Skip to Content

Duurzaam reizen; 5 bestemmingen en accommodaties

Duurzaam reizen; 5 bestemmingen en accommodaties

Duurzaamheid tijdens het reizen wordt steeds belangrijker, en gelukkig zijn er genoeg bestemmingen en bedrijven die het bewuste reizigers steeds makkelijker maken hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Denk hierbij aan ruime keuze uit vegetarische maaltijden, respect voor omliggende natuur en hergebruik van duurzame materialen.

In dit artikel zetten we groene initiatieven van bestemmingen en accommodaties in de spotlight. Van het recyclen van water tot aan zee-egels die koraalriffen beschermen. Duurzaam te werk gaan en rekening houden met de natuur kan een uitdaging zijn, maar toch zijn er hiervoor genoeg creatieve oplossingen.

Groene natuur & energie in Costa Rica

Als het op groene bestemmingen aankomt is Costa Rica een absolute koploper. Naast het feit dat meer dan 53% van het land uit regenwoud bestaat, is Costa Rica ook heel bewust bezig met het klimaat en duurzaamheid. Zo wil het land tegen 2050 volledig klimaatneutraal zijn. Door middel van duurzame energie (windenergie, waterkracht en geothermische energie uit de vulkanen) en het behouden van de natuur timmert Costa Rica momenteel hard aan de weg om hun doel te behalen.

Als reiziger word je ook aangespoord om je voetafdruk alleen op de prachtige stranden achter te laten. En, eerlijk, dat is in het Latijns-Amerikaanse land echt geen straf! Er zijn namelijk eindeloos veel ecolodges en duurzame hotels te vinden. Van indrukwekkende jungle cabins tot bijzondere accommodaties waar ze hun eigen voedsel verbouwen. Neem bijvoorbeeld Luna Lodge of Finca Luna Nueva. Duurzame opties genoeg dus!

Natuurlijke stofzuigers in Saba

Een bestemming die beschikt over 5 verschillende eco-systemen, zal er ook alles aan doen om deze zo goed mogelijk te behouden. Saba, ook wel “The Unspoiled Queen” genoemd, is een ongerept eiland in het Caribisch gebied dat rijk is aan de meest indrukwekkende flora en fauna.

In samenwerking met de lokale bevolking, professionals en Nederlandse universiteiten organiseert het eiland allerlei projecten om de natuur te behouden. Eén van die projecten is het Diadema Project waarbij wordt gebouwd aan het herstel van de zee-egelpopulatie. Zee-egels fungeren als een soort natuurlijke stofzuigers en zorgen ervoor dat de koraalriffen niet worden bedekt met algen, die zorgen er namelijk voor dat koraal niet kan groeien. Omdat een hoop koraal hierdoor verloren is gegaan, werkt Saba aan de wederopbouw door het plaatsen van kunstmatige riffen in de Caribische zee.

Zero waste of water bij het Golden Rock Resort

Het gloednieuwe luxe-lifestyle resort op St. Eustatius genaamd Golden Rock Resort verdient ook zeker een plek op deze lijst. Liefhebbers van natuur zitten sowieso goed in de ongerepte natuur op het Nederlands-Caraïbische eiland.

Het resort zelf staat voorop om duurzaam te exploiteren. Het heeft speciale aandacht gecreëerd voor watercirculatie; van zout naar zoet. Het resort maakt namelijk gebruik van natuurlijk gefilterd water dat net onder de zeespiegel ligt. Dit water wordt naar een zoutwatersilo gepompt, waar vervolgens alle mineralen en zouten op natuurlijke wijze worden verwijderd. Dit resulteert in zuiver water, dat vervolgens weer op verschillende plekken op het resort wordt gebruikt; denk hierbij aan het restaurant, in de hotelkamers en ijsblokjesmachines.

Ook het ‘vervuilde’ water dat ongebruikt is, wordt zorgvuldig opnieuw gefilterd om als grijs water hergebruikt te worden bij de irrigatie van de planten en bomen. Regenwater ondergaat eenzelfde behandeling zodat veiligheid altijd voorop blijft staan. De cyclus is hierbij rond en er is daardoor dus zero waste of water.

Duurzaam overnachten met Natuurhuisje.nl

Op zoek naar een duurzame overnachtingsplek dichtbij huis? Boekingsplatform Natuurhuisje.nl heeft een groot aanbod aan duurzame accommodaties waar is gelet op het gebruik van duurzame materialen en een zelfvoorzienend verblijf. Van houten tiny houses tot kartonnen wikkelhuisjes – alle plekken brengen je dichterbij de natuur.

Maak je overnachting compleet door deel te nemen aan een natuuractiviteit in de nabije omgeving. Met elke boeking draagt het platform bij aan lokale natuurprojecten, om op lange termijn zoveel mogelijk positieve impact te maken op de natuur en het behoud hiervan.

Meer informatie vind je hier.

Een milieuvriendelijk verblijf in Caribisch groenste hotel: Bucuti & Tara Beach Resort

Het awardwinnende boetiekresort Bucuti & Tara Beach Resort is niet alleen adembenemend mooi, maar heeft ook milieubewustzijn als belangrijkste aandachtspunt. Gelegen op het mooiste strand van Aruba staat Bucuti & Tara Beach Resort bekend als het eerste en tevens enige CarbonNeutral® resort in het Caribisch gebied.

In het kader van duurzaamheid heeft het resort de afgelopen jaren al verschillende awards en certificaten verdiend, waaronder de prestigieuze Global United Nations 2020 Climate Action Award for Climate Neutral Now. Het resort heeft een aantal nieuwe initiatieven aangekondigd waar de komende maanden hard aan wordt gewerkt, met als doel om in 2022 CO2-negatief te worden. Van groene leningen voor werknemers en gratis elektrische oplaadstations tot het niet meer serveren van rundvlees in het restaurant.

Met welke reden je Aruba ook bezoekt, dankzij Bucuti & Tara Beach Resort wordt je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk.

Redactie Reis-liefde

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.