Skip to Content

Fair travel; duurzaam reizen en tips voor vakantie

Fair travel; duurzaam reizen en tips voor vakantie

Heb je wel eens gedacht aan de lokale bevolking? Hoe ervaren zij het toerisme? Zijn ze arm of rijk? Hoe leven zij? En welke doelen hebben zij in het leven? Dankzij fair travel steun jij de lokale bevolking, en draag je bij aan een beter milieu. Intussen merk jij geen verschil met eerdere vakanties, want het voelt gewoon precies hetzelfde aan. Daarom dat dit ook een van de populairste reistrends is.

We gaan graag met het gezin op vakantie, we genieten van de zon, het strand, het resort en het heerlijke eten. We stappen in de auto, de trein of het vliegtuig, en zetten ons verstand op nul om even heerlijk tot rust te komen. Logisch natuurlijk, want daar is vakantie uiteindelijk voor, even heerlijk bijkomen van een druk, en misschien wel stressvol jaar.

Een beter milieu

Fair travel begint al bij de manier van reizen. Verschillende reisorganisaties bieden al vluchten aan waarbij brandstof wordt gebruikt die minder impact heeft op het milieu. Ga je op vakantie met de auto? Huur dan bijvoorbeeld een elektrische auto via de reisorganisatie, dit kan ook op jouw reisbestemming, nadat je bijvoorbeeld uit het vliegtuig of de trein stapt. Als je voor een fair travel pakket kiest, zijn de hotels en resorts gegarandeerd voorzien van laadpalen om jouw elektrische auto op te laden. Daarnaast worden de transfers van en naar de accommodatie, gedaan in elektrische voertuigen.

Een ECO-accommodatie

Niet alleen het vervoer is milieuvriendelijk, ook de accommodatie is voorzien van een ECO-label. Het hotel of resort waar je verblijft legt de focus op het beschermen van het milieu, en denkt aan de sociale aspecten van de omgeving. Het hotelpersoneel heeft gelijke arbeidsrechten, kansen, en ook wordt er rekening gehouden met discriminatie.

Zo wordt er bijvoorbeeld een eerlijk loon gegeven. Daarnaast wordt er rekening gehouden met de lokale bevolking. Producten worden ingekocht van de lokale ondernemers, op die manier profiteert de lokale bevolking mee van het toerisme. Zo doet iedereen zijn best om gezonde, en gemoedelijke maatschappij te creëren. En jij merkt geen verschil met andere luxe vakanties, maar toch doe je iets goed voor de wereld.

Tip: Er zijn speciale websites voor als je een eerlijke hotelovernachting boeken wil.

Inspanningen op vlak van energie en watervoorziening

De accommodaties zijn voorzien van zonnepanelen, zo wordt er op een natuurlijke manier energie gewonnen. Daarnaast worden er waterzuiveringsinstallaties ingezet voor het doorspoelen van het toilet, en voor tijdens het douchen of badderen.

Verminderen van transport

Producten worden zoveel mogelijk ingekocht bij de lokale ondernemers. Denk bijvoorbeeld aan wijn, maar ook groente en fruit. Door inkopen te doen bij lokale ondernemers, zijn er geen lange transporten nodig. Dit is uiteindelijk weer beter voor het milieu, en financieel een stuk aantrekkelijker.

Het verminderen van afval

De fair travel accommodaties weren plastic waar dit mogelijk is. Zo werken sommige hotels en resorts bijvoorbeeld met composteerbare rietjes.

Hoe komt een accommodatie aan een ECO-label?

Niet iedereen kan zomaar een fair travel accommodatie worden, en het ECO-label wordt dan ook niet zomaar uitgegeven. Om het ECO-label te krijgen, moet de accommodatie voldoen aan de duurzaamheidscriteria van de Global Sustainable Tourism Council (GSTC). De GSTC is een onafhankelijke organisatie die samenwerkt met de Verenigde Naties.

Fair travel is steun aan de lokale bevolking geven

Door gebruik te maken van fair travel, geef jij steun aan de lokale bevolking. Verschillende reisorganisaties die fair travel aanbieden, investeren in projecten waarbij de lokale bevolking steun krijgt. Zo wordt er zoals je al eerder kon lezen, geïnvesteerd in de lokale economie, wat uiteindelijk ook weer meer werkgelegenheid creëert. Maar ook wordt er geïnvesteerd in de educatie van lokale kinderen en jongeren. Dit is natuurlijk heel nuttig, vooral in gebieden waar criminaliteit op de loer kan liggen. Uiteindelijk is dit ook weer positief voor de veiligheid van toeristen.

Educatie toerisme

Jongeren krijgen een opleiding om binnen het toerisme te gaan werken. Zo heeft TUI bijvoorbeeld scholen waarmee ze mensen opleiden die later in hun TUI hotels kunnen werken.

Internationale schildpaddenprogramma

Door voor een fair travel vakantie van TUI te kiezen, steun jij het internationale schildpaddenprogramma. Binnen dit programma worden zeldzame schildpaddensoorten beschermd, denk bijvoorbeeld aan broedprogramma’s, en zendertracking. Door zendertracking weten wetenschappers precies hoe het met de schildpadden gaat, en waar ze leven. Op die manier kan hun omgeving eventueel beter beschermd worden, maar denk ook aan het verbeteren van de voedselvoorziening.

Microfondsen voor de lokale bevolking

Microfondsen zorgen ervoor dat de lokale bevolking aan het werk kan gaan. Denk bijvoorbeeld aan fietsateliers, en fietsgidsen in het Marokkaanse Marrakesh. Maar denk ook aan wijnboeren op bijvoorbeeld het Griekse Kreta, dankzij de microfondsen kunnen zij lokale wijnen leveren aan de hotels, en resorts waar jij met jouw gezin verblijft.

Fair travel Corona hulpprogramma

Niet alleen ondernemers in eigen land worden zwaar getroffen door de coronacrisis. Ook de ondernemers in andere landen. Door voor fair travel te kiezen ondersteun jij deze ondernemers, en kunnen jij en jouw gezin in de toekomst nog steeds veilig, en op een leuke manier op vakantie.

Fair travel is overal

Het is misschien wel belangrijk om te weten dat fair travel niet alleen geldt voor bepaalde bestemmingen. Fair travel is bijna overal van toepassing, zelfs in ons eigen Nederland. Het is niet zo dat je met fair travel wordt beperkt in je reiskeuze. Je kunt een ruim aanbod aan reizen vinden, denk bijvoorbeeld aan Spanje, Oostenrijk, Griekenland, Aruba, Curaçao. Of ga bijvoorbeeld verantwoord backpacken in China, Marokko of India. Met fair travel kun jij nog steeds alles doen wat jij wilt, het verschil is alleen dat je ook bijdraagt aan een beter milieu, en een betere samenleving. Je zal met een extra fijn gevoel terug naar huis keren.

Meer informatie vind je hier.

Redactie Reis-liefde

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.