Skip to Content

Essen met kinderen; bezienswaardigheden & uitjes

Essen met kinderen; bezienswaardigheden & uitjes

Essen ligt in het hart van het Ruhrgebied, het is één van de grootste steden van de deelstaat Noordrijn-Westfalen en is een bruisende stad met een rijke geschiedenis en een indrukwekkend cultureel erfgoed. Daarom was dit voor ons de perfecte uitvalsbasis om de regio te ontdekken; van een paar dagen Movie Park tot en met andere uitjes.

Je vindt hier ook een aantal bezienswaardigheden, of je nu geïnteresseerd bent in kunst en cultuur, architectuur, geschiedenis of gewoon wilt genieten van de lokale keuken, Essen zal je niet teleurstellen.

Centrum van Essen

Essen met kinderen; bezienswaardigheden & uitjes - Reis-liefde.nl

Zoals meer steden in het Ruhrgebied heeft de stad geen historische binnenstad. Deze is in de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest. Toch is het centrum van Essen is een bruisende plek vol levendigheid en activiteiten. Het historisch middelpunt van de stad is de romaanse kathedraal. Verder kent de stad een aantal middeleeuwse kerken.

Het centrum is het hart van de stad en trekt zowel de lokale bevolking als toeristen aan. Het centrale punt is de Kennedyplatz, een groot plein waar regelmatig markten, concerten en evenementen plaatsvinden. Hier vind je ook tal van winkels, boetieks en warenhuizen waar je kunt winkelen naar hartenlust.

Dit zijn voornamelijk grote ketens die je thuis ook kan vinden. Toch doken we hier even de Primark in aangezien dochter erg zomers was gekleed en het vanwege de bewolking toch een stuk frisser was dan voorgaande dagen.

Essen met kinderen; bezienswaardigheden & uitjes - Reis-liefde.nl

En natuurlijk konden we de LEGO-store ook niet overslaan; iedere LEGO-store is toch weer anders, zo konden de kinderen hier hun droomauto ontwerpen en in de vitrine tentoonstellen. En natuurlijk gingen we ook hier niet met lege handen naar huis.

Essen met kinderen; bezienswaardigheden & uitjes - Reis-liefde.nl

De sfeervolle straten zijn bezaaid met gezellige cafés, restaurants en bars, waar je kunt genieten van heerlijke lokale gerechten en drankjes. Het centrum van Essen is ook de thuisbasis van enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals de Dom van Essen en het Museum Folkwang, die op loopafstand van elkaar liggen.

De Dom van Essen

Essen met kinderen; bezienswaardigheden & uitjes - Reis-liefde.nl
Essen met kinderen; bezienswaardigheden & uitjes - Reis-liefde.nl
Essen met kinderen; bezienswaardigheden & uitjes - Reis-liefde.nl
Essen met kinderen; bezienswaardigheden & uitjes - Reis-liefde.nl

De Dom van Essen, ook wel bekend als de Essener Münster, is een prachtige kathedraal die dateert uit de 9e eeuw. Het is één van de oudste kerken in het Ruhrgebied en staat bekend om zijn indrukwekkende architectuur. De kerk bestaat eigenlijk uit twee gedeelten met daartussen een rondgang. Het is ook een opvallend gebouw in tegenstelling tot de rest van het moderne centrum.

Het interieur van de kathedraal is adembenemend, met prachtige glas-in-loodramen en een schat aan religieuze kunstwerken zoals de zeven-armige kandelaar en het gouden Mariabeeld. Naast de kathedraal vind je de schatkamer, hier vind je diverse middeleeuwse schatten. Voor de kinderen is er een speurtocht met muisjes.

Klokkenspel am Deiterhaus

Essen met kinderen; bezienswaardigheden & uitjes - Reis-liefde.nl

In 1928 werd er een beiaard gebouwd bij het voormalige hoofdkantoor van de firma Deiter aan de Limbecker Strasse in Essen. Tijdens de oorlog werden de klokken in 1940 verdeeld over verschillende boerderijen in de regio om te voorkomen dat ze omgesmolten zouden worden. Na de Tweede Wereldoorlog werd de juwelierszaak aan de Kettwigerstrasse 22 heropend en in 1949 werd de beiaard opnieuw geplaatst.

De beiaard bestaat uit 26 klokken en heeft vier niveaus met figuren uit de geschiedenis van de stad Essen. Bovenop bevindt zich de figuur van de “Waakzame Kip”. Elk kwartier klinkt een Westminster-bel en het uur wordt geslagen door de mijnwerker met zijn hamer. De beiaard speelt ook bekende volksliederen. Ieder uur vind er ook een kleine voorstelling plaats en gaan de luikjes open. Na het slaan van de klok met het standaard muziekje moet je even geduld hebben om dit te zien.

Zeche Zollverein

Essen met kinderen; bezienswaardigheden & uitjes - Reis-liefde.nl

Eén van de meest iconische bezienswaardigheden van Essen is het Zeche Zollverein. Dit voormalige steenkoolmijncomplex, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is een meesterwerk van industriële architectuur. De unieke mix van functionaliteit en esthetiek maakt het tot één van de meest interessante industriële monumenten ter wereld. Tegenwoordig herbergt het complex verschillende culturele instellingen, waaronder het Ruhr Museum en het Red Dot Design Museum.

Het Ruhr Museum

Essen met kinderen; bezienswaardigheden & uitjes - Reis-liefde.nl
Essen met kinderen; bezienswaardigheden & uitjes - Reis-liefde.nl
Essen met kinderen; bezienswaardigheden & uitjes - Reis-liefde.nl
Essen met kinderen; bezienswaardigheden & uitjes - Reis-liefde.nl

Gelegen in het indrukwekkende Zeche Zollverein-complex, biedt het Ruhr Museum een boeiend overzicht van de geschiedenis en cultuur van het Ruhrgebied. Alleen al de enorme roltrap maakt een bezoek aan dit gebouw de moeite waard.

Het museum neemt bezoekers mee op een reis door de tijd, van de prehistorie tot het heden, en belicht de transformatie van de regio van een industrieel centrum naar een culturele en creatieve hub. Met interactieve tentoonstellingen, historische artefacten en multimedia-installaties biedt het Ruhr Museum een meeslepende en educatieve ervaring. Met de lift kun je ook naar een panoramapunt, deze hebben wij alleen niet gevonden.

Het Red Dot Design Museum

Het Zeche Zollverein-complex herbergt ook het Red Dot Design Museum, een paradijs voor designliefhebbers. Het museum toont een uitgebreide collectie van innovatieve en baanbrekende ontwerpen op het gebied van industrieel design, productontwerp en communicatie. Maak een inspirerende reis door de wereld van design en bewonder de creativiteit en vindingrijkheid van internationale ontwerpers.

Kokerei

Gebouwd in 1932, diende de Kokerei naast de Zeche Zollverein als een cokesfabriek, een essentieel onderdeel van de kolenmijnindustrie. Het complex was verantwoordelijk voor het verwerken van steenkool tot cokes, dat werd gebruikt als brandstof in de staalproductie. Met zijn opvallende architectuur, gekenmerkt door strakke lijnen en functionele vormen, weerspiegelt de kokerei de modernistische industriële stijl van die tijd.

Vandaag de dag functioneert de Kokerei als cultureel en artistiek centrum. Het biedt bezoekers een fascinerende inkijk in de industriële geschiedenis en biedt tevens ruimte voor kunsttentoonstellingen, evenementen en gastronomie. Het complex bestaat uit verschillende gebouwen, waaronder de cokesfabriek zelf, opslagruimtes, werkplaatsen en kantoren. De enorme schoorstenen en imposante machines herinneren aan een tijdperk van zware industrie en de inspanningen van de arbeiders die hier ooit werkten.

Museum Folkwang

Voor kunstliefhebbers is het Museum Folkwang een absolute must-see. Dit wereldberoemde museum herbergt een uitgebreide collectie van schilderijen, beeldhouwwerken, fotografie en toegepaste kunst. Van meesterwerken van de oude meesters tot moderne en hedendaagse kunst, het Museum Folkwang biedt een diversiteit aan artistieke ervaringen. Verlies jezelf in de werken van kunstenaars als Van Gogh, Monet, Picasso en vele anderen.

De Philharmonie Essen

Voor liefhebbers van muziek en uitvoerende kunsten is een bezoek aan de Philharmonie Essen een must. Dit moderne concertgebouw is de thuisbasis van het gerenommeerde Essen Philharmonic Orchestra en biedt een gevarieerd programma van klassieke concerten, opera’s en balletvoorstellingen. De prachtige akoestiek en het elegante ontwerp van de zaal zorgen voor een onvergetelijke ervaring voor alle muziekliefhebbers.

Het Grugapark

Essen met kinderen; bezienswaardigheden & uitjes

Het Grugapark is een uitgestrekt park dat bekend staat om zijn weelderige groene landschap en diverse flora. Het park biedt tal van wandelpaden, perfect voor een rustige wandeling of een ontspannen picknick. Er zijn ook verschillende thematuinen, waaronder een rozentuin, een Japanse tuin en een zintuigentuin, die een lust zijn voor het oog en de zintuigen prikkelen.

Ook met kinderen is een bezoek aan dit park absoluut een aanrader, om de zoveel meter vind je een speeltuintje, er is een kinderboerderij, doolhof, trampolines, treintje, blotevoetenpad, speelhuis en nog zoveel meer. Je kan hier rustig een hele dag vol maken!

De Baldeneysee

Als je even wilt ontsnappen aan de drukte van de stad, is de Baldeneysee de perfecte plek om te ontspannen en te genieten van de natuur. Deze schilderachtige kunstmatige meer biedt een scala aan recreatieve activiteiten, zoals zeilen, roeien en fietsen langs de oever.

Je kunt ook een ontspannen wandeling maken en genieten van het prachtige uitzicht op het meer. In de zomermaanden kun je zelfs een verfrissende duik nemen in het heldere water. De Baldeneysee is een populaire bestemming voor een vleugje rust en ontspanning.

Villa Hügel

Villa Hügel is een imposant landhuis dat ooit diende als residentie van de krachtige familie Krupp, een van de belangrijkste industriële dynastieën van Duitsland. Het landhuis, omringd door een uitgestrekt park, is een voorbeeld van neorenaissance-architectuur en biedt een fascinerend inzicht in het leven van de familie Krupp. Bezoekers kunnen het landhuis verkennen en genieten van de prachtige tuinen, en krijgen een glimp van het leven van de Duitse elite in de 19e eeuw.

Kettwig Altstadt

Op korte afstand van het centrum van Essen ligt de schilderachtige Kettwig Altstadt. Deze historische wijk, gelegen aan de oevers van de rivier de Ruhr, ademt een charmante sfeer uit met zijn smalle geplaveide straatjes en vakwerkhuizen. Wandel langs de rivierpromenade, verken de gezellige winkeltjes en geniet van een heerlijke maaltijd in een van de lokale restaurants. De Kettwig Altstadt is een perfecte plek om te ontsnappen aan de drukte van de stad en te genieten van de rustige ambiance.

Geschiedenis Essen

De geschiedenis van Essen gaat terug tot het neolithicum, ongeveer 3000 v.Chr., waarvan de Steenkist van Kupferdreh een van de oudste overblijfselen is. In de loop der tijd werden er verschillende nederzettingen gesticht. Met de komst van het christendom werd de Alteburg gebouwd, die tot ongeveer 800 n.Chr. in gebruik was. Vervolgens werd de Herrenburg, gebouwd rond 800 n.Chr., waarschijnlijk de opvolger van de Alteburg in dezelfde functie.

De stad Essen ontstond vervolgens uit het Frauenstift Essen, dat rond 850 werd gesticht. In de 14e eeuw werd Essen door keizer Karel IV uitgeroepen tot een vrije rijksstad. Het groeide uit tot een van de belangrijkste industriële centra van Duitsland, maar onderging sinds de jaren 1960 een structurele verandering richting een sterke dienstensector.

Meer tips vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.