Skip to Content

Fietsen in Nederland; mooiste fietsgebieden met fietsknooppunten

Fietsen in Nederland; mooiste fietsgebieden met fietsknooppunten

Nederland is fietsland, tenminste als je de verhalen moet geloven. Of de beelden. Ik snap ook wel waarom, het maakt niet uit waar je kijkt; overal zie je ze fietsen. Het is zeker op de korte afstanden in Nederland een enorm handig vervoersmiddel. Lekker makkelijk in de drukke stad, door gebieden waar je met de auto niet mag komen. De infrastructuur in veel fietsgebieden is er op aangepast; overal vind je fietspaden die je van de ene plek naar de andere brengen. Langs de mooiste landschappen.

Fietsknooppunten

Fietsen kan eigenlijk overal in Nederland. Sinds we de knooppunten hebben is het zo makkelijk om je eigen route uit te stippelen. Kies voor de kinderen onderweg een paar leuke dingen zoals met een pontje de rivier oversteken of natuurlijk een stop bij een ijssalon. Geen idee hoe dat werkt met fietsknooppunten?

Fietsgebieden

Twente

Twente is stiekem best groot, binnen de driehoek van Enschede, Hengelo en Oldenzaal kun je prima fietsen. Heerlijk door de bossen en de weilanden. Op veel plaatsen kom je ook goede pannenkoekenrestaurants tegen, soms compleet met enorme buitenspeeltuin. Mocht je de driehoek zat zijn kan je de richting op van De Lutte en de Duitse grens.

De Vuursche Bossen

In het centrum van Nederland, in de omgeving van Baarn vind je kasteel Groeneveld. Een schitterend startpunt om je fietstocht te beginnen door de bossen. Bijvoorbeeld richting de bossen van De Vuursche en de Lage Vuursche. Paleis Soestdijk ligt ook in de buurt.

Lees ook: Paleis Soestdijk wandelen en evenementen

Rondom de IJssel

Langs het water fietsen kan ook erg schitterend zijn, als je vanuit Zwolle richting Zalk en Hattem fietst kan je het water op twee plaatsen oversteken met een pontje. Niet alleen een mooie fietstocht, maar ook een kleine ervaring op zich.

Vlieland

Als je kijkt naar de waddeneilanden is Vlieland toch wel het eiland om met de fiets heen te gaan. Sterker nog, tenzij je er woont en een vergunning hebt mag je er niet eens met de auto heen. Het eiland is ook niet zo groot zodat je er heerlijk kan rondfietsen. Het is alweer een aantal jaar geleden dat ik dit heb gedaan, koepeltentje mee en iedere dag lekker op pad. Richting het strand, het bos, het dorpje. Ideaal voor een lang weekend even helemaal niets.

Leusderheide en Soesterberg

Vlakbij Amersfoort vind je de Leusderheide, een heerlijk gebied om te fietsen. Of door de bossen waar je onder andere de Pyramide van Austerlitz vind en Soesterberg.

Mookerhei

De Mookerhei is helaas niet zo heel groot meer, en voornamelijk agrarisch gebied. Toch is het zeker de moeite waard om hier een rondje te fietsen. Te beginnen op de hei, en dan bergafwaarts langs het water langs Plasmolen, Groesbeek en Nijmegen of de andere kant op richting Middelaar en Malden en de Duitse grens.

Het Westland

Heerlijk fietsen tussen de uitgestrekte polders, richting de Maeslantkering, het strand van Monster. En tussen de kassen door langs pitoreske dorpjes. Het kan hier wel erg winderig zijn.

De bollenvelden

Het toeristische plaatje van Nederland; de bollenvelden in de omgeving van Oegstgeest, Lisse en Hillegom. Ook zonder de kleurenpracht is het een erg mooi gebied om door te fietsen. Een gebied vol historie en schitterende landhuizen. Perfect om te combineren met een rondje richting de Kaag of Noordwijk en Katwijk aan Zee.

Vechtstreek

In het gebied tussen Ommen en Dalfsen is het schitterend fietsen. Je hebt hier bossen en lichte glooiingen. Het natuurgebied is gewoon echt schitterend om te fietsen.

De Weerribben

Wil je graag fietsen in een afwisselend gebied van water en bossen dan is het gebied rondom de Weerribben een echte aanrader.

Drenthe

De Drentse fietsvierdaagse is een echte aanrader volgens Yvonne. Je komt dan langs de mooiste plekken van Drenthe. Dit is ieder jaar een grote happening, vroeger toen ik zelf nog klein was deden wij hier regelmatig aan mee. Het is superleuk om te zien hoeveel mensen hier ieder jaar weer aan meedoen. En dit zijn echt niet alleen maar mensen uit Drenthe. Ze komen echt uit alle delen van het land om mee te doen aan de fietsvierdaagse. Wat deze fietsvierdaagse zo leuk maakt is dat je niet in 1 plaats, maar juist in verschillende plaatsten kan starten.

Hoeksche Waard (Zuid-Holland)

Merel woont prachtig in de Hoeksche Waard. Op vijf minuten fietsafstand zit je middenin de polder. En dat heeft natuurlijk ook zo zijn nadelen (wanneer je plots fikse tegenwind krijgt), maar is vooral ontzettend mooi. Weidse vergezichten, veel dieren, monumentale boerderijen en woeste natuur. Je kan hier makkelijk tochten maken van twintig, dertig kilometer.

Twente (Overijssel)

Maud gaat (weer) voor Twente! Twente heeft heel veel mooie routes om te fietsen; door de bossen en weilanden en langs de mooiste dorpjes!

IJstijdpad (Klazienaveen, Drenthe)

In Klazienaveen is het IJstijdpad, een ontzettend leuk fietspad langs keien uit de ijstijd. Je fietst door het bos, door de weilanden, langs het kanaal waar de bootjes varen en je komt onderweg nog een klein theehuisje tegen. Echt een aanrader volgens Elke!

Ontdek de Maashorst (Noord-brabant)

Linda kreeg deze tip van haar vader, hij fietst de hele zomer door ontzettend veel fietsroutes. Een mooie route in het zuiden van Brabant is ‘Ontdek de Maashorst’. Je komt tijdens deze route door het grootste natuurgebied van Brabant: de Maashorst. Verder fiets je door de omgeving Uden, Volkel en Nistelrode.

Veluwe (Gelderland)

Eén van de mooiste stukken van Nederland om te fietsen vindt Melanie de omgeving van de Veluwe. Ook hier kom ik graag. Helaas niet zo vaak als ik zou willen. De bosrijke omgeving en de rustige kleine steden en dorpen zorgen er voor dat ik hier altijd tot rust kan komen. Deze omgeving is daarom ook uitermate geschikt om met kinderen te fietsen.

Onze ervaringen

Helaas hadden wij thuis maar één fiets, wel eentje met twee stoeltjes er op. Alleen kwam ik dan ook overal, maar als we met zijn tweeën op pad willen hadden we een probleem. Dan was het óf met de auto, óf met het openbaar vervoer; samen of alleen. Situaties dat je bij de carnavalsoptocht staat met twee kinderen te wachten tot manlief met de tram is gearriveerd omdat je met de auto helemaal niet in het centrum komt, zijn dan ook niet vreemd. Toch is dit nog op één hand te tellen, geen reden dus om daarvoor een fiets te kopen.

Dankzij fietsenopfietsen is deze wens nu vervuld. Manlief heeft namelijk zijn eigen fiets gekregen, het was nog even twijfelen of we voor de 28-inchfiets zouden gaan of  toch een maatje kleiner de 26-inch. Met deze tweede kunnen we in de toekomst met zijn vieren op pad. Wel zo handig. Het was even puzzelen om hem in elkaar te zetten, en nadat hij in elkaar zat heeft het een paar dagen flink geregend. En die ene zonnige dag hadden we al een afspraak.

Maar de plannen voor mooie tochten zijn al gemaakt, nu nog op twee fietsen maar straks ook met een kleuter die naast ons fietst. Heerlijk met zijn viertjes genieten van het mooie Nederlandse landschap. Als je een picknickmand meeneemt ben je heerlijk een dag op pad zonder dat je ervoor hoeft te betalen. Daarom heb ik een aantal mooie gebieden op een rijtje gezet die op mij veel indruk hebben gemaakt en schitterend zijn om in te fietsen.

Wat is jouw aanrader voor ons om te gaan fietsen?

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.