Skip to Content

Duisburg met kinderen; uitjes en bezienswaardigheden

Duisburg met kinderen; uitjes en bezienswaardigheden

Duisburg, gelegen aan de oevers van de Rijn, is een stad vol verrassingen en biedt een schat aan bezienswaardigheden en attracties. Met zijn rijke industriële geschiedenis, bruisende cultuur en prachtige natuurlijke omgeving heeft Duisburg voor elk wat wils.

Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, kunst, architectuur of gewoon wilt genieten van de lokale sfeer, Duisburg zal je zeker niet teleurstellen. In dit artikel nemen we je mee op een reis langs enkele van de meest opmerkelijke bezienswaardigheden in Duisburg.

Centrum Duisburg

Een bezoek aan de binnenstad van Duisburg mag niet ontbreken. Hier vind je een mix van historische architectuur, levendige winkelstraten en gezellige pleinen. Breng een bezoek aan de imposante Salvatorkerk, verken de levendige markt op het König-Heinrich-plein of geniet van een drankje op één van de terrassen aan de Königstrasse. De binnenstad van Duisburg heeft een charmante sfeer en biedt talloze mogelijkheden om te winkelen, te dineren en te ontspannen.

Kerken Duisburg

De Salvatorkerk is een indrukwekkend gotisch bouwwerk dat tussen 1415 en 1513 werd gebouwd. Deze kerk, gelegen in Duisburg, is een prachtig voorbeeld van de gotische architectuur met zijn kenmerkende spitsbogen en hoge gewelven. De kerk heeft een imposante uitstraling en trekt jaarlijks vele bezoekers die onder de indruk zijn van zijn schoonheid en historische betekenis.

Een andere interessante kerk in Duisburg is de laatgotische kerk in het stadsdeel Hamborn. Deze kerk valt op door zijn toren in romaanse stijl, wat een interessante combinatie van architecturale elementen oplevert. De laatgotische details van de kerk zijn prachtig bewaard gebleven en tonen het vakmanschap van die tijd. Het interieur van de kerk is even fascinerend, met zijn gewelfde plafonds en gedetailleerde decoraties.

In het stadsdeel Mündelheim bevindt zich een laatromaanse kerk die dateert uit de 13e eeuw. Deze kerk is één van de oudste bouwwerken in Duisburg en heeft een charmante, rustieke uitstraling. De laatromaanse architectuur kenmerkt zich door zijn eenvoud en robuustheid, en de kerk in Mündelheim is daar een uitstekend voorbeeld van. Het interieur van de kerk ademt een sfeer van geschiedenis en biedt bezoekers een glimp van het religieuze en culturele leven in die tijd.

Innenhafen

De Innenhafen, het voormalige binnenhavengebied van Duisburg, is nu een levendige wijk vol met trendy restaurants, gezellige cafés en moderne architectuur. Maak een wandeling langs de promenade, bewonder de prachtige jachten en historische schepen in de haven, of geniet van een heerlijke maaltijd met uitzicht op het water. De Innenhafen is de ideale plek om te ontspannen en te genieten van de charmante sfeer van Duisburg.

Binnenschifffahrt museum

Het Museum der Deutschen Binnenschifffahrt is een fascinerend museum dat de geschiedenis en ontwikkeling van de Duitse binnenvaart belicht. Gelegen in een historisch gebouw aan de oever van de Rijn, biedt het museum een diepgaand inzicht in de rol van de binnenvaart in de handel en het transport in Duitsland. Bezoekers kunnen historische scheepsmodellen, navigatie-instrumenten, scheepsuitrusting en andere artefacten verkennen die de evolutie van de binnenvaart weergeven.

Interactieve displays en multimedia-presentaties brengen de geschiedenis tot leven en bieden een boeiende leerervaring voor bezoekers van alle leeftijden. Het Museum der Deutschen Binnenschifffahrt is een unieke bestemming waar bezoekers kunnen ontdekken hoe de binnenvaart een cruciale rol heeft gespeeld in de economische ontwikkeling van Duitsland.

Lehmbruck-Museum

Het Lehmbruck-Museum is een opmerkelijk kunstmuseum gelegen in Duisburg. Het museum is vernoemd naar de beroemde Duitse beeldhouwer Wilhelm Lehmbruck en is gewijd aan moderne beeldhouwkunst en moderne kunststromingen. Het museum herbergt een uitgebreide collectie van Lehmbruck’s eigen werken, evenals werken van andere prominente kunstenaars uit de 20e en 21e eeuw.

Bezoekers kunnen genieten van sculpturen, schilderijen, grafische kunst en installaties die een breed scala aan artistieke expressie vertegenwoordigen. Het Lehmbruck-Museum is een plek waar kunstliefhebbers kunnen dwalen door de galerijen en zich laten inspireren door de creativiteit en emotie die in de kunstwerken tot uiting komen.

Museum Küppersmühle

Voor liefhebbers van moderne kunst is een bezoek aan het Museum Küppersmühle een must. Dit gerenommeerde museum, gelegen in een voormalige graanmolen, herbergt een uitgebreide collectie van hedendaagse kunstwerken, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken en installaties. Laat je inspireren door werken van kunstenaars als Andy Warhol, Gerhard Richter en Joseph Beuys, terwijl je door de zalen van dit prachtige museum dwaalt.

Cubus Kunsthalle

De Cubus Kunsthalle is een hedendaagse kunstgalerie en cultureel centrum in Duisburg. Het opvallende architectonische ontwerp van het gebouw trekt meteen de aandacht van bezoekers. Binnenin biedt de Cubus Kunsthalle een platform voor de presentatie van diverse tentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars, zowel nationaal als internationaal.

Bezoekers kunnen genieten van een verscheidenheid aan artistieke disciplines, waaronder schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, videokunst en installaties. De galerie biedt ook ruimte voor artistieke evenementen, lezingen en performances, waardoor het een levendige ontmoetingsplaats is voor kunstenaars en kunstliefhebbers.

Duisburg Zoo

Duisburg Zoo - Reis-liefde.nl
Duisburg Zoo - Reis-liefde.nl
Duisburg Zoo - Reis-liefde.nl

De Duisburger Zoo is één van de oudste en grootste dierentuinen van Duitsland, toch is het in vergelijking met Nederlandse parken wat compacter en ben je hier ongeveer een half dagje kwijt. Verken de uitgestrekte paden, bewonder een breed scala aan diersoorten, waaronder zeldzame en bedreigde dieren, en geniet van educatieve presentaties en voederdemonstraties.

De dierentuin heeft een aantal prachtige thematische gebieden, zoals de koala’s in het “Australische bushland” en de Afrikaanse Savanne. Het hoogtepunt volgens de kinderen was echter het nieuwere Delfinarium in de vorm van een theater waarin demonstraties worden gegeven.

Landschaftspark Duisburg-Nord

Een absolute must-see in Duisburg is het Landschaftspark Duisburg-Nord, een voormalige staalfabriek die is omgetoverd tot een uniek park en cultureel centrum. Dit indrukwekkende industriële monument biedt adembenemende vergezichten, prachtige tuinen en talloze recreatieve activiteiten.

Bezoekers kunnen de iconische hoogovens verkennen, genieten van concerten en theatervoorstellingen in de openluchtarena, of zelfs gaan duiken in de oude gashouder. Het Landschaftspark Duisburg-Nord is een plek waar geschiedenis, kunst en natuur samenkomen.

Landschaftspark Duisburg-Süd

Naast het Landschaftspark Duisburg-Nord is er ook het Landschaftspark Duisburg-Süd, een groen paradijs in het zuiden van de stad. Dit uitgestrekte park biedt prachtige wandel- en fietspaden, weelderige bossen en schilderachtige meren. Het is de ideale plek om te ontspannen, te picknicken en te genieten van de natuurlijke schoonheid van Duisburg.

Tiger and Turtle – Magic Mountain

Tiger & Turtle achtbaan op de Magic Mountain - Reis-liefde.nl
Tiger & Turtle achtbaan op de Magic Mountain - Reis-liefde.nl

Voor een unieke en interactieve kunstervaring moet je zeker een bezoek brengen aan Tiger and Turtle – Magic Mountain. Deze sculptuur, gelegen op een voormalige kolenmijnafvalberg, is een achtbaanachtige loopbrug die bezoekers de mogelijkheid biedt om te wandelen en te genieten van panoramische uitzichten over de stad. Het is een fascinerende mix van kunst, architectuur en avontuur.

Geschiedenis

Duisburg is een stad met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de ijzertijd. Het gebied werd al bewoond in die periode, zoals blijkt uit de grafheuvel in het stadsdeel Wedau. Tijdens het Romeinse Rijk vormde de Rijn de grens en oefenden de Romeinen ook invloed uit ten oosten van de rivier. In de middeleeuwen kwamen de Franken in bezit van het Rijngebied, en Duisburg werd een belangrijke Frankische nederzetting.

In de 10e eeuw groeide Duisburg dankzij haar gunstige ligging uit tot een bloeiende handelsstad. De stad was lid van de Hanze en trok handelaren aan. Echter, door veranderingen in de loop van de Rijn verloor Duisburg haar directe toegang tot de rivier en raakte de haven verzand. De stad kreeg bekendheid als wetenschapsstad dankzij onder andere de cartograaf Gerardus Mercator.

In de 17e eeuw kwam Duisburg onder Pruisisch bewind. De stad begon zich te ontwikkelen tot een industriestad, met opkomende sectoren zoals tabak, textiel en later de ijzer- en staalindustrie. In de 19e eeuw werden de eerste kolenmijnen geopend, waardoor de stad een belangrijk centrum voor de staalproductie werd. Duisburg groeide uit tot de grootste binnenhaven van Europa en speelde een cruciale rol in de industrie.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Duisburg zwaar gebombardeerd, waarbij veel van de industrie en woningen werden verwoest. Na de oorlog herstelde de stad zich en werd opnieuw een belangrijk industrie- en havengebied. De haven van Duisburg groeide uit tot de grootste binnenhaven ter wereld.

In de late 20e eeuw daalde de industriële activiteit door verplaatsing van productie naar lagelonenlanden, en de laatste kolenmijn werd in 2008 gesloten. Niettemin transformeerde Duisburg zich tot een belangrijk logistiek knooppunt, met een focus op goederenoverslag. De stad speelt nu een belangrijke rol in het transport en heeft zelfs treinverbindingen van en naar China als onderdeel van de Nieuwe Zijderoute.

Duisburg heeft zich door de eeuwen heen ontwikkeld van een historische nederzetting tot een moderne stad met een diverse economie en een bloeiende logistieke sector. De stad blijft een fascinerende bestemming met een mix van historische bezienswaardigheden, culturele attracties en industriële charme.

Meer tips en informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.