Skip to Content

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden

Ons buurland Duitsland is een groot land en zit vol met allemaal pareltjes om te bezoeken; bekend en onbekend. Van grote steden en moderne architectuur tot eeuwenoude bouwwerken of prachtige natuurgebieden. Of je nu net de grens over gaat voor een weekendje weg, of op vakantie richting het Beierse Woud of een stedentrip in de omgeving van de hoofdstad Berlijn. Hieronder vind je een lijst van de meest ultieme uitjes en bezienswaardigheden!

Inhoudsopgave verberg

Baden-Württemberg

Baden Baden; warmwaterbronnen

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Baden-Baden ligt in het Zwarte Woud en is de perfecte plek om tot rust te komen. Deze stad staat vooral bekend als kuurstad. In de Romeinse tijd waren hier al warmwaterbronnen te vinden, waarbij de temperaturen opliepen tot wel bijna 70 graden. Laten werden de bronnen verwoest tot het einde van de middeleeuwen. Sinds de 19e eeuw is het heel bekend geworden en zijn er diverse badhotels gebouwd met thermaalbad. De stad heeft echter nog veel meer te bieden. Zo is de Trinkhalle een bezienswaardigheid, de ruïnes van een oud Romeins badhuis, verder is er een mooie renbaan in deze stad. Iets verder weg ligt het Neues Schloss.

Bisingen; Hohenzollern kasteel

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Burg Hohenzollern ligt op een 855 meter hoge berg, die in de volksmond Zollernberg wordt genoemd. Doordat de berg erg hoog is, is er een prachtig panoramisch uitzicht op het hele bos en de vele dorpjes die er in de buurt liggen. Dit was het kasteel van het vorstengeslacht Hohenzollern en is nog steeds eigendom van de familie. Het oorspronkelijke, middeleeuwse kasteel, dat in het jaar 1267 voor het eerst schriftelijk vermeld werd, maar waarschijnlijk al in de 11e eeuw was gebouwd, is geopend voor bezoekers en geldt als belangrijk monument, mede dankzij het authentiek bewaarde interieur.

Blaubeuren; Blautopf

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

In Blaubeuren (Baden-Württemerg) bevindt zich de Blautopf, de 21 meter diepe bron van de rivier Blau en een uniek fenomeen in Duitsland. Uit een enorm onderaards holensysteem borrelt een opvallend blauwgekleurd water omhoog in het bronbekken, waaraan de Alte Hammerschmiede watermolen ligt. Het is daarmee één van de diepste en grootste bronnen in Duitsland. Het water in dit kleine meertje is zó blauw, dat je bijna niet gelooft dat het echt is.

Breisach

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

In de regio Baden-Wurttemberg tegen de Franse grens aan, ligt het dorpje Breisach am Rhein. Dit dorp behoort tot de mooiste dorpen van Duitsland met name de prachtige kerk die hoog boven het dorp ligt zorgt voor een mooie aanblik. De Sint Stephansdom staat bovenop de Münsterberg. Tegenover deze berg ligt de Eckartsberg waar nu nog de resten van een voormalig fort te vinden zijn. Dit is ook één van de populairste wijnregio’s van Duitsland. Dit heeft voornamelijk te maken met het warme klimaat dat er in dit deel van Duitsland heerst.

Bodensee

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

De Bodensee is het grootste meer van Duitsland en ligt in het zuiden. Het is een populaire vakantiebestemming met charmante stadjes, watersportmogelijkheden, wijngaarden, palmbomen aan de oeverpromenades en Alpentoppen. Het unieke aan de Bodensee is dat het meer in maar liefst drie landen ligt: Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Steden aan het meer zijn onder andere: Bregenz, Friedrichshafen en Konstanz. Ook het bloemeneiland Mainau en het idylissche Lindau zijn de moeite waard.

Esslingen am Neckar; rivierstad met prachtige burcht

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Ingebed in het dal van de Neckar en omgeven door wijnbergen ligt de voormalige vrije Rijksstad Esslingen am Neckar. De stad kan bogen op een meer dan 1200-jarige historie en heeft een middeleeuws stadscentrum. De sfeervolle Altstadt vormt een bruisende combinatie van kanalen en geplaveide steegjes met honderden historische gebouwen en vakwerkhuizen. Bezienswaardigheden zijn o.a. het 13e-eeuwse Schelztorturm en de Wolfstorturm. Hoog boven het toeristische centrum staat de Esslinger Burg, vanwaar je prachtig uitzicht op de stad en de wijnvelden hebt.

Freiburg im Breisgau; poort naar het Zwarte Woud

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Freiburg im Breisgau is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan het Zwarte Woud. De stad ligt op de grens met Zwitserland en de bergen zijn hier een stuk hoger. Er is een prachtige historische binnenstad dat volledig voetgangerszone is. Op het plein Münsterplatz staat de beroemde kathedraal van Freiburg, de Munster van Freiburg. Rondom het plein staan middeleeuwse huizen. Aan de rand van Freiburg ligt de Schlossberg, je komt hier met een kabelbaan en je vindt hier een restaurant met een prachtig uitzicht over de stad.

Kostanz; grootste stad aan de Bodensee

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Kostanz is de grootste stad aan het Bodenmeer en is de moeite waard vanwege de unieke vergezichten op de Alpen, het prachtige historische centrum en de vele outdoormogelijkheden in de omgeving. In de zomer heerst er een bijna mediterraan klimaat. Op de linkeroever bevindt zich het oude gedeelte van de stad met nauwe straatjes die worden omlijst door middeleeuwse gebouwen en de kathedraal. Je kan hier ook zwemmen in het openluchtbad of wandelen over de promenade.

Heidelberg; Schloss Heidelberg

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Heidelberg ligt aan de rivier de Neckar, een zijarm van de Rijn. De stad is een charmante, oude, barokke stad met schilderachtige huizen en smalle, middeleeuwse straatjes rondom de Marktplatz. Schloss Heidelberg is één van de beroemdste ruïnes in Duitsland en hét symbool van de stad Heidelberg. Je komt hier met een kabelbaan. Het kasteel werd vernietigd in de Negenjarige Oorlog. In de kelder van het kasteel bevindt zich het Heidelberger Vat, een groot wijnvat van 219.000 liter. Het Kasteel van Heidelberg is een aaneenschakeling van gotische en renaissance gebouwen, tuinen, torens en musea. De universiteit uit 1386 is één van de oudste van Europa.

Karlsruhe; Duitse stad met de beste leefkwaliteit

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Deze stad is een stad waar het weer goed is, de sfeer gezellig en de historie rijk. De Duitse stad is niet voor niets uitgroepen tot “Stad met de beste leefkwaliteit van Duitsland”. De regio Baden-Württemberg vormt in het westen een grens met Frankrijk en in het zuiden grenst Zwitserland en staat met name bekend door de heerlijke wijnen en prachtige natuur in het Zwarte Woud. Dankzij de gunstige ligging aan de Rijn is Karlsruhe één van de zonnigste en warmste steden in Duitsland. De bezienswaardigheid van Karlsruhe is het slot van Karlsruhe. Het slot is het middelpunt van de stad en alle hoofdstraten komen uit op het paleis.

Ladenburg; onbekende parel

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Ladenburg ligt vlakbij Heidelberg en is nog vrij onbekend bij toeristen. Toch is dit authentieke dorpje met vakwerkhuizen de moeite waard om te bezoeken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de bezienswaardigheden, zoals het Lobdengau-Museum en Carl Benz Haus.. Deze stad staat ook bekend om de restaurants.

Ludwigsburg; één van de meest betoverende hoven van Europa

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Ludwigsburg ontstond in de 18de eeuw nadat Everhard Lodewijk van Württemberg hier in 1704 zijn kasteel liet bouwen, zo’n 12 kilometer ten noorden van Stuttgart. Tegenwoordig is het een stad met gezellige pleintjes en interessante musea. Slot Ludwigsburg is één van Duitslands grootste barokke kastelen met eveneens een enorme barokke tuin. Het was aanvankelijk een jachtslot, maar in de loop der jaren werd het complex flink uitgebreid en nam monumentale vormen aan. Het slot was, volgens Casanova, één van de meest betoverende hoven van Europa.

Triberg im Schwarzwald; Triberger Waterval

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

De Triberger watervallen in het Zwarte Woud behoren met een valhoogte van 163 meter tot de hoogste van Duitsland. Het water is afkomstig uit de rivier de Gutach en valt in zeven verschillende gedeeltes naar beneden. Langs de Triberger watervallen is een wandelroute uitgezet (2,5 km), die ook voor families goed te doen is. Onderweg kom je diverse uitzichtpunten tegen om van het watergeweld te kunnen genieten. Iets verderop vind je de Todtnau waterval met een hoogte van 97 meter en die is ook echt de moeite waard.

Zwarte Woud

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Het Zwarte Woud is één van de meest populaire vakantiebestemmingen in Duitsland vlakbij de grens met Frankrijk. Zowel natuur- als cultuurliefhebbers kunnen er hun hart ophalen. Je vindt hier kletterende watervallen, uitgestrekte bossen en enkele sprookjesachtige kastelen. Ook de gezellige dorpjes zijn de moeite waard. Ook vind je hier Europapark en Rulantica, het op twee na grootste pretpark van Europa.

Beieren

Abensberg; Kuchlbauer’s Brouwerij met Kuchlbauer Turm

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

De brouwerij is een architectuurproject van de beroemde kunstenaar Friedensreich Hundertwasser en staat bekend vanwege de ronde, kleurrijke vormen. Het hoogtepunt is de Kuchlbauer Turm waarvandaan je kan genieten van een prachtig uitzicht. Het geheel doet aan als een kunstwerk en er is veel te beleven. Zo kun je hier Witbierdwergen ontmoeten en in de Leonardo-gewelven kan men het “Avondmaal” van Da Vinci bekijken. Natuurlijk kun je hier ook van alles leren rondom het proces van bier brouwen.

Augsburg; op 1 na oudste stad van Duitsland

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Augsburg is een grote universiteitsstad in het zuidwesten van Duitsland. De naam gaat terug op die van een Romeinse provinciehoofdstad Augusta Vindelicorum, gesticht in het jaar 15 v.Chr. en daardoor na Trier de oudste stad van Duitsland. Na de oorlog werd de oude binnenstad grotendeels herbouwd. In 1970 opende uiteindelijk de universiteit van Augsburg haar deuren, als navolger van verschillende hogescholen. Augsburg ligt aan de rivieren de Lech, de Wertach en de Singold, bovendien maakt de stad onderdeel uit van de Romantische Strasse.

Bamberg; Unesco werelderfgoed

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

De hele stad Bamberg staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Dat komt omdat in de binnenstad de oorspronkelijke middeleeuwse gebouwen en de structuur zo goed bewaard gebleven zijn, dat de stad de middeleeuwen uitademt. Het meest unieke plaatje is dat van het oude stadhuis: bouwtechnisch is het een hoogst vreemd gebouw met een strak 18e-eeuws deel, de toren op de brug en het vakwerkgedeelte. Dat laatste staat op een eilandje in de rivier de Regnitz, maar is eigenlijk te groot voor zijn eiland en stulpt er aan alle kanten overheen.

Bayreuth; Wagner

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Bayreuth kent een aantal bijzondere bouwwerken die in het teken staan van de muziek. Zoals het Markgrafelijk Operahuis, dat deel uitmaakt van het wereldcultuurerfgoed van de UNESCO. Richard Wagner liet in Bayreuth een theatergebouw verrijzen dat uitsluitend voor zijn opera’s moest worden gebruikt. Zijn composities lokken vandaag de dag nog steeds duizenden nationale en internationale fans naar de Grüner Hügel en het Neues Schloss met kasteeltuin en Italiaanse kasteeltje.

Berchtesgarden; Kehlsteinhaus ook bekend als Eagle’s Nest

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Het Kehlsteinhaus wordt ook wel het Adelaarsnest genoemd en is gebouwd op de top van de Kehlstein boven een paar stijle afgronden op een hoogte van 1834 meter. Het verhaal gaat dat het een geschenk was voor de 50e verjaardag van Hitler, maar dat blijkt onjuist. Zelf kwam hij er niet vaak. Ondanks pogingen om het te bombarderen is dat niet gelukt en dus bewaard gebleven. Tegenwoordig is er een restaurant en kom je hier met een speciale bus en lift voor het uitzicht.

Berchtesgarden National Park; de Duitse Alpen

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Berchtesgarden Nationaal Park in Duitsland is het enige Duitse nationale park in de Alpen. Je kan hier wandelen en fietsen of mountainbiken en natuurlijk de grens over met Oostenrijk. Er leven veel dieren in het natuurgebied, denk aan de gems, steenarend, vos, ree en das. Bezienswaardig zijn onder andere de Obersee, Königssee en Hintersee, de Röthbachfall met 470 meter de hoogste waterval van Duitsland, de Watzmann de op twee na hoogste berg van Duitsland. Maar ook de Almbachklamm en het Kehlsteinhaus ook wel bekend als Hitler’s Eagle Nest.

Chiemsee

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

De Chiemsee is één van de grootste meren van Duitsland en is ontstaan door het wegsmelten van een gletsjer. In de Chiemsee liggen een aantal eilanden waaronder de Herrenchiemsee met slot, de Frauenchiemsee en het Krautinsel, die je niet kunt bezoeken. Rondom de Chiemsee liggen meerdere dorpen. Prien am Chiemsee is de meest bekende. Dat komt mede doordat het dorp het enige Kneipp-kuuroord is in Opper-Beieren. Je vindt hier ook een Kneipp-wandelpad.

Dinkelsbuhl; ommuurde stad aan de Romantische Strasse

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Dinkelsbühl is een plaats in de Duitse deelstaat Beieren. Het staat vooral bekend vanwege het nog volledig ommuurde stadscentrum van Dinkelsbühl en wordt gekenmerkt door middeleeuwse en renaissance gebouwen. Het hotel “Deutsches Haus” is één van de bekendste vakwerkhuizen van Duitsland. Dinkelsbühl ligt ook aan de Romantische Strasse van Würzburg naar Fessen.

Eibsee

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Aan de voet van de Zugspitze, de hoogste berg van Duitsland in Garmisch-Partenkirchen ligt de Eibsee met haar helderblauwe water. Het meer heeft zich gevormd toen een berg is ingestort en er een bassin ontstond tijdens de meest recente IJstijd. Het turquoise heldere water maakt het tot één van de mooiste meren van de Beierse Alpen. Voor gezinnen met kinderen zijn er meer dan genoeg activiteiten te ondernemen, zowel aan het water als in de omgeving.

Ettal; Linderhof Palace

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Slot Linderhof is een barokslot in de Duitse deelstaat Beieren. Het is het kleinste van de drie kastelen gebouwd in rococostijl in opdracht van Lodewijk II van Beieren en het enige dat vóór diens dood werd voltooid. Linderhof was voor Lodewijk II zijn lievelingsverblijf. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden van de fraai aangelegde landschapstuin behoren de St. Anna-kapel, het ‛koningshuisje’, de oude koningslinde, de Moorse kiosk met de pauwentroon, het Marokkaanse paviljoen, de hut van Hunding en het kluizenaarsonderkomen van Gurnemanz. Een ‛Sesam-open-u-rots’ voert naar een nagemaakte druipsteengrot, de Venusgrot, met een waterval en een meer.

Füssen; Baumkronenweg Ziegelwies, Füssen

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Duitsland heeft een aantal prachtige boomkroonpaden, waarvan de Baumkronenweg er één van is. Op een hoogte van 21 meter vind je dit pad dat ongeveer een halve kilometer lang is. De wandeling bestaat uit verschillende aaneengesloten hangbruggen en biedt een unieke kijk over het berglandschap van de Alpen en de naastgelegen rivier de Lech.

Herrenchiemsee; Schloss Herrenchiemsee met spiegelzaal

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Het Slot Herrenchiemsee is een koningsslot op het eiland Herrenchiemsee, in de Duitse deelstaat Beieren en werd van 1878 tot 1886 onder Lodewijk II gebouwd nadat hij Versailles had aanschouwd. Hij heeft er echter nog geen week gewoond en omdat het geld op was is het nooit helemaal afgebouwd. Het interieur is gebouwd in rococostijl waarbij de 75 meter lange spiegelzaal het origineel overtreft qua grootte en grandeur. Het slot is toegankelijk voor het publiek. De tuinen zijn in Franse stijl aangelegd en is een bijna exacte kopie van de tuinen van Versailles. In het midden verheft zich de grote Venusfontein.

Garmisch-Partenkirchen; Partnachklamm

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

De Partnachklamm net buiten Garmisch Partenkirchen is een bekende kloof in Duitsland. De 800 meter lange kloof wordt gevormd door de rivier de Partnach. Je betaalt voor de toegang waarna je langs de kloof loopt door uitgehakte rotsen naast het water met af en toe een uitzichtspunt. Onderweg kom je een aantal kleine watervallen tegen. Aan het eind ervan kom je bij de rivier met een strandje. De kloofwanden zijn op sommige plaatsen wel 85 meter hoog. Deze kloof is zowel in de zomer als winter erg mooi.

Garmisch-Partenkrichen; Zugspitze

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

De Zugspitze is met 2.962 meter de hoogste berg van Duitsland in Zuid-Beieren en ligt op de grens bij Oostenrijk. Op de top van de Zugspitze bevindt zich een restaurant met op het dak een platform waar je een prachtig uitzicht hebt over de omringende bergtoppen en het meer de Eibsee. De top van de Zugspitze kan bereikt worden vanuit Tirol, Garmisch-Partenkirchen met een speciale trein of een kabelbaan. Er zijn ook twee gletsjers, de noordelijke en zuidelijke Schneeferner. In de winter kun je er skiën en in de zomer heerlijk wandelen.

Königssee

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

De Königssee ligt in het Berchtesgadener Land, aan de voet van de Watzmann (2713 m) en vormt de grens met Salzburg in Oostenrijk. Door de omringende bergen heeft de Königssee wel iets weg van een Noors fjord. De Königssee staat bekend om de indrukwekkende echowand en de bedevaartkapel van St. Bartholomä op het schiereiland Hirschau. Wandelen rond het meer is niet overal even eenvoudig, aangezien de rotswanden soms loodrecht naar beneden gaan, zoals bij deze natuurlijke infinity pools. Al in de 17e eeuw was er sprake van een bootverbinding op de Königssee. Tegenwoordig zijn er vier aanlegplaatsen voor rondvaartboten.

Landsberg

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Landsberg am Lech ligt in het oude grensgebied tussen Beieren en Zwaben op de hoge oever van de Lech en is onderdeel van de Romantische Strasse. De stad behoort tot de steden van Duitsland met de meeste zonneschijn. Landsberg heeft een goed bewaard gebleven en zeer bezienswaardige oude binnenstad. Landsberg heeft de twijfelachtige eer dat Adolf Hitler er tijdens zijn gevangenschap Mein Kampf geschreven heeft.

Miltenberg; Parel aan de Main

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

De streek werd eerst bewoond door de Kelten en later door de Romeinen, die hun Limes heel dichtbij bouwden. De naam Miltenberg werd voor het eerst schriftelijk vermeld in 1237. Op dat moment was de op de flanken van de bergen gelegen Mildenburg al klaar. Vanwege de romantische pleintjes met vakwerkhuizen, het dominerende kasteel en het torentje voor de brug over de Main wordt de stad ook wel de “Parel van de Main” genoemd. Daarnaast is het stadje nog in het bezit van een aantal stadspoorten en vind je hier het ‘Manneken Pis XXL; een fontein met een drietal plassende mannen.

Mittenwald; kloof tussen Duitsland en Oostenrijk

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Mittenwald is dorpje in de Alpenwelt Karwendel dat in de winter bekend staat als populair wintersportgebied. Internationaal staat Mittenwald bekend om de rijke vioolmakerijgeschiedenis, de levendige tradities, kunstzinnige gevelschilderingen en de zeer mooie natuur rondom het dorp. Zo vind je hier de Leutaschklamm, een diepe kloof op de grens tussen Leutasch (Oostenrijk) en Mittenwald (Duitsland).

München; Silicon valley van Beieren

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

München is de derde stad van Duitsland en de hoofdstad van de Duitse deelstaat Beieren en staat bij veel toeristen bekend om het Oktoberfest. Daarnaast telt de stad een groot aantal musea die de moeite waard zijn en is het hier prima winkelen. Na de Tweede Wereldoorlog is een deel van de historische binnenstad herbouwd naar hoe het er oorspronkelijk uitgezien heeft. De stad doet het ook goed op economisch vlak. In en rondom München is er een grote concentratie van zware industrie, waaronder het overbekende automerk BMW. Ook een aanrader is een bezoek aan Schloss Nympfenburg.

Neurenberg kasteel

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Neurenberg (of Nürnberg) is bekend geworden vanwege de Processen van Neurenberg die direct na de Tweede Wereldoorlog door het Neurenberg-tribunaal gehouden werden. Tegenwoordig is Neurenberg vooral een populaire tussenstop op de autoroute richting zuidoost-Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk, Hongarije, Slovenië en diverse bestemmingen in het zuidoosten van Europa. De Nürnberger Burg staat bovenop een rotsachtige heuvel en kijkt uit over de stad. De zandstenen muren symboliseren de keizerlijke macht die de stad eeuwenlang domineerde. De keizerburcht van Neurenberg behoort tot de belangrijkste keizerlijke paleizen van de middeleeuwen.

Neuschönau; baumwipfelpfad

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Voor de echte boomkroonpadliefhebbers is in het nationale park Beierse Woud de langste boomtoppenweg ter wereld aangelegd. De bruglengte is zo’n 1,3 kilometer en is acht tot vijfentwintig meter boven de grond. Door de dichte bomen, ben je ook echt in de ongerepte natuur en geniet je van een prachtig uitzicht. Ook geschikt voor rolstoelrijders en makkelijk te bewandelen met kleine kinderen in een buggy.

Nordlingen; kraterstad

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Nördlingen is een voormalige Rijksstad en is één van de middeleeuwse steden aan de Romantische Strasse en is populair omdat het volledig omrand is door stadsmuren. De stad ligt in de Nordlingen Ries, een inslagkrater die 14,5 miljoen jaar geleden is ontstaan door een meteoriet. Vondsten in de Ofnetgrot bewijzen dat het gebeid van de huidige gemeente al in de vroege steentijd werd bewoond. Vanaf de klokkentoren is de rand van de krater zichtbaar. Ook heb je vanaf hier een goed uitzicht over het netwerk van schilderachtige middeleeuwse steegjes in Nördlingen, de ouderwetse watermolen, een omgebouwd klooster en de Beierse huizen met oranje daken.

Oberstdorf; Breitachklamm

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Oberstdorf is een dorp in Beieren vlakbij de grens met Oostenrijk. Het dorp ligt op 815 meter hoogte, aan de voet van de 2224 meter hoge Nebelhorn. Het dorp is het hele jaar door populair; in de zomer vanwege de wandelingen en sportieve activiteiten en in de winter is het een populair wintersport gebied. In het dal waarin Oberstdorf zich bevindt, komen maar liefst zeven verschillende dalen samen. In één van die dallen ligt de Breitachklamm, een kloof die is uitgesleten ​​door de rivier de Breitach. Het is één van de diepste kloven van de Beierse Alpen en de diepste rotskloof van Midden-Europa.

Oberammergau; Duitse alpen & geschilderde huizen

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Oberammergau ligt in het Duitse deel van de Alpen en is een typisch Beiers stadje. Een bijzonder kenmerk van Oberammergau zijn de uitgebreide ‘Lüftlmalerei’, de gekleurde muurschilderingen die typerend zijn voor de regio. De beschilderde gevels verbeelden vaak scènes uit het lijdensverhaal van Christus en andere Bijbelse scènes. Oberammergau is ook beroemd vanwege zijn talrijke religieuze houtsnijwerken, genaamd Dievdirbys, die teruggaan tot de 16e eeuw en waarschijnlijk geïnspireerd zijn door het nabijgelegen Ettalklooster. Een populair event zijn de passiespelen die 1x in de 10 jaar worden georganiseerd.

Passau; drierivierenstad aan de Donau

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

In Passau komen drie rivieren bijeen, de Donau, de Inn en de Ilz, waardoor de stad ook wel de ’Drierivierenstad’ wordt genoemd. 600 jaar lang was de drierivierenstad een zelfstandig bisschoppelijk vorstendom tot het onderdeel werd van Beieren. De stad wordt gekenmerkt door mooie torens, pleinen, bruggen en straatjes en is het werk van de Italiaanse barokmeesters uit de 17e eeuw. Midden in het oude centrum staat de Italiaans-barokke dom St. Stephan, waar het grootste kerkorgel ter wereld weerklinkt. Hoog boven de rivieren tronen het imposante burchtcomplex Veste Oberhaus en de bedevaartskerk Maria Hilf.

Ramsau; Alpinistendorp

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Ramsau was het eerste Bergsteiger Dorf (alpinistendorp) van Duitsland, en had als doel het bergtoerisme te verduurzamen. Vanuit dit pittoreske dorpje lopen verschillende wandelroutes de omliggende bergen in. Er is hier voor iedereen een geschikte wandeling te vinden, met kinderen is de Almerlebnisweg een aanrader. Tijdens deze wandeling maak je kennis met het bergleven in de alpenweides rondom Ramsau.

Regensburg; middeleeuwse stad

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Regensburg ligt aan de Donau in Beieren. De middeleeuwse stad heeft veel gebouwen die getuigen van haar geschiedenis als handelscentrum en van haar invloed in de regio vanaf de 9e eeuw, waaronder oude Romeinse, romaanse en gotische gebouwen. De binnenstad is grotendeels gespaard gebleven tijdens WO2. De middeleeuwse markt, stadhuis en kathedraal bepalen nog steeds het karakter van de stad, gekenmerkt door hoge gebouwen, donkere en smalle steegjes en sterke vestingwerken. Uniek is de Oude Brug uit de 12e eeuw.

Rothenburg ob der Tauber

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Eén van de bekendste plaatsjes van de Romantische Strasse in Duitsland. De stad Rothenburg ob der Tauber staat dan ook over de hele wereld bekend als symbool voor Duitse romantiek. Ook kunstenaars zijn altijd al geïnspireerd door de unieke ligging van de middeleeuwse oude stadskern, waarvan het silhouet wordt bepaald door 42 poort- en weertorens. De stadsmuur met haar historische fortificaties sluit ook nu nog de hele oude stadskern in.

Scheidegg; Skywalk Allgäu

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Luchtwandelen tussen de boomtoppen in het natuurgebied van de Duitse Alpen, vlakbij de grens met Oostenrijk. In Skywalk Allgäu is alles wat kinderen kunnen en willen doen mogelijk. Klimtorens, speeltuin en een glijbaan zijn aanwezig en verschillende loopbruggen verbindt alle attracties naar elkaar toe. Het gebied biedt een gave natuurbeleving voor jong en oud.

Schrecksee

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

De Schrecksee wordt door veel mensen beschouwd als het mooiste bergmeer in Beieren. De Schrecksee ligt op 1819 meter hoogte in een waanzinnig mooi berglandschap. Je bereikt het meer vanuit Bad Hindelang. Het kleine eiland middenin de Schrecksee geeft dit meer net wat extra’s.

Schwangau; Kasteel Neuschwanstein & Hohenschwangau

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Schwangau in het zuiden van het land is het eindpunt van de Romantische Strasse en een traditioneel bergdorpje. In de omgeving vind je dichtbegroeide bossen en majestueuze bergtoppen. Veel mensen komen echter naar dit dorp vanwege de twee kastelen: Slot Neuschwanstein en Slot Hohenschwangau. Neuschwanstein ligt hoog bovenop de steile rotswand en werd in de tweede helft van de 19e eeuw gebouwd in opdracht van Koning Lodewijk II van Beieren. Slot Neuschwanstein was ook de inspiratie voor Walt Disney voor het kasteel van Doornroosje.

Würzburg; Würzburger Residenz

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Würzburg ligt aan het begin van de Romantische Strasse. Deze middelgrote stad was lange tijd een zelfstandig vorstendom bestuurd door een bisschop, tegenwoordig ligt het in Beieren. Tijdens WO2 werd een groot deel van de binnenstad verwoest tijdens een bombardement, een deel van de 17e-eeuwse huizen bleef gespaard en een deel is weer opgebouwd. Tegenwoordig is Würzburg een fraaie en levendige universiteitsstad. Bezienswaardigheden zijn de gerestaureerde Dom, de oude universiteit, de vesting Marienberg en het Würzburger Residenz dat op de Werelderfgoedlijst staat.

Berlijn

Berlijn; Hoofdstad van Duitsland

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en heeft heel veel bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. De Berlijnse Muur verdeelde de stad zo’n 28 jaar fysiek in twee zones. De prachtige historische bouwwerken gecombineerd met de moderne architectuur van de laatste decennia maken van Berlijn een stad die echt de moeite waard is. Zo kun je de koepel van de Reichtstag (parlementsgebouw) beklimmen, is er Checkpoint Charlie, Zoo Berlin, kun je de stad vanuit de lucht bekijken in de TV Turm, heb je het Museuminsel, Charlottenburg en kun je shoppen bij het KaDeWe en mag een bezoek aan de Brandenburger Tor niet ontbreken.

Brandenburg

Brandenburg an der Havel

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Brandenburg is de oudste plaats van de regio. Het werd reeds in de 6de eeuw door de Slaven gesticht. De plaats ligt aan de Havel en heeft, ondanks de verwoestingen in de oorlog, goed bewaard gebleven historische centra op drie eilanden. Het oudste eiland is het Dominsel, met de romaanse dom, de St.-Pieter en St.-Paulusdom uit de 12e eeuw. Een andere kerk is de enorme, 15de-eeuwse door Hinrich Brunsberg gebouwde Katharinenkirche. De Gotthardkirche staat in de Altstad en heeft een romaanse gevel en een gotisch interieur.

Lees ook: Brandenburg bezienswaardigheden & activiteiten

Oranienburg

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Oranienburg ontstond rond 1200 en heet aanvankelijk Bötzow. Nadat het werd verwoest tijdens de Dertigjarige oorlog werd het opnieuw gebouwd in de 17e eeuw door Frederik Willem van Brandenburg voor zijn Nederlandse echtgenote als Oranienburg en bouwde er ook het slot Oraniënburg en bracht zo het Hollands classicisme over naar Brandenburg. De naam kreeg een wrange bijsmaak omdat hier in 1933 één van de eerste concentratiekampen gebouwd werd; kamp Oranienburg.

Potsdam; Sanssouci

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Vlakbij Berlijn vind je Potsdam dat bekend staat om zijn paleizen, tuinen en oude Hollandse wijk en is ontstaan rond 993. Veel paleizen, parken en monumenten staan geregistreerd als Unesco werelderfgoed. Potsdam is de stad waar keurvorsten en andere hoogwaardigheidsbekleders graag hun dagen sleten. Het historische centrum van Potsdam begint bij de stadspoort de Brandenburger Tor. Populaire paleizen zijn kasteel Honselaarsdijk (Nederlandse architectuur), Sanssouci, Neues Paleis, Stadtschloss en Cecilienhof waar de conferentie van Potsdam plaatsvond.

Bremen

Bremen; Middeleeuws stadscentrum met de Bremer stadsmuzikanten

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

De stad Bremen ligt in het noordwesten van Duitsland. Het is een historische Hanzestad aan de Weser, een combinatie van een havenstad en een middeleeuws historisch centrum. Karel de Grote maakte van Bremen in 787 een bisschopsstad. Rond de centrale Marktplatz vind je het stadhuis, de Sankt Petri Dom en het beroemde beeldje van de Bremer stadsmuzikanten. Populair is ook het pittoreske straatje Bötterstrasse en de smalle steegjes van de wijk Schnoor, de oudste wijk van de stad met huizen uit de 15e tot 18e eeuw.

Hamburg

Hamburg; de hipste kosmopolitische stad van Duitsland

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Hamburg is de op een na grootste stad van Duitsland en speelde in het verleden al een grote rol als Hanzestad vanwege de aanwezigheid van de haven. De invloed daarvan is nog steeds merkbaar met eilanden vol pakhuizen die nu worden omgetoverd tot hip uitgaansgebied. Het moderne operagebouw is ook zeker de moeite waard om te bezoeken vanwege het uitzicht. Of wat dacht je van de u-boot waar je doorheen kan klimmen. Ook een aanrader is het Planten & Bomenpark bij de expositiehallen met diverse tuinen en watertjes.

Hessen

Frankfurt am Main; financieel centrum van Duitsland

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Frankfurt staat vooral bekend als het zakelijke en financiële centrum van Duitsland, maar heeft nog veel meer te bieden. De Altstadt van Frankfurt is een belangrijke bezienswaardigheid. En dat terwijl een groot deel tijdens WO2 is gebombardeerd en daarna weer opgebouwd. Centraal ligt het plein Römerberg met terrasjes, straatartiesten, het historisch museum en de Schirn Kunsthalle Frankfurt. Vanaf de voetgangersbrug de “Eiserne Steg” heb je een prachtig uitzicht op de skyline van de stad en ook de moderne gebouwen. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een rondvaart op de rivier tijdens een citytrip Frankfurt am Main.

Idstein; vakwerkhuizen

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Idstein is een dorp in de Duitse deelstaat Hessen en trekt bezoekers vooral vanwege de prachtige oude binnenstad die al in 1102 bestond. Idstein was in de 17e eeuw vaak een plaats van heksenjachten, de heksentoren vind je nog in de buurt van de burcht van Nassau. In de vakwerkhuizen zijn winkels, restaurants en ambachtelijke winkels gevestigd. Temidden van de oude herenhuizen vind je ook een burcht en de oude kanselarij uit 1497. De König-Adolf-Platz is het centrale punt in Idstein, het doet eveneens dienst als marktplaats.

Kassel; stad van de gebroeders Grimm

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Kassel is vooral bekend als sprookjesstad, omdat de gebroeders Grimm hier hun sporen hebben nagelaten. Kletterende watervallen, oude kastelen en weelderige begroeiing. De omgeving rondom de Duitse stad Kassel plaatst je middenin de wereld van je favoriete sprookjes. Een sprookjesachtige ervaring zijn de jaarlijkse waterspelen waarbij het water door riviertjes, stroompjes en watervallen naar beneden stroomt. Kassel herbergt tevens één van de grootste concentraties van musea in Duitsland, waar elk soort publiek wel iets van zijn gading vindt. Waaronder het Grimmwelt.

Michelstadt met Romeinse baden

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

De Hessische stad Michelstadt ligt in het Odenwald tussen Darmstadt en Heidelberg. De geschiedenis van de stad gaat terug tot het jaar 741 na Chr. Toen werd Michelstadt voor het eerst door de Frankische Hofmeier Karlmann, oom van Karel de Grote genoemd. Bijzonder bezienswaardig is de historische binnenstad, met zijn vele vakwerkhuizen waarvan het marktplein met fontein het centrum vormt. Daarnaast heb je het historische stadhuis uit 1484, stadsmuur, het kasteel Michelstadt, het jachtslot Eulbach met de Eulbacher kasteel tuinen en de Romeinse baden.

Rüdesheim am Rhein; in het Romantische Rijndal

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Het stadje Rüdesheim am Rhein ligt in het romantische Rijndal dat deel uitmaakt van het UNESCO-werelderfgoed. De stad heeft een mooi middeleeuws centrum en het staat bekend om haar vele wijnlokalen die vaak in historische vakwerkhuizen gevestigd zijn. In het centrum van Rüdesheim ligt de kabelbaan naar het Niederwald. Vanuit de kabelbaan heb je een mooi uitzicht over de stad en het omliggende landschap met wijnterrassen. Een ander mooi uitzichtspunt is de Niederwald Temple.

Mecklenburg-Voorpommeren

Jasmund National Park; Krijtrotsen

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Niet alleen voor de kust in Engeland, Frankrijk of Duitsland vind je witte krijtrotsen. Ook in het Jasmund National Park op het eiland Rügen kom je deze tegen. Het is de populairste bezienswaardigheid van het schiereiland. Toch kun je er zelfs hoogzomer in alle rust genieten. Bekijk de krijtrotsen vanaf het water, dan zie je ze op hun mooist.

Rostock; havenstad Baltische Zee

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Rostock is een hanzestad in het noorden van het land aan de kust van de Baltische Zee. De haven wordt gekenmerkt door baksteengotiek en pastelkleurige gebouwen uit de 14e en 15e eeuw. Veel activiteiten vinden ook hier plaats. Bijzonder is het Hanse Sailevent waar miljoenen mensen op afkomen. In het oostelijk deel van de stad vind je historische bezienswaardigheden, zoals de Petrikirche, Marienkirche en de Fischerbastei. Ook bijzonder is de Universiteit uit 1419 en één van de oudste ter wereld. Of maak een vaartocht over de Warnow.

Rügen; eiland in de Oostzee

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Rügen is het grootste eiland van Duitsland en ligt in de Oostzee. Typische kenmerken zijn de wisselvallige kuststrook, krijtrotsen, zandstranden en bijzondere bossen. Hiernaast heeft de bouw van een groot KDF-pand tijdens WO2 een grote stempel gedrukt op een deel van het eiland. De stad Bergen op het eiland is een populaire badplaats met grote, witte villa’s met veel hout en romantische balkons en veranda’s waar vroeger de rijke Oost-Duitsers kwamen om te kuren. Op het strand vind je nog steeds veel strandkorven. Ook Selin is populair vanwege de opmerkelijke pier.

Schwerin; stad van de zeven meren

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Schwerin wordt ook wel de stad van de zeven meren genoemd. Je vindt hier veel historische panden, zoals weelderige bouwwerken en vakwerkhuizen  en mooie straten. Het kasteel uit de 14e eeuw is de trekpleister voor de stad en wordt regelmatig vergeleken met het kasteel Neuschwanstein. Ook dit kasteel heeft een romantische uitstraling. Dit sprookjesslot ligt echter op een schiereiland in de Schweriner See.

Nedersaksen

Bad Bentheim; met Burg Bentheim

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Bad Bentheim ligt net over de grens van Duitsland bij Oldenzaal. De stad is vooral bekend door het Kasteel Bentheim (Burg Bentheim) en de steensoort Bentheimer zandsteen. Rond 1711 werden geneeskrachtige (helende) zwavelbronnen ontdekt, waardoor Bad Bentheim nu een erkend kuuroord is. Vandaar ook het woord “Bad” in de naam. In de buurt vind je dierenpark Nordhorn.

Barkhausen; dinosaurusvoetafdrukken

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

In het Teutoburger Wald, vlak bij het dorpje Barkhausen, bevindt zich een kleine oude steengroeve die inmiddels niet meer in gebruik is. In deze groeve zijn in 1921 sporen van meerdere dinosauriërs gevonden in een door plooiing schuingestelde laag uit het Kimmeridgiaan, Boven Jura (ongeveer 140 miljoen jaar oud). In 1976 is de vondst beschermd door kunsthars in de grond te spuiten en af te dekken met een glazen dak.

Belsen, Concentratiekamp Bergen-Belsen

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Bergen-Belsen was van juni 1940 tot de bevrijding door Britse troepen op 15 april 1945 een krijgsgevangenkamp en vanaf april 1943 een concentratiekamp voor Joden vlakbij de stad Celle. In Bergen-Belsen hebben in totaal ongeveer 120.000 personen gevangen gezeten, krijgsgevangenen, politieke gevangenen, verzetsmensen en vooral Joden, waarvan er meer dan 70.000 stierven. Eén van de bekendste bewoners was Anne Frank die hier is gestorven.

Goslar; Rammelsbergmijnen

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Goslar is misschien wel de bijzonderste stad van de Harz. Al in de Romeinse tijd vond hier op de Rammelsberg ertsmijnbouw plaats waar de regio om bekend staat. Goslar was dankzij de zilver en kopermijn in de Rammelsberg een rijke stad. Die rijkdom is nog steeds te zien als je het prachtige historische centrum van Goslar bezoekt met tal van monumenten. Niet voor niets staat het historische centrum en het mijnbouwgebied Rammelsberg van Goslar op de Werelderfgoedlijst. In de omgeving vind je hotel Panoramic.

Hannover

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Het historische centrum van Hannover, Mitte, is in de Tweede Wereldoorlog compleet vernietigd maar delen ervan zijn na de oorlog weer gereconstrueerd. De Altstadt van Hannover is klein maar wel erg mooi. Hannover is één van de grootste steden van Noord-Duitsland en een echte handelsstad. Er worden jaarlijks een aantal grote commerciële beurzen georganiseerd maar ook het grootste schuttersfestival ter wereld en het op een na grootste Oktoberfest ter wereld. Daarnaast biedt het een groot aantal bezienswaardigheden zoals het stadhuis, de Avonturenzoo Hannover of de Herrenhäuser Gärten met baroktuinen uit de 17e eeuw geïnspireerd op Versailles. Net buiten de stad, op 30 kilometer van Hannover, kun je het slot Marienburg bezoeken.

Lüneberg; heidevelden

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Het Naturschutzpark Lüneburger Heide is één van de grootste Duitse natuurparken. Rondom de Wilseder Berg wordt de dieren- en plantenwereld sinds 1921 volledig beschermd. Overal in het landschap staat de typische Nedersaksen-boerderij. Ook buiten het park vind je charmante heidedorpjes met typische vrijstaande klokkentorens die door bomen worden omringd. De hoogste ‘berg’ van de Lüneburger Heide is de Wilseder Berg met een hoogte van 169,2 meter. De Lüneburger Heide is ongeveer 230.000 tot 130.000 jaar geleden ontstaan ten tijde van de ijstijd.

Oldenburg; Deense enclave in Duitsland

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Oldenburg is een kleine universiteitsstad met een mooi centrum. In het historische centrum zijn gezellige pleinen, leuke winkelstraten, een binnenhaven en veel bezienswaardigheden. In de voetgangerszone in het historische centrum van Oldenburg zijn leuke winkels, gezellige pleinen, de haven en bijzondere historische gebouwen zoals het kasteel op de Schloss Platz en de klokketoren de Lapan.

Noordrijn-Westfalen

Aken; Domstad van Duitsland

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Aken ligt net over de grens bij het drielandenpunt. Bezienswaardig is de Altstad waar de meeste bezienswaardigheden liggen. Ondanks het feit dat de stad door de eeuwen heen meerdere malen is verwoest door grote branden en hij tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar is gebombardeerd is het historische deel van de stad nog bijzonder authentiek. Het stadhuis en de Dom van Aken stammen uit de achtste eeuw. Deze gebouwen maakten indertijd onderdeel uit van de Koningspalts die gebouwd is in opdracht van Karel de Grote. Deze beroemde inwoner van de Aken is op meerdere plaatsen in de stad nog terug te vinden. Ook een bezoek aan het casino of de wereldberoemde thermale baden van Aken zijn een aanrader.

Bonn; geboorteplaats Beethoven

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

De stad Bonn laat zich het best omschrijven als culturele stad, aangezien het nogal wat musea en historische bezienswaardigheden telt. Het feit dat de wereldberoemde componist Beethoven geboren werd in Bonn aan de Bonngasse, wordt in ere gehouden tijdens het veelbezochte Beethovenfest in september. Oude paleizen zoals Kurfürstliches Schloss worden zonder pardon afgewisseld met hypermoderne bouwwerken als die van de Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland. En de binnenstad van Bonn leent zich bijvoorbeeld uitstekend voor een dagje winkelen, lekker eten of flaneren langs de Rijn.

Duisburg; Tiger and Turtle

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

In Duisburg vlakbij de snelweg vind je het Tiger and Turtle kunstwerk. In het kader van de herstructurering en herinrichting van het Ruhrgebied kregen ook veel slakkenbergen in de regio een nieuwe look, zo ook op deze plaats. Het is een kunstwerk van de kunstenaars Heike Mutter en Ulrich Genth en is ongeveer 20 meter hoog. En het leukste: Je kunt zelfs over de achtbaan wandelen – behalve dan in de looping natuurlijk. Tip: bezoek de Heinrich-Hildebrand-Höhe met Tiger and Turtle in de avonduren als hij wordt verlicht.

Düsseldorf

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Düsseldorf is onderdeel van het grootste industriegebied van Europa: het Rurhgebied. Ook buiten de kerstmarkten is de binnenstad van Düsseldorf het bezoeken zeker waard. De Rijnoever is vooral in de zomermaanden erg levendig met terrasjes. Op de Rijn kun je allerlei boottochten maken, ook in de winter. Voor shop-a-holics is Düsseldorf een walhalla met grote concentratie aan winkels van grote ketens, warenhuizen maar ook kleine shops.

Keulen; stad van de kerstmarkten

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Keulen heeft een historie die ruim tweeduizend jaar teruggaat. De stad heeft altijd al een belangrijke rol gespeeld, dit komt mede door de ligging aan rivier de Rijn. Tegenwoordig behoort Keulen nog steeds tot de meest belangrijke steden van Duitsland en is vooral bekend vanwege de vele kerstmarkten in de winter. Bekende gebouwen zijn de Dom van Keulen, het chocolademuseum op het water en natuurlijk komt hier Eau de Cologne vandaan.

Kleve; zwanenstad

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Kleve is een kleine stad in de Duitse grensstreek bij Nijmegen. In het weekend komen veel Nederlanders hier winkelen. In Kleef zijn dan ook veel winkels, restaurants en cafés. Bekende bezienswaardigheden in Kleef zijn: Kasteel Schwanenburg, de Stiftskirche en het Museum Kurhaus.

Konigswinter; Drachenfels met ruïne en kasteel

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Königswinter is gelegen in het Zevengebergte aan de rivier de Rijn. Op de top van het Zevengebergte, of ook wel de Drachenfels genoemd, is een fantastisch uitzicht over de rivier de Rijn en ver daarbuiten. Je vindt hier tevens een ruïne die dezelfde benaming draagt, namelijk: de Drachenfels. Iets lager gelegen dan deze ruïne staat het prachtige sprookjeskasteel Schloss Drachenburg. Deze zijn te bereiken via de Drachenfelsbahn.

Monschau; uitvalsbasis voor bezoek aan de Eifel

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Monschau ligt in de vallei van de Roer en wordt gekenmerkt door een middeleeuws stadsbeeld met idyllische vakwerkhuisjes, nauwe steegjes en plaveisel van kinderhoofdjes en ligt centraal in de Eifel. De afgelopen 200 jaar is er nauwelijks iets veranderd, boven de stad vind je de gelijknamige burcht. In de omgeving vind je indrukwekkende beukenhagen, bloeiende weiden vol narcissen en door het Hoge Ven, dit is een hoog moeras en uniek in Europa. Een fijn vakantiepark in de buurt is Landal Eifeler Tor.

Mörsdorf; Geierlay hangbrug

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Vlakbij het plaatsje Mörsdorf in de Duitse Hunsrück ligt, op beter gezegd, hangt de spectaculaire Geierlay. Dit  is de langste en spectaculairste voetgangersbrug van Duitsland. Heb je geen hoogtevrees en wil je iets bijzonders meemaken dan is deze brug een must om te gaan bewandelen.

Münster; vredesstad

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

De oude hanzestad Münster ligt in het westen van Duitsland op 70km afstand van Enschede. De stad is gebouwd om een klooster dat hier in de achtste eeuw in opdracht van Karel de Grote werd gebouwd en is vooral bekend omdat hier de Vrede van Münster is getekend. De stad heeft nog veel meer te bieden. Ondanks het feit dat grote delen van de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog werden verwoest, is er nog veel van de oude schoonheid van de stad zichtbaar. Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in één van de musea van Münster.

Mettmann; Neanderthal

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Mettmann is een plaats in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Hier vind je het Neandertal, waar de Neanderthalers ontdekt zijn, de oudste mensen ter wereld. De regio heeft zijn naam te danken aan de theoloog Joachim Neander, die in de 17de eeuw in de toenmalig smalle en diepe kloof Godsdiensten organiseerde en kerkliederen componeerde. Tegenwoordig zijn veel van de watervallen, klippen en grotten verdwenen en is het bos. Ook de kleine Feldhofer grot, de vindplaats van de Neanderthaler, is aan kalkwinning ten prooi gevallen. Landschapsarchitecten hebben de vindplaats echter als archeologische tuin in scène gezet. In het nabij gelegen Neanderthal Museum valt er nog meer te ontdekken.

Oberhausen; CentrO overdekt shoppen

Oberhausen in het Duitse Ruhrgebied is vooral populair vanwege het overdekte winkelcentrum CentrO. De stad heeft een lange industriële geschiedenis achter de rug. Veel van de inwoners werkten vroeger in kolenmijnen of in één van de fabrieken die ze verwerkten. De focus ligt nu tegenwoordig op recreatie, winkelen en kunst & cultuur zo vind je hier ook Sea Life Oberhausen en Lego Discovery Centre Oberhausen, de lokale variant van Legoland.

Winterberg; wintersportgebied

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Winterberg wordt ook wel het dak van Sauerland genoemd en staat natuurlijk bekend als het voor Nederland dichtstbijzijnde wintersportgebied op 3 uur afstand rijden. Met 34 skipistes en jaarlijks 3 maanden sneeuwzekerheid en anders sneeuwkanonnen is het een wintersportparadijs. Met de gezellige terrasjes, restaurantjes, vele activiteiten, bezienswaardigheden en een adembenemende omgeving ben je er even echt tussenuit, ook in de zomer bijvoorbeeld om te rodelen.

Rijnland-Palts

Andernach; koudwatergeiser

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Andernach ligt aan de rand van de Vulkaaneifel in het oosten van het Eifelgebied. Veel mensen komen hier vanwege de geiser in het natuurreservaat Namedyer Werth. De Andernachgeiser is de hoogste koudwatergeiser ter wereld en spuit meer dan 60m hoog en is onderdeel van het vulkaanpark. De koudwatergeiser ligt op een schiereiland in de Rijn en is alleen te bereiken met een vaartocht vanaf het bezoekerscentrum. Een koudwatergeiser ontstaat door een onderaardse koolstofdioxidebron waardoor het water met veel kracht door het gat in de bodem omhoog gespoten. Er zijn tegenwoordig voorzieningen aangebracht die de geiser kunnen reguleren waardoor bezoekers zeker kunnen zijn van het prachtige schouwspel van de hoge geiserfontein.

Bacharach

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Bacharach is een bijzondere plaats in het Oberes Mittelrheintal. Net als vele andere plaatsen in het Rijnland ligt het aan de oever van de Rijn, omgeven door groene, glooiende landschappen. Slenter door het sprookjesachtige centrum, bezoek middeleeuwse monumenten, kies voor een schilderachtige vaartocht over de rivier en ervaar de viticultuur van het Rheintal. Bacharach werd voor het eerst genoemd in de 11e eeuw en groeide uit tot belangrijke haven voor het verschepen van wijn. Zijn romantische charme is al ruim 1000 jaar lang populair onder kunstenaars en dichters. Loop langs een 14e-eeuwse muur en ontdek de middeleeuwse bezienswaardigheden van een rivierstad, bekend om zijn imposante kasteel en wijnbouwtradities.

Cochem; Reichsburg van Cochem

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Cochem ligt aan de Moezel en is een van de populairste toeristische bestemmingen in de Eifel. Cochem heeft een prachtig historisch centrum met prachtige barokke huizen en vakwerkhuisjes. In de gezellige smalle straatjes die de verschillende pleintjes in het centrum met elkaar verbinden kun je leuk winkelen. Je kunt vanaf hier ook rondvaarten maken. 180 meter hoog boven de Moezel is de prachtige gerestaureerde burcht, Reichsburg Cochem te zien waarvan de geschiedenis teruggaat naar 1100. Deze oude burcht is altijd al het gezicht van Cochem geweest en één van de bekendste bezienswaardigheden in de regio. Bij een bezoek aan de burcht is niet alleen het kasteel zelf maar ook het uitzicht zeer de moeite waard.

Sankt Goarshausen; De Lorelei

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

De Lorelei is een 132 meter hoge rots langs de rechteroever van de Rijn bij de Duitse stad Sankt Goarshausen (tussen Koblenz en Wiesbaden) op Rijnkilometer 555. Op dit punt maakt de rivier op zijn smalste en diepste punt een scherpe bocht, waardoor er een stevige stroming ontstaat. De vele schepen die hierdoor zijn vergaan, vormen het voer voor legendes en verhalen. Veel toeristen beklimmen de rots, boven vind je een uitkijkpunt en bezoekerscentrum en aan de voet staat een standbeeld van de nimf. Natuurlijk kun je de rots ook tijdens een rondvaart bewonderen.

Trier; oudste stad van Duitsland met Porta Nigra

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Trier is de oudste stad van Duitsland en ligt aan de Moezel tussen de heuvels van de Eifel en de Hünsruck. De stad is vooral bekend geworden vanwege de vele intact gebleven bouwwerken uit de Romeinse tijd zoals de Porta Nigra maar ook het amfitheater en thermen. Daarnaast zijn er vroegchristelijke heiligdommen en kunstschatten uit de klassieke oudheid. Vele monumenten staan op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Daarnaast kun je hier genieten van de vele terrasjes of shoppen. Natuurlijk is de invloed van de Moezelwijnen ook in Trier merkbaar.

Wierschem; Eltz kasteel

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Burg Eltz in Wierschem vlakbij de Moezel is één van de meest indrukwekkende burchten van Duitsland en is populair op Instagram. De burcht ligt in de mooie natuur van het Eltzdal op een steile rots. De burcht bestaat uit 5 burchthuizen die tegen elkaar zijn gebouwd. Het Eltzerbos is een beschermd natuurgebied met een grote keuze aan wandelroutes. Eén van de aanraders is de Traumpfade; het Eltzer Burchtpanorama.

Wuppertal; monorail

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Wuppertal ligt aan de rivier de Wupper tussen Düsseldorf en Keulen. Het is een echte industriestad dat bekend is geworden vanwege de schwebebaan; een van de oudste monorails ter wereld die sinds 1901 actief is en toegankelijk als openbaar vervoer.

Saarland

Oberperl; Drielandenpunt

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Hammelsberg is een klein stadje op het drielandenpunt van Luxemburg, Frankrijk en Duitsland. En is bekend geworden vanwege het Europese Verdrag van Schengen. Aan de overkant steekt de St. Marcustoren hoog boven de wijnranken van de ‘Markusberg’ uit en is het herkenningspunt van de stad. De Moezelbrug verbindt Duitsland met Luxemburg en Frankrijk. Op de grens van Duitsland en Frankrijk vind je een uitkijkpunt.

Saksen

Bastei; Basteibrücke

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

De Bastei is de toeristische trekpleister van de Sächsische Schweiz. Op een hoogte van 194 m boven de Elbe heb je vanop het rotsplateau een prachtig uitzicht over de kronkelende Elbe, de rotsen bergen en het dorp. Tussen enkele rotsen werd aan het begin van de 19e eeuw een houten brug gebouwd die in 1851 werd vervangen door een zandstenen brug en één van de weinige bruggen die puur vanwege toerisme werd gebouwd. De brug heeft een lengte van 76 m en zijn 7 bogen overspannen een 40 m diepe kloof, de Mardertelle. De beste plaats om de brug te fotograferen is vanop de rots Ferdinandstein.

Dresden; Zwingers paleis

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Dresden ligt ten oosten van Berlijn aan de Elbe tegen een rotswand aan en was altijd één van de mooiste steden van het land. De stad dat tot 1990 lag in het communistische DDR werd bijna helemaal verwoest in de Tweede Wereldoorlog, en dat maakt de huidige stad met veel barokke gebouwen twee keer zo indrukwekkend om te zien. Het paleiscomplex Zwinger is één van de eerste historische bouwwerken die men is gaan restaureren. Net als de Frauenkirche die geheel is herbouwd. Ook een bezoek aan de residenz (koninklijk paleis) en het uitzicht Brühlsche terras over de Elbevallei zijn een aanrader.

Kromlau; Rakotzbrücke (Duivelsbrug)

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Het Azalea en Rododendronpark is een voorbeeld van een Engelse tuin en heeft veel kleine vijvers en meren. Je vindt hier de Rakotzbrücke. Deze brug is in 1860 gebouwd door mensen met stenen uit de omgeving. Dankzij sociale media is het momenteel één van de meest beroemde bruggen van Duitsland (en ter wereld) en kan daardoor druk zijn. De reden is simpel; door de weerspiegeling in het stilstaande water vormt hij een perfecte cirkel en vandaar ook de naam Duivelsbrug.

Görlitz; tweelingstad met het Poolse Zgorzelec

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Görlitz ligt aan de rivier de Lusatian Neisse. Je vindt hier diverse architectonische stijlen, waaronder gotiek, barok en art nouveau. Slenter door het centrum voor een indruk van de geschiedenis en wisselende stijlen in deze bijzondere plaats. Een aanrader met kinderen is een ritje met de groengele locomotief door het park naast het oude kwartier. Görlitz grenst aan de Poolse plaats Zgorzelec en zijn in 1945 samengevoegd. Via één van de bruggen kun je de oversteek maken naar Polen om de andere historische helft van de stad te bezoeken.

Meißen; bekend van porselein

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Meißen is een gemeente en plaats 25 km ten noordwesten van Dresden. De nederzetting werd gevormd bij een bocht in de Elbe en wordt aan het einde van de 9e eeuw voor het eerst vermeld. Op de steile burchtheuvel verrees in de 13e eeuw een gotische kathedraal. In de 15e eeuw werd de Albrechtsburg gebouwd. In de 18e eeuw werd er een begin gemaakt met de productie van het beroemde Meissener porselein.

Lees ook: Meißen bezienswaardigheden & activiteiten

Sächsische Schweiz National Park

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Nationaal Park Sächsische Schweiz ligt in het oosten van Duitsland, zowel in Duitsland als Tsjechië, aan de rivier de Elbe. Door het speciale microklimaat leven er diersoorten die op veel plekken al tijden niet meer voorkomen zoals zwarte ooievaars, ijsvogels, lynxen en marters. Ook is er een grote diversiteit aan flora en fauna. Belangrijk is, dat men hier de natuur haar gang laat gaan. Een aantal highlights zijn de Basteibrug, Vesting Königstein, historische centrum van Pirna, boottocht of Kirnitzschtalbahn.

Saksen-Anhalt

Quedlinburg; Middeleeuwse vakwerkhuizen

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

De 1000 jaar oude stad Quidlinburg vind je in de Harz aan de Romantische Strasse. Je vindt hier Romaanse gebouwen, Art Nouveau architectuur en meer dan 1300 vakwerkhuizen en villa’s. Centraal liggen de Schlossberg met het Renaissance kasteel, de Stiftskirche St. Servatius en duizend jaar oude Wipertikirche kathedraal. De stad is ook terug te vinden op de Unesco-werelderfgoedlijst.

Wernigerode; Schloss Wernigerode

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Wernigerode in het noorden van de Harz heeft een historisch centrum met gerestaureerde kleurrijke vakwerkhuizen. Het stadhuis op de markt, het scheve huis, het kleinste huis en het oudste huis zijn slechts enkele  bezienswaardigheden. Ook het 800 jaar oude Schloss Wernigerode dat boven de stad uittroont is de moeite waard. De kasteeltuinen (terrastuin en Lustgarten) maken deel uit van het Gartenträume project.

Sleeswijk-Holstein

Helgoland

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Helgoland is een Duits eiland in de Noordzee, een stuk verder uit de kust dan de Oost-Friese Waddeneilanden. In het verleden is het eiland onderdeel geweest van Denemarken en van het Verenigd Koninkrijk, maar sinds 1890 is het Duits grondbezit. Uniek is Lange Anna; een 47 meter hoge stenen pilaar. Momenteel dreigt hij echter om te vallen.

Lübeck; Koningin van de Hanzesteden

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Lübeck ligt in het noorden van Duitsland aan de Trave in verbinding met de Oostzee en werd gesticht in 1143 en was het symbool voor vrijheid, recht en welvaart. De historische Middeleeuwse binnenstad van Lübeck is omsloten door water en bestaat uit een groot aantal historische gebouwen uit de tijd van de renaissance, de gotiek, de barok en het classisme. Zoals de Holstentor, de oude toegangspoort van de stad. Diverse gebouwen zoals de poort en de kerken maken deel uit van het Unesco werelderfgoed. In de omgeving ligt het beroemde kuuroord Travemünde met wit strand.

Niendorf

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Niendorf ligt aan de kust van de Oostzee bij Lübeck en is een echte badplaats. Heel populair is de ‘seebrucke’ oftewel de pier die zeer ver de zee op gaat. Iets verderop bij Timmerdorf zit ook een Sealife-vestiging. Je vindt hier ook een aantal kurparken.

Thüringen

Arnstadt; Bachstad

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Arnstadt werd in de 8e eeuw voor het eerst genoemd en is ook wel de toegangspoort naar het Thüringer Wald. De stad is vooral bekend als Bachstad, want hier schreven generaties Bach Duitse muziekgeschiedenis. Behalve veel patriciërshuizen en het Raadhuis uit de Renaissance, is de stad rijk aan sacrale bouwwerken zoals de O.L.Vrouwekerk en de Bovenkerk. De kasteelruïne Neideck in het Slotpark met een tuinhuisje, waarin een historische maquette van de stad, is een bezoek meer dan waard.

Erfurt; Rome van het Noorden

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Erfurt is de op twee na oudste stad van Duitsland en is één van de best bewaard gebleven middeleeuwse stadscentra en barokke stadsvesting van Duitsland, met een combinatie van rijke patriciërshuizen en fraai gerestaureerde vakwerkhuizen. Vanwege zijn vele kerken, torens en kloosters (meer dan 50) wordt Erfurt ook wel het Rome van het Noorden genoemd. Eén van de bekendste inwoners is Maarten Luther die hier studeerde en tot priester werd gewijd in de Mariendom en de Severikerk, die boven op een heuvel in het midden van de stad, boven de stad uitsteken. Daarnaast zijn er vele bruggen waarvan de 120 meter lange Krämerbrücke de beroemdste is.

Eisenach; Kasteel Wartburg

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Eisenach ligt in Thuringen en is vooral bekend vanwege het kasteel Wartburg dat ook wel één van de mooiste burchten van Duitsland wordt genoemd. Het kasteel staat op een bergtop boven de stad en is rond het jaar 1070 gesticht door de toenmalige graaf van Thüringen, Lodewijk van Schauenburg. De Wartburg speelde ook een belangrijke rol bij de Reformatie. In 1521 leefde de monnik Maarten Luther hier incognito waar hij het Nieuwe Testament in het Duits vertaalde. Zijn kamer is nog steeds in oorspronkelijke staat te bezoeken. Dit kasteel staat ook op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Gotha; barokslot Friedenstein

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Gotha wordt gedomineerd door het barokslot Friedenstein. Het was als residentiestad de rivaal van Weimar (beide waren hoofdstad van een Ernestijns hertogdom) en was een bolwerk van natuurwetenschappen. Het Duitse verzekeringswezen heeft zijn wieg in de stad. Gotha is ook bekend als uitgeversstad en als industriestad (machinebouw). De stad werd voor het eerst als Gothaha genoemd in een oorkonde van Karel de Grote uit het jaar 775.

Jena; oudste planetarium ter wereld

Duitsland; mooiste plekken & bezienswaardigheden - Reisliefde

Jena staat bekend als de stad van het licht en is een populaire universiteitsstad, met het oudste planetarium ter wereld. Het middeleeuwse stadscentrum biedt die typisch Duitse charme met café’s, oude gotische gebouwen en smalle winkelstraten. Bekijk de astronomische klok op het oude stadhuis en de vijftiende-eeuwse Stadtkirche Sankt Michael, waarin zich een steen van de tombe van Maarten Luther bevindt. In de nabijgelegen universiteitstoren JenTower heb je vanuit het restaurant op de 27e verdieping en het observatieplatform een fraai uitzicht over de stad. De naam van de stad komt ook terug in de Jenaplanschool: de bedenker van dit schoolsysteem, Peter Petersen, kwam uit Jena.

Weimar

Het historische centrum van Weimar is door UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Onder andere de Anna Amalia-bibliotheek, die in 2004 gedeeltelijk afbrandde, behoort hiertoe. Daarnaast horen nog enkele voorbeelden van Bauhaus-architectuur tot het werelderfgoed. Tijdens WO2 werd er in de buurt het concentratiekamp Buchenwald opgericht en  is de historische binnenstad door een aantal bombardementen zwaar beschadigd.

Overnachten in Duitsland

Hier vind je de leukste hotels voor tijdens je stedentrip; van gezellige boetiekhotelletjes tot luxe moderne hotels met strakke kamers. Natuurlijk gaan we ook voor de voordeligste deals.

Expedia; Expedia checkt dagelijks alle hotels, vluchten en andere aanbiedingen om de voordeligste prijzen en speciale korting deals te vinden. Het aanbod vind je hier.
Booking.com; Het van oorsprong Nederlandse Booking.com is de grootste hotelwebsite ter wereld. Je kan ook reserveren zonder creditcard of last-minute. Het aanbod vind je hier.
TUI; Op zoek naar een voordelige vakantie in een hotel of appartement? De belofte bij TUI is niet voor niets; discover your smile.  Het aanbod vind je hier.
Prijsvrij; Ideaal voor als je op zoek bent naar een fijne pakketreis in combinatie met vlucht, transfer en accommodatie in een hotel en appartement. Je weet hier zeker dat je nooit teveel betaald. Het aanbod vind je hier.
Vakantiediscounter; Of je nu gaat voor de typische strandvakantie of toch liever een stedentrip. Bij Vakantiediscounter vindt je voordelige aanbiedingen. Inclusief fijne last-minute reizen. Het aanbod vind je hier.
Natuurhuisje; Heerlijk ontspannen in een natuurlijke omgeving? Kies dan voor een natuurhuisje, deze vind je zowel op de natuurlijke bestemming als buiten de gebaande paden. Het aanbod vind je hier.
Landal; Voor fijne vakantiehuizen met veel privacy in een mooie omgeving is Landal een aanrader. Genieten van luxe op een vakantiepark voorzien van alle faciliteiten en zeer geschikt met kinderen. Het aanbod vind je hier.
Center Parcs; Je vindt hier fijne cottages en appartementen in een parkachtige omgeving. Alle parken zijn voorzien van diverse faciliteiten zoals restaurants en kinderentertainment. Het aanbod vind je hier.
Campspace; Een aanrader voor als je op zoek bent naar een betaalbare en unieke accommodatie van boomhut, prive tent, glamping lodge of toch een eigen villa of vakantiehuis? . Het aanbod vind je hier.
ASCI Eurocampings; ASCI is de campingspecialist van Europa. Of je nu wilt gaan kamperen met een eigen tent, camper of caravan. Maar ook als je op zoek bent naar een glamping of chalet voor een vakantie in een huuraccommodatie. Het aanbod vind je hier.

Linda van Aken

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.