaardigheidsbewijs nodig. De vliegbewijzen zijn geldig in alle landen van de Europese Unie.

Kies de juiste locatie

Het vinden van de juiste locatie is één van de belangrijkste aspecten van het maken van geweldige foto’s met een drone. Kies een plek met veel visuele interessante elementen, zoals bijvoorbeeld bergen, meren of gebouwen.

Let hierbij ook op de lokale regels; je mag namelijk niet zomaar overal vliegen met een drone. Zo mag dat nooit binnen een straal vanaf een vliegveld, maar ook niet bij steden of over privéterrein. In het buitenland zijn er ook gebieden waar je absoluut niet mag vliegen.

Maak gebruik van goed weer

Een heldere dag met weinig bewolking is het beste moment om foto’s te maken met een drone. Dit zorgt voor mooie, heldere foto’s met veel contrast. Als er teveel wind staat is het ook niet handig om te gaan vliegen met een drone, zeker niet als dit een lichtgewicht drone is.

Experimenteer met de juiste instellingen

Zorg ervoor dat je de juiste instellingen op je drone hebt staan, zoals de resolutie en de sluitertijd. Hoe hoger de resolutie, hoe meer detail je op de foto kunt zien. Durf hier ook mee te experimenteren om ervaring op te doen.

Probeer verschillende hoogtes

Probeer verschillende hoogtes uit om de juiste balans te vinden tussen landschap en detail en experimenteer met wisselend perspectief. Een hogere hoogte geeft je een groter overzicht, terwijl een lagere hoogte meer detail laat zien. Of juist diepte in een foto te creëren.

Gebruik de juiste verlichting

Maak gebruik van de juiste verlichting om het onderwerp op een natuurlijke manier te belichten. Gebruik bijvoorbeeld de zonsopgang of zonsondergang om dramatische effecten te creëren.

Maak gebruik van de automatische piloot

Daarnaast heeft iedere drone andere features waar je gebruik van kan maken om de beste beelden te maken. Zo kun je gebruik maken van een automatische piloot om bepaalde bewegingen te maken, zoals bijvoorbeeld een rondom een object of het volgen van een specifiek onderwerp.

Nabewerken van de foto’s

Er zijn veel verschillende soorten software beschikbaar die je kunt gebruiken om de kwaliteit van je foto’s te verbeteren. Maak gebruik van beeldbewerkingssoftware om kleuren en contrast aan te passen en om eventuele onvolkomenheden weg te werken.

Oefen en experimenteer

Het maken van geweldige foto’s met een drone komt met de tijd en oefening. Blijf oefenen en experimenteren om steeds beter te worden en om nieuwe manieren te vinden om foto’s te maken.

Begin je net met het vliegen met drones dan kun je bijvoorbeeld eerst oefenen in de woonkamer zodat je geen last hebt van de wind en je kunt oefenen met het besturen van de drone. Je kunt oefenen met het vliegen langs obstakels, maar ook het draaien van de camera en hoe je foto’s kunt maken.

Vervolgens kun je buiten aan de slag om foto’s te maken op windstille dagen en een omgeving waar dat is toegestaan. Als je daar vertrouwd mee bent wordt het ook makkelijker op vakantie om foto’s te maken.

Tot slot: Deze 10 tips zijn slechts het begin van wat er mogelijk is met het maken van foto’s met een drone. Door je locatie, weer, instellingen, verlichting en perspectieven te variëren, kun je unieke en adembenemende foto’s en filmpjes maken. Dus, pak je drone en ga aan de slag!

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.