Skip to Content

Elanden spotten Zweden; met auto op elandensafari

Elanden spotten Zweden; met auto op elandensafari

Het is zeven uur als we verzamelen bij de receptie van Orsa Grönklitt voor de elandensafari in de bossen van Dalarna. In het busje passen, naast de chauffeur, acht personen. Er staat een gezin met twee kinderen te wachten en een stelletje, zodra wij aan komen lopen zijn we compleet en kunnen we dus het busje instappen. De chauffeur en onze gids dragen een outfit die past bij hun job. Naast mijn dochter neem ik plaats op de achterste bank, in het midden. Vol verwachting op wat komen gaat.

Op safari

Onze gids geeft bij voorbaat aan dat hij geen garantie kan geven op elanden. Maar dat hij zijn best zal doen, de avond ervoor had hij er maar liefst 16 gespot en een filmpje waarbij er een groep van zes langs de kant van de weg stond en er één overstak. Meteen temperde hij ook ons enthousiasme, vandaag was namelijk een erg warme en zonnige dag. Dat betekent ook dat het langer licht is en de elanden zich langer verschuilen in de dichte bossen.

We rijden het vakantiepark af en slaan al snel af naar een grindweg, deze zijn goed onderhouden en brengen je diep het bos in. Hier moet je alleen rijden als je de weg weet, of beschikt over een goede gps anders kan je daar uren verdwalen zonder dat je iets of iemand tegenkomt. We krijgen de opdracht om mee te kijken, omdat hij niet alles kan zien. Vooral aan de rechterkant, aangezien hij zelf links zit. Geen probleem, en na een twintig minuten wordt de eerste eland gespot.

De chauffeur gaat in zijn achteruit en ja hoor daar tussen de bomen zien we een glimps van een eland, een vrouwtjeseland van ongeveer een jaar oud weet hij ons te vertellen. Je herkent het geslacht aan het feit dat vrouwtjeselanden geen gewei dragen. In tegenstelling tot de rendieren. Zowel elanden als rendieren zijn familie van de herten en wonen in het Noorden van Scandinavië. De elanden zijn echter de grootste en kunnen wel twee meter groot worden. Ze houden van zwemmen dus we rijden verder langs een aantal beekjes en stroompjes en langs heel veel open plekken.

Ergens in de middle of nowhere wordt er een vers spoor gespot van een eland, maar dat is helaas ook het enige. Ik vond dat erg knap, dat hij dat zo al rijdend vanuit de auto kon zien. Terwijl we langs een open plek rijden krijgen we uitleg over de kale bomen; de elanden houden namelijk van de blaadjes en takken en vreten die helemaal kaal. Dat gaat nog best heel erg de hoogte in.

Genieten in een Zweeds natuurreservaat

Elanden spotten Zweden; met auto op elandensafari - Reisliefde
Elanden spotten Zweden; met auto op elandensafari - Reisliefde
Elanden spotten Zweden; met auto op elandensafari - Reisliefde

Na anderhalf uur stoppen we op een plek in een natuurreservaat bij een houtzagerij. Hier liggen boomstammen klaar naast het waterrad en de zaag. Een mooie plek dus om te stoppen. Dochterlief was in slaap gevallen (eigenlijk is ze nog net iets te jong), dus ik maak haar even wakker om een rondje te lopen. Als we terugkomen bij de auto is er een thermoskan met koffie en pakjes limonade tevoorschijn getoverd, ook ligt er een zak met kaneelbroodjes die hier in Zweden erg populair zijn (vergelijkbaar met de Nederlandse bolussen). Na vijf minuten stappen we weer in de auto.

Elanden spotten Zweden; met auto op elandensafari - Reisliefde
Elanden spotten Zweden; met auto op elandensafari - Reisliefde

We vervolgen onze weg en het is genieten van het uitzicht, het is ook duidelijk te merken dat de zon aan het zakken is. De lucht krijgt een lichteroze tint terwijl de bossen helemaal opgloeien. Het beste uitzicht heb je echter toch als je voorin de auto zit. De tour zou ongeveer drie uur duren, maar helaas is er dan nog steeds niet meer dan dat ene glimpje tussen de bomen door gezien.

De gids geeft echter niet op en blijft doorrijden. Voor de kinderen is het duidelijk wel een flinke zit, drie uur lang rondjes rijden. Heel erg is dat niet, want Zweden is een schitterend land en het blijft genieten of je nu door het bos rijdt of langs een mooi uitzicht omdat je vrij hoog op de bergen rijdt.

Elanden spotten

Elanden spotten Zweden; met auto op elandensafari - Reisliefde

Ondertussen begint het te schemeren (volgens Scandinavische begrippen) en zeker in de bosrijke gebieden wordt het donker. En ja hoor, als we weer over een open plek rijden is het raak. De auto stopt en de deur gaat open, we mogen er even uit om weer een vrouwtjeseland van buiten te zien. De hele avond hebben we geen ander verkeer gezien, tot we hier aankwamen en er een auto achter ons moest stoppen. We werden dus weer gevraagd om in te stappen.

Een paar honderd meter verder, de andere auto is wel uit het zicht, zien we in de verte een eland die de weg oversteekt. Dit keer is het een mannetje met een gewei. Ondanks de afstand blijven het toch reusachtige dieren en het is een bijzondere ervaring om ze zo in het wild te zien. We blijken al vlakbij het park te zijn en worden tien minuten later weer afgezet. Na deze ervaring ben je direct weer vergeten dat je drie uur lang rondjes hebt gereden.

De gids verontschuldigt zich nogmaals en laat een filmpje zien van de vorige avond. Het verschil tussen 16 en 3 elanden is groot. Maar dat is het risico als je in het wild op zoek gaat. Je bent dan niet in een dierentuin waarin ze in een beperkt leefgebied verblijven. Het blijft geluk hebben en de weersfactoren spelen ook een grote rol. Wel vind ik het heel erg netjes dat hij zijn best heeft gedaan en niet na drie uur heeft gezegd ‘jammer dan’. Voor de kinderen is het al een heel bijzondere ervaring om te merken dat het om half elf nog steeds licht is. Heel anders dan in Nederland.

Algemene informatie

Deze elanden safari kan je bij de receptie reserveren, wel is er maar plaats voor 8 personen dus het kan zijn dat hij snel vol zit. Als je de luxe hebt houdt dan rekening met de weersvoorspellingen en probeer te zonnige dagen te vermijden. Al blijft het geluk (of niet) hebben. De meeste kans om elanden te spotten heb je tussen juni en september.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.