Skip to Content

Tips ESTA / visum aanvraag

Tips ESTA / visum aanvraag

Soms heb je een visum of een ESTA nodig om een land te mogen bezoeken. Hoe pak je dit het beste aan? En wat is het verschil tussen deze reisdocumenten?

Wat is een visum?

Een visum is een bewijs van toestemming dat je een land in mag gaan voor een verblijf. Een visum wordt afgegeven door landen die daarmee hopen controle te houden over de mensen die binnenkomen.

Hiermee proberen ze mensen die een gevaar vormen voor de samenleving (bijvoorbeeld) buiten de landsgrenzen te houden. Een visum kan enkel een stempel, zegel of aantekening zijn in het paspoort. Maar het kan ook zo zijn dat je een apart reisdocument ontvangt. Ieder land heeft zijn eigen eisen om een visum te kunnen krijgen.

Wat is een ESTA?

ESTA is de afkorting van Electronic System for Travel Authorization. Dit document is een reistoestemming die je nodig hebt als je zonder visum naar de Verenigde Staten gaat. Eigenlijk is het een vrijstelling voor een visum, waardoor het allemaal wat eenvoudiger is geworden om naar de USA of Canada te kunnen reizen.

Naar Canada wordt het alleen afgekort als eTA Canada. Of je genoeg hebt aan een ESTA of eTA is afhankelijk van de reden van je bezoek en hoelang je blijven zult.

Wanneer heb je een ESTA (eTA) of visum nodig?

Dit verschilt per land, informatie hierover kun je vinden bij de ambassade. Hoe je het aanvraagt is eenvoudig, want dat kan bijna altijd gewoon online via deze site. Of je een visum nodig hebt is wel iets om even goed op te letten. De regels rondom visums willen ook nog weleens veranderen, dus check altijd goed als je op reis gaat waar je aan moet voldoen en hoe je te werk moet gaan.

Voor welke landen heb je een visum nodig?

Als Nederlandse toerist heb je voor sommige landen een visum nodig voordat je het land kunt betreden. Hieronder staan enkele populaire toeristische bestemmingen waarvoor je als Nederlandse toerist een visum nodig hebt:

 1. Australië
 2. China
 3. India
 4. Rusland
 5. Vietnam
 6. Egypte
 7. Turkije
 8. Kenia
 9. Myanmar
 10. Iran

Houd er rekening mee dat deze lijst niet uitputtend is en dat de visumvereisten van elk land kunnen veranderen. Daarom is het belangrijk om voorafgaand aan je reis de meest recente informatie over visumvereisten te controleren bij de ambassade of het consulaat van het land dat je wilt bezoeken.

Waar vraag je een visum aan?

Een visum aanvragen kan via diverse sites. Je kunt via de ANWB een aanvraag doen. Dit geldt ook voor een ESTA of eTA. Wat je allemaal moet doen voor je visum verschilt dus per land.

Hoe vraag je een ESTA aan?

Dit doe je heel simpel online. Je opent het aanvraagformulier en vult deze gewoon online in. De voorwaarden die hierbij gelden zijn:

 • Je paspoort moet geldig zijn en moet dit ook blijven zolang je in Amerika verblijft.
 • Je paspoort moet een chip bevatten. Dat zit standaard in je paspoort, maar noodpaspoorten hebben het niet altijd.
 • Je doel van de reis kan zowel zakelijk als toeristisch zijn, je mag familie of vrienden bezoeken en voor medische behandelingen komen. Ook het maken van een overstap valt hieronder. Werken in de VS mag alleen als de werkgever niet in de VS gevestigd is.
 • Je hoeft nog niets geboekt te hebben. Dit moet wel als je op reis gaat.
 • Je moet de veiligheidsvragen op het formulier invullen.

Hoe vraag je een eTA aan

Eigenlijk gaat dit exact hetzelfde. Ook dit is eenvoudig online te doen. De eisen hierbij zijn:

 • Paspoort moet ook nu geldig zijn en blijven tijdens je verblijf.
 • Ook nu mag je zowel zakelijk, toeristisch of voor familiebezoek en dergelijke naar het land reizen.
 • Studie mag ook, mits deze niet langer dan 6 maanden duurt.
 • Voor zakenreizen gelden wel extra regels. Zo is handenarbeid niet toegestaan. Check dan ook goed of jouw reden van bezoek wel is toegestaan met enkel een eTA. Gaan de werkzaamheden bijvoorbeeld over universitaire zaken, dan mag er meer!
 • Je mag niet langer verblijven dan 6 maanden, ongeacht waarom je er bent.
 • Je moet inkomsten hebben buiten Canada zodat je jezelf en familie kunt onderhouden en bewijzen dat je ook genoeg middelen hebt om alles te kunnen betalen qua verblijf en reis.
 • Je mag nooit een visumgerelateerde wet overtreden hebben (en ook niet willen gaan doen…).
 • Je mag geen risico vormen voor de volksgezondheid of veiligheid!

Waarom kun je beter een eTA of ESTA aanvragen indien mogelijk?

Deze elektronische reisdocumenten zijn eenvoudiger te bemachtigen, sneller en ook goedkoper. Verder is het min of meer gelijkwaardig aan elkaar, alleen in bepaalde gevallen kom je niet onder een visum uit. Zo moet je in Canada een visum hebben als je langer dan 6 maanden zult blijven. Check dan ook goed of je aan alle voorwaarden voldoet en of je dus genoeg hebt aan een eTA of ESTA.

Hoe lang van tevoren vraag je een visum of ESTA (eTA) aan?

Voorkom dat je te laat alles binnen hebt en vraag op tijd de reisdocumenten aan! Hoewel het in principe vrij snel geregeld is, weet je het natuurlijk nooit. Een eTA en een ESTA zijn in principe binnen 5 dagen (eTA) en ongeveer met 3 dagen bij ESTA goedgekeurd.

Je kunt ook kiezen voor een spoedlevering en dan kan het al binnen 18 minuten bij een eTA en bij ESTA binnen een uur! Er wordt wel geadviseerd om pas een reis echt te boeken als je visum of ESTA /eTA zijn goedgekeurd. Anders zit je met een reis, waar je geen gebruik van kunt maken!

Tips rond je aanvraag

Even een aantal tips in een overzichtelijk rijtje:

 • Check altijd de huidige eisen van het land wat je wilt bezoeken. Denk hierbij ook aan de landen die je enkel aandoet op doorreis. Want ook dan kun je extra reisdocumenten nodig hebben!
 • Begin ruim van tevoren met het uitzoeken en het aanvragen!
 • Vul alles zo eerlijk mogelijk in om ellende te voorkomen. Vul je handmatig in: zorg dat je alles in 1 keer netjes beantwoord en niet gaat krassen. Dit blijkt een reden te zijn om je aanvraag af te keuren omdat het dan als ‘niet vertrouwd’ overkomt.
 • Let op hoelang je paspoort nog geldig moet zijn. Dit verschilt per land. Er zijn landen waar je paspoort zelfs nog jaren geldig moet zijn!
 • Heb je nog ruimte in je paspoort voor visa?
 • Reis je vaker? Er zijn landen die je weigeren als je in een bepaald ander land geweest bent en dit aan je stempels kunnen zien! Check dit dus ook goed.
 • Zorg dat foto’s aan alle eisen voldoen.
Wil Cats

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.