Skip to Content

9 redenen waarom het fijn is om weer thuis te zijn na een vakantie

9 redenen waarom het fijn is om weer thuis te zijn na een vakantie

Oké, het is heerlijk om er even tussenuit te zijn. Maar na een tijdje beginnen toch wel de frustraties te ontstaan. Ze zeggen niet voor niets oost west, thuis best. Want hoe leuk het ook was op vakantie, even gezellig met het hele gezin. Genieten van het mooie weer. Samen dingen ondernemen en nieuwe plaatsen ontdekken of gewoon even helemaal niets. Er gaat niets boven weer naar huis gaan. Want:

Geen problemen met de wi-fi

Er zijn maar weinig bestemmingen waar een vlekkeloze wi-fi is. Vaak moet je er ontzettend veel geld voor betalen, heb je alleen bereik bij de receptie of is de verbinding dusdanig tergend dat je hem maar uitschakelt. En ook al heb je nu de nieuwe wetgeving waarbij je je bundel in de hele Europese Unie kan gebruiken, zo’n abonnement jaag je er dan snel doorheen.

En laten we de stopcontacten niet vergeten. Geen idee wat het is, maar er lijken altijd te weinig stopcontacten te zijn. We nemen daarom vaak al een wereldstekker (Hier) oplader mee met meerdere ingangen zodat daar meerdere snoeren aan kunnen hangen voor de telefoons en de powerbanks, maar in sommige accommodaties zou je wensen dat je ook een powerstrip bij je hebt.

Je kan wassen

Thuis heb je een wasmachine, en vaatwasser. Oké, veel campings ook en hotels bieden vaak ook wel een service. Maar ik vind het toch wel erg fijn om gewoon mijn eigen was te doen.

Voldoende kastruimte

Ik weet niet wat het is, maar ik heb altijd te weinig kastruimte. Nu moet ik ook wel toegeven dat ik het altijd zo’n gedoe vind om de koffers uit te pakken en alles netjes in de kast leggen. Ik probeer de koffers dusdanig in te pakken dat je er gewoon bij kan en een goed overzicht hebt. De broeken aan de ene kant en de truitjes aan de andere kant, ondergoed en sokken apart. Toch is dat systeem maar beperkt houdbaar. Zeker als de kinderen zelf gaan ‘graaien’.

Thuis heb je gewoon voldoende kasten en kun je ook schone kleding pakken. Want hoe goed je je ook probeert voor te bereiden en vooraf nauwkeurig de weersvoorspellingen in de gaten houdt en daarop inspeelt, je zult altijd net zien dat je teveel korte broeken mee hebt en te weinig truien als het erg fris is en teveel lang als het alleen maar tropisch weer is.

De kinderen hun eigen kamer hebben

Hoe gezellig het ook is om een kamer te delen, het is fijn als ze thuis niet alleen maar in hun eigen bed liggen maar ook in een eigen kamer. Dan slapen ze toch een stuk sneller en hoef je er niet als een politieagentje tussen te gaan zitten om er voor te zorgen dat ze gaan slapen. Hoeveel je ook geprobeerd hebt om ze overdag uit te putten met wandelingen en na het eten nog een uurtje zwemmen. Waarna ze zo moe zijn dat ze niet meer kunnen lopen, zodra ze hun bed zien springen ze weer van de energie.

Je de beschikking hebt over een normale keuken

Oké, tegenwoordig zijn er vakantiehuisjes die beter uitgerust zijn en met modernere apparatuur dan onze dertig jaar oude keuken, maar vaker is het andersom. Het is er klein met weinig werkruimte dat al snel vol ligt met andere spullen omdat je, zie punt 3, kastruimte te kort komt.  Toch is het vaak zo dat je toch wat handige tools mist; wat denk je van een echt scherp mes en niet een schilmesje waarmee je nog geen tomaat normaal mee kan snijden. Of pannen van het formaat ‘daar past net een ei in, hoe moet ik daar voor een gezin in koken’.

Op vakantie eten we vaak ook wat makkelijkere maaltijden. Dan is het fijn dat je thuis weer ‘gewoon’ kan koken. En je in de supermarkt de producten vindt die je zoekt. En niet een half uur nodig hebt om in een Franse supermarkt tot de ontdekking te komen dat ze echt geen crème fraîche hebben. Terwijl het daar nota bene vandaan komt!

Betere bedden

In sommige hotels en vakantieparkhuisjes zijn er prima bedden. Maar verder… Vaak is het gewoon goedkoop drama. Zelfs als het beddengoed blijft zitten, want om de een of andere reden kennen ze er geen matrashoezen met een elastiek, maar zit het altijd om het matras gevouwen.

Wat na de eerste nacht al helemaal los zit zodat je toch direct op het matras lig, zit er vaak een plastic laagje onder waardoor je extra gaat zweten. En je voelt het dunne matras toch echt wel. Wat is het dan fijn om thuis weer in je eigen bed te kruipen. Bij voorkeur op de dag voor vakantie nog verschoond zodat je in een heerlijk fris bed kan kruipen.

Omdat je de kinderen zat bent

Geen school, en afhankelijk van de leeftijd van de kinderen wordt je geacht mee te doen met activiteiten die het animatieteam organiseert of kunnen ze niet alleen naar het speeltuintje. Waardoor je dus constant bij je kinderen bent. En aan het einde van de dag opgelucht ademhaalt als ze eindelijk na een paar uur in slaap zijn gevallen. Dan denk je dat ze moe zijn van een wandeling, zwemmen en het buiten zijn, maar weten ze toch een heel nieuwe energiebron aan te boren die jij op dat moment goed zou kunnen gebruiken.

Omdat je je partner zat bent

In het verlengde van het vorige puntje; naast de kinderen kun je ook je partner even helemaal zat zijn. Ze zeggen wel eens dat een vakantie de perfecte relatietest is, zelfs als je die hebt geslaagd blijft het ieder jaar een uitdaging. Normaliter kan je naar je werk of andere manieren om even elkaar te ontvluchten.

Nu zit je constant op elkaars lip, en ja dat levert soms wel eens irritaties op. En niet altijd even terecht, helemaal niet als je ook nog eens net ongesteld moet worden / bent geworden. Hoe blij ik ook ben dat ik niet de hele dag de zorg voor de kinderen alleen heb, hang ik in gedachten de vlag uit als hij weer gaat werken.

Weer thuis = Fantaseren over de volgende vakantie

Zodra we in de auto stappen voor de terugreis begint het al; waar gaan we de volgende keer heen. Dit was genieten, nog een keer strand. Of toch maar de bergen … Naar het noorden, oosten of toch zuiden… Aan de ene kant help! en aan de andere kant is het heerlijk om na te genieten van de vorige vakantie en te “vakantaseren” over de volgende.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.