Skip to Content

Overzicht en tips duurzame uitjes Nederland

Overzicht en tips duurzame uitjes Nederland

Er lekker op uit gaan vinden we bijna allemaal erg fijn. Maar ook duurzaam leven staat steeds vaker, terecht, hoog in het vaandel. Wat kun je doen om duurzaam te recreëren? En waar zou je heen kunnen gaan?

Wat zijn duurzame uitjes

Nu kun jij je natuurlijk afvragen wat er nu bedoeld wordt met een duurzaam uitje. Dit begrip kun je vrij breed trekken. Je kunt ermee bedoelen dat je zo duurzaam mogelijk bezig bent, dus dat je niet met de auto maar met de fiets gaat en dat soort zaken.

Maar je kunt ook denken aan uitjes waarbij je nog een stap verder gaat dan dat: je doet ook iets goed voor de natuur tijdens je uitje. Zoals afval verzamelen, bijvoorbeeld. Wij geven je hier meerdere ideeën en tips wat je zoal zou kunnen gaan doen.

Vervoer

Allereerst kan je stil staan bij de manier waarop je reist. Kies voor wandelen of fietsen, als dit enigszins mogelijk is. Wil je toch echt ergens heen wat daarvoor niet geschikt is, of bijvoorbeeld met een oud of jong iemand op stap waardoor het niet zo kan? Kies dan voor het openbaar vervoer. Dit rijdt toch wel en als jij er gebruik van maakt levert dit dus geen extra druk op het milieu op. 

Let op je afval

Hopelijk ten overvloede, maar zorg dat je geen sporen achterlaat als je ergens bent. Ruim dus al je afval op en deponeer het bijvoorbeeld thuis in de juiste afvalbak. Maar zorg er ook voor dat je niet de natuur belast door jouw daden. Blijf op de paden, verstoor nesten niet en dat soort dingen. 

Wijze lessen

Ga je met kinderen op stap? Je kunt ze zo meteen leren hoe ze met de natuur om moeten gaan en respect te hebben voor alles wat leeft. Dat afval echt niet in de natuur thuishoort en als je dan toch bezig bent, een boekje om dieren of planten te herkennen (of een app!) maakt het natuurlijk helemaal af!

Wat kun je doen?

Dat waren even de algemene tips. Maar wat zou je nu kunnen gaan doen? Waar kun je heen? 

Zwerfafval en wandelen

Lekker wandelen en ondertussen alles opruimen wat je aan zwerfafval tegenkomt. Dit kan eigenlijk overal, want helaas is praktisch overal wel afval te vinden. Een lekkere strandwandeling en ondertussen het afval in een grote vuilniszak stoppen, is een idee. Ook prima te combineren met strandjutten… En dan iets leuks maken van de vondsten.

Maar je kunt ook langs polderwegen of in het bos gaan wandelen en daar je slag slaan. Zeker op plekken waar veel mensen wandelen zal je waarschijnlijk wel afval kunnen vinden. Vind je het niet? Alleen maar beter en je hebt toch een heerlijke wandeling gemaakt! Er worden trouwens ook dit soort activiteiten georganiseerd, waarvoor jij je dus kunt opgeven. 

Blote voetenpad

Een blote voetenpad zal op geen enkele manier in strijd zijn met de natuurlijke omgeving, want je loopt immers gewoon door de modder, over grind en andere natuurlijke materialen. En het is nog eens erg leuk ook. Je voelt je veel meer één met de natuur, het is een grote belevenis voor kinderen en het schijnt zelfs zo te zijn dat het energie oplevert.

Je bent met andere spieren bezig als je op blote voeten loopt. Voeten zitten immers meestal opgeborgen in schoenen… Op blote voeten lopen wil zeggen dat de spieren, aders en reflexzones nu gestimuleerd worden. En dit zou weer goed zijn voor jouw energie. 

Winkelen…natuurlijk bij de kringloop of rommelmarkt

Houden jullie van winkelen? Prima, maar duurzaam is het natuurlijk niet. Tenzij je de rommelmarkten of kringloopwinkels opzoekt. Zo geef je gebruikte spullen een tweede leven én hoeven er niet nog meer bomen omgehakt te worden of andere materialen of energiebronnen verspild te worden.

Struin lekker dit soort winkels of markten af. Zeker rommelmarkten zijn vaak ook nog eens heel gezellig, met koffie en thee in de buurt en vriendelijke prijsjes. Kringloopwinkels zijn heel verschillend. Maar ook hierin zijn er plaatjes, waar alles heel netjes is en je rustig een hele ochtend rond kunt struinen tussen al die leuke spulletjes!

Ook hier is vaak een plek waar je wat kunt drinken. En het leuke is natuurlijk ook dat er iedere keer weer heel andere spulletjes te vinden zijn. Dus regelmatig naar dezelfde winkel gaan is helemaal niet erg.

Fruit plukken

Kijk eens rond op internet, want er zijn bedrijven waar je fruit mag komen plukken! Eerst zelf plukken en daarna dus kopen om mee naar huis te nemen. Een heel leuke bezigheid en verser dat dit krijg je het natuurlijk niet. Kies je ook nog voor biologische bedrijven, dan ben je helemaal lekker bezig!

Kanoën

Met de kano op stap: dit kan in de natuur maar ook in de stad! Gewoon de grachten door. Dat is toch echt weer een heel andere ervaring dan met een kano de polder door of de plassen over. Om maar iets te noemen. Op veel plekken vind je kanoverhuur en dan worden je ook meteen leuke routes meegegeven. Of informeer hier anders naar bij de verhuurder.

Workshop duurzaam koken

Een workshop volgen op duurzaam gebied is uiteraard ook leuk, leerzaam en als jij het dan toe gaat passen levert het nog meer op voor het milieu. Een idee hierbij is bijvoorbeeld duurzaam koken. Maar een workshop textiel verven met natuurlijke verfstoffen is ook best duurzaam te noemen…

Wildplukwandeling

Maak onder begeleiding een wildplukwandeling. Leuk om zo met de natuur bezig te zijn! Er zijn veel aanbieders in dit opzicht, dus even googlen en er zit er vast wel één bij jou in de buurt. Het zal niet bij plukken blijven, want geproefd wordt er natuurlijk ook en je krijgt meteen nog veel meer info over de natuur om je heen.

Wadlopen

Wadlopen is een heel andere manier om door de natuur te lopen en een heel aparte belevenis. Je loopt hierbij over zandplaten en slik. Maar ook bijvoorbeeld over mosselbanken. Je kunt een rondwandeling maken of zelfs naar een Waddeneiland lopen! En er worden ook nachttochten aangeboden!

Wil Cats
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.