Skip to Content

Europa-park achtbanen & looping restaurant

Europa-park achtbanen & looping restaurant

Vorig jaar waren we voor het eerst in Europa-Park Duitsland in het Zwarte Woud. Een pretpark dat toch wel bekend staat om de achtbanen, maar liefst 13 achtbanen telt dit park! Voor kleine kinderen tot en met spectaculaire achtbanen voor 1.40 m en groter. Vorig jaar durfde de kinderen nog niet goed, en was ik zelf zo ziek dat ik niet verder kwam dan de kinderachtbaan.

Dit jaar ging ik daarom voor de herkansing en hebben we geprobeerd om in drie dagen met overnachting Europapark zoveel mogelijk achtbanen te bezoeken. Op twee na is dat ook gelukt, alleen de Wodan hebben we dit jaar niet gedaan omdat er een erg lange rij stond en manlief daar vorig jaar in was geweest, en de Eurosat coaster omdat die wordt omgebouwd. Alleen het nieuwe waterpark Rulantica heb ik nog niet kunnen bezoeken.

Het fijne is dat Europa-Park ook rekening houdt met mensen met een grotere maat zodat zij in de meeste achtbanen ook kunnen meedoen.

Europa-Park = achtbanenpark

Europa-park achtbanen & looping restaurant - Reisliefde

Het is niet voor niets een park waarbij het vooral draait om de achtbanen. Al vanaf de snelweg zie je de hoogste achtbanen opdoemen. En als je parkeert scheren de eerste wagentjes over je hoofd heen. Dit pretpark is namelijk een familiebedrijf in handen van de familie Mack. Ooit begonnen zij met het bouwen van houten wagens, na draaimolens en kermisattracties hebben ze zich gespecialiseerd in achtbanen.

Dit pretpark is dus eigenlijk gewoon een enorme showroom met diverse soorten achtbanen die vervolgens over de hele wereld worden verkocht en nagemaakt. Alleen de houten achtbaan is niet van eigen makelij. Dat zorgt er ook voor dat alle achtbanen heel erg veilig zijn, want slechte pr kunnen ze natuurlijk niet gebruiken en gaat ten koste van hun geloofwaardigheid. Daarom is het park ook een paar weken per jaar gesloten, in de winter zodat ze dan het onderhoud kunnen verzorgen.

Europa-park achtbanen & looping restaurant - Reisliefde

Bijzonder dit jaar is dat Europapark afgelopen jaar niet alleen is uitgekozen tot leukste themapark ter wereld, maar dit jaar van de ANWB de titel heeft gekregen tot leukste uitje over de grens! Een absolute aanrader dus, het is niet voor niets dat er veel bezoekers binnen een paar jaar terugkeren!

Blue Fire

Europa-park achtbanen & looping restaurant - Reisliefde

Deze achtbaan geschikt vanaf 1.30m en vanaf 7 jaar is mijn (gedeelde) favoriet en vind je in IJsland, al is hij gebouwd in samenwerking met Gazprom wat een Russisch gasbedrijf is. Bij de ingang kan je een kaartje krijgen voor rij 10, dat is de achterste rij. Als je in de ‘normale’ rij staat kan je op een gegeven moment kiezen voor het voorste karretje of de ‘rest’.

Dit is de enige achtbaan in Europa-Park die ook daadwerkelijk over de kop gaat met een looping of meerdere kurkentrekkers. Ik vond het echt een geweldige achtbaan. Je begint met een half rondje waarbij je in een soort mijn terecht komt. Ik zag de rest de handen omhoog doen en vroeg me af waarom, tot de deuren open gingen en we keihard werden gelanceerd.

Dit is een van de snelste achtbaanlanceringen ter wereld waarbij je in 2,5 seconden van 0 naar 100 km per uur gaat. Vervolgens raas je met hoge snelheid over het parcours die lekker lang is en je dus niet na een minuut weer terug bent. Je bent hier ook een paar keer gewichtloos wat natuurlijk een supergevoel is.

Vaak zie je dat mensen de handen in de lucht doen bij een achtbaan. Bij deze is het ook een aanrader om de heupbeugel vast te houden. Daarin zitten namelijk sensoren die je hartslag meten. De tweede keer toen ik hier in ging heb ik ze vastgehouden en wist ik dus wel dat we weggeschoten zouden worden. Toen ik zat was mijn hartslag rond de 80, vlak voor het wegschieten rond de 90 en ondersteboven rond de 120. Viel dus best wel mee.

Silver Star

Europa-park achtbanen & looping restaurant - Reisliefde

Deze achtbaan gaat over de parkeerplaats en is daarom direct al erg uitnodigend. Deze achtbaan vind je in Frankrijk en is gebouwd in samenwerking met Mercedes. In de wachtrij zie je ook al de nodige modellen staan, die je ook vanaf buiten kan bekijken en ook hier zijn de medewerkers in thema gekleed zoals hier de coureursoutfits. Tot 2012 was dit de hoogste achtbaan van Europa, je gaat 73 meter de lucht in om vervolgens het parcours af te leggen wat de nodige adrenaline opwekt. Het is daarom niet voor niets een van de populairste achtbanen van het park. In deze achtbaan ga je niet over de kop.

Wodan

De wachtrijen hier kunnen de langste van het park zijn, daarom is het goed dat er ook een winkeltje en toilet in de wachtrij zijn verwerkt. Zelf heb ik om die reden deze achtbaan niet gedaan, dus de ervaring is die van manlief. Een houten achtbaan heeft toch altijd wel wat meer karakter. Manlief was toch vooral nog het meeste onder de indruk van het Vikingdorp bij de ingang. Het is een mooie rit, waarbij je zo’n 100 km per uur gaat. Hierbij ervaar je wel het houten karakter, en is op de hoogte na niet veel bijzonderder dan die in de Efteling.

Atlantica Supersplash

Europa-park achtbanen & looping restaurant - Reisliefde

Dit was de eerste achtbaan die we dit jaar hebben gedaan. Met het hele gezin, want kinderen vanaf 4 jaar en 100 cm mogen hierin. Dit was ook meteen de laatste waar we onze zoon in mee kregen, hij was toch wel een beetje geschrokken. Je wordt hier met een bootje naar boven getrokken, daarna maak je een kwart draai en ga je achteruit door een dal naar de andere kant waar je weer een kwartslag draait zodat je met de punt naar voren staat.

Daarna kom je, zoals de naam het al zegt, met een enorme splash in het water. Je kan hier behoorlijk wat spatten over je heen krijgen, toch was het met waterdichte jassen en muts op prima te doen. Gelukkig scheen de zon en waren we vijf minuten later alweer droog. Ben je toch goed nat geworden dan staan er blowers waar je een euro in kan stoppen om supersnel te drogen.

Poseidon

Europa-park achtbanen & looping restaurant - Reisliefde
Europa-park achtbanen & looping restaurant - Reisliefde

Dit is de tweede waterachtbaan van dit park. Deze is alleen voor mensen vanaf 1.40m, zelf zag ik het eerst niet zo zitten omdat je hier twee keer een splash maakt in het water. Maar bij manlief viel het wel mee hoe nat hij was geworden. Daarom toch maar met behulp van de babyswitch ook geprobeerd en maar goed ook want het is wel een leuke achtbaan. Deze achtbaan ligt in Griekenland, en je stapt in een enorme tempel in de bootjes.

Daarna ga je omhoog en leg je eerst een stuk af over de achtbaan waar je doorheen roetst. Omdat het bootjes zijn zit je niet vast aan de baan en ‘vlieg’ je er doorheen wat ik wel erg bijzonder vond. Daarna maak je een kleinere splash in het water, na een u-bocht ga je voor de tweede keer omhoog voor een iets grotere splash. Waarbij je vlak voordat je in het water komt eerst nog een klein stukje omhoog gaat. Ik zat achteraan en was erg blij met mijn regenjas en bleef verder droog dus had gelukkig de blower niet nodig in tegenstelling tot sommigen anderen.

Euro-Mir

Europa-park achtbanen & looping restaurant - Reisliefde

Deze achtbaan vind je in Rusland en heeft een zeer korte wachtrij. Je loopt via een glow in the dark-rij naar binnen waar je al vrij snel aan de beurt bent. Ik heb hier ook geen single rider of baby switchfaciliteiten gevonden, maar was ook niet nodig aangezien de kinderen ondertussen een paar rondjes maakten in de autootjes. Ook hier een trommellift die je naar boven trekt. Hier hoor je hetzelfde muziekje als in de wachtrij die je op een gegeven moment toch wel zat bent en veel herhaald wordt.

We deden dit aan het einde van de dag, dus toen ik buiten kwam voelde het een stuk frisser omdat je een stuk omhoog gaat. De karretjes draaien los van elkaar alle kanten op en dat is ook wel het bijzondere aan deze achtbaan. Verder vond ik het parcours niet heel bijzonder met aardig wat bochten en een paar kleine afdalingen. Ik kan me wel voorstellen dat je deze achtbaan niet moet doen nadat je net hebt gegeten.

Alpenexpress & Coastility

Europa-park achtbanen & looping restaurant - Reisliefde

Deze achtbaan in Oostenrijk is mijn tweede favoriet. Niet zozeer vanwege de achtbaan zelf, al maakt die aardig wat rondjes en versnellingen en kruist hij samen met de boomstammetjes de grot mijnen die echt heel mooi vorm gegegeven zijn met glimmende stenen en een heuse draak (als je staat te wachten bij de uitgang kan je hier ook op je gemak doorheen lopen).

Coastility

Europa-park achtbanen & looping restaurant - Reisliefde

Wat deze achtbaan zo bijzonder maakt is de coastility ervaring. Je kan kiezen uit een van de vijf ‘filmpjes’ en betaalt vervolgens twee euro voor een kaartje. Daarna stap je de rij in die er vrijwel niet is. Daar wissel je je kaartje in voor een vr-bril en wordt die ingesteld op de betreffende film (en soms ook taal). Met de vr-bril neem je vervolgens plaats in de ‘normale’ achtbaan, hiervoor zijn de achterste karretjes gereserveerd.

Soms kan het even duren en wordt de achtbaan opgevuld met ‘gewone’ bezoekers om lege karretjes te vermijden. Doordat de film precies is afgestemd op de achtbaan qua beweging ben je totaal niet misselijk en heb je echt het gevoel in de film te zitten. Het grappige is dat je zelfs de kou of wind voelt die in de film terugkomt.

Wij hebben de Paddingtonvariant gedaan waarbij je het gevoel hebt in een game te bevinden en je achteruit over het parcours racet waarbij je met je hoofd een van de drie banen kan kiezen om zoveel mogelijk koffers te verzamelen en de fietsers en ijskarretjes of Londense bussen te vermijden. Ook heb ik de nieuwe film geprobeerd met een buitenaards karakter, de ervaring vond ik erg bijzonder, de film niet zo. Ik hoorde dat de sneeuwvariant ook erg bijzonder is en je het gevoel hebt echt door de sneeuw en van de bergen af te racen.

Eerst ben ik hier alleen in geweest vanwege de vr-ervaring, en ik was zo onder de indruk dat ik toch even ging uitzoeken vanaf welke lengte je hierin mag. Deze achtbaan is voor kinderen vanaf 6 jaar en 100 cm. Dat was wel een dingetje, want de eerste keer mocht mijn dochter zonder probleem mee maar toen ze nog een tweede keer met papa ging deden ze moeilijk bij de uitgifte van de vr-brillen.

De ‘deutsche punkligheit’ schreef namelijk voor dat ze omdat ze pas over een maand zes wordt ze nog te jong was en alleen in de achtbaan mocht zonder bril. De kaartjes die je koopt voor de vr-bril moest je echter bij een informatiepunt omruilen. Dit bleek alleen bij de ingang mogelijk te zijn, en niet bij de hotelingang die op dat moment het dichtste bij was. Omdat ze het zo leuk vond hebben we het een dag later toch nog een keer geprobeerd en toen mocht ze toch wel een tweede keer.

Lees ook: VR in het pretpark? Van achtbanen tot gamen en zelfs snorkelen met vr-bril bij Europa-Park.

Zwitserse Bobbaan

Europa-park achtbanen & looping restaurant - Reisliefde

Over deze achtbaan in Zwitserland heb ik even getwijfeld of ik het wel moest doen, omdat je het gevoel hebt over de baan te zweven dacht ik dat die toch wel behoorlijk eng zou zijn. Toch kon ik het niet laten om me te laten kennen, zeker niet toen ik de baby switch ontdekte en ik via de uitgang naar binnen kon gaan. Je wordt eerst naar boven getakeld en vervolgens glijd je naar beneden via diverse cirkeltjes, waarbij twee boven elkaar en je de toeschouwers goed kan zien. Het was wel een leuke achtbaan.

Mattherhorn Blitz

Bij deze achtbaan ook in Zwitserland word je met twee karretjes tegelijk in een lift naar boven gehesen. De karretjes die er boven uit kwamen zagen er vrij spectaculair uit, dus ik was erg nieuwsgierig. De rij is hier erg mooi vormgegeven met Zwitserse folklore en dieren waarbij er aan alle details is gedacht. Zelfs blaadjes sla op de borden in de gootsteen klaar om afgewassen te worden.

Toen ik in de karretjes zat leek het net alsof de karretjes via een soort rad naar de zijkant werden gelanceerd. Dat zag er toch wel erg bijzonder uit. Dat is echter optisch bedrog, en je gaat met de lift naar boven om vervolgens aan het parcours te beginnen waarbij je eerst van grote hoogte naar beneden valt en vervolgens vooral heel veel heen en weer wordt geslingerd. Dit deed me denken aan de mijnbouwkarretjes in Drievliet, al vond ik deze iets minder schokkerig.

Arthur

Europa-park achtbanen & looping restaurant - Reisliefde

Deze achtbaan vind je in het Minimoys gedeelte van het park dat pas twee jaar geleden is gebouwd. En heeft sindsdien al meerdere prijzen gewonnen waaronder beste achtbaan ter wereld. In de rij word je al een beetje warm gemaakt voor het verhaal van Arthur en de Minimoys wat in Zwitserland heel erg populair is en daarom veel bezoekers oplevert. Heel handig is dat je in de rij al je tas kwijt kan in een kluisje dat werkt met je toegangskaartje (daarna kan je dus niets eten en drinken meer en vorig jaar hebben we daarna nog drie kwartier in de rij gestaan). Dit omdat je op een lopende band in de achtbaan stapt en hij niet stopt.

Je vliegt vervolgens door de wereld heen van Arthur en de strijd tegen de slechterik. Dit gedeelte is vooral binnen, twee keer maak je een vlucht buiten om weer binnen te eindigen. Hij is wel echt schitterend en nog wel het beste te vergelijken met Droomvlucht in de Efteling. Als achtbaan stelt deze niet zo heel erg veel voor, als je in de rij staat hoor je de mensen heel hard gillen als ze over je heen zweven, maar het achtbaangehalte vond ik best wel meevallen. Daarom ook dat deze toegankelijk is voor kinderen vanaf 4 jaar en vanaf 100 cm. Toch is dit een absolute must om te doen.

Pegasus

Europa-park achtbanen & looping restaurant - Reisliefde

Deze achtbaan heeft toch wel heel veel indruk gemaakt op onze dochter. Op de terugweg naar huis bleef ze het maar hebben over de Pegasus en wilde ze terug. Terwijl toen ze in het park mocht kiezen tussen de Pegasus of de Alpenexpress ze voor de laatste koos vanwege de vr-brillen. Deze achtbaan vind je in het themagebied van Griekenland.

De rij is hier vrij kort en je kan hier kiezen voor de speciale rij voor het voorste karretje waarbij je in het ‘paard’ zit of een van de achterste karretjes. Wij gingen een paar keer voor de voorste en je hoeft dan hooguit twee of drie ritjes te wachten. De rit duurt niet heel lang dus dat is geen probleem. Het thema van deze achtbaan is de Griekse opgravingen. Deze achtbaan kruist met de waterachtbaan Poseidon.

Ba-a-a Express

Europa-park achtbanen & looping restaurant - Reisliefde

Dit is de kinderachtbaan en vind je in Ierland. Deze is geschikt voor kinderen van alle leeftijden. In een soort treintje maak je twee rondjes over het parcours met verschillende hoogteverschillen. Ideaal voor kinderen om kennis te maken met het fenomeen achtbanen. Al had onze zoon er dit jaar geen interesse voor dus bleef ik met hem achter.

Eurosat cancan roaster

Aan deze achtbaan wordt momenteel hard gewerkt en konden we daarom niet doen. Met behulp van een trommellift worden de wagens naar boven gehesen om vervolgens in het donker door de ruimte te razen. Momenteel wordt hier nog hard aan gewerkt en krijgt hij een cancanthema in samenwerking met Moulin Rouge in Parijs. Er komt onder andere een geheel nieuwe voorkant en er komt meer story telling aan te pas. Daarnaast komt er een coastility ingang, zodat je ook deze achtbaan met een vr-bril kan ervaren. Het is toch wel een van de grootste trotsattracties van de familie.

Voletarium

Europa-park achtbanen & looping restaurant - Reisliefde

Ok, geen echte achtbaan toch wil ik hem in dit overzicht verwerken. Je hebt namelijk wel het gevoel dat je in een achtbaan zit. Na de rij kom je in een van de vier zalen terecht. Daar sta je met dertig man te wachten tot de deuren open gaan. In de rij krijg je alvast een voorbereidingsfilmpje te zien. Daarna mag je plaatsnemen in een van de vier achtbaanstoelen.

Daarna gaat het licht uit en schuift de wand weg en word je naar voren geschoven. Daarna begint de film die je door verschillende delen van Europa heen laat vliegen. Een schitterende ervaring waarbij ook de beweging, wind, regen, geur en geluid op het beeld afgestemd zijn voor een complete 5D-ervaring. Echt heel uniek.

Foodloop

Tot slot is er nog een achtbaan in het park. Namelijk de foodloop achtbaan; een achtbaan waarop het eten en zelfs het drinken via een looping aan je tafel wordt bezorgd. Toen we hier naar binnen wilden gaan stond er een kleine rij, dus daarvoor moeten we toch nog wel een keer terug.

Je kan middels schermpjes je keuze bestellen die vervolgens via de achtbaan wordt bezorgd in plaats van dat het gebracht wordt door het personeel. Echt een unieke ervaring dus. Het advies is om hier vooral aan het begin van de dag voor een kop koffie of aan het einde van de middag heen te gaan omdat rond lunchtijd de rijen het langste zijn.

Single rider en baby switch faciliteiten

Ook als je met jonge kinderen die nog niet in achtbanen mogen of willen dan is een bezoek aan dit park een aanrader. In de omgeving van de meeste achtbanen vind je kleinere attracties of speeltuinen waar je met de kinderen kan spelen terwijl er iemand in de rij staat.

Baby switch pas

Europa-park achtbanen & looping restaurant - Reisliefde
Europa-park achtbanen & looping restaurant - Reisliefde

Bij de meeste achtbanen is er een baby switch mogelijk. Bij de entree van de achtbaan moet je om deze pas vragen waarna een van de ouders plaats neemt in de rij. Vervolgens kan je je gezin ontmoeten bij de uitgang en wisselen, terwijl de ander via de uitgang naar binnen mag en meteen in de volgende rit mag plaatsnemen.

Zo hoef je dus niet twee keer te wachten in de rij, echter vinden niet alle gasten het even leuk als ze opeens toch moeten wachten of je er opeens naast komt zitten en zij dus niet met zijn tweeën kunnen. Ik kwam dit bordje tegen terwijl ik met de kinderen aan het wachten was bij de Bobslee achtbaan en hebben we daarna een paar keer dankbaar gebruik van gemaakt zoals de Silver Star en de Matterhorn Blitz.

Single rider line

Europa-park achtbanen & looping restaurant - Reisliefde

Bij de Blue Fire (en bij Arthur) is er een speciale single rider line. De rij kan hier vrij lang oplopen, terwijl je daar vervolgens als individu aan voorbij kan lopen. Zo kan de een bij de kinderen blijven terwijl de ander in de rij gaat staan. Als er dan iemand vanuit de rij met zijn drieën zijn kan je de lege plaatsen opvullen om te voorkomen dat er lege zitjes blijven. Ik heb hier hooguit tien minuten in de rij gestaan (en we zijn een paar keer geweest op verschillende dagen). En maar goed ook, want op een kleine waterval na heb je hier weinig andere attracties om met de kinderen te doen.

Meer informatie vind je hier.

Zijn jullie al eens in Europa-Park geweest? Wat was jullie favoriete achtbaan?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.