Skip to Content

Duurzame reiservaringen in Japan

Duurzame reiservaringen in Japan

Japan is een van de meest duurzame landen ter wereld en bestaat voor bijna 70% uit natuur. Voor natuurliefhebbers is deze bestemming een werkelijke place to be. Van outdoor avonturen, oerbossen en warmwaterbronnen tot aan de Japanse eetcultuur en milieuvriendelijke accommodaties, er is voor ieder wat wils. JNTO neemt je mee op een inspirerende reis waarin authentieke belevingen met aandacht voor milieu, cultuur en gemeenschap centraal staan. Hieronder vind je een selectie van duurzame reiservaringen:

Wandelen tussen oeroude bossen

Duurzame reiservaringen in Japan - Reis-liefde.nl

Wandel op het eiland Yakushima door de oeroude bossen en bekijk de ceders die al millennia lang gerijpt zijn. Ontdek de geheimen van het bos met lokale gidsen die op het eiland wonen en je vertellen over de fascinerende lokale natuur en geschiedenis. Je kunt ook een dagtocht of een nachtelijke expeditie maken om een ​​van de meest gerespecteerde bomen van Japan te zien, Jomon Sugi, die naar schatting al 5.000 jaar oud is. De deelnameprijs voor de tour gaat naar het behoud van het bosecosysteem.

Luxe eco-vriendelijke herberg met lokale producten

In het vissersdorp Esashi in het zuidwesten van Hokkaido, is een charmante, milieuvriendelijke herberg, genaamd Kuki. Dit is meer dan alleen een plek om te verblijven. De focus ligt op het minimaliseren van CO2-uitstoot en afval. Kamers worden verwarmd door water uit natuurlijke warmwaterbronnen en deze techniek wordt ook gebruikt om in de winter sneeuw te smelten op de parkeerplaats.

De meeste biologische groenten (veelal seizoensgroenten), vlees en eieren die hier worden geserveerd, zijn afkomstig van lokale boerderijen binnen een straal van 25 km. Verder wordt er ook gebruik gemaakt van lokale vis. Keukenafval wordt omgezet in compost, die op de boerderijen wordt gebruikt.

Traditioneel sake brouwen met lokale ingrediënten

Duurzame reiservaringen in Japan - Reis-liefde.nl

Ten noordwesten van Tokio ligt de Saku-regio, bekend om de productie van sake. Bij Kitsukura Shuzo wordt de iconische drank al meer dan 300 jaar via dezelfde duurzame methode in kleine hoeveelheden geproduceerd. Boek voor de ultieme sake-ervaring een driedaags verblijf om alles te leren over de traditionele sake-productie.

Streekgerechten worden geserveerd met lokale ingrediënten en je overnacht in het pand waar vroeger de brouwers woonden. Er zijn in totaal 13 sake-brouwerijen in de omgeving en een ruime keuze aan lokale restaurants.

Zelfontdekking met bergpriester

In het Bandai-Asahi National Park vind je de drie Dewa Mountains, die al meer dan 1500 jaar worden beklommen door de bergpriesters, ook wel bekend als Yamabushi. De Yamabushi volgen het kenmerkende berggeloof van Shugendo – een samensmelting van Shinto, Boeddhisme en Japans animisme – dat gaat over het verbinden van lichaam, geest en ziel met de natuur.

Je kunt deelnemen aan een reis van zelfontdekking terwijl je heilige paden volgt met Yamabushi. Je leert dan over deze duurzame levensstijl en lang beoefende meditatie om opnieuw contact te maken met jezelf en met de natuur. Onderweg overnacht je in een traditionele pelgrimshut.

Maak een Japanse theekom volgens boeddhistische principes

Duurzame reiservaringen in Japan- Reis-liefde.nl

De raku-techniek, is een speciale keramische stooktechniek en bestaat al sinds de 16e eeuw en is een bijzondere manier om aardewerk volledig met de hand te maken, zonder gebruik van een wiel. In de Shoraku-oven van de pottenbakker in Kameoka, Kyoto, kun je de eeuwenoude aardewerktechniek leren om je eigen traditionele Japanse theekom te vormen.

De Raku-stijl kenmerkt asymmetrie en eenvoud, omdat het aardewerk de individuele kunstenaar weerspiegelt. De workshop onderzoekt ook hoe Raku-waren gekoppeld zijn aan boeddhistische zen-principes.

Meer ervaringen vind je hier.

Redactie Reis-liefde

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.