Skip to Content

Enschede; bezienswaardigheden en activiteiten

Enschede; bezienswaardigheden en activiteiten

Enschede is gelegen in Twente, Overijssel. Enschede biedt leuke bezienswaardigheden en mogelijkheden tot ontspanning en recreatie. Niet alleen op het gebied van cultuur, maar net zo goed op het gebied van vermaak. Wat kun je zoal zien en doen in Enschede?

Synagoge van Enschede

De synagoge van Enschede dateert uit 1928 en wordt nog altijd gebruikt als gebedshuis. Het gebouw is opengesteld voor bezoekers. Er zijn hier tentoonstellingen te bezichtigen en er worden rondleidingen gegeven. Het gebouw is aan de buitenkant al mooi om te zien, met zijn grote koepels. Maar binnen kun je genieten van nog veel meer moois, zoals glas-in-loodramen, mozaïeken, de Thorarollen en meer. Je kunt een wandeling maken (Sporen van een Joods verleden), waarbij je kennis maakt met de wijk rondom de synagoge en zijn Joodse verleden.

Jacobuskerk

De Jacobuskerk of Sint-Jacobus de Meerderekerk is een katholieke kerk die nog in gebruik is en gevestigd is aan de Oude Markt. Hij is bekend als parochie waar Alphons Ariëns als kapelaan heeft gewerkt. De eerste parochiekerk sinds de reformatie werd gebouwd in 1842 en was opgetrokken in neoclassicistische stijl.

Door de stadsbrand in 1862 werd deze verwoest. In 1863 herrees er een kerk, deze was gebouwd in neogotische stijl. Omdat deze tot een bouwval werd verklaard, werd het gebouw in 1932 alweer afgebroken. In 1933 werd de huidige kerk gebouwd, hoewel de torenklokken toen nog ontbraken. Deze stammen uit 1958. Het midden van de kerk bevat zowel een grote als een kleine hangkoepel. Deze hebben kleine, ronde ramen en een koperen dak.

Grote Kerk

De Grote Kerk bevindt zich in het centrum en wordt omgeven door gezellige terrassen. De kerk is al meer dan duizend jaar oud! De eerste kerk werd al gebouwd in de Middeleeuwen. Maar in de 19e eeuw is de kerk grondig aangepakt vanwege de stadsbrand. Het oudste gedeelte van de kerk is de noordmuur, die ongeveer duizend jaar oud is. De toren heeft meerdere geledingen, waarvan de onderste vier uit de 13e eeuw komen. In 1480 werd de kerk groter.

Het werd zowel in zuidelijke als oostelijke richting uitgebreid en daardoor ontstond er een tweeschepige hallenkerk met twee koren. En ieder heeft een driezijdige sluiting. De bovenste torengeleding is ook van 1480. In 1842 werden de koren samengevoegd waardoor er een grotere zaal ontstond. Ook hier hield dus de stadsbrand in 1862 huis.

Deze kerk werd wel hersteld, weliswaar met enige aanpassingen. Zo werden de spitsboogvensters vervangen door rondboogvensters. De gebrandschilderde ramen werden eveneens vernieuwd. In 1928 vond er een grote renovatie plaats, die vooral bekostigd werd met geld uit de textielindustrie. In zijn historie heeft de kerk ook nog dienst gedaan als paardenstal door de Franse bezetters! De soldaten gebruikten het interieur als stookmateriaal om de koude winter door te komen…

Natuurgebied Vliegbasis Twente

In 2008 heeft deze luchthaven haar functie verloren en is het een natuurgebied geworden. Op Vliegbasis Twente is van alles te zien en te beleven. Je kunt hier een belevingspad volgen en zo oude militaire objecten tegenkomen. Er is een herinneringspad, een gevechtspost en bijvoorbeeld een schietbaan. Je kunt hier verschillende excursies maken. Dit kan met de natuur te maken hebben, met techniek of met de Koude Oorlog. Er zijn meerdere natuurgebieden met elkaar verbonden, waardoor je er niet alleen heerlijk kunt wandelen, maar ook fietsen.

Grolsch Brouwerij

Bij de brouwerij van Grolsch kun je een tour boeken waarbij je alles verteld zal worden over de geschiedenis van deze brouwerij en het bekende bier in de beugelfles. Maar ook over het brouwen van deze pils en andere speciaalbieren. Het bottelproces is te zien en uiteraard hoort er na de tour een proeverij bij.

Twentse Foodhal

Geen cultuur, maar wel een lekkere plek: de Twentse Foodhal. Acht ondernemers bieden hier verschillende wereldkeukens aan, waar jij dus heerlijk van kunt genieten. Ook een leuke plek om te eten met het hele gezin.

Museumfabriek

In Enschede vind je De Museumfabriek. Een museum dat draait om de samenhang van de dingen. Natuur, cultuur, wetenschap en techniek komen hier samen en beïnvloeden elkaar. Een museum om zelf in mee te doen en dingen te maken. Ook is er een sterrenwacht gevestigd.

Rijksmuseum Twenthe

Het Rijksmuseum van Twenthe biedt wisselende tentoonstellingen over hedendaagse, moderne en klassieke kunst. Het heeft de mooiste kunstcollectie van Oost-Nederland en is een museum waar je je hart kunt ophalen op het gebied van cultuur van zowel nu als vroeger.

Roombeek

Roombeek is een nieuwe stadswijk waar je een rondleiding doorheen kunt krijgen. Je kunt hier je ogen uitkijken wat betreft cultuur, architectuur en kunst.

Theaters

Er zijn meerdere theaters in Enschede. Bezoek Het Wilminktheater, Het Vestzaktheater, De Vrijhof of Concordia.

Kunstcentrum Tetum

Kunstcentrum Tetum heeft een medialab vol kunst. Je kunt audiovisuele installaties bekijken en tentoonstellingen bezoeken over innovaties, media en de samenleving. Op het gebied van media, kunst en maatschappij worden er ook events georganiseerd.

Attractiepark de Waarbeek

Attractiepark de Waarbeek is gericht op families met kinderen tussen 3 en 12 jaar. Het bevindt zich niet in Enschede zelf, maar ligt bij Hengelo en is dus prima te combineren met een bezoek aan Enschede.

Lees ook: Attractiepark de Waarbeek

Meer informatie vind je hier.

Uitjes Enschede met kinderen

Een leuk uitje voor het hele gezin is een bezoekje brengen aan de Glowgolf. Midgetgolven in 3D, dwars door een donkere jungle heen.

Na een tocht door de stad is het voor de kinderen heerlijk om te mogen spelen in natuurspeeltuin ’t Speelstroink. Je kunt er door een lange tunnel kruipen, slingeren door de bomen, hutten bouwen of gewoon gezellig met elkaar picknicken.

Houden de kinderen meer van zwemmen dan is een bezoek aan zwembad Aquadrome een uitkomst. Hier vind je waterglijbanen, een draaikolk, bubbelbaden, een stoombad, een buitenbad en zelfs een wildwaterbaan. En voor de kleinsten is er eveneens een eigen peuterbad. Uiteraard is er ook een restaurant om tussendoor iets te nuttigen.

Stadswandeling Enschede

Wil je ‘alles’ zien van de stad? Dan is een stadswandeling een fijne mogelijkheid. Anderhalf uur lang struin je de stad door met behulp van een papieren gids. Je krijgt veel info over de stad waardoor het nog meer voor je zal gaan leven. De gids is online te downloaden maar kan ook opgehaald worden bij het toeristisch infopunt.

Meer informatie vind je hier.

Wil Cats

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.