Skip to Content

Reistips eerste keer op vakantie met kinderen

Reistips eerste keer op vakantie met kinderen

Op vakantie gaan met kinderen vraagt om een andere aanpak dan enkel op vakantie gaan met volwassenen. Je moet niet alleen rekening houden met de behoeften van je kind bij het inpakken, maar ook op de plaats van bestemming. Waar denk je aan, wat neem je mee en waar ga je heen, zeker als het de eerste keer is dat je op vakantie gaat?

Hoe ver reis je?

Natuurlijk kun je direct het vliegtuig pakken, maar een vakantie dicht bij huis is eigenlijk wel zo relaxed als je met een baby op stap gaat. Wil je met de auto, dan is een eerste verre vakantie zeker niet ideaal. Voor je kleintje is het helemaal niet goed om lang in een autostoeltje te zitten, het geeft een hoop stress en ook de hitte opzoeken is niet echt een feest voor je kindje.

Dichter bij huis heeft ook het voordeel dat je gewoon al het normale eten kunt kopen (als hij of zij al een hapje eet) als thuis. En is er iets aan de hand met de kleine? Dan ben je zo weer thuis.

Lees ook: Tips vliegen met kinderen

Wat is een fijne eerste kindervakantie?

Met een kleintje naar een bungalowpark gaan als Landal of Center Parcs is ideaal. Heb je ook peuters of kleuters bij je, dan is een kinderbungalow een extra feestelijke mogelijkheid. Hierin heb je meerdere kindervoorzieningen en speelmogelijkheden. Meestal is de tuin afgezet en soms is ook in die tuin speelplezier gegarandeerd. Natuurlijk scheelt dit per park en aanbieder.

Zo is het voor je kind fijn, maar daardoor ook voor jou. Houd je meer van kamperen, dan is dat met een baby ook prima te doen, maar zal net iets meer behelpen zijn. Hoewel dat ook ligt aan jouw manier van kamperen. Je zou voor deze eerste keer een luxe caravan of tent kunnen huren, zodat je net meer comfort hebt. Ook bij campings heb je de keuze uit kindercampings, waar meer te doen is voor kinderen.

Even uitproberen

Misschien ben je gewend om verre vakanties te maken of houd je gewoon van de Middellandse Zee… Maar vind je het toch wel spannend om dat meteen de eerste keer met kinderen te gaan doen. Een weekendje of weekje op vakantie gaan naar een leuk bungalowpark kan dienen als ‘even uitproberen hoe het werkt’, zodat je daarna met een geruster hart verderop gaat!

Naar het buitenland met kinderen

Wil je voor de eerste keer naar het buitenland dan is een andere manier van reizen dan met een auto fijner. Pak de trein of het vliegtuig zodat je kind comfortabeler vervoerd kan worden. Wil je toch met je eigen auto? Zorg dan dat het koel blijft in de auto en stop echt regelmatig zodat je kind uit de autostoel kan en relax dan ook echt. De richtlijnen die gegeven worden is dat een baby niet langer dan twee uur in een stoeltje mag zitten/slapen.

Stop je, dan zorg je ervoor dat de baby zich ook echt goed kan uitstrekken. Neem hiervoor een dekentje mee. Bij pasgeboren baby’tjes is de maximale tijd een half uur per keer. Denk ook aan een eigen reisdocument voor je kind(eren)! Zijn er vaccinaties nodig naar het land waar je heen wilt? Je zou je natuurlijk even af kunnen vragen of dat wel iets is voor je kleine kind. Misschien kun je dan toch beter nog even wachten met die vakantie.

Lees ook: Vakantie buitenland met kinderen

Hoe beoordeel je de accommodatie

Uiteraard is het heel persoonlijk wat jij een fijne vakantie vindt, maar met kinderen zou je op de volgende punten kunnen letten. Zijn de volgende voorwerpen of faciliteiten er aanwezig?

 • Kindermeubilair in het huisje
 • Kidsclub of ander animatie-activiteiten voor de kinderen
 • Speeltuintjes op het park
 • Peuterbad en/of ander binnenzwembad (is lekker warm voor de kleintjes)
 • Is er een koelkast aanwezig om al het eten, drinken of afgekolfde moedermelk te kunnen bewaren?
 • Is er een magnetron om eenvoudig het drinken/eten te kunnen opwarmen?
 • Zijn er familierestaurants?
 • Is er een binnenspeeltuin? (Minder afhankelijk van het weer)
 • Zijn er in de omgeving leuke dingen te doen voor kinderen? Dit is meer voor oudere kinderen, want kleintjes hebben vaak al genoeg aan leuke activiteiten op het park zelf
 • Keek je anders vooral naar de omgeving en daarna pas naar de accommodatie, met jonge kinderen werkt het eigenlijk precies andersom!

Vergeet vooral ook niet om de reviews te lezen zoals op tripadvisor of zoover.

Wat neem je mee?

Op stap met je baby, dreumes of peuter zorgt voor extra bagage. Wat neem je extra mee?

 • Kleding voor je kind voor meerdere weersomstandigheden
 • Speelgoed en knuffels
 • Luiers en billendoekjes
 • Verzorgingsproducten
 • Flesje, flesvoeding etc., hapjes
 • Indien nodig een campingbedje en stoeltje
 • Zonnebrand met een hoge bescherming
 • Zwemkleding
 • Speelgoed voor in het zwembad
 • Zonnebril, parasol voor aan de buggy etc.
 • Buggy of iets dergelijks.
 • Misschien gebruik je een draagdoek?

Lees ook: Wat meenemen op vakantie?

Wat neem je mee tijdens de reis?

Of je nu wel of niet met eigen vervoer gaat, er zijn een aantal dingen die handig zijn om bij je te hebben tijdens de reis. Ga je met je eigen auto dan zorg je dus dat je die spullen zo kunt pakken. Het gaat hierbij om:

 • Reservekleding
 • Luiers en billendoekjes, eventueel zalf voor de billetjes
 • Voeding
 • Drinken
 • Iets waar je kind zich mee vermaken kan
 • Een favoriete knuffel

Voor de rust een deken en wat speelgoed. Ook fijn voor iets oudere kindjes zodat ze even lekker kunnen spelen buiten de auto.

Lees ook: Speelgoed voor onderweg in de auto
Lees ook: Spelletjes voor op de achterbank

Stoppen onderweg

Stop je onderweg, dan is het fijn om daar te stoppen waar ook een speeltuintje bij zit. Of bijvoorbeeld op een leuke plek met veel gras. Zodat de iets grotere kinderen even kunnen spelen. Een bal meenemen zou dan ook een idee kunnen zijn.

Zoals gezegd is een dekentje meenemen voor een baby belangrijk, omdat het het gezondst is als hij zich kan uitstrekken. Tijdens de pauze eet of drink je gezellig even iets. Dat kan in een wegrestaurant met speelmogelijkheden zijn, maar je kunt er ook een picknick van maken.

Tips

Houd in je vakantie rekening met je baby/peuter. Plan de dagen niet te vol en probeer het slaapritme zo goed mogelijk aan te houden. Slaapt je baby in de kinderwagen dan kun je op dat moment je kindje natuurlijk goed meenemen. In een buggy werkt dat uiteraard niet, want je kind moet wel goed kunnen liggen.

Plannen is 1 ding, maar besef dat je kleintje niet aan planningen doet. Daarbij zal een baby of peuter lang niet alles kunnen doen, wat jij zou willen doen. Er zijn nu eenmaal activiteiten die met kinderen erbij (en zeker met jonge kinderen) niet gaan. Dit alvast meenemen in je gedachtegoed kan frustratie ter plekke voorkomen…

Dagboekje maken

Natuurlijk is het leuk om later nog eens terug te lezen wat jullie allemaal gedaan hebben. Nu is foto’s maken tegenwoordig niet ingewikkeld meer. Schiet maar raak en maak er een mooie combinatie van met jouw verslagen. Zo creëer je een schitterend album die je eventueel ook kunt laten afdrukken.

Lees ook: Reisdagboek maken

Wil Cats

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.