Skip to Content

Faro vakantie of stedentrip; Bezienswaardigheden, Activiteiten & Stranden

Faro vakantie of stedentrip; Bezienswaardigheden, Activiteiten & Stranden

Tijdens een zonvakantie naar de Algarve is de kans groot dat je ook in Faro terecht komt. Hier ligt namelijk het grootste vliegveld van de Algarve. Faro is net Als Albufeira en Lagos een van de grotere steden met een uitgebreide haven en de ideale uitvalsbasis om de omgeving te ontdekken.

Vanaf hier kan je kiezen om een van de badplaatsen te bezoeken of toch het water op te gaan. De stad Faro zelf is echter ook een aanrader om vooral niet over te slaan. Al is het maar vanwege de vele ooievaars die je hier vindt.

Faro

Vakantie Portugal Algarve met Kinderen Faro - Mamaliefde.nl

Faro is de hoofdstad van de populaire vakantiebestemming de Algarve in het zuiden van Portugal. De stad is vooral in de periode van april tot en met oktober een drukke vakantiebestemming en het vliegveld bedient alle badplaatsen en vakantiebestemmingen in de Algarve. Fenicische en Carthaagse handelsposten aan de Ria Formosa groeiden uit tot een belangrijke Romeinse haven, Ossonoba en werd in 1540 een stad.

De Moren versterkten de stad, maar konden geen weerstand bieden tegen de legers van Alfonso III, die de stad in 1249 veroverde. Er volgde een tijd van welvaart, tot in 1596 de Earl of Essex de stad plunderde en afbrandde. De herbouwde stad werd in 1755 opnieuw verwoest door een aardbeving, die een blijvende invloed had.

Voor stranden en een zonvakantie kun je beter naar de vakantiedorpen in de buurt reizen als Albufeira. Het verkeer is, zeker in het oude gedeelte, vaak erg druk en met de auto moeilijk toegankelijk ook door de vele eenrichtingstraatjes. Probeer het openbaar vervoer in de stad of neem de benenwagen. Met mooi weer is een wandeltocht extra leuk door de winkelstraatjes.

Cidade Velha (oude stad)

Vakantie Portugal Algarve met Kinderen Faro - Mamaliefde.nl
Vakantie Portugal Algarve met Kinderen Faro - Mamaliefde.nl
Vakantie Portugal Algarve met Kinderen ooivaar spotten- Mamaliefde.nl
Vakantie Portugal Algarve met Kinderen Faro - Mamaliefde.nl
Vakantie Portugal Algarve met Kinderen Faro - Mamaliefde.nl
Vakantie Portugal Algarve met Kinderen ooivaar spotten- Mamaliefde.nl

De mooiste wijk van Faro is de Cidade Velha (oude stad). De buurt wordt omringd door middeleeuwse muren en is vrijwel onaangetast gebleven sinds het korte “gouden tijdperk” in de 16de eeuw. De Paço Episcopal werd in 1596 geplunderd en beschadigd door de Earl of Essex. Het werd herbouwd na de aardbeving van 1755 en is nog altijd in gebruik, maar niet openbaar toegankelijk.

De monumentale boog Arco da Vila uit 1812 is gebouwd rond een 11de-eeuwse poort in de vorm van een hoefijzer. Deze is waarschijnlijk gebouwd door de Moren en is uniek in de Algarve. Het is de toegangspoort van de oude stad. Hierdoor lopend kom je op het plein bij de kathedraal. Dit is een prachtig plein met boompjes en mooie oude gebouwen. Naast de kathedraal zie je hier ook het bisschoppelijk paleis, het seminarie en het oude stadhuis. Het stadhuis is gebouwd in neoklassieke stijl, bekend uit de 19de eeuw. Het is pas na de aardbeving gebouwd.

De kunstgalerie Trem ligt net naast het hoofdplein en is deel van een voormalige legerbarak. In het gebouw is een opgegraven Romeinse boog te zien, die gebouwd is op Moorse funderingen. De Ermida de Santo António do Alte uit 1355 is één van de oudste gebouwen in Faro. Beklim ook zeker de trap aan de zijkant van de kapel.

Muren en Torens

Er zijn nog altijd restanten te zien van de oorspronkelijke Romeinse kasteelmuren. De overige vestingwerken stammen uit de 16de eeuw, met uitzondering van de Byzantijnse torens. Zij zijn kort na de val van het Romeinse Rijk toegevoegd en wijken af door een vijfhoekig ontwerp. Ook de oude stadsmuren van Faro zijn nog bijna volledig. Ze zijn door de eeuwen heen vaak vernield en heropgebouwd. De muren die je nu nog ziet, zijn voornamelijk uit de tijd van de Moren. Binnen de stadsmuren mag je niet met de auto komen, dat geeft je nog meer het gevoel dat je één bent met de geschiedenis.

In een hoekje van de kasteelmuren ligt het kapelletje Nossa Senhora do Repouso, in de schaduw van de middeleeuwse Poort van Rust. Volgens de legende rustte Alfonso III hier uit na zijn zege over de Moren.

Teatro de Lethes

Dit gebouw uit 1874 is in Italiaanse stijl. Het was ooit een jezuïetenschool, nu een prachtig voorbeeld van een laat-19de-eeuws provincietheater. Het heeft rood pluche en prachtige plafonschilderingen en andere versieringen. Sinds de uitgebreide restauratie worden hier vaak toneelstukken, concerten en recitals opgevoerd. Je kunt het ook bezoeken als er geen voorstellingen zijn.

Museu Etnógrafico

Ontdek hoe het platteland van de Algarve er vroeger uitzag en zie de ambachten en kunstnijverheid van de lokale bevolking. In de nostalgische collectie vind je oude foto’s, porselein, gebruiksvoorwerpen uit de keuken, klederdracht en traditionele woningen.

Museu Marítimo

Een eerbetoon aan het maritieme erfgoed van de Algarve. Je leert over het gouden tijdperk der ontdekkingen, maar je ziet ook hoe men tegenwoordig tonijn vangt. Het museum is gevestigd in het havenmeestergebouw. Er is een ruim aanbod van oude scheepsvaartuigen. Veel van de schepen zijn uit de tijd van de ontdekkingsreizigers.

Jachthaven

Eén van de leukste plekjes in de oude stad van Faro is de jachthaven. Vanuit deze haven loop je zó het stadscentrum in. Ook vertrekken vanuit deze haven diverse excursies op het water. Verder is er een zeilschool en een roeivereniging en kun je genieten van de vele mooie boten en bootjes. Op de boulevard kun je heerlijk flaneren en een terrasje pakken.

Winkelcentrum; Forum Algarvo

Hier kunt je veel meer dan alleen winkelen. Dit is het grootste winkelcentrum in de regio en trekt zowel toeristen als de lokale bevolking. Je vindt er meer dan 200 winkels, boetiekjes en warenhuizen, een enorme hypermarkt en een familie-entertainmentcentrum.

Kerken in Lago

Vakantie Portugal Algarve met Kinderen Lagos - Mamaliefde.nl

In de 13de-eeuwse kathedraal Sé komen vele bouwstijlen samen: gotisch, renaissance en barok. De Capela de nossa Senhora dos Prazeres is een prachtig voorbeeld van de barokstijl, met verguld en gelakt houtwerk, ingelegd marmer en een sierrand van geslepen azulejos. Dit zijn siertegels die in Portugal en Spanje worden gebruikt als decoratie en kunstvorm. Het zijn keramieken tegels waarop verschillende soorten figuren geschilderd zijn. Hoewel azulejos in allerlei kleuren worden beschilderd, komt blauw het meeste voor. Klim ook vooral naar het dak voor het prachtige uitzicht op de stad, de haven en de ooievaars.

De 17e eeuwse Igreja de São Francisco kerk bevat schitterende panelen met azulejos die het leven van St.-Franciscus uitbeelden. Een prachtig meerkleurig paneel in het gewelf toont de kroning van de heilige Maagd. Waterspuwers in de vorm van dieren verfraaien de beschutte kruisgangen van dit voormalige klooster, waar nu een het archeologisch museum Museo Arqueológicois in is gehuisvest. Er is hier een enorm Romeins vloermozaïek te zien, een verzameling Moorse olielampen en een unieke eucharistische kluis uit de 16de eeuw.

De Igreja do Carmo en Capela dos Ossos is een kerk met prachtige barokke decoratie, verguld met Braziliaans bladgoud. Enigszins macaber is de Capela dos Ossos (kapel van botten), waar de muren zijn bedekt met de schedels en botten van ruim duizend monniken.

In de 17e eeuwse kapel Nossa Senhora do Pé da Cruz vind je een prachtige verzameling verguld houtsnijwerk en een reeks olieschilderingen met beelden uit het Oude Testament. Aan de achterzijde ligt een kapel met een 18de-eeuws kruisbeeld van azulejos.

Stranden Faro

Vakantie Portugal Algarve met Kinderen Ria Formosa- Mamaliefde.nl

In tegenstelling tot veel andere kustplaatsen in de Algarve heeft Faro niet echt een eigen strand. Dit komt omdat het natuurgebied de Rio Formosa hier voor de kust ligt. Wil je naar het strand toe, dan zal je met een boot dit natuurgebied moeten oversteken naar Praia de Barreta of Praia da Culatra. Je komt dan op een langgerekt eiland dat het natuurgebied afschermt van de oceaan. Hier vindt je een uitgestrekt zand met het goudgele zand. Voor andere stranden kan je beter doorreizen richting Albufeira. Met de auto kan je wel rijden richting Praia de Faro.

Rio Formosa

Faro vakantie of stedentrip; Bezienswaardigheden, Activiteiten & Stranden - Reisliefde
Vakantie Portugal Algarve met Kinderen Ria Formosa- Mamaliefde.nl
Vakantie Portugal Algarve met Kinderen Ria Formosa- Mamaliefde.nl
Vakantie Portugal Algarve met Kinderen Ria Formosa- Mamaliefde.nl

In het oostelijk deel van de Algarve vind je voor de kust een 60 km lang labyrint van kanalen, eilandjes, uiterwaarden en zandbanken, met daarachter een lagune tussen de stranden Praia do Garrão en Praia da Manta Rota. Vanuit de lucht lijkt het natuurpark Ria Formosa een prachtige lapjesdeken van blauwe lagunes, witte stranden en groene eilanden.

In 1987 werd het gebied uitgeroepen tot natuurpark. Het beslaat een oppervlak van ruim 18.000 ha en is van groot belang voor trekvogels. Het is dan ook een internationaal erkend “wetland” bestaande uit zandbanken en moerassen aangezien het hier onderhevig is aan eb en vloed. De diversiteit aan ecosystemen heeft een gevarieerde fauna aangetrokken waaronder talrijke vogelsoorten.

Het beste kan je je bezoek beginnen bij het informatiecentrum (Centro de Educação Ambiental de Marim) waar je ook aanlegt met de boot vanaf Faro. Hier staan de beste paden en observatiepunten aangeven om vogels te bekijken of naar het strand te wandelen met de wilde golven. Het park organiseert ook tochten in oude traditionele boten waar vroeger tonijn mee werd gevist.

Deze mooie tocht over de waterwegen van het Parque Natural da Ria Formosa is misschien wel de beste manier om deze gevarieerde wetlands te bezoeken. (Rua Do Alportel 36, Faro) Ook boottochten vanuit Olhaõ (hele jaar door).

Ria Formosa is een uitgestrekt natuurgebied dat bestaat uit vele eilandjes voor de kust van Faro en helemaal richting Spanje uitstrekt. Misschien kan je het nog het beste vergelijken met de Slufter in Nederland. Een gebied dat bij vloed onder water staat en bij eb vrijwel leeg komt te staan waardoor er sprake is van een bijzondere flora en fauna. Bij de stad Faro vertrekt er een boot waarmee je naar een eiland kan varen. Zo zie je echt veel van het natuurgebied en wat er leeft. Bij het eiland kan je genieten van het strand, een mooie wandeling maken of lekker eten bij een lokaal visrestaurant.

Meer informatie vind je hier.


Overnachten in Faro

Of je nu gaat voor een zon, zee en strandvakantie, de vakantie wilt combineren met iets meer cultuur of toch gaat voor een sportieve vakantie met mountainbiken en golfen. Hier in de Algarve kan het allemaal. Het is ook een bestemming die zeer geschikt is met kinderen.

Hotel Faro & Beach Club

Dit stijlvolle 4-sterrenhotel ligt in het hart van Faro en biedt moderne kamers met een prachtig uitzicht op de stad en de zee. Het hotel beschikt over een dakterras met een zwembad en bar.

Meer informatie vind je hier.

Hotel Eva

Dit moderne 4-sterrenhotel ligt aan de jachthaven van Faro en biedt ruime kamers en suites met uitzicht op de stad en de zee. Het hotel beschikt over een spa, fitnesscentrum, binnenzwembad en restaurant.

Meer informatie vind je hier.

Faro Boutique Hotel

Dit stijlvolle boetiekhotel ligt in het historische centrum van Faro en biedt elegante kamers en suites met moderne voorzieningen. Het hotel beschikt over een terras en bar op het dak met een prachtig uitzicht op de stad.

Meer informatie vind je hier.

Hotel 3K Faro Aeroporto

Dit moderne 3-sterrenhotel ligt op slechts 1 km van de luchthaven van Faro en biedt comfortabele kamers met moderne voorzieningen. Het hotel beschikt over een zwembad en een restaurant.

Meer informatie vind je hier.

Hotel Sol Algarve by Kavia

Dit charmante 3-sterrenhotel ligt in het hart van Faro en biedt gezellige kamers met een eigen badkamer en gratis WiFi. Het hotel beschikt over een terras en bar op het dak met uitzicht op de stad.

Meer informatie vind je hier.

Astrid Tillemans

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.