Skip to Content

Ede bezienswaardigheden & uitjes in de omgeving

Ede bezienswaardigheden & uitjes in de omgeving

Ede is een prachtige stad gelegen in de provincie Gelderland, in het oosten van Nederland. Het is een stad die rijk is aan geschiedenis, cultuur en natuurlijke schoonheid. In dit artikel zullen we een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden van Ede bespreken.

De Hoge Veluwe

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Ede is het nationale park De Hoge Veluwe. Het park is gelegen op een uitgestrekt gebied van 5.400 hectare en biedt een prachtige natuurlijke omgeving met bossen, heidevelden en duinen. Het park heeft ook een aantal wandel- en fietspaden die bezoekers kunnen verkennen, evenals een bezoekerscentrum waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis van het park en de flora en fauna die er te vinden zijn.

Lees ook: Nationaal Park de Hoge Veluwe

Het Kröller-Müller Museum

Het Kröller-Müller Museum is gelegen in het nationale park De Hoge Veluwe en is één van de belangrijkste kunstmusea van Nederland. Het museum heeft een uitgebreide collectie moderne en hedendaagse kunst, evenals een indrukwekkende collectie werken van Vincent van Gogh. Het museum biedt ook een prachtige beeldentuin waar bezoekers kunnen genieten van de kunstwerken in de buitenlucht.

Museonder

Het Museonder is een uniek museum gelegen in het nationale park De Hoge Veluwe. Het museum biedt een kijkje in de ondergrondse wereld van de Veluwe en laat bezoekers zien wat er allemaal onder hun voeten gebeurt. Het museum heeft een uitgebreide collectie fossielen, mineralen en andere ondergrondse artefacten.

De Ginkelse Heide

De Ginkelse Heide is een uitgestrekt heidegebied gelegen in Ede. Het is een prachtige locatie om te wandelen en te fietsen en biedt een adembenemend uitzicht op de omringende natuur. Het is ook een belangrijke locatie voor parachutespringen, aangezien er regelmatig sprongen worden gemaakt vanaf de nabijgelegen vliegbasis.

Schaapskudde Ginkelse Heide

De Schaapskudde Ginkelse Heide is een kudde schapen die op de Ginkelse Heide graast. De kudde bestaat uit ongeveer 200 Veluwse heideschapen en is een belangrijk onderdeel van het natuurbeheer op de heide. Bezoekers kunnen de kudde bekijken en meer te weten komen over het belang van schapen voor het beheer van de heide. Ook is er een herder die met de kudde werkt en die je alles kan vertellen over de schapen en het werk van een herder.

De Oude Kerk

De Oude Kerk is een middeleeuwse kerk gelegen in het centrum van Ede. De kerk dateert uit de 12e eeuw en heeft een indrukwekkende architectuur. Bezoekers kunnen de kerk bezoeken en genieten van de prachtige glas-in-loodramen en schilderijen die in de kerk te vinden zijn.

Molen Concordia

Molen Concordia is een historische windmolen gelegen in het centrum van Ede. De molen werd gebouwd in 1895 en is nog steeds in gebruik om graan te malen. Bezoekers kunnen de molen beklimmen en meer te weten komen over de geschiedenis van de molen en de werking ervan.

De Edese Golfclub

De Edese Golfclub is één van de mooiste golfbanen van Nederland en ligt in de buurt van Ede. De baan biedt een prachtig uitzicht op de omringende natuur en is een geweldige locatie voor zowel beginnende als ervaren golfers.

Platform Militaire Historie

Het Platform Militaire Historie is een organisatie die zich richt op het behouden en promoten van de militaire geschiedenis van Ede en omgeving. Het platform organiseert verschillende activiteiten en evenementen, zoals lezingen en excursies, en heeft een uitgebreid archief met informatie over de militaire geschiedenis van de regio.

Street Art Ede

In Ede vind je kunstwerken op verschillende locaties in de stad. Het project heeft als doel om de stad op te fleuren en de kunst en cultuur te promoten. Bezoekers kunnen een wandeling maken langs de verschillende kunstwerken en genieten van de kleurrijke en creatieve uitingen.

Lammert van de Bosport

Lammert van de Bosport is een ambachtelijke winkel gevestigd in het centrum van Ede.

Benardo’s IJssalon

Benardo’s IJssalon is een populaire ijssalon gelegen in het centrum van Ede. Het bedrijf staat bekend om zijn ambachtelijk bereide ijs en heeft een uitgebreid assortiment aan smaken. Bezoekers kunnen hier genieten van een heerlijk ijsje en even ontspannen tijdens een dagje uit in Ede.

Natuur Monumenten Route Planken Wambuis

De Natuur Monumenten Route Planken Wambuis is een wandelroute gelegen in het Planken Wambuis, een natuurgebied tussen Ede en Arnhem. De route voert door bossen, heidevelden en langs open vlaktes en biedt een prachtig uitzicht op de omringende natuur. Het is een populaire route voor wandelaars en natuurliefhebbers.

Airborne Luchtlanding

De Airborne Luchtlanding is een belangrijke gebeurtenis uit de geschiedenis van Ede en omgeving. In 1944 vond hier de Slag om Arnhem plaats, onderdeel van Operatie Market Garden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze slag landden duizenden geallieerde soldaten per parachute in en rondom Ede. De Airborne Luchtlanding herdenkt deze gebeurtenis en er zijn verschillende monumenten en musea die eraan herinneren.

De Cunerakerk

De Cunerakerk is een iconische kerk gelegen in Rhenen, op korte afstand van Ede. De kerk is gebouwd in de 15e eeuw en heeft een indrukwekkende gotische architectuur. Bezoekers kunnen de kerk beklimmen en genieten van een prachtig uitzicht op de omgeving.

Kasteel Hoekelum

Kasteel Hoekelum is een historisch kasteel gelegen in Bennekom, op korte afstand van Ede. Het kasteel dateert uit de 17e eeuw en is omringd door prachtige tuinen en bossen. Het kasteel is opengesteld voor publiek en bezoekers kunnen een rondleiding krijgen door het kasteel en de tuinen.

Het Nederlands Tegelmuseum

Het Nederlands Tegelmuseum is gelegen in Otterlo, op korte afstand van Ede. Het museum biedt een uitgebreide collectie tegels en keramiek uit de 16e tot de 20e eeuw. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in de verschillende tentoonstellingsruimtes en leren over de geschiedenis en technieken van het maken van tegels.

Uitkijktoren de Koepel

Uitkijktoren de Koepel is een uitkijktoren gelegen op de Goudsberg in Lunteren. De toren biedt een prachtig uitzicht over de omgeving en is een populaire plek voor toeristen om te bezoeken. De toren is ook onderdeel van de Veluwezoomroute, een wandel- en fietsroute door de omgeving.

Middelpunt van Nederland

Het Middelpunt van Nederland is een monument dat zich bevindt in Lunteren, een dorp in de gemeente Ede. Het monument bestaat uit een stenen obelisk die aangeeft waar het geografische middelpunt van Nederland ligt. Het monument is een populaire plek voor toeristen om te bezoeken en foto’s te maken.

Het Uilenbos

Het Uilenbos is een restaurant gelegen vlakbij het middelpunt; hier kun je heerlijke pannenkoeken eten terwijl de kinderen spelen in het Uilenbos. Een combinatie van een enorme speeltuin, verkeerstuin en kinderboerderij.

Lees ook: het Uilenbos

Ede is een stad met een rijke geschiedenis, cultuur en natuurlijke schoonheid. Van het nationale park De Hoge Veluwe tot de middeleeuwse Oude Kerk, er is voor ieder wat wils. Of je nu op zoek bent naar een prachtige natuurlijke omgeving, interessante musea of historische monumenten, Ede biedt het allemaal. Plan dus zeker een bezoek aan deze mooie stad en ontdek zelf wat Ede te bieden heeft.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.