Skip to Content

Familieweekend organiseren tips & activiteiten

Familieweekend organiseren tips & activiteiten

Een familieweekend organiseren biedt leuke uitdagingen, want hoe maak je het leuk voor iedereen? Wat ga je doen en waar ga je verblijven? Moet je een heel programma in elkaar zetten of juist niet? Met elkaar in huisjes of juist met z’n allen bij elkaar? Waar denk je dus allemaal aan?

Houd rekening met alle leeftijden

Een familieweekend betekent met een beetje geluk dat de deelnemers variëren in leeftijd van heel erg jong tot gewoon oud. Tijdens het weekend zul je hier dus rekening mee moeten houden, want zowel opa van tweeënnegentig moet het leuk vinden, net als de kleine uk van 1 jaar oud. Een baby moet gewoon goed kunnen slapen en verzorgd worden, maar opa moet het ook allemaal bij kunnen houden.

En dan zwijgen we nog over de pubers die eigenlijk het liefst hun eigen gang zouden willen gaan en nu dus verplicht opgescheept zitten met een bemoeizieke familie (om het maar even lekker te overdrijven).

Ga dus niet ergens zitten waar alles enkel en alleen toegerust is op ouderen of juist op jongeren. Ga ervoor dat er voor iedereen mee te leven valt!

Wel of niet in 1 huisje?

Nog zo’n puntje is wat je nu gaat boeken. Willen jullie echt alles met elkaar doen en echt met z’n allen in 1 huisje op een vakantiepark zitten? Of houden jullie toch wel van een beetje privacy en ga je liever allemaal per gezin in 1 huisje? Uiteraard hangt dit ook wel af van de samenstelling van het gezelschap voor het familieweekend. Voordelen om 1 huisje te nemen:

 • Meer bij elkaar betrokken
 • Een jubileum of iets dergelijks vier je op een bepaald moment lekker met elkaar in het eigen verblijf
 • Niemand trekt zich zomaar even terug, zodat je veel meer echt met elkaar doet

Maar er zijn natuurlijk ook nadelen:

 • Irritaties zijn er veel eerder
 • Kinderen die een middagdutje moeten doen, of juist oma: wordt lastig als de rest van de familie gezellig zit te keuvelen (of erger)
 • Je kunt minder vasthouden aan je eigen gezinsritme, wat voor sommige kinderen echt funest is

Waar verblijf je het beste?

Wil je gewoon lekker een paar dagen met elkaar doorbrengen en er gewoon een gezellig weekend van maken? Een plek waar je ook echt iets kunt doen met elkaar is dan wel heel fijn. Gewoon een huisje met niks er verder bij kan al snel te saai zijn als je met wat oudere kinderen en pubers gaat.

Heb je op het familieweekend alleen volwassenen en bijvoorbeeld echt jonge kinderen, dan kan een huisje in een mooi natuurgebied en met een speeltuintje al voldoende zijn. Maar eigenlijk voor ieder gezelschap is een huisje op een vakantiepark, waar het een en ander te doen is, een uitkomst! Geschikte accommodaties vind je onder andere bij Landal.

Wel of geen programma maken?

Of je wel of geen programma moet maken voor het familieweekend, hangt heel erg af van jullie wensen. Wil je echt iets ondernemen, dan kun je inderdaad een leuk programma maken. Gewoon samen zijn is de belangrijkste beweegreden? Dan kun je het prima laten bij een leuk huisje op een mooi vakantiepark.

Het is wel een leuk idee om bijvoorbeeld een aantal momenten echt af te spreken om iets met elkaar te gaan doen. In dat geval kun je als organisator op zoek gaan naar leuke bezienswaardigheden, die zowel leuk zijn voor oud en jong, of bijvoorbeeld een attractiepark.

Het eten (zeker het avondeten) kun je afspreken om dat in ieder geval ook samen te doen. Maar door ook ‘vrije’ periodes erin te lassen, voorkom je irritaties en kan iedereen ook gewoon even doen waar ze zelf zin in hebben.

Verwachtingen checken

Het is een goed plan om te checken wat iedereen verwacht van het weekend, voordat je iets gaat organiseren. Nu zal niet iedereen hetzelfde idee hebben, maar zo kun je wel de meest ideale oplossing zien te vinden waar in ieder geval de meesten wel mee akkoord kunnen gaan.

Ben je al vaker op familieweekend geweest, dan zal dit ondertussen wel bekend zijn. Hoewel soms eens een andere invulling juist leuk kan zijn.

Extra tips bij het organiseren van het familieweekend:

 • Organiseer met niet teveel mensen, 2 of 3 is meer dan genoeg.
 • Weet hoeveel er te besteden is.
 • Vraag eerst wanneer iedereen kan voordat je iets vastlegt
 • Bepaal het vervoer. Met elkaar met de trein? Allemaal met auto’s? Wie rijdt er met wie mee?
 • Reserveer op tijd! Grote accommodaties zijn zo weg en de voorkeur voor huisjes naast elkaar is ook niet makkelijk als je pas laat reserveert!
 • Omdat je al lang van tevoren boekt is een annuleringsverzekering geen overbodige luxe.
 • Voorkom financieel gedoe! Laat iedereen eerst jou betalen voordat je zelf de accommodatie betaalt.
 • Huisdieren? Kunnen misschien ook wel mee, als je maar de juiste accommodatie boekt.
 • Let op extra voorzieningen die nodig zijn, bijvoorbeeld rolstoelvriendelijk.
 • Met kinderen is een kindvriendelijke accommodatie wel zo leuk (en handig).

Iets te vieren?

Ga je een familieweekend weg omdat er iets te vieren valt? Natuurlijk leg je daar nog even de nadruk op door bijvoorbeeld het met elkaar echt in het huisje te vieren. Versier de accommodatie en waarom zou je niet een kok laten komen die voor jullie komt koken?

Geef een mooi cadeau, houd leuke toespraken, huur een dj voor mooie muziek, kortom maak er een echt feestje van. Gaan jullie liever juist met elkaar uitgebreid dineren of iets anders bij de horeca doen? Meld het aan de bediening, zodat zij de jarige/jubilaris even extra in het zonnetje zetten!

Wat is leuk om te doen?

Wat zijn leuke dingen om te doen met de hele familie tijdens het familieweekend? Zoals gezegd is het leuk om iets te doen wat voor iedereen leuk is. Dat is eigenlijk wel het eerste waar je aan denken moet. Of wissel dit zo goed mogelijk af, zodat het ook echt voor iedereen een leuke tijd is. Wat kun je dan zoal doen?

 • Huur fietsen, waarbij de kinderen op de familiefiets mogen…
 • Ga naar een park met veel speelmogelijkheden én lekkere horeca. Zo kunnen pubers de achtbaan in, de kleintjes de speeltuin en de volwassenen komen aan hun trekken bij de horeca (en gewoon door het kijken naar de kinderen natuurlijk).
 • Naar het strand, boek leuke activiteiten die hier te doen zijn.
 • Lekker uit eten, met exclusieve gerechten voor pa en ma en lekker pannenkoeken voor de kinderen.
 • Sportwedstrijden met elkaar, zeskamp of andere leuke spelletjes in wedstrijdvorm.
 • Picknicken op de zandverstuiving of in het bos.
 • Een dierentuinbezoek.
 • Samen koken, waarbij dus iedereen iets doet…ook leuk: iedereen maakt echt zelf een gerecht en zo creëer je een heel buffet!
 • Een workshop volgen met elkaar. Veel aanbieders komen ook gewoon op locatie!
Wil Cats

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.