Skip to Content

Fantastic Beasts and were to find them film recensie

Fantastic Beasts and were to find them film recensie

Het is pure nostalgie; de Harry Potterboeken geschreven door J.K. Rowling. In het begin nog vrij onbekend, op het moment dat het zevende en laatste deel werd gepubliceerd een absolute musthave. Geen rage of hype, want het is altijd gebleven. Lang werd er gespeculeerd naar wat er zou gebeuren na dit moment. Deze zomer kwam ze dan ook met een nieuw boek “Het vervloekte kind” waarin het gezinsleven van Harry Potter centraal staat.

Daarnaast werd er door Warner Bros afgelopen jaar / jaren hard gewerkt aan de verfilming van ‘Fantastic Beasts and were to find them’. Vandaag, woensdag 16 november ging hij in première. Over de hele wereld verzamelden zich klokslag twaalf uur fans in de bioscoop om het nieuwste deel te zien.

Fantastic Beasts and were to find them

Misschien heb je de korte trailer al gezien op de tv, ik in ieder geval wel en uit nieuwsgierigheid keek ik wanneer hij eigenlijk in de bioscoop was. Toen zag ik ook dat hij in de nacht van dinsdag op woensdag al vertoond zou worden, opperde ik spontaan dat dat wel leuk zou zijn. Nu had Miriam al eens aangeboden dat als het nodig was ik daar wel een logeetje mocht onderbrengen en keek ik mijn moeder ook lief aan.

En zo waren nog geen 12 uur later de kaartjes gekocht voor deze allereerste vertoning. De kinderen brachten we voor etenstijd weg zodat we een echte date night hadden waarbij we eerst zijn gaan uit eten en toen toch even een uurtje op bed zijn gaan liggen. We worden toch ook wel een jaartje ouder en zomaar de nacht half doortrekken… Dat was nog niet zo makkelijk want ook al waren de kinderen er niet, toch ‘hoorde’ je ze. Maar jullie willen natuurlijk meer lezen over deze film 😉

2016-11-15-23-35-58-1024x682

Waar de Harry Potterfilms zich afspelen in Engeland rondom Zweinstein en meer een soort magische kostschoolserie is (niet oneerbiedig bedoeld, maar dat is gewoon een populair genre in Engeland, denk maar eens aan de boeken van Enyd Blyton) speelt deze film zich af in de volwassenwereld in het New York ten tijde van de dertiger jaren.

Het verhaal

Nu zal ik mijn best doen om zo min mogelijk plots te verklappen. Het verhaal draait om Newt Scamander die per boot vanuit Engeland naar Amerika reist om een magisch dier vrij te laten. Hij is van Hoghwarts weggestuurd, maar heeft wel goede banden met Albus Perkamentus. Sindsdien bestudeert, onderzoekt en verzorgt hij magische dieren van over de hele wereld met als doel om andere tovenaars te leren dat ze niet gevaarlijk zijn en hoe ze daarmee om moeten gaan. Via zijn magische koffer betreedt hij een heel andere wereld dat het meest wegheeft van een dierentuin.

De ‘problemen’ beginnen wanneer zijn koffer verwisseld wordt met die van een ‘niet-magiër’ (Amerikaans voor dreuzel) en een aantal dieren ontsnappen. Samen met de hulp van twee zussen die ook behoren tot de tovenaarswereld, beginnen ze aan de zoektocht.

Daarnaast hebben ze te maken met de strijd van Grindelwald (bekende vanuit Harry Potter) die vanuit MACUSA, De Amerikaanse versie van het Ministerie van Magie (Magical Congress of the United States of America) er voor strijd om de tovenaarswereld bloot te stellen aan de niet magiërs. Er is een ware heksenjacht gaande, waarbij Salem ook betrokken wordt. Waarom zouden ze zich zo naar de onderwereld laten verjagen?

Hoe het afloopt? Natuurlijk loopt alles goed af, maar hoe dat moet je zelf maar gaan kijken 😉

Cast

Fantatic Beasts and were to find them recensie - mamaliefde.nl
Fantatic Beasts and were to find them recensie - mamaliefde.nl

De film is geregisseerd door David Yates die er absoluut weer een meesterwerk van heeft gemaakt. Hij is ook verantwoordelijk voor eerdere Harry Potterverfilmingen zoals de Orde van de Phoenix en de Deathly Hallows deel 1 en 2.

Ondanks dat de film zich afspeelt in New York zijn er opvallend veel Engelse acteurs gecast. Zo wordt Newt Scamander gespeeld door Oscar®winnaar Eddie Redmayne met eerdere rollen in The Good Shepherd (2006) en Elizabeth: The Golden Age (2007) waar hij heeft samengewerkt met Matt Damon, Angelina Jolie en Cate Blanchett zijn mannetje staat. Voor de vertolking van de vrijwel geheel verlamde natuurkundige en astroloog Stephen Hawking in The Theory of Everything wint hij in 2015 namelijk een Golden Globe.

Andere acteurs die een grote rol spelen in deze verfilming zijn onder andere Ezra Miller (Koenraad), de komiek Dan Fogler (die de eerste hoofdrol speelt voor een non magiër Jacob Kowalski), Katherine Waterston (schouwer Porpentina Goldstein), Alison Sudol (Queenie Goldstein, zus van Porpentina) en Colinn Farell (De Graaf) ook komen Jon Voight (vader Angelina Jolie) en Samantha Morton (ook bekend van The Golden Age) voor.

Wat wij ervan vonden?

Dit is een film die je gewoon gezien moet hebben, bij voorkeur in 3D. Niet alleen vanwege de naam van J.K. Rowling die haar eer zeker aandoet. Maar ook de film op zich, het is duidelijk dat kosten noch moeite gespaard zijn. De speciale effecten en het spel gaan naadloos in elkaar op. Het decor en de kostuums zijn ook echt uit de jaren dertig, zonder dat je een ‘ouderwets’ gevoel krijgt.

Hoewel het verhaal compleet anders is dan Harry Potter, vanwege de tijd en locatie waarin het zich afspeelt, voel je je toch een beetje bekend in de magische wereld die J.K. Rowling heeft geschapen. Hier en daar zie je ook wat verwijzingen en personages terugkomen. Wat ik wel lastig blijf vinden zijn de vertalingen van de Engelse en Nederlandse namen. Sommige blijven gelijk, maar anderen niet. Ik blijf me ook verbazen over de fantasie van deze geweldige schrijfster.

De beesten die hierin voorkomen hebben eigenschappen die verder gaan dan menig persoon kan denken. Van een soort molletjes die op goudjacht gaan en dat allemaal opeten en je er uit kan schudden / kietelen, tot en met wezens die formatastisch zijn (zich aanpassen aan de ruimte waar ze zich in bevinden) of hoe vang je een onzichtbaar wezen?

Vanaf het begin wordt je meegezogen in het verhaal en tot het einde blijf je op het puntje van de stoel je afvragen wat nu. En dat terwijl het verhaal toch twee uur en een kwartier duurt (135 minuten). Hoewel het verhaal rond is blijft er toch wel een soort van open einde. En dat is logisch, aangezien er maar liefst vijf delen zijn aangekondigd in deze serie. Waar in het tweede deel onder andere een rol is weggelegd voor Johny Depp.

Verder schieten worden gewoon te kort, dit is gewoon een film die je moet ervaren. Zodat je er over mee kan praten. Dit wordt een absolute kaskraker zo aan het einde van het jaar. Ik zou hem trouwens niet aanraden voor (jonge) kinderen.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. FilmLoverChanel schreef:

    Heb deze film laatste gezien en ben er erg te spreken over, heb de film inmiddels al aan anderen aangeraden.

  2. MamaPlaneet schreef:

    Leuk leuk leuk! Toen ik weken geleden hoorde dat het in november in de bioscoop draait, heb ik het al op mijn ’to-do lijstje’ gezet. Als Harry Potter fan moet ik het zien. Kijk er enorm naar uit 🙂

  3. Jeske schreef:

    Ohhh, nu wil ik ‘m helemaal zien. Wilde samen met Sterre en mijn zus gaan, maar wellicht nog even over nadenken of dat niet te spannend voor haar is. Gaaf dat jullie dit zo samen gedaan hebben!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.