Skip to Content

Finding Dory film recensie

Finding Dory film recensie

De nieuwste Disney Pixarfilm is Finding Dory, afgelopen donderdag 29 juni was de openingsdag in de bioscoop en het is meteen een regelrechte hit. Namelijk de beste openingsfilm voor een animatiefilm in Nederland ooit. Misschien ken je Dory nog uit Finding Nemo; de blauw met gele vis die last heeft van kortetermijn geheugenverlies en met Marlin op zoek gaat naar zijn zoon Nemo en zo de hele oceaan oversteekt.

Finding Nemo is sinds kort weer te zien op Netflix dus hadden we al een paar keer gekeken. Aangezien ze dat een leuke film vond, ging ik op stap met onze oudste dochter naar de bioscoop waar we deze nieuwste film Finding Dory in 3D konden bewonderen. Voor haar is namelijk de zomervakantie al begonnen aangezien ze na de vakantie pas op de op de basisschool begint.

Ladies night

Het was even een last-minute, in principe wilde ik overdag gaan maar toen ik om vijf uur zag dat de film om zes uur speelde, gooiden we het roer om. Even snel omkleden en opfrissen na een dag buiten in de tuin en dan op pad. Leuk was dat ze beneden in de hal niet alleen de grote filmposters hadden hangen maar ook een vissenkom met kleine Nemo’s, Dory hebben we helaas niet gevonden.

Precies op tijd voor de ladies night met Finding Dory kwamen we aan, in de zaal zaten enkele stelletjes en wat middelbare scholieren. Gewapend met popcorn en wat drinken (we hadden tenslotte ook nog niet gegeten) zochten we onze stoelen op terwijl de reclame al was begonnen.

Het verhaal

Finding Dory brengt ieders favoriete vergeetachtige blauwe vis Dory terug op het witte doek. Dory woont samen met Nemo en Marlin in het rif en op een dag herinnert Dory zich dat zij een familie heeft die misschien wel naar haar op zoek is. Het drietal gaat op een avontuurlijke reis door de oceaan en belandt zo bij het Zeeleven Centrum in Californië, een aquarium en revalidatiecentrum voor zeedieren.

Tijdens de zoektocht naar haar ouders krijgt Dory de hulp van een aantal opvallende bewoners: Hank, een koppige octopus die ervan houdt het leven van het aquariumpersoneel zuur te maken, Bailey, een witte dolfijn die ervan overtuigd is dat zijn echolocatie-krachten niet meer werken, en Lot, een slechtziende walvishaai.

Tijdens hun tocht door het gebouw van het Zeeleven Centrum ontdekken Dory en haar vrienden dat fouten maken niet erg is en het belang van de kracht van vriendschap en families.

Wat vonden we ervan

Onze dochter vond het een geweldige film, de hoofdpersonen herkende ze direct en kon ze ook benoemen. Dat is het voordeel dat het een tweede film is. De eerste scène is precies een kopie van Finding Nemo, maar dan vanuit het perspectief van Dory. Dat hebben ze erg grappig gedaan, je zit dan ook direct weer in het verhaal.

Ik vond hem in 3D erg gaaf om te zien en de kwaliteit van de animatie is ook duidelijk beter dan het eerste deel. Dochterlief vond de 3D-versie iets minder, en heeft hem zonder bril gekeken. Er was een stukje bij waarin ze achtervolgd worden door een grote walvis, dat vond ze een beetje spannend en kwam ze bij me op schoot.

Terwijl ze op andere momenten hard ging juichen of lachen of zelfs aaah roepen, waar de scholieren achter ons weer om moesten lachen. Is ook zo grappig om te zien hoe kleuters helemaal op kunnen gaan in het verhaal.

Het verhaal van Finding Nemo vond ik echter iets leuker dan Finding Dory, toch zat ook ik er helemaal in en voor je het weet is de film alweer afgelopen. Na afloop kreeg ze ook nog een setje stickers als onderdeel van de zomerbios.

Algemene informatie

De film duurt in totaal 103 minuten en wordt zowel Nederlands gesproken als Nederlands ondertiteld vertoond en is beschikbaar in 2D en 3D.

Meer informatie over Finding Dory vind je hier.

Zijn jullie ook al naar Finding Dory geweest?

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Yvonne schreef:

    Wij zijn zondag geweest, erg leuke film!

  2. Marguerita schreef:

    ja afgelopen weekend, heerlijke film en niet te spannend voor de meiden

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.