Skip to Content

Tips ecologische voetafdruk verkleinen & co2 compenseren

Tips ecologische voetafdruk verkleinen & co2 compenseren

Op vakantie gaan en toch het milieu zo min mogelijk belasten: gaat dat wel samen? In dit artikel geven we tips hoe je je ecologische voetafdruk ook tijdens je vakantie zo klein mogelijk kunt houden.

Duurzaam leven

De meeste mensen worden zich steeds meer bewust van onze impact op het milieu en dat het tijd wordt dat we daar iets aan gaan doen. We letten op ons energieverbruik, eten bewuster en kijken bijvoorbeeld eerst naar tweedehands mogelijkheden als we iets nieuws nodig hebben.

Ook als we op vakantie gaan kunnen we hier rekening mee houden. En nog een dilemma waar we mee zitten: kunnen we het nog wel maken om het vliegtuig te pakken? Maar hoe ga je dan naar je vakantieadres toe? Bewuste keuzes maken is ook nu prima te doen!

Waar ga je heen op vakantie?

De meeste vormen van reizen hebben impact op onze omgeving en ecologische voetafdruk. Een vliegtuig staat erom bekend, maar ook een auto heeft natuurlijk zijn uitlaatgassen en brandstofverbruik. Hoe dichter je bij huis op vakantie gaat, hoe minder groot je belasting voor het milieu zal zijn. Of kies eens voor een andere vorm van vervoer. Een fiets heeft geen brandstof nodig en als je met een trein of bus gaat is jouw aandeel in vervuiling ook een stuk lager.

Lekker in eigen land is een prima alternatief. Wil je toch verder weg, kijk dan eens of je inderdaad niet met de trein of de bus zou kunnen gaan. Uiteraard maakt het hierbij ook verschil of je elektrisch rijdt of niet. Rijd je met een elektrische auto dan wordt het verhaal natuurlijk weer anders.

Vliegtuig: wel of niet doen?

De eerste reactie is uiteraard NIET doen. Maar eerlijk is eerlijk: met je fiets naar Amerika fietsen werkt natuurlijk niet. Allereerst moet je jezelf dan afvragen of je echt wel zo ver op vakantie moet gaan. Kun je echt niet gewoon meer in de buurt blijven? Blijf je binnen Europa? Waarom zou je dan vliegen? Pak een trein! Of boek een busreis die kant op. Wil je toch echt wel op vakantie met het vliegtuig?

Dan kun je nog goed opletten dat je niet onnodig veel om vliegt, zeg maar, enkel en alleen om goedkoper uit te zijn. Pak de kortste route met de minste tussenstops. Er zijn reisondernemingen die al rekening houden met de ecologische voetafdruk en standaard CO2-compensatie aanbieden door geld te doneren aan milieudoelen, zoals het planten van bomen.

Doet jouw reisorganisatie dat nog niet? Dan kun je het ook zelf doen. Er zijn websites waar je kunt uitrekenen hoeveel CO2 jouw vliegreis uitstoot en waar je dat kan compenseren door te betalen voor bomen!

Kies bewust de accommodatie als je let op ecologische voetafdruk

Accommodaties die een groot hart hebben voor het milieu zullen dit zeker kenbaar maken bij hun kenmerken. Het is immers mooie reclame. Kies bewust een huisje of een reis waarbij duidelijk is dat ze ‘groen’ denken. Er zijn keurmerken voor, zoals Green Key. Ook je reisverzekering kun je trouwens afsluiten bij een ‘groene’ verzekeraar!

Ook duurzaam denken op je vakantie

We willen allemaal vaak makkelijker de dag doorkomen als we op vakantie zijn. Dus ben je misschien sneller geneigd om toch plastic verpakkingen te gebruiken of wegwerpspullen. Maar probeer ook op je vakantie duurzaam om te gaan met spullen en te letten op je ecologische voetafdruk en probeer plastic zoveel mogelijk te vermijden. Gebruik je het toch, zorg dan wel dat het bij het plastic afval komt zodat het gerecycled kan worden.

Wordt het bij jouw vakantieadres niet gescheiden? Neem de zak met plastic afval dan gewoon mee naar huis! En wat betreft de luxe van een hotel of andere accommodatie: besef dat iedere dag alles schoon krijgen heerlijk luxe en fris is, maar doe je dat thuis ook?

Overdreven luxe, of het nu om schoon textiel gaat of om eten en extra luxe apparaten, is vaak een extra belasting voor het milieu. Minder luxe leven tijdens je vakantie, misschien zelfs juist meer terug naar de natuur door voor een leuke hut of caravan te kiezen, zal je niet alleen dichter bij die natuur laten voelen, maar geeft ook minder druk op je ecologische voetafdruk.

Wat neem je mee?

Gebruik je thuis heel bewust artikelen die milieuvriendelijk zijn? Met weinig belastende elementen erin, bijvoorbeeld? Neem die dan ook van thuis af mee, zodat je niet in de vakantie opeens wel de producten moet gebruiken die je thuis juist heel bewust mijdt. Dit kan om jouw verzorgingsproducten gaan, maar uiteraard ook om schoonmaakartikelen.

Lokaal tijdens je vakantie

Ga ook tijdens de vakantie zelf niet nodeloos ver rijden. De omgeving per fiets of te voet verkennen is eigenlijk veel mooier, want je ziet veel meer. Eet gewoon in het dorpje waar je zit en haal je groente op de gezellige groentemarkt, bijvoorbeeld.

Niet alleen fijn voor het milieu trouwens, want veel intensiever bij je vakantieplek betrokken zijn geeft je heel andere indrukken en kan het zomaar veel mooier maken dan overal doorheen razen omdat je dit en dat en nog veel meer moet hebben gezien. Dan zie je alles vluchtig en ben je alleen maar aan het rondrennen…

Respect voor de natuur

We vergapen ons vaak aan de natuur in andere landen. Laten we dat ‘vergapen’ dan ook combineren met ‘respecteren’. Vertrap niet allerlei planten, blijf op de paden (bijvoorbeeld) en pluk niet zomaar van alles. Jij bent te gast in de natuur! Je kunt natuurlijk nog een stap verder gaan en tijdens je tochten zwerfafval opruimen! Dan doe je het helemaal goed voor je ecologische voetafdruk en het geeft je meteen een voldaan gevoel.

Opruimen natuurlijk

Eigenlijk ten overvloede, maar ook tijdens je vakantie moet je natuurlijk je eigen troep opruimen. Niet alleen bij je vakantie accommodatie, maar ook tijdens je wandelingen, excursies of wat dan ook wat je gaat doen. Je gooit je afval niet zomaar in de natuur.

Meer tips over duurzaam reizen en je ecologische voetafdruk vind je hier.

Wil Cats
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.