Skip to Content

Overzicht elfendeurtjesroutes

Overzicht elfendeurtjesroutes

Op stap met jonge kinderen? Volg dan eens een elfendeurtjesroute! Bij het volgen van een dergelijke route kom je kleine deurtjes tegen. Wat zou er achter die deurtjes zitten? Wat kom je hier allemaal tegen? Zouden kaboutertjes, elfjes en al die andere kleine boswezentjes dan toch echt bestaan? Zin in een sprookje beleven in ‘real life’? Dan hebben wij hier voor jou de leukste routes. En het leuke is: ze zijn op heel uiteenlopende plekken te vinden want elfjes en kaboutertjes blijken zelfs in sommige binnensteden te wonen!

Lees ook: Overzicht sprookjesachtige uitjes Nederland

Buitencentrum Oostvaardersplassen

Bij het Buitencentrum Oostvaardersplassen is de start voor de elfendeurtjesroute in het Hollandse Hout. Ga even langs het Buitencentrum, want daar ligt een tas voor de kinderen klaar met een echte toverstaf. Heb je een deurtje gevonden? Dan is er een opdracht die je mag uitvoeren.

De elfjes die je hier vindt hebben zo hun eigen lievelingsdiertje. En na elke geslaagde opdracht mag je het dier wat erbij hoort meenemen. Als afsluiting volgt het feest der seizoenen dat je met de dieren samen viert. De route is iedere dag te lopen als het Buitencentrum geopend is. Geschikt voor kinderen van 2 tot 5 jaar.

Meer info vind je hier.

Elfendeurtjesroute bij Schoorl

Ook bij Buitencentrum Schoorlse Duinen kun je op zoek naar de elfjes. Het heeft dezelfde opzet als bij de route in de Oostvaardersplassen, dus ieder deurtje nodigt uit tot het maken van een opdracht. En ook hier hoort daar weer een toverspreuk bij. Het loeppotje mag na afloop mee naar huis. Leuk voor kinderen vanaf 2,5 jaar of voor een kinderfeestje natuurlijk. De route duurt ongeveer een uur.

Meer info vind je hier.

Lees ook: Schoorlse duinen; van klimduin tot speelbos

Elfjes vinden in Alkmaar

Misschien niet wat je verwacht, maar zelfs in een stad als Alkmaar kun je op zoek naar elfjes! De elfendeurtjesroute van Alkmaar is namelijk gewoon in de binnenstad te vinden! Hierbij zoek je naar elfendeurtjes in de etalages van de winkels. Je kunt hiervoor de plattegrond bekijken als het toch wel heel moeilijk wordt om ze te vinden.

Net buiten het centrum zijn er nog twee deurtjes te vinden. Eén ervan is te vinden bij het ziekenhuis. Zullen de elfjes helpen in het ziekenhuis? Natuurlijk laat je zelf de kinderen de deurtjes zoeken. Maar voor jou is het wel makkelijk om te weten dat de winkels die meedoen te herkennen zijn aan een speciale sticker.

Meer info vind je hier.

Elfjes op de camping

Op camping Klein Hemelrijk in Heemskerk aan Zee zijn ook elfendeurtjes te vinden. Zoek je een leuke camping waar de kleuters kunnen speuren? Dan is dit zeker een leuk idee.

Meer info vind je hier.

De grens over voor elfjes

In de wondere wereld van Holzheimerhof in België zijn niet alleen elfjes te zoeken, maar hier wonen ook nog sjamanen, heksen, kabouters en ga zo maar door. De elfendeurtjesroute begint en eindigt bij de Holzheimer Hütte en je krijgt een boek mee met opdrachten en een routekaart. Na de wandeling kun je bij de Poffer iets lekkers nuttigen. Afsluiten met pannenkoeken of poffertjes is altijd goed, nietwaar? Op de site kun je al zien hoe de deurtjes eruit zien.

Meer info vind je hier.

Bos de Elzen Dordrecht

De kabouterroute in Bos de Elzen in Dordrecht is een van de bekendste elfendeurtjesroute. Zeker in de coronatijd was dit een populair uitje en kwamen er soms 1000 mensen op een dag om deze deurtjes te bekijken zodat er een rij ontstond. Helaas zijn de elfjes verhuisd en is het nog niet bekend waar ze nu wonen.

Wel zijn er een aantal deurtjes opgedoken in de Julianastraat in Papendrecht, kinderen mogen daar niet alleen kijken naar de deurtjes, maar er ook mee spelen. Iedere keer zien de deuren er weer anders uit.

Elfendeurtjesroute de Weerribben

Er zou ook sprake zijn van een elfendeurtjesroute in natuurgebied de Weerribben. Daar is echter verder geen informatie over te vinden.

Ook kabouterdeurtjes zijn te zoeken…

Naast elfendeurtjes zijn er ook kabouterdeurtjes te vinden. Natuurlijk net zo leuk om naar te speuren!

Kabouterroute in Woerden

Kun je er geen genoeg van krijgen maar heb je alle elfendeurtjes gehad? Dan ga je nu toch verder met kabouterdeurtjes? In Woerden zijn stadskabouters te vinden! En deze kabouters hebben nog een instagramaccount ook. Hoezo met de tijd meegaan? Maar goed, ze waren wel zo aardig om een wandelroute langs hun huisjes te maken en die kun jij dus lopen!

Meer info vind je hier.

Kabouterdeurtjes in het kasteelpark

In het kasteelpark Esloo blijken kaboutertjes te wonen. Deze kabouterwoninkjes zijn op allerlei plekken te vinden en kunnen dus tijdens een wandeling door het park gezocht worden. Niemand snapt waar ze vandaan komen….

Meer info vind je hier

Kabouterroute Groenlo

Een route van 2,4 km bij Groenlo voert je langs kleine deurtjes. Hier wonen kaboutertjes! Er zijn 15 deurtjes te vinden en bij ieder kaboutertje wat er woont hoort een gedichtje. Deze gedichtjes vind je terug met andere verhalen in het kinderboekje Kabouters & Vuurvliegjes. Ook kleurplaten en de kaart van de wandelroute vind je hierin. Het boekje kun je kopen bij verschillende VVV’s.

Meer info vind je hier.

De kaboutermakelaar

Tja, huisjes voor kabouters zullen ook verkocht moeten worden, dus is er ook een kaboutermakelaar. Hij heeft voor meer dan 150 kabouterfamilies huisjes gevonden en die kun jij bezoeken. De kabouters wonen hier zowel in het dorp als in het bos of op het open veld. Je kunt deze kabouterdeurtjes vinden in gemeente Baek.

Op de site van deze makelaar vind je kabouteravonturen en diverse foto’s om alvast in de stemming te komen. De kaboutermakelaar doet het plaatsen van de deurtjes om kinderen en hun ouders plezier te laten beleven. Er zit dus geen commercie achter en de huisjes zijn dan ook gewoon zo op te sporen. Op de kaart op de site kun je zien waar al die kabouterhuisjes te vinden zijn!

Meer info vind je hier.

Kabouterpaden

Door het hele land heen vind je ook veel kabouterpaden, mocht je nog niet genoeg hebben van sprookjes. Ook Staatsbosbeheer heeft er heel veel neergezet. Dit zijn speurtochten waarbij de kinderen op zoek gaan naar kaboutersporen en ze moeten ook bij deze paden opdrachten uitvoeren. Ze ontvangen vervolgens een kabouterdiploma.

Lees ook: Kabouterpaden Nederland

Wil Cats
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.