Skip to Content

DFDS Seaways Ferry boot naar Engeland; overtocht Duinkerken naar Dover

DFDS Seaways Ferry boot naar Engeland; overtocht Duinkerken naar Dover

Als tiener had ik ooit de overtocht naar Engeland al twee keer gemaakt, maar nu met baby was dat toch wel anders. Vroeger renden we van dek naar dek, keken we onze ogen uit in de winkels met tax-free-maar-nog-steeds-dure-spullen en probeerden we de beste profielfoto voor Hyves (ja, heel lang geleden) te maken met je haren in de wind. Nu sprong ik een gat in de lucht voor een ruime babyverschoonplek en iets nog véél beters…

DFDS Seaways overtocht van Duinkerken naar Dover Engeland

De meest bekende plaats om per boot van Frankrijk naar Engeland te gaan is Calais. Toch kozen wij voor Duinkerken in België, en dat beviel ons enorm goed. Want:

  • Het is goedkoper dan via Calais;
  • Het is een halfuur minder lang rijden;
  • De boot doet er vervolgens weer een halfuur langer over. Maar dat is niet echt erg, kleine kinderen kunnen lekker even bewegen en grotere kinderen vinden de boot een hele belevenis.
  • Het enige ‘nadeel’ is dat de boot kleiner is dan de ferry bij Calais. Dus minder entertainment.

Douanecontrole

DFDS Seaways Ferry boot naar Engeland; overtocht Duinkerken naar Dover - Reisliefde

Eenmaal bij Duinkerken aangekomen ben je ongemerkt al 2 grenzen overgegaan. Maar de grens tussen Frankrijk en Engeland is een ander dingetje omdat Engeland niet tot de Schengenlanden behoort vindt hier dus een uitgebreide check en paspoortcontrole plaats. Van te voren moet je bij het boeken al nauwkeurig aangeven hoeveel personen er in de auto zullen zitten en met welk type auto je komt. Dat laatste is ook voor de inschatting hoeveel ruimte de auto’s op de boot zullen innemen.

De douane bestaat uit meerdere kantoortjes waar je langs moet rijden, met stukken niemandsland ertussen. Best indrukwekkend, zeker ook voor kinderen. Mooie gelegenheid om uit te leggen hoe dat nu zit met grenzen, controles, smokkel, etc.

Bij de douane moet je je paspoort of identiteitskaart inleveren en je boekingspapieren. Wat voor kinderen het meest indrukwekkend is, is dat ze nauwkeurig controleren of je echt wel de persoon op de foto bent. Dus ook onze kleine meid werd, net wakker, aan een controle onderworpen.

Af en toe wordt er een auto uitgepikt die echt helemaal ondersteboven wordt gehaald, gelukkig was dit niet bij ons het geval. Erg interessant, maar het kost ook veel tijd.

Vertrek ferry Duinkerken

Drie kwartier voor de boot vertrekt, moet je je melden bij de douane. Kom je later, dan moet je wachten op de volgende boot. Grote kans dat je dan dubbel moet betalen. Als dit je overkomt in het hoogseizoen heb je zelfs kans dat de volgende boot al vol zit, en je dus nog langer moet wachten. Dat wil je echt niet. Daarom zijn wij extra vroeg weggegaan.

Wij hadden de boot van 12:00 uur, dus 11:15 uur moesten wij ons uiterlijk melden. Sowieso hadden we die tijd voor onszelf al iets naar voren gehaald, want je wilt het niet op de laatste minuut aan laten komen. Wij zijn begin juni op vakantie geweest, dus nog volop files bij de grote steden. Om die ook nog te ontwijken, gingen we uiteindelijk om 5:00 uur weg. Ja, veel te vroeg maar ja. Wist ik veel, voor hetzelfde geld hadden we 5 stops nodig omdat onze dochter niet zo lang kon blijven zitten. Ik wilde gewoon geen risico lopen.

Uiteindelijk hadden we maar 1 stop nodig en hadden we geen file of vertraging: dus waren we er 09:30 uur in plaats van 11:00 uur. Nu zat er een enorm lieve dame bij het eerste douanehuisje én was het niet druk dus mochten we nog met de boot van 10:00 uur mee als we meteen doorreden. Wat een geluk!

Mocht je veel te vroeg zijn bij de ferry en is het hoogseizoen, wees dan vooral blij dat je niet te laat bent. Maar rijdt er niet meteen helemaal heen. Je moet namelijk in rijen wachten, en er is echt niets te doen als je eenmaal door de douane heen bent. Er is één cafeetje, en dat is alles. Je kunt dan beter nog een Frans plaatsje in de buurt opzoeken, even rondrennen in het gras etc.

Auto parkeren op de ferry

DFDS Seaways Ferry boot naar Engeland; overtocht Duinkerken naar Dover - Reisliefde

De ferry is ons erg goed bevallen. Je rijdt er redelijk makkelijk op en overal staan mensen die het verkeer regelen. De vrachtwagens worden geparkeerd op het onderdek, de personenauto’s op het bovendek. Er is één ding ENORM belangrijk: Zet je auto goed op de handrem.

Het staat overal aangegeven, maar bij ons had één iemand dat dus niet gedaan. Nu zijn er altijd wel wat golven, en dan kun je raden wat er gebeurt… Die ene auto die niet op de handrem staat, rijdt heen en weer tussen de auto voor en achter hem. Met als gevolg: drie auto’s met grote schade. Dus… vergeet dat niet!

Overtocht op DFDS ferry vanaf Duinkerken

DFDS Seaways Ferry boot naar Engeland; overtocht Duinkerken naar Dover - Reisliefde

Als je de auto geparkeerd hebt, moet je naar het dek voor personen. Er zijn twee verschillende dekken waar je vrij mag rondlopen. Er is een restaurant, een winkel met alcohol, chocola, parfum, sieraden, knuffelbeesten en speelgoed. De producten zijn tax-free, maar alsnog best prijzig. Wel hebben ze heel bijzondere dingen, zoals enorme toblerones, M&M-bekers, enzovoort die je normaal ook in de tax-free shops vindt op het vliegveld.

Aan de voorkant van het schip is een binnenterras waar je heel mooi uitzicht hebt, zeker als de boot net wegvaart of bijna aankomt. Veel mensen komen dan ook kijken, dus als je een tafeltje wilt hebben moet je zorgen dat je er op tijd bij bent. Langs de zijkanten van het schip zijn ook zitjes met tafels, banken en een bar. Bij het restaurant vind je echte maaltijden, bij de bar vind je vooral fris, koffie, thee, taart, donuts en andere versnaperingen.

Er zijn uiteraard heren-wc’s en dames-wc’s. En… een babyverschoonplek. Die is in het invalidentoilet, en er is een speciale emmer voor luiers. Het was erg fijn dat hij in het invalidentoilet was, want zo hadden we privacy en genoeg ruimte. Daarnaast vinden wij het altijd erg raar dat de verschoonplaats in het vrouwentoilet is; alsof mannen hun baby nooit verschonen?

Kinderspeelplaats op ferry

DFDS Seaways Ferry boot naar Engeland; overtocht Duinkerken naar Dover - Reisliefde

En nu komt het mooiste van al… Er is een kinderspeelplaats op de ferry. Wat was dat een uitkomst!! Onze dochter van 1 had lang gezeten, en wat was het fijn dat ze echt een plekje voor haarzelf had om zich uit te leven. En voor ons was het ook een uitkomst: ik dacht ze kruipt straks tussen de tafels en stoelen door, maar dit was echt veel beter.

Al het materiaal was soft en glad. Er was een glijbaan, wipwap, een raam waar ze naar buiten kon kijken en een draaimolen. De draaimolen was dan weer wel een beetje gevaarlijk want ze snapte het niet en viel er soms vanaf. Maar ze viel zacht, dus zo erg was het nu ook weer niet. Oké, het was niet heel schoon en er lag rommel onder de draaischijf van de draaimolen. Maar dat is nu eenmaal zo. Gewoon een beetje opletten als papa en mama en daarna handjes schoonmaken.

Koplampstickers UK

In die tax-free winkel verkopen ze stickers voor op je koplampen. Die zijn verplicht en kosten ongeveer 8 euro. Europese auto’s zijn afgesteld op rechts rijdend verkeer, de koplampen ook. Als je die stickers niet op je koplampen doet, verblind je de mensen in de UK continu met je lampen. Niet fijn en ook niet veilig. De stickers voorkomen dit. Ze zijn niet erg duur en er zit een duidelijke omschrijving bij hoe je de stickers moet bevestigen. Na je reis haal je ze er gewoon weer af.

Aankomst Dover

DFDS Seaways Ferry boot naar Engeland; overtocht Duinkerken naar Dover - Reisliefde

Na ongeveer 2,5 uur kom je aan in Dover. Als je ongeveer een halfuur voor aankomst op het binnenterras aan de voorkant gaat zitten, zie je Engeland steeds dichterbij komen. Eerst is het een dun streepje, en na een halfuur torenen de krijtrotsen boven je uit.

Je komt in dezelfde haven aan als de ferry uit bijvoorbeeld Calais. Als de boot helemaal vastligt, mag je pas terug naar het autodek. Daar is het: alles inladen, stickers plakken en de boot af. Dat is een beetje haastig, maar wel te doen. We hadden de taken vast verdeeld: ik zou onze dochter en de spullen in de auto zetten, mijn man zou de stickers plakken en op die manier was het ook zo gebeurd.

Let wel op: dat links rijden is even wennen, en als je de boot afkomt sta je bijna meteen voor een rotonde.

Meer informatie vind je hier.

Redactie Reis-liefde
Laatste berichten van Redactie Reis-liefde (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.