Skip to Content

Dubrovnik stedentrip romantisch weekendje weg

Dubrovnik stedentrip romantisch weekendje weg

Daar zit ik dan in Dubrovnik, Kroatië achter mijn laptop te bedenken of ik nu ga beginnen aan mijn blog of toch dat boek ga uitlezen waar ik aan begonnen ben. Ik tuur over mijn laptop en het boek ziet er wel erg aantrekkelijk uit. “Wat zal ik doen? Het is wel erg lekker om het boek uit te lezen, omdat het me ook weer terugbrengt naar het lange wekend weg wat ik heb mogen beleven.”

Ik ben vier dagen niet aan het bloggen geweest en dat merk je meteen. Ik typ aanhalingstekens om iets wat ik niet heb gezegd, maar wat juist gedachtes zijn. Nou, dat wordt wat met deze blog. Zet je schrap. Iets wat ik ook heb moeten doen als het vliegtuig een aanloopt neemt en Gas geeft. Ja gas, met hoofdletter G. Zoef!

Romantisch weekend weg met partner

Met de benen in mijn nek wacht ik op het fluitje. Het duurt lang. Nog langer duurt het voordat het kwartje valt dat ik dit keer in het vliegtuig zit. Geen fluitje van de conducteur, maar een instructie van het cabinepersoneel. Even schakelen van trein naar vliegtuig dus.  We zijn vandaag precies 5486 dagen bij elkaar. Een mooi rond jubileumgetal om te vieren.

Ik zwaai naar de man vijftien rijen voor mij. We hebben de €16,- euro bespaard, maar dit betekent dat we niet naast elkaar zitten. We blijven toch Hollandse knieperds en besteden ons geld liever aan een terrasje in de oude stad van Dubrovnik. Oh wacht, ik moet opletten en switchen naar vliegtuigmodus. “Do kasnije!“ Je kunt nu de vertaalmachine aanzetten op Google of doorlezen naar de vertaling door de Anitavertaalmachine, het betekent: tot straks!

Vliegen met kinderen

Twee maanden geleden zaten wij met onze kroost voor het eerst in het vliegtuig naar Spanje inclusief een jongetjesdreumes van één jaar en twee maanden oud. De airco in het vliegtuig draaide op volle toeren. Maar mijn oksels draaiden ook op volle toeren. Onze jongste gilde op zijn allerhardst, vraag maar aan onze medereizigers. Rozijntjes, boekjes, knuffels en het verstoppen van speelgoed onder onze handen zijn allemaal ingezet. Wat kan tweeënhalf uur dan lang duren.

Het vliegtuig landt in Alicante. En terwijl de mensen om ons heen applaudisseerden voor de piloot, omdat hij het vliegtuig veilig heeft weten te landen, namen wij dit applaus ter harte, omdat we de vliegreis hadden overleefd. In de bus van Schiphol naar de parkeerplaats heeft meneer het opgegeven en valt in slaap in de buggy. Met dat aanzicht maakt mijn hart een sprongetje en alles is in één klap vergeten. Wat is dat toch met slapende kinderen en kinderliefde?

Op vakantie zonder kinderen?

Na een dreumesloze vliegreis zet ik mijn voeten voor het eerst in mijn leven op Kroatische bodem. En meteen komen de tranen. Ik ben zo ver weg van mijn drie kinderen. Ik mis ze. Waarom wilde ik ook alweer weg met mijn man? Mijn echtgenoot ziet mijn trillipje en slaat een arm om mij heen. We lopen door naar de paspoortcontrole van Dubrovnik. Op naar onze citytrip van drie dagen, wij bofkonten. Na de komst van onze eerste spruit zeven jaar geleden zijn we niet langer dan één nacht weggeweest met zijn tweeën. Tijd voor wat achterstallig onderhoud uitvoeren aan onze relatie.

We lopen het vliegveld uit en zien een oud mannetje staan met “Anita Schokker” op zijn papiertje. Miroslav is de verhuurder van ons appartement (een echte aanrader via Airbnb) en komt ons ook ophalen van het vliegveld. Wat een luxe. Eenmaal in het appartement kleed ik mij snel om. Het verschil van tien graden Celsius roept om een korte broek.

Historisch centrum van Dubrovnik

Dubrovnik stedentrip romantisch weekendje weg - Reisliefde

We lopen direct op onze flipflops naar de oude stad van Dubrovnik. Het is een wandeling van twintig minuten bergafwaarts. Wanneer we onder de Pile doorlopen, waan je je in een andere wereld. Wat is dit prachtig. Oude straatjes, prachtige stenen, trappen omhoog door een smal straatje met de was boven je hoofd wat je alleen maar vanuit films kent.

Game of Thrones

Als fervent liefhebber van The Game of Thrones is dit de stad die je gezien moet hebben. Er zijn hier zoveel scènes opgenomen. Ik voel me Cercei Lannister als ik door de stad loop. Een half uur later ben ik Sansa Stark die het huwelijk moet aangaan met Joffry Lannister tegen haar wil in. Er zijn gidsen te boeken die je door de stad rondleiden met foto’s van de scènes. Voordat je deze stad gaat bezoeken is het noodzakelijk om The Game of Thrones te kijken. En eigenlijk vind ik dat sowieso noodzakelijk in de opvoeding ?

Tip: Langs de hele kust vindt je schitterende forten. Zo ook in de omgeving van Split het Kliss Fortress.

Zonsondergang op de boulevard

Dubrovnik stedentrip romantisch weekendje weg - Reisliefde

Een paar uur later bungelen vier beentjes over de kade. We aanschouwen de zonsondergang en zien ouders naast ons zitten waarvan de kinderen verwonderd kijken naar dit natuurverschijnsel. Mooi om te zien hoe blij kinderen kunnen worden van iets wat voor ons zo normaal is geworden. We lopen over de boulevard weer terug naar de binnenstad en pakken een terras. Het is eind augustus nog heerlijk warm in de avond en er zijn genoeg toeristen te zien. Engelsen in een tenue van Manchester United en Aziaten lopen vol trots langs met een fototoestel op hun buik hangend. Fijn dat dit stereotype even wordt bevestigd.

De volgende dag kopen we een dagticket bij de plaatselijke VVV. Je kunt kiezen voor één, drie of zeven dagen. Met dit ticket kun je veel bezienswaardigheden bekijken. Zoals: de City Wall, Rector’s Palace, het Lovrijnactfort en nog veel meer. Daarnaast krijg je er een buskaart bij waarmee je de hele dag gratis mag reizen binnen Dubrovnik. Een aanrader met al die trappen.

De City Wall

Dubrovnik stedentrip romantisch weekendje weg - Reisliefde

We begonnen de ochtend vroeg met de City Wall. Het kan erg warm worden in Dubrovnik en er is weinig schaduw op de muren. Het is prachtig om een rondje te lopen over deze muren. Het uitzicht is waanzinnig en op elk punt weer anders. De muur is druk, iedereen wil een rondje lopen. Zelfs gezinnen met een buggy.

Onze jongste spruit zit ook nog in een buggy en ik zou deze stad niet aanraden voor een jong gezin. Er zijn ontelbaar veel trappen en heuvels. Maar mocht je fan zijn van de zin: “Ik ben moe, ik kan niet meer” of het heerlijk vindt om de buggy bij elke trap op te tillen of gebruik maken van een draagzak. Ja, dan is dit zeker de stad voor jou en jouw gezin.

Cultuur: Onnofriofontein

Dubrovnik stedentrip romantisch weekendje weg - Reisliefde

Na deze mooie City Wall te hebben overwonnen komen we aan bij de Onnofriofontein. Een te gekke oude fontein waar je heerlijk water over je armen kunt laten stromen en je flesje kunt vullen met koel water. Het is gewoon drinkwater! Heel welkom.

Lovrijnactfort

We zetten onze tour voort naar Lovrijnactfort. Een plek waar (alweer) veel scènes zijn opgenomen van The Game of Thrones. Het is grappig om te zien dat je sommige delen echt herkent. Anderen weer wat minder, maar ik heb ook het gen meegekregen dat ik zo een aflevering nog een keer kan zien en er dan in de laatste minuut erachter komen dat ik deze serie al ken. En helaas is dat niet gelogen. Voor mij dus af en toe een verfrissing nodig van de grote “Game of Thrones”-fan des huizes.

Rector’s Palace

Vervolgens lopen we richting Rector’s Palace. Een museum met een stoel in een glazen hokje waarmee je gedragen kunt worden, het bed van een prinses en mooie kasten. Niet echt een museum waarvan ik ondersteboven raak. Maar hé, ik kan het wel weer afvinken op mijn dagticket.

Adriatische zee

Dubrovnik stedentrip romantisch weekendje weg - Reisliefde

Een uur later dobberen we op de Adriatische Zee. De temperatuur is heerlijk. Afkoelen na een dagje in Dubrovnik is noodzakelijk. De kiezelstranden doen wat pijn aan de voeten, maar eigenlijk is dat een luxe probleem. Want wanneer ik op mijn rug om mij heen staar ben ik omringd door een prachtige rotspartij van wel 30 meter hoog. Adembenemend. Plons!!! Ik schrik op en kijk om mij heen. Gut, mijn man is weer terug in zijn kinderjaren en vindt het leuk om een bommetje te doen.

Shoppen

Dubrovnik stedentrip romantisch weekendje weg - Reisliefde

In de avond word ik weer verliefd. Nee, niet zoetsappig op mijn man maar op een lederen tas. Prachtig handgemaakt en 0,01% kans dat ik deze ook tegen ga komen in mijn dorpje. Een schattig winkeltje met lederen schoenen en tassen. Deze stad is niet echt een winkelstad te noemen. Af en toe zitten er pareltjes tussen.

Captain Candy is geen pareltje, maar een te grappige winkel met allerlei snoep. Supergrote bananen met megaveel suiker. Wanneer ik op het terras zit en iemand met een witte papieren zak voorbij zie lopen dan weet ik wel hoe laat het is. Die meneer slaat een reuzeworm achterover.

Dubrovnik stedentrip romantisch weekendje weg - Reisliefde

Stiekem heb ik tussen het schrijven door mijn boek uitgelezen. Maar daar heeft u helemaal niets van gemerkt. Het voordeel van bloggen in plaats van vloggen. Hmm…niet zo handig om dit nu te verklappen. Nu staat het zwart op wit en kan ik niet meer terug.


Overnachten in Dubrovnik

Of je nu op zoek bent naar een fijn hotel, appartement of een vakantiehuis om met kinderen te overnachten maar dan wel met de nodige privacy. Of ben je meer van het kamperen en ben je op zoek naar een kampeerplek voor je camper, caravan of tent.

Hotel Excelsior Dubrovnik

Dit luxueuze hotel ligt op een prachtige locatie aan de kust en biedt een adembenemend uitzicht op de Adriatische Zee. Het heeft een eigen strand, een spa- en wellnesscentrum en een overloopzwembad. De kamers zijn stijlvol en comfortabel ingericht.

Meer informatie vind je hier.

Villa Dubrovnik

Dit exclusieve hotel ligt in een rustige omgeving op slechts enkele minuten lopen van de oude binnenstad van Dubrovnik. De kamers zijn ruim en elegant ingericht en bieden een prachtig uitzicht op de Adriatische Zee. Het hotel beschikt over een privéstrand, een zwembad en een spa- en wellnesscentrum.

Meer informatie vind je hier.

Hotel Bellevue Dubrovnik

Dit stijlvolle hotel ligt op een klif met uitzicht op de Adriatische Zee, op ongeveer 15 minuten lopen van de oude binnenstad van Dubrovnik. De kamers zijn ruim en modern ingericht, en bieden een spectaculair uitzicht op de zee en de omliggende eilanden. Het hotel heeft ook een spa- en wellnesscentrum en een eigen strand.

Meer informatie vind je hier.

Hotel Kompas Dubrovnik

Dit moderne hotel ligt op een rustige locatie op slechts enkele minuten lopen van het strand en op 15 minuten rijden van de oude binnenstad van Dubrovnik. De kamers zijn licht en comfortabel ingericht, en sommige bieden een prachtig uitzicht op de zee. Het hotel heeft ook een spa- en wellnesscentrum en een buitenzwembad.

Meer informatie vind je hier.

Hotel Rixos Libertas Dubrovnik

Dit moderne hotel ligt aan de kust op ongeveer 15 minuten lopen van de oude binnenstad van Dubrovnik. De kamers zijn ruim en licht, en sommige bieden een prachtig uitzicht op de zee en de oude stad. Het hotel heeft ook een spa- en wellnesscentrum, een binnenzwembad en een privéstrand.

Meer informatie vind je hier.

Redactie Reis-liefde
Laatste berichten van Redactie Reis-liefde (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.